Naleśniki z szynką i serem: przepis krok po kroku ze zdjęciami

Jak zrobić pyszne naleśniki z szynką i serem

Sprzęt i przybory kuchenne:  blender lub mikser, kuchenka gazowa lub elektryczna, deska do krojenia, nóż, tarka (duża i mała), dwa talerze na polewy, miska do ciasta naleśnikowego, chochla, naleśnikarka, łopatka, talerz naleśnikowy, naczynia do dań gotowych.

Jeśli wszystko, czego potrzebujesz, masz pod ręką, czas dowiedzieć się, jakich składników potrzebujesz do zrobienia naleśników nadziewanych szynką i serem.

Składniki

Mąka 160-180g
Woda 300 ml
jajko 2 szt.
Cukier 25 gramów
Sól 2 gramy
Olej roślinny 40 ml na ciasto + olej do smażenia
szynka 150 gramów
Ser 150 gramów

Gotowanie krok po kroku

Przede wszystkim przygotuj ciasto:

  • 2 jajka ubić do miski na ciasto naleśnikowe, dodać 2 g soli i 25 g cukru, ubić mikserem lub blenderem.

    Pokażemy Ci, jak gotować naleśniki z szynką i serem.

  • Wlej 300 ml wody (najlepiej wody o temperaturze pokojowej).

    Ubijając jajka solą, dodaj do nich wodę.

  • Stopniowo dodawać 160-180 g mąki, nie przestając mieszać ciasta. Jeśli ciasto wydaje Ci się zbyt płynne, możesz dodać do niego kilka łyżek mąki.

    Dodaj mąkę i ubij ciasto na gładką masę.

  • Teraz przygotujmy nadzienie do naleśników z szynki i sera:

  • Zetrzyj 150 g sera na drobnej tarce.

    Nadzienie do naleśników z szynką i serem przygotowuje się tak łatwo, jak łuskanie gruszek.

  • Zetrzyj 150 g szynki na grubej tarce. Rozłóż nadzienie na różnych talerzach.

    ser nie wcieramy dobrze, ale szynkę na grubej tarce.

  • Istnieją dwa sposoby, aby doprowadzić pyszną przystawkę do logicznego zakończenia.

    Pierwszy sposób:

  • Rozgrzej patelnię i posmaruj odrobiną oleju roślinnego.

    Naleśniki należy gotować na dobrze rozgrzanej patelni.

  • Cienką warstwą wylewamy na patelnię porcję ciasta, przechylając ją w kółko.

    Wlej ciasto na patelnię i obróć, aby uformować naleśnik.

  • Kiedy brzegi naleśnika zaczną się złocić, odwróć go.

    odwróć naleśnik na drugą stronę.

  • Na środek naleśnika położyć trochę startego sera, następnie szynkę, a nadzienie zawinąć w kopertę.

    Naleśniki nadziewane szynką i serem można nadziewać bezpośrednio na patelnię.

  • Odwróć powstałą kopertę, pozwól jej trochę się zrumienić i wyjmij z patelni.

    Naleśnik lekko dociskamy, aby nie stracił kształtu.

  • Drugi sposób:

  • Najpierw usmaż naleśniki na patelni, układając je w stos na talerzu.

    Najpierw usmaż wszystkie naleśniki.

  • Na gotowy naleśnik położyć trochę sera i trochę szynki, zawinąć w bułkę. Powtórz ten proces dla wszystkich naleśników.

    Na brzeg naleśnika kładziemy nadzienie i zawijamy w kopertę.

  • Nasmaruj patelnię odrobiną oleju roślinnego, połóż na niej nadziewane naleśniki i trochę usmaż, aby stały się rumiane, a ser w środku się stopił. Smacznego!

    Naleśniki z szynką i serem przygotowane według tego przepisu będą smaczniejsze, jeśli przed podaniem usmażymy je na maśle.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    Takie naleśniki można ozdobić drobno posiekaną zieloną cebulką, pięknymi gałązkami koperku lub pietruszki. Jednak przyrumienione na patelni od razu będą wyglądać apetycznie.

    Ważne jest, aby naleśniki z szynką i serem podawać na ciepło, nie będą tak smaczne na zimno. W takim przypadku nie można w ogóle użyć sosu, ze względu na roztopione nadzienie serowe okazują się bardzo delikatne. Ale możesz je polać kwaśną śmietaną – wszystko zależy od twoich osobistych preferencji.

    Podawaj te naleśniki najlepiej na ciepło, aby ser w środku trochę się rozpuścił.

    Przepis

    Ten film pokazuje, jak przygotować naleśniki z szynką i serem według prostego przepisu. Mówi się, z jakich powodów naleśniki mogą okazać się „grudkami”. Zademonstrowano dwa sposoby nadziewania naleśników, możesz wybrać ten, który ci się podoba!

    Inne opcje gotowania

    Istnieje wiele przepisów na samodzielne robienie naleśników. Ciasto można przygotować z wodą, mlekiem, kefirem, z proszkiem do pieczenia lub bez. Wszystko zależy od Twoich upodobań.

    Z nadzieniem możesz eksperymentować bez końca, oto tylko kilka przykładów:

    • jeśli lubisz pikantne nadzienia, spróbuj zrobić naleśniki z mięsem mielonym, to proste i smaczne;
    • naleśniki z wątróbką zadowolą cię nie mniej;
    • dla słodyczy możesz bezpiecznie gotować naleśniki z jabłkami;
    • no i gdzie bez klasycznej i ulubionej przez wszystkich opcji – naleśników z twarogiem, które można również dusić w piekarniku w śmietanie, zamieniając w naleśniki.

    Ponadto możesz sprawić, że nasze nadzienie będzie o wiele jaśniejsze i smaczniejsze, jeśli podczas farszu włożysz drobno pokrojone pomidory do naleśników lub po prostu dodasz przyprawy według własnego gustu. A jeśli nie masz pod ręką szynki, Twoja ulubiona kiełbasa całkowicie ją zastąpi.

    Jeśli spodobał Ci się nasz prosty przepis na naleśniki z szynką i serem, a ciasto z wody zrobiło na Tobie wrażenie, napisz o tym w komentarzach! Podziel się również swoim doświadczeniem w robieniu naleśników, pomysłami na ulepszenie naszego przepisu i przepisami na ulubione dodatki!

    Inne przepisy na naleśniki

    Naleśniki z mięsem mielonym

    Naleśniki z pieczarkami

    Naleśniki na wodzie mineralnej

    Naleśniki z kapustą

    Naleśniki z kawiorem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author