Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka elektryczna lub gazowa, blender (zanurzalny), maszynka do mięsa, deska do krojenia, nóż, patelnia, łopatka, rondel, sito, maszynka do mielenia mięsa, miska do ciasta, talerz lub pokrywka do przykrycia ciasta, chochla, patelnia do naleśników , talerz na naleśniki, naczynia na gotowe naleśniki z farszem.
Składniki
polędwica wołowa | 700 gramów |
Olej roślinny | 40 ml na ciasto + olej do smażenia |
Gotująca się woda | 1,5-2 litry |
Sól | smak |
Liść laurowy i ziele angielskie | smak |
mleko | 0,5 litra |
jajka kurze | 3 szt. |
Cukier | 40 gramów |
Mąka premium | 210 gramów |
Cebula | 130-150g |
Masło | 30 gramów |
Przepis krok po kroku na naleśniki nadziewane mięsem, ze zdjęciem
Aby ułatwić zrozumienie, proces gotowania podzielimy na trzy etapy. Najpierw zajmiemy się nadzieniem, potem samymi naleśnikami, a następnie poprzez farsz doprowadzimy danie do logicznego zakończenia.
Nadzienie mięsne do naleśników
Ciasto i naleśniki
nadziewanie
Opcje dekorowania i serwowania
Jeśli ugotujesz empanady według naszego przepisu krok po kroku ze zdjęciem, same okażą się piękne, rumiane i usmażone. Wystarczy położyć je na talerzu do serwowania i udekorować. W wersji klasycznej można je polać kwaśną śmietaną, ale jeśli chcesz dodać koloru, posyp danie posiekanymi ziołami. Nawet zwykła gałązka kędzierzawej pietruszki sprawi, że naleśniki będą eleganckie i świąteczne.
Przepis
Ten film pokazuje, jak gotować naleśniki nadziewane mięsem według prostego przepisu. Pokazuje również, jak prawidłowo zawinąć nadzienie w naleśnik, aby nie wypadło, a danie było wygodne do spożycia.
Inne możliwe opcje gotowania i napełniania
Każda gospodyni oczywiście ma swoje sekrety. Istnieje kilkadziesiąt przepisów na samo ciasto naleśnikowe. Oprócz powyższej opcji z ciasta parzonego powstają pyszne i lekkie naleśniki, a także ciasto na bazie gazowanej wody mineralnej. Na kefirze możesz zrobić wspaniałe naleśniki. A takie produkty również nie palą się i nie pękają.
Co możemy powiedzieć o nadzieniach zawiniętych w te naleśniki! Istnieje wiele opcji mięsnych:
- naleśniki można nadziewać grzybami i mięsem;
- można nadziewać kurczakiem, serem i ananasem;
- mielona wieprzowina w niczym nie ustępuje wołowinie, zwłaszcza jeśli dodasz do niej trochę ryżu;
- do mielonego kurczaka można też dodać różne warzywa lub kukurydzę w puszkach – wyjdzie bardzo fajnie.
Ponadto możesz zafundować sobie inne opcje tego cudu kuchni słowiańskiej:
- klasyczne naleśniki z twarogiem niewiele osób pozostawi obojętnym;
- naleśniki z jabłkami – to bardzo prosty, ale nie mniej smaczny deser;
- najchętniej wybierane przez dzieciaki to naleśniki z bananami, doprawione syropem lub rozpuszczoną czekoladą;
- naleśniki z kawiorem nadają się na świąteczny stół, z pewnością zastąpią zwykłe kanapki.
Jednocześnie gotowe domowe naleśniki można nie tylko smażyć, ale także dusić w piekarniku, dzięki czemu będą bardziej delikatne i miękkie, a już nazywane są nieco inaczej – naleśnikami.
Lubisz naleśniki z mięsem? Jakiego przepisu używasz na ciasto naleśnikowe? Udało Ci się upiec naleśniki według naszego przepisu? Jak łatwo było nadziewać danie? Podziel się w komentarzach swoimi komentarzami, doświadczeniami i pomysłami na ulepszenie tej kulinarnej rozkoszy, jest to ciekawe i przydatne dla każdego, kto chce nauczyć się robić niesamowite naleśniki lub szuka nowych pomysłów na dodatki!
Inne przepisy na naleśniki
Naleśniki z Wątróbką
Naleśniki z jabłkami
Naleśniki z serwatką
Naleśniki na zsiadłym mleku
Naleśniki z cukinii
Miłego czytania!