Naleśniki z kremem z mlekiem i kefirem: 3 przepisy i tajemnice kulinarne

Naleśniki z kremem z mlekiem i wrzątkiem: bardzo proste i niesamowicie smaczne

Uważa się, że to danie przybyło do nas z Ameryki Północnej w IX wieku, ale od tego czasu stało się naprawdę popularne w Rosji. Dziś nie wyobrażamy sobie rosyjskiego stołu bez naleśników z kawiorem, miodem czy dżemem.

Uwaga! Zobacz, jak jeszcze możesz ugotować naleśniki, cała masa przepisów. Spodoba Ci się!

tajemnice kulinarne

Aby naleśniki były nie tylko smaczne, ale i piękne, wystarczy zastosować kilka małych sztuczek, a Twoje danie na długo zapadnie w pamięci gości i domowników.

  • Wybieramy patelnię. Niezależnie od tego, co oferują nam nowoczesne patelnie – nieprzywierająca, wygodna, lekka – żeliwna patelnia pozostaje najlepsza. I nie chodzi tu o stare tradycje, ale o jego grube ścianki, które dobrze trzymają ciepło i nagrzewają się równomiernie, a jego powierzchnia nie pozwala przywierać ciasta. Ponadto patelnie żeliwne są trwałe i nie boją się zmian temperatury. Tak, nie są sprzedawane na każdym rogu, ale można je znaleźć. W dzisiejszych czasach nawet Chiny wytwarzają doskonałe patelnie żeliwne.
  • Pozbądź się grudek. Lepiej wymieszać ciasto na naleśniki blenderem. Dzięki ogromnej prędkości masa jest przewiewna i bez grudek. Można również ugniatać ręcznie, ale wtedy trzeba wielokrotnie dłużej ubijać.
  • Wybieramy mąkę. Do naleśników lepiej jest użyć mąki pszennej premium, ale nie ma znaczenia, jeśli jej nie ma. Odpowiednia i uniwersalna mąka, kasza gryczana i dowolna.
  • Osiągamy delikatność. Aby to zrobić, ubij białka jaj oddzielnie, a następnie ostrożnie włóż je do ciasta. Po dodaniu białek nie używaj już miksera, w przeciwnym razie nie będzie efektu.

Naleśniki z miodem

Z wrzącą wodą

Sekret tego przepisu tkwi właśnie we wrzącej wodzie – gorąca woda reaguje z sodą i zapewnia bardzo perforację produktów, co uwielbiamy, ale która niestety nie zawsze się sprawdza. Twoim zadaniem jest szybkie wymieszanie ciasta podczas nalewania wrzątku, aby cała masa zdążyła się zaparzyć, zanim woda ostygnie. Naleśniki parzone w mleku i wrzątku okazują się ażurowe (koronkowe) jak u babci, a im gorętsza jest patelnia (oczywiście nie bez powodu), tym bardziej będą widoczne dziury.

Będziesz potrzebować:

  • mleko – 1 szklanka;
  • mąka – 2 szklanki;
  • stroma wrząca woda – 1 szklanka;
  • olej roślinny – 2-3 łyżki stołowe;
  • jajko – dwa kawałki średniej wielkości (lub 3 małe);
  • cukier granulowany – dwie łyżki stołowe;
  • soda – pół łyżeczki (możesz użyć proszku do pieczenia zamiast sody).

Gotowanie

  • Przede wszystkim nastaw wodę na rozgrzanie – gdy się zagotuje, po prostu wymieszamy wszystkie składniki.
  • W wygodnej misce lub wiadrze połącz ciepłe mleko (temperatura pokojowa), jaja kurze i cukier granulowany (aż do całkowitego rozpuszczenia).
  • Mąkę przesiać i wyrobić ciasto. Delikatnie wymieszaj, aby pozbyć się grudek.
  • Wlej olej roślinny. Teraz możesz postawić patelnię, aby się nagrzała.
  • Wlej sodę. W tym czasie woda powinna już się zagotować. Odmierz szklankę gorącej wody i wlej ją do ciasta. Szybko wymieszaj, aby cała masa zdążyła zareagować z gorącą wodą, a na tym ciasto budyniowe na naleśniki w mleku jest gotowe.
  • Pozostaw na 10 minut, aby mąka dobrze się rozproszyła.
  • Piec naleśniki z kremem na gorącej nieprzywierającej lub żeliwnej patelni (wcześniej naoliwionej). Im grubsze ścianki, tym bardziej równomiernie upieczą naleśniki. Nie trzeba go smarować za każdym razem, ale tylko w razie potrzeby – w tym celu do ciasta wkładamy olej roślinny.
  • Nie można smarować za każdym razem, ale tylko w razie potrzeby. Najważniejsze jest to, że produkty nie palą się i są dobrze oddzielone od powierzchni. Podawaj deser z dżemem, skondensowanym mlekiem, kwaśną śmietaną itp. Jeśli planujesz zawijać w nie pikantne nadzienia, możesz zmniejszyć ilość cukru.

    Przepis na naleśniki w mleku i wrzącej wodzie zawsze możesz zmodyfikować według własnych upodobań. Na przykład, aby były cieńsze, możesz po prostu dodać trochę więcej wrzącej wody.

