Naleśniki z mlekiem: przepisy na cienkie i delikatne naleśniki

Klasyczny przepis na naleśniki w mleku i jego wariacje

Wskazówki dotyczące skutecznego pieczenia cienkich koronkowych naleśników

Być może nie ma idealnego przepisu na robienie naleśników z mlekiem, a czasem musimy się dostosować. Możesz znaleźć kilka wskazówek, jak radzić sobie z możliwymi trudnościami.

Uwaga! Sprawdź kilka smaczniejszych sposobów na zrobienie naleśników, mamy ich mnóstwo!

  • Ciasto na naleśniki w mleku nie powinno być zbyt płynne, mimo pokusy przelania go na patelnię jak najcieńszą.
  • Jeśli naleśnik się skleja, dodaj trochę mąki do ciasta.
  • Aby naleśniki były ażurowe, ubij jajka, aż się spienią.
  • Dobrze podgrzej patelnię, aby ciasto się nie przywarło.
  • Aby naleśniki nie wyschły, smaż je z drugiej strony nie dłużej niż 5 sekund.
  • Aby uzyskać taką samą grubość na całej powierzchni, przekręć patelnię już podczas wylewania ciasta. Najważniejsze jest szybkie rozprowadzenie mieszanki, w ciągu kilku sekund, aż zacznie się piec.
  • Aby zminimalizować ryzyko przypalenia i przesuszenia, do pieczenia używaj patelni o grubych ściankach.
  • Nie zaniedbuj cukru – bez niego deser będzie „blady” w smaku i blady w dosłownym tego słowa znaczeniu, to znaczy nie będzie się dobrze smażył.

Podstawowy przepis na naleśniki mleczne

Podstawowy przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jeśli nie wszyscy, to większość z nas próbowała cienkich naleśników z mlekiem. Spróbuj ugotować je według prostego przepisu, a jeśli wszystko się ułoży, możesz już bezpiecznie improwizować i eksperymentować z produktami i ich ilością.

Będziesz potrzebować:

  • mleko – 700 ml;
  • jajka – 3 sztuki;
  • mąka – 1,5 szklanki;
  • masło lub olej słonecznikowy – 1 łyżka stołowa;
  • sól – 1 szczypta;
  • cukier – 2-3 łyżki stołowe.

Gotowanie

  • Wbij jajka do miski, dodaj sól i cukier, dobrze ubij.
  • Wlej połowę mleka i wymieszaj.
  • Wlej mąkę, wymieszaj. Wyjdzie trochę gęsty, ale wciąż mamy mleko.
  • Roztop masło i wlej (dopuszczalne jest zastąpienie go olejem roślinnym). Dodaj resztę mleka. Zamieszać.
  • Jeśli ciasto wydaje się rzadkie, dodaj mąkę.
  • Podgrzej patelnię i cienko podlewając ciasto upiecz naleśniki.
  • Ułóż je w stos i posmaruj roztopionym masłem (choć nie jest to konieczne – i tak będą pyszne).
  • Naleśniki na słodko podawać z dżemem, dżemem, mlekiem skondensowanym, twarogiem lub syropem owocowym. Jeśli do ciasta wsypie się mniej cukru, będą niesłodzone, a następnie można je nadziewać mięsem, rybą, miękkim serem.

    Naleśniki w bułce

    na litr mleka

    Aby uprościć proces gotowania, proponujemy Ci przepis na naleśniki na 1 litr mleka – łatwiej go zmierzyć, a łatwiej zapamiętać, aby za każdym razem nie zaglądać do książki kucharskiej.

