Naleśniki z mięsem: przepis krok po kroku ze zdjęciami

Jak gotować pyszne naleśniki z mięsem

Sprzęt i przybory kuchenne:  kuchenka elektryczna lub gazowa, blender (zanurzalny), maszynka do mięsa, deska do krojenia, nóż, patelnia, łopatka, rondel, sito, maszynka do mielenia mięsa, miska do ciasta, talerz lub pokrywka do przykrycia ciasta, chochla, patelnia do naleśników , talerz na naleśniki, naczynia na gotowe naleśniki z farszem.

Składniki

polędwica wołowa 700 gramów
Olej roślinny 40 ml na ciasto + olej do smażenia
Gotująca się woda 1,5-2 litry
Sól smak
Liść laurowy i ziele angielskie smak
mleko 0,5 litra
jajka kurze 3 szt.
Cukier 40 gramów
Mąka premium 210 gramów
Cebula 130-150g
Masło 30 gramów

Przepis krok po kroku na naleśniki nadziewane mięsem, ze zdjęciem

Aby ułatwić zrozumienie, proces gotowania podzielimy na trzy etapy. Najpierw zajmiemy się nadzieniem, potem samymi naleśnikami, a następnie poprzez farsz doprowadzimy danie do logicznego zakończenia.

Nadzienie mięsne do naleśników

  • Weź 700 g polędwicy wołowej i pokrój na duże kawałki po ok. 50 g.

    Przygotowanie mięsnego nadzienia do naleśników zacznijmy od krojenia mięsa.

  • Na patelni rozgrzać trochę oleju roślinnego i smażyć kawałki mięsa na złoty kolor ze wszystkich stron.

    Najpierw mięso należy usmażyć na patelni na złoty kolor.

  • Mięso przełożyć do rondla i zalać 1,5-2 litrami wrzącej wody. Woda powinna być spłukana z mięsem, ponieważ jej ilość zależy od wybranej patelni.

    Następnie przekładamy mięso do rondla i zalewamy wrzątkiem.

  • Dodaj trochę soli. Przykryj patelnię pokrywką, rozgrzej na małym ogniu i gotuj mięso do miękkości i powoli gotuj. Dla smaku możesz dodać liść laurowy i odrobinę ziela angielskiego.

    Dodaj pieprz, liść laurowy i gotuj mięso do miękkości.

  • Mięso wyłowić z bulionu i przepuścić przez maszynkę do mięsa, odcedzić sam bulion.

    Nadzienie jest prawie gotowe.

  • Drobno posiekaj średnią cebulę o wadze 130-150 g, usmaż na patelni na złoty kolor.

    Posiekaj i lekko podsmaż cebulę na patelni.

  • Następnie dodaj 30 g masła i 30 g mąki, smaż przez kilka minut.

    Do cebuli dodać masło i mąkę, podsmażyć.

  • Dodać mięso zwinięte w maszynce do mięsa, wlać odcedzony bulion i dusić nadzienie, aż zgęstnieje. W razie potrzeby dodaj przyprawy do smaku, spróbuj nadzienia na sól, jeśli to konieczne – dodaj sól.

    takim nadzieniem łatwo będzie nadziewać naleśniki.

  • Ciasto i naleśniki

  • Do głębokiej miski wlać 0,5 l mleka, ubić 3 średnie jajka kurze.

    Zgodnie z naszym przepisem ze zdjęciem możesz krok po kroku gotować naleśniki z mięsem.

  • Dodaj 40 g cukru, trochę soli (około pół łyżeczki) i przesiej 180 g mąki premium.

    Dodaj mąkę do mleka i jajek.

  • Ciasto miksuj blenderem zanurzeniowym, aż uzyskasz jednorodną, ​​gładką konsystencję. Idealnie powinien być nieco gęstszy niż śmietanka do picia.

    Ubij ciasto blenderem zanurzeniowym.

  • Przykryj ciasto (możesz użyć do tego pokrywki, talerza lub zwykłej folii spożywczej) i odstaw na 15-20 minut. Następnie dodaj 40 ml oleju roślinnego i dobrze wymieszaj kadzią.

    Na koniec dodaj do ciasta olej roślinny i ponownie wymieszaj.

  • Wlej ciasto na gorącą patelnię, rozwałkowując cienką warstwę na powierzchni.

