Naleśniki z serem: bardzo prosty przepis krok po kroku

Jak zrobić pyszne naleśniki z serem

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka elektryczna lub gazowa, dwie głębokie miski, trzepaczka, deska do krojenia i nóż, widelec, naleśnikarka, szpatułka, chochla, naczynie do gotowych naleśników.

naleśniki serowe

Składniki

Mąka premium 150 gramów
Jaja kurze 3 szt.
Cukier 30-35g
Sól 3-4 gramy
Kefir 10% tłuszczu 170-180 ml
Twaróg Feta 150 gramów
Świeże zioła (koperek) 1 mała wiązka
Czosnek 2 goździki
Masło 70-80g
Olej roślinny do smażenia naleśników

Jeśli wszystko, czego potrzebujesz, masz pod ręką, możesz zacząć gotować pachnące naleśniki z serem, koperkiem i czosnkiem.

Gotowanie krok po kroku

To nie są zwykłe naleśniki z serem, czosnkiem i ziołami. Niczego nie zawijamy, co znacznie przyspieszy i uprości proces gotowania.
Zacznijmy:

  • W głębokiej misce wymieszaj 150 przesianej mąki premium, 30-35 g cukru, 3-4 g soli. Wbić 3 jajka i dobrze wymieszać trzepaczką.

    Zwracamy uwagę na bardzo prosty przepis na naleśniki serowe z ziołami.

  • Do ciasta wlej 170-180 ml kefiru, wymieszaj.

    Gotowanie takich naleśników serowych na kefirze.

  • Dodać 50-60 g roztopionego masła i na koniec zagnieść ciasto. Powinien być nieco gęstszy niż maślanka w konsystencji.

    Do ciasta dodać roztopione masło.

  • Drobno posiekaj pęczek koperku, posiekaj 2 ząbki czosnku.

    Ugotujemy naleśniki z serem i koperkiem, dodamy do smaku czosnek.

  • Rozgnieść widelcem 150 g sera feta. Do ciasta dodać ser, posiekany koperek i czosnek, dobrze wymieszać.

    Do ciasta również dodać ser feta.

  • Piec naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem roślinnym. Konsystencja ciasta będzie dość gęsta, dla wygody rozprowadź ją na powierzchni patelni dnem kadzi. Smaż naleśnik z każdej strony na złoty kolor, powtarzaj manipulację, aż zabraknie ciasta.

    Naleśniki z serem i czosnkiem są dość gęste.

  • Na gotowe naleśniki nakładamy pozostałe masło. Smacznego!

    Przed podaniem naleśników z serem wskazane jest posmarowanie kawałkiem masła.

  • Sposób dekoracji i podawania

    Dzięki obustronnemu smażeniu i zieleniom, które są częścią samego ciasta, naleśniki okażą się bardzo piękne i pachnące. Można je podawać, umieszczając mały kawałek masła na jeszcze gorącym naczyniu. Przystawkę można również udekorować zgrabnymi gałązkami świeżego kopru lub ażurowymi liśćmi natki pietruszki.

    Przepis

    Ten film przedstawia proces gotowania naleśników serowych z czosnkiem i ziołami. Obserwuj uważnie, a na pewno będziesz mógł sam ugotować to danie!

    Placki jajeczne z serem

    • Czas gotowania: 15-20 minut.
    • Porcje: 1.
    • Kalorie: 347-349 kalorii na 100 g.
    • Sprzęt AGD: kuchenka gazowa lub elektryczna, miska do ciasta, trzepaczka, naleśnikarka, tarka, łopatka, talerz na gotowe danie.

    Składniki

    Jaja kurze 4 rzeczy.
    mleko 80 ml
    Mąka 60-70g
    Sól smak
    Twardy ser 120-140g
    Olej roślinny do smażenia

    Kiedy wszystko, czego potrzebujesz, znajduje się w kuchni, możesz spokojnie rozpocząć proces tworzenia delikatnego i smacznego dania.

    Gotowanie krok po kroku

    W tym przepisie ugotujemy znane nam naleśniki, nadziewając je serem bezpośrednio na patelnię.
    Zacznijmy:

  • Ubij 4 jajka w głębokiej misce, trochę posol.

    A oto prosty sposób na ugotowanie naleśników jajecznych nadziewanych serem.

  • Dodaj 60-70 g mąki, 80 ml mleka, dobrze wymieszaj.

    Dodaj mąkę i mleko do masy jajecznej i wymieszaj.

  • Zetrzyj 120-140 g sera na grubej tarce.

    Trzy twarde sery na grubej tarce.

  • Nasmaruj rozgrzaną patelnię olejem roślinnym i rozwałkuj na niej pierwszy naleśnik. Gdy brzeg się zarumieni, odwróć naleśnik i posyp go tartym serem.

    Podczas smażenia obróć naleśnik na drugą stronę i posyp go startym serem.

  • Złóż naleśnik w trójkąt i wyjmij z patelni na talerz. Powtarzaj manipulację, aż zabraknie ciasta i startego sera. Smacznego!

    Tutaj mamy takie cudowne naleśniki z nadzieniem serowym.

  • Sposób dekoracji i podawania

    Naleśniki serowe według tego przepisu są bardzo piękne, ze względu na nadzienie serowe – kremowe, delikatne i pachnące. Podawaj je na ciepło, a nadzienie w środku jest miękkie i rozciągliwe. Jednocześnie nie można w ogóle dekorować, wystarczy wlać śmietanę, majonez lub ulubiony sos majonezowy lub po prostu posypać drobno posiekanymi świeżymi ziołami – według własnego gustu i wyboru.

    Przepis

    Film wyraźnie pokazuje proces robienia cienkich, delikatnych naleśników z pysznym nadzieniem serowym. Obejrzyj go, zanim zaczniesz gotować, a odniesiesz sukces w najlepszy możliwy sposób!

    Inne opcje gotowania

    Naleśniki serowe to bardzo oryginalne danie, którego nie trzeba faszerować – wszystko, co najsmaczniejsze, znajduje się w samym cieście. Ale drugą opcję gotowania można „zoptymalizować” dla siebie.
    Ciasto można zrobić na wodzie, na mleku, jak nasze, lub wybrać opcję gotowania na kefirze – jest ich kilka. Możesz poeksperymentować z samym nadzieniem:

    • może to być ser różnych odmian, na przykład Adyghe, rosyjski, a nawet ser;
    • możesz użyć przetworzonego sera;
    • możesz dodać do tego trochę szynki;
    • możesz dodać smażoną cebulę, świeży czosnek lub drobno posiekaną zieleninę;
    • Ciekawe danie wyjdzie, gdy dodasz świeże pomidory w trakcie nadziewania naleśników.

    Ale to nie wszystko. Zalecamy wypróbowanie innych opcji tej przekąski:

    • pełny obiad to naleśniki z mięsem mielonym;
    • naleśniki z wątróbką mile Cię zaskoczą;
    • na szczególną uwagę zasługują proste naleśniki z kurczakiem;
    • a jeśli masz ochotę na danie wegetariańskie, spróbuj naleśników z kapustą lub ugotuj naleśniki nadziewane szpinakiem, też są bardzo smaczne.

    Podobały Ci się nasze opcje na naleśniki z serem? Czy w trakcie gotowania wszystko się udało? Podziel się swoimi doświadczeniami i możliwościami ulepszenia powyższych potraw w komentarzach! Delikatne naleśniki!

    Inne przepisy na naleśniki

    Naleśniki na kefirze

    Naleśniki z mlekiem

    Naleśniki na wodzie

    Naleśniki z łososiem

    Naleśniki z kwaśnym mlekiem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author