    Będziesz potrzebować:

    • mleko – 1 litr;
    • mąka – 3 szklanki;
    • cukier – 3 łyżki stołowe;
    • sól – 1 łyżeczka; jajka – 3 sztuki;
    • olej słonecznikowy – 2 łyżki;
    • soda – na czubku noża;
    • ocet 9% – do gaszenia;

    Gotowanie

  • Ubij jajka, dodaj sól i cukier, podgrzane mleko.
  • Wyciśnij sodę i zalej jajka.
  • Dodać mąkę (wstępnie przesianą), wymieszać, rozbijając grudki.
  • Rozłóż ciasto równomiernie na gorącej patelni cienką warstwą. Pieczemy z obu stron.
  • Przepis na zwykłe naleśniki w mleku można urozmaicić, jeśli soda zostanie zgaszona nie octem, ale sokiem z cytryny – da to wyjątkową nutę smaku.

    Ażurowe naleśniki

    Cienkie ażurowe naleśniki

    Przepis na cienkie naleśniki w mleku z dziurkami jest w rzeczywistości bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Konieczne jest jedynie obserwowanie kolejności działań i liczby produktów.

    Będziesz potrzebować:

    • mleko – 3 filiżanki;
    • jajka – 3 sztuki;
    • mąka – 1,5 szklanki;
    • olej roślinny – 2-3 łyżki stołowe;
    • cukier – 1-3 łyżki stołowe;
    • sól – 1 szczypta.

    Gotowanie

  • W odpowiedniej misce ubij jajka jedną trzecią objętości mleka, cukru, masła i soli. Aby dokładnie ugotować ażurowe naleśniki w mleku, nie zapomnij o tym punkcie – najpierw jedna szklanka mleka, na końcu – dwie pozostałe.
  • Dodaj mąkę i mieszaj, aż wszystkie grudki zostaną rozbite.
  • Ostrożnie wlej resztę mleka, cały czas mieszając.
  • Gotowe ciasto odstaw na kwadrans.
  • Naoliwioną patelnię rozgrzać na dużym ogniu i upiec.
  • Takie naleśniki wychodzą delikatne i cienkie, a co najważniejsze – bardzo ażurowe. Czasami ich brzegi mogą wyschnąć – w takiej sytuacji można nasmarować lub przytrzymać pod pokrywką. W smaku są dość słodkie, ale jeśli planujesz pikantne nadzienie, cukier można zredukować – nie wpłynie to na „ażurowe”.

    Naleśniki z truskawkami

    Naleśniki z drożdżami

    Jeśli masz czas, spróbuj skorzystać z przepisu na grube naleśniki w mleku i wodzie z użyciem suszonych drożdży.

    Będziesz potrzebować:

    • woda, lekko podgrzana – 3 filiżanki;
    • mąka mleczna i pszenna – po 7 szklanek;
    • jajka – 3 sztuki;
    • drożdże suszone – 1,5 małych saszetek (ok. 16 g);
    • sól – 1,5 łyżeczki;
    • cukier – 6 łyżek stołowych;
    • olej słonecznikowy – 4-5 łyżek.

    Gotowanie

  • Przygotuj ciasto – wlej drożdże do ciepłej wody. Odczekaj kilka minut, aż się „zagotują” (pojawi się piana), dodaj do mieszanki 3 szklanki mąki, dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około półtorej do dwóch godzin. Masa powinna wzrosnąć 2 razy.
  • Gdy ciasto wyrośnie, ubij jajka osobno i wlej je do ciasta.
  • Wyślij sól, cukier, masło i mąkę, które tam zostawiłeś. Zagnieść na grube ciasto.
  • Pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut.
  • W tym czasie mleko trzeba zagotować i trochę ostudzić, a następnie mieszając wlać małymi porcjami do ciasta. Nie trzeba zużyć całego mleka – upewnij się, że ciasto nie stanie się zbyt płynne.
  • Piecz jak zwykle.
  • Klasyczny przepis na naleśniki w mleku to sposób na szybkie i smaczne nakarmienie domowników i gości. Podawaj je ze słodkimi i pikantnymi nadzieniami, a Twoje starania nie pozostaną niezauważone przez bliskich.

    Inne przepisy na ciasta

    Naleśniki na kefirze
    Naleśniki na drożdżach
    Pierogi z ziemniakami i grzybami
    Pierogi z ziemniakami
    Pierogi z kapustą

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author