Naleśniki z kawiorem: przepis krok po kroku ze zdjęciami

Najsmaczniejsze naleśniki z kawiorem - sprawdzony przepis

Sprzęt i przybory kuchenne: miska na ciasto, nóż, trzepaczka/mikser, miarka, chochla, łopatka, sitko, półmisek do serwowania, małe talerze, patelnia.

Składniki

Nazwa  Ilość 
Całe mleko 1000 ml
Kurze jajo 6-7 szt.
Mąka pszenna premium 0,5 kg
Cukier granulowany 1-2 łyżki. l.
Masło 100 gramów
Olej roślinny 60-70 ml
Sól 1-2 szczypty
Kawior z łososia 1 puszka (140g)

Gotowanie krok po kroku ze zdjęciem

Mówiąc słowami słynnej animowanej postaci, Maslenitsa jest na naszym nosie. A więc czas na naleśnikowe uczty i serdeczne pożegnania z Matką Zimą. Uważana jest za dobrą formę do serwowania na świątecznym stole, szczególnie dedykowanym do świętowania końca sezonu zimowego, pysznych naleśników faszerowanych kawiorem lub czerwoną rybą. Dlatego chcę przedstawić mój sprawdzony przepis ze zdjęciem i powiedzieć, jak zrobić naleśniki z kawiorem.

Arkusze nie powinny być jednak perforowane. Powinny być wystarczająco duże, stosunkowo gęste i jednolitej grubości. Te naleśniki podawane są z kawiorem z czarnego jesiotra lub z czerwonego łososia.

Robienie ciasta naleśnikowego

Czy wiedziałeś?  Przed przygotowaniem ciasta mleko należy lekko podgrzać, aby grudki mąki łatwo się kruszyły.

  • Wbij 6-7 jajek do głębokiego pojemnika, wlej 1 łyżkę. l. cukier, szczyptę soli i ubijaj mikserem (można użyć trzepaczki) na gładką masę.

    Skorzystaj z naszych przepisów ze zdjęciami i ugotuj pyszne naleśniki z kawiorem.

  • Do masy jajecznej wlać 300 ml mleka i ponownie ubić.

    Dodaj mleko do jajek i ponownie ubij.

  • Wlej tam 0,5 kg przesianej mąki.

    Przesiej mąkę do ciasta.

  • Mieszając mikserem na niskich obrotach wlej pozostałe 700 ml mleka.

    Ubij ciasto i dodaj mleko, uzyskując pożądaną konsystencję.

  • Do gotowego ciasta dodać 60-70 ml (3 łyżki stołowe) oleju roślinnego, wymieszać łyżką i pozostawić na 20-30 minut. dojrzewać w temperaturze pokojowej.

    Pozostaje tylko upiec nasze pyszne naleśniki.

  • Pieczemy naleśniki

  • Podgrzej patelnię wygodnym uchwytem na dużym ogniu, posmaruj kilkoma kroplami oleju roślinnego pod pierwszym naleśnikiem. 100 g masła roztopić, przelać do kubka i umieścić w pobliżu przygotowywanego naczynia.

    Rozgrzej patelnię olejem roślinnym.

  • Na patelnię wsypać niewielką ilość ciasta i rozprowadzić warstwą na całym dnie.

    Ciasto wylewamy na patelnię i rozprowadzamy, formując naleśnik.

  • Po kilku sekundach odwróć naleśnik i upiecz z drugiej strony.

    Naleśniki są gotowe, wystarczyło przekręcić w nich nadzienie.

  • Każdy gotowy naleśnik wyjąć z patelni i dokładnie posmarować (szczególnie na brzegach) roztopionym masłem.

    Każdy naleśnik po usmażeniu należy posmarować roztopionym masłem.

  • Naleśniki z farszem

    Nadzienie do przekąsek naleśnikowych na zapusty nie powinno być słodkie. Kawior z łososia i jesiotra to tradycyjny wypełniacz do arkuszy ciasta. Podawane są wszelkie nadzienia rybne i mięso mielone z solonego dorsza, tołpyga, karpia, mintaja, a nawet suszonego karpia.

