Naleśniki z mięsem mielonym: przepis krok po kroku na naleśniki ze zdjęciem

Jak ugotować pyszne naleśniki z mięsem mielonym

Przybory kuchenne: miska głęboka/garnek, patelnia z pokrywką Ø20 cm, łopatka, nóż, talerz, deska do krojenia, blender, trzepaczka, chochla, naczynie do serwowania.

Składniki

Nazwa  Ilość 
mleko 2 stosy
Kefir 2,5% 1 stos
Kurze jajo 3 szt.
Mąka pszenna 2 stosy
Cukier granulowany 1 ul. l.
Sól 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Olej roślinny 5 ul. l.
Masło, stopione) 1,0-1,5 ul. l.
Mięso mielone 600 gramów
Cebula 1 głowa
Zieloni (dowolne) ½ pęczka
Przyprawy (dowolne) smak

Gotowanie krok po kroku ze zdjęciem

Specjalnie dla Was pokazuję zdjęciem krok po kroku przepis na naleśniki z mięsem mielonym i robienie naleśników, a także proces robienia nadzienia. Opcji jego przygotowania jest wiele – od wołowiny z ryżem i jajkiem na twardo czy z mielonej wieprzowiny z grzybami. Mogą być nadziewane ziemniakami i smażoną cebulką lub z twarogu. Rozważ opcję gotowania mięsa mielonego.

Farsz do gotowania

Mięso mielone można ugotować samemu lub można je przygotować i nadziewać naleśniki dobrze usmażonym mięsem mielonym z wieprzowiny lub wołowiny.

  • Podgrzej na patelni 2 łyżki. l. olej roślinny (słonecznikowy) i włóż 600 g mięsa mielonego.

    Farsz do naleśników z mięsa mielonego jest wygodny do gotowania na patelni.

  • Posiekaj losowo główkę cebuli i włóż ją do mięsa mielonego, gdy tylko zmieni kolor i stanie się szary.

    Pamiętaj, aby dodać cebulę do mięsa mielonego.

  • Wyślij tam swoje ulubione przyprawy w preferowanej ilości.

    Do naszego nadzienia mięsnego dodajemy przyprawy do smaku.

  • Dodaj ¼ łyżeczki do zawartości patelni. sól i gotuj przez 10-12 minut pod zamkniętą pokrywką, od czasu do czasu mieszając.

    Nasz przepis ze zdjęciami krok po kroku pomoże Ci przygotować wspaniałe naleśniki z mięsem mielonym.

  • Gdy sok z mięsa wyparuje, dodaj ½ pęczka drobno posiekanej zieleniny.

    Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekane warzywa do mielonego mięsa.

  • Farsz na naleśniki jest gotowy. Należy go przenieść do osobnego pojemnika w celu schłodzenia.

    Pieczemy naleśniki

    Wyrabianie ciasta naleśnikowego to główny i najważniejszy proces przygotowania potrawy.

  • Wlej 2 stosy do dużej miski lub rondla. mleko i 1 szklanka. kefir.

    Aby ugotować cienkie naleśniki w mięsie mielonym, które się nie rwie, zrobimy ciasto na mleku i kefirze.

  • Wbij trzy jajka do mieszanki mlecznej i wymieszaj trzepaczką.

    Dodaj jajka do ciasta.

  • Wlej ¾ łyżeczki do mleka i masy jajecznej. sól, 1 łyżka. l. cukier granulowany i 2 stosy. mąka zmieszana z 2 łyżeczkami. proszek do pieczenia.

    Przesiej mąkę do ciasta.

  • Zawartość miski dokładnie wymieszaj blenderem, aż będzie gładka.

    Za pomocą blendera zanurzeniowego wymieszać ciasto do uzyskania jednorodnej konsystencji.

  • W gotowym cieście dodaj 3 łyżki. l. olej roślinny i delikatnie wymieszaj.

    Pamiętaj, aby do ciasta dodać olej roślinny.

  • Podgrzej patelnię na dużym ogniu, posmaruj spód niewielką ilością oleju roślinnego. Wylej trochę ciasta (dobrze rozsmarowuje się na dnie patelni) i upiecz naleśniki w „powyżej średniej” temperaturze.

    Smażyć naleśniki z obu stron.