    Możesz smażyć naleśniki bez oleju roślinnego, tak jak w cieście.

  • Jak tylko naleśnik się „chwyci”, odwróć go szpatułką na drugą stronę na kilka sekund.

    Odwróć naleśnik na drugą stronę.

  • Gotowy naleśnik układamy na talerzu, powtarzamy procedurę, aż ciasto się skończy.

    Nasze naleśniki są gotowe.

  • nadziewanie

  • Na każdy naleśnik ułóż łyżkę (z pewnym szkiełkiem) przygotowanego nadzienia.

    Zobacz, jak prawidłowo nadziewać naleśniki mięsem.

  • Zawiń naleśniki kopertą, układając je „szwem”. W tej formie można je nawet włożyć do zamrażarki, tworząc puste miejsce na przyszłość.

    Takie naleśniki łatwo zawijać w nadzienie, nie pękają.

  • Bezpośrednio przed podaniem mrożone naleśniki zaleca się rozmrażać i przyrumieniać na patelni w niewielkiej ilości oleju roślinnego. Smacznego!

    Wypróbuj nasz przepis krok po kroku i sam zrób te cudowne naleśniki mięsne.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    Jeśli ugotujesz empanady według naszego przepisu krok po kroku ze zdjęciem, same okażą się piękne, rumiane i usmażone. Wystarczy położyć je na talerzu do serwowania i udekorować. W wersji klasycznej można je polać kwaśną śmietaną, ale jeśli chcesz dodać koloru, posyp danie posiekanymi ziołami. Nawet zwykła gałązka kędzierzawej pietruszki sprawi, że naleśniki będą eleganckie i świąteczne.

    Przepis

    Ten film pokazuje, jak gotować naleśniki nadziewane mięsem według prostego przepisu. Pokazuje również, jak prawidłowo zawinąć nadzienie w naleśnik, aby nie wypadło, a danie było wygodne do spożycia.

    Inne możliwe opcje gotowania i napełniania

    Każda gospodyni oczywiście ma swoje sekrety. Istnieje kilkadziesiąt przepisów na samo ciasto naleśnikowe. Oprócz powyższej opcji z ciasta parzonego powstają pyszne i lekkie naleśniki, a także ciasto na bazie gazowanej wody mineralnej. Na kefirze możesz zrobić wspaniałe naleśniki. A takie produkty również nie palą się i nie pękają.

    Co możemy powiedzieć o nadzieniach zawiniętych w te naleśniki! Istnieje wiele opcji mięsnych:

    • naleśniki można nadziewać grzybami i mięsem;
    • można nadziewać kurczakiem, serem i ananasem;
    • mielona wieprzowina w niczym nie ustępuje wołowinie, zwłaszcza jeśli dodasz do niej trochę ryżu;
    • do mielonego kurczaka można też dodać różne warzywa lub kukurydzę w puszkach – wyjdzie bardzo fajnie.

    Ponadto możesz zafundować sobie inne opcje tego cudu kuchni słowiańskiej:

    • klasyczne naleśniki z twarogiem niewiele osób pozostawi obojętnym;
    • naleśniki z jabłkami – to bardzo prosty, ale nie mniej smaczny deser;
    • najchętniej wybierane przez dzieciaki to naleśniki z bananami, doprawione syropem lub rozpuszczoną czekoladą;
    • naleśniki z kawiorem nadają się na świąteczny stół, z pewnością zastąpią zwykłe kanapki.

    Jednocześnie gotowe domowe naleśniki można nie tylko smażyć, ale także dusić w piekarniku, dzięki czemu będą bardziej delikatne i miękkie, a już nazywane są nieco inaczej – naleśnikami.

    Lubisz naleśniki z mięsem? Jakiego przepisu używasz na ciasto naleśnikowe? Udało Ci się upiec naleśniki według naszego przepisu? Jak łatwo było nadziewać danie? Podziel się w komentarzach swoimi komentarzami, doświadczeniami i pomysłami na ulepszenie tej kulinarnej rozkoszy, jest to ciekawe i przydatne dla każdego, kto chce nauczyć się robić niesamowite naleśniki lub szuka nowych pomysłów na dodatki!

    Inne przepisy na naleśniki

    Naleśniki z Wątróbką

    Naleśniki z jabłkami

    Naleśniki z serwatką

    Naleśniki na zsiadłym mleku

    Naleśniki z cukinii

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author