  • Ułożyć naleśnik na talerzu i cienką warstwą rozprowadzić kawior z łososia na całej powierzchni naleśnika.

    Zobacz też jak prawidłowo zawinąć naleśniki kawiorem.

  • Nadziewany naleśnik zawijamy do tuby, kroimy na pół i układamy na półmisku do serwowania odkrojoną częścią do zewnętrznej krawędzi.

    Naleśniki z czerwonym kawiorem to doskonałe danie dla Maslenicy.

  • Podawanie i dekoracja

    Pytanie, jak zawinąć naleśniki z kawiorem, każda gospodyni domowa decyduje indywidualnie. Naleśniki z kawiorem można podawać na różne sposoby, a projekt dania zależy od szefa kuchni:

    • można złożyć w kopertę, pakując do środka kawior;
    • lub zakręć bułkami, jak proponuję;
    • naleśnik można złożyć na cztery, a jego powierzchnię ułożyć kawiorem, jedną lub dwiema łyżeczkami;
    • można po prostu dodać naleśniki ułożone dowolną metodą na talerzu z ułożoną obok łyżką ziarnistego nadzienia;
    • Kawior można również umieścić w osobnej misce sałatkowej, a naistniki podawać z kwaśną śmietaną i udekorować gałązkami świeżych ziół.

    A oto opcja projektowania naleśników z czerwonym kawiorem.

    W święta Maslenitsa bardzo ważne jest piękne nakrycie stołu. Na stole można postawić nietypowe dla naszych szerokości geograficznych potrawy. Na przykład oryginalna sałatka z mątwy lub małży. Każda sałatka z owoców morza może być prezentowana jako dodatkowa dekoracja świątecznej uczty.

    Przepis

    Proponuję obejrzeć fabułę, która szczegółowo pokazuje cały proces przygotowania naleśników do nadziewania kawiorowym nadzieniem, ponieważ tradycyjne rosyjskie naleśniki z łososiem lub kawiorem z jesiotra to doskonała przekąska i pożywny poczęstunek. Zwróć uwagę na demonstrację sposobów składania naleśników przed podaniem.

    wspólne prawdy

    • Konsystencja gotowego ciasta powinna przypominać śmietanę.
    • Gęste ciasto rozcieńcza się wyjątkowo ciepłym płynem.
    • Aby poprawić sytuację za pomocą ciasta, weź ¼ masy jajeczno-mlecznej, wymieszaj z mąką do optymalnej gęstości i wymieszaj.

    Zdrowe Przepisy

    • Polecam zapoznać się z tym, jak prawidłowo gotować „naleśniki z twarogiem” i jaki jest sekret nierozsypującego się nadzienia.
    • Poznaj klasyczny przepis na obfite naleśniki mięsne i dowiedz się, jak ugotować pyszne mięso mielone na to proste danie.
    • Zachwyć rodzinę oryginalnym śniadaniem i ugotuj „naleśniki z serem” według naszego przepisu.
    • Zainteresuj się prostym sposobem na ugotowanie „naleśników z wątróbką”, a to smaczne, zdrowe danie niejednokrotnie zagości na Twoim stole.

    Dziękuję za poświęcenie czasu na przejrzenie moich przepisów. Być może masz własne sposoby na przygotowanie makaronu nadziewanego składnikami rybnymi. Podziel się swoim doświadczeniem i nie zapomnij zostawić recenzji przepisów, które przeczytałeś, a może nawet wypróbowałeś. Życzę wszystkim największych i najsmaczniejszych kulinarnych zdobyczy i smacznego.

    Inne przepisy na naleśniki

    Naleśniki z serem

    Naleśniki na kefirze

    Naleśniki z mlekiem

    Naleśniki na wodzie

    Naleśniki z łososiem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author