  • Ważny!  Produkty z kwaśnego mleka w składzie ciasta nadają miękkości gotowym i już schłodzonym naleśnikom.

    Rozpoczęcie przekąski

  • Naleśniki należy nadziewać ciemną stroną do środka, a jasną stroną na zewnątrz, ponieważ nie zostały jeszcze usmażone (podgrzane) na patelni lub upieczone w piekarniku.

    Zobacz, jak prawidłowo zawinąć naleśniki z mięsem mielonym.

  • Nadziewany naleśnik możesz zwinąć rurką lub trójkątem. Wolę pierwszą opcję.

    Jak widać, zrobienie nadziewanych naleśników z mięsem mielonym jest łatwe.

  • Mając nadziewane naleśniki należy je usmażyć, najlepiej na roztopionym maśle, co nadaje potrawie specyficznego smaku. Nadziewane naleśniki smażone na oleju na patelni (można użyć do tego patelni grillowej), gotowane na parze w mikrofalówce lub pieczone w piekarniku, nadziewane naleśniki podawane są od razu na świątecznym stole. Jeśli naleśników jest dużo, niektóre można zamrozić, a następnie w dowolny sposób odgrzać.

    Jak widać, nawet początkująca gospodyni opanuje przygotowanie takiej przystawki z mięsem.

  • Podawanie dania

    Naleśniki nadziewane kurczakiem lub mięsem mielonym jako pierwsze danie pysznego lunchu podawane są z kubkiem bulionu z kurczaka lub wołowiny. Jeśli jako deser, można im zaproponować słodką czarną herbatę lub kawę ze śmietanką.

    A sos jest również bardzo ważny w serwowaniu naleśników – pomidorowych czy sojowych. Ale lepiej jest zrobić śmietanę, dodając świeży, drobno posiekany koperek i bazylię, czarny pieprz mielony, który uwielbia – ząbek czosnku i trochę soli do niskotłuszczowej kwaśnej śmietany.

    Przepis

    Proponuję obejrzeć szczegółową lekcję mistrzowską, jak zrobić małe cienkie naleśniki z mielonego mięsa, gdzie każdy krok jest rozważany krok po kroku, w tym jak zawijać naleśniki przed smażeniem.

    Pomocne wskazówki

    • Łopatka do przewracania naleśników powinna być skierowana na koniec.
    • Tylna strona naleśnika piecze się nie dłużej niż 10 sekund.
    • Jeśli ciasto w mleku, ze sfermentowanymi produktami mlecznymi okazało się gęste, rozcieńcza się je niewielką ilością ciepłej wody.
    • Jeśli mięso mielone jest grubo zmielone, a nadzienie okazało się dużymi kawałkami, można je zmiażdżyć blenderem.
    • Aby uzyskać nadzienie podobne do owsianki, a nie kruszące się, aby mięso mielone było bardziej soczyste, dodaj trochę gęstej śmietany i dokładnie wymieszaj nadzienie blenderem.

    Opcje gotowania i napełniania

    • Wypróbuj nasz przepis na nadziewane naleśniki z kurczaka i zaufaj mi, pokochasz ten prosty przepis.
    • Cóż, jak możesz obejść się bez słodyczy? Zrób naleśniki z jabłkami na deser, a nie tylko dzieci, ale i dorośli docenią Twój talent kulinarny.
    • Bardzo łatwe do zrobienia naleśniki z szynką i serem są świetną przekąską na późny obiad.
    • Zadbaj o swoją rodzinę oryginalnym i bardzo prostym daniem, przygotowując naleśniki z grzybami, ponieważ nikt jeszcze nie odmówił nadzienia grzybowego.

    Dziękuję za poświęcenie czasu na sprawdzenie mojego przepisu . A jakie mięso wolisz przygotowując naleśniki faszerowane z mięsem mielonym? Jak często i czy podajesz to danie na wakacje? Podziel się swoim doświadczeniem i nie zapomnij zostawić opinii o moim doświadczeniu z tą miniaturową, ale bardzo satysfakcjonującą przystawką. W przeddzień świąt Maslenicy, a także na co dzień życzę wszystkim przyjemnego apetytu.

    Inne przepisy na naleśniki

    Naleśniki z pieczarkami

    Naleśniki na wodzie mineralnej

    Naleśniki z kapustą

    Naleśniki z kawiorem

    Naleśniki z serem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author