    Naleśniki ze śmietaną i dżemem

    Na gorącym mleku

    Jest przepis na naleśniki z kremem i mleko. Wystarczy zagotować trochę mleka i zostawić trochę ciepłego. Jego zawartość tłuszczu nie ma większego znaczenia – od tego będzie zależeć tylko kaloryczność potrawy (jeśli trzeba pomyśleć o sylwetce), ale smak zawsze będzie doskonały.

    Będziesz potrzebować:

    • mleko – 1 litr;
    • jajka – 3-4 sztuki;
    • cukier granulowany – 1-3 łyżki stołowe;
    • olej (słonecznikowy lub oliwkowy) – 3 łyżki;
    • mąka – około 2,5 szklanki;
    • soda – pół łyżeczki.

    Gotowanie

  • Odmierz 1 szklankę mleka. To ciasto parzone na naleśniki nie jest trudne w obróbce, trzeba tylko pamiętać o podzieleniu głównego składnika na dwie części.
  • Jajka rozbić na odmierzoną szklankę mleka, dodać sól i cukier.
  • Wlej dowolny olej roślinny – słonecznikowy, oliwkowy, rzepakowy, kukurydziany itp.
  • Dodać mleko (naleśniki z kremem w mleku są delikatne i raczej cienkie ze względu na dużą ilość płynu).
  • Powstałą mieszankę ubij, wlej mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj, rozbijając grudki.
  • Teraz resztę mleka trzeba podgrzać na kuchence – powinno się prawie zagotować, ale nie trzeba go doprowadzać do wrzenia.
  • Wlej go na części i szybko i dokładnie wymieszaj, aby całe ciasto miało z nim kontakt.
  • Gdy w pojemniku pozostanie trochę gorącego mleka, wlej do niego napój gazowany i wlej do ciasta. Dokładnie wymieszać.
  • Naleśniki gotowane w gorącym mleku należy upiec na gorącej patelni, wylewając masę cienką warstwą. Nie zapomnij odwrócić na czas, aby produkty nie wyschły i nie stały się kruche. Jeśli są jeszcze trochę przesuszone smarowanie roztopionym masłem uratuje sytuację.
  • Naleśniki budyniowe w mleku uzyskuje się z dziurami w wyniku zaparzania. Aby wzmocnić efekt delikatności, można osobno ubić białka i żółtka, a następnie połączyć.
    Jeśli po zaparzeniu ciasta okazało się, że są grudki, nie spiesz się, aby je wylać. Możesz go po prostu przecedzić przez duże sito, rozdrabniając po drodze te grudki.

    Można je podawać zarówno ze słodkim nadzieniem (np. twarożek, dżem, mleko skondensowane), jak i niesłodzonym. Jedynie w przypadku pikantnych nadzień pożądane jest zmniejszenie ilości cukru, chociaż wiele osób lubi nadzienia mięsne w połączeniu ze słodkawym posmakiem.

    Kawałek masła na naleśnikach

    Na kefirze

    Aby deser budyniowy był jeszcze bardziej ażurowy, możesz go ugotować na kefirze. Jako podstawę można również wziąć inny sfermentowany produkt mleczny, na przykład sfermentowane mleko pieczone lub płynny (pitny) jogurt. Główną zasadą jest to, że główny składnik powinien być ciepły (ale nie gorący). Przepis na naleśniki z kremem na kefirze jest równie prosty.

    Będziesz potrzebować:

    • kefir – 200 ml;
    • filtrowana woda (woda chłodząca) – 1 szklanka (200 ml);
    • mąka – 2 szklanki;
    • soda oczyszczona – pół łyżeczki;
    • cukier granulowany – 3 łyżki stołowe;
    • sól – 1 szczypta;
    • jajka – 2 sztuki;
    • olej roślinny – 2 łyżki stołowe;
    • wrząca woda – 1 szklanka (200 ml);
    • woda (ciepła) – 1 szklanka (200 ml).

    Gotowanie

  • Jajka z kefirem ubij odpowiednio blenderem (możesz też ręcznie, ale potem musisz nalegać na gotowe ciasto przez około 30 minut).
  • Dodaj sól i cukier, ponownie ubij.
  • Wlej szklankę ciepłej wody.
  • Mąkę przesiej i nie do osobnej miski, ale bezpośrednio do masy. Następnie delikatnie wymieszaj łyżką lub szeroką szpatułką.
  • Teraz pracujemy z wrzącą wodą: wlej sodę oczyszczoną do pustego pojemnika, zalej go wrzątkiem i wlej cienkim strumieniem bezpośrednio do ciasta. Mieszaj energicznie.
  • Wlej rafinowany olej roślinny.
  • Odstawić ciasto na 10 minut i upiec.
  • W zależności od pożądanego nadzienia (słodkie lub nie) dostosuj ilość cukru i soli w cieście. Pamiętaj jednak, że całkowicie bez cukru naleśniki mogą być blade i bez smaku.

    Teraz wiesz, jak szybko i łatwo zrobić naleśniki z kremem z mlekiem i kefirem. Pozostaje wybrać nadzienie: smaczne i zdrowe lub po prostu smaczne.

    Inne przepisy na naleśniki

    Naleśniki na wodzie

    Naleśniki z łososiem

    Naleśniki z kwaśnym mlekiem

    Naleśniki z mięsem

    Naleśniki z Wątróbką

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author