Naleśniki z wątróbką: przepis krok po kroku ze zdjęciami

Jak ugotować pyszne naleśniki z wątróbką

Przepis na naleśniki z wątróbką ze zdjęciem

Narzędzia kuchenne: 

  • wagi kuchenne;
  • miska;
  • łyżki;
  • śmigać;
  • patelnia;
  • chochla;
  • talerz;
  • Łopatka;
  • nóż kuchenny;
  • deska do krojenia;
  • tarka;
  • Maszynka do mielenia mięsa;
  • naczynia do serwowania.

Składniki

Mąka premium 100 gramów
Mleko, ciepłe) 250 ml
jajka kurze 2 szt.
Cukier 15 gramów
Sól smak
Wątroba (wołowina) 200 gramów
Marchewka (mała) 0,5-1 szt.
Masło 20 gramów
Olej roślinny 35 gramów
Pieprz czarny (mielony) smak

Krok po kroku gotowanie naleśników z wątróbką

  • Surowe jajka (2 szt.) wbić do miski, dodać cukier (15 g), sól do smaku (około 1-2 szczypty), wlać podgrzane mleko (250 ml) i wymieszać trzepaczką.

    Pokażemy Ci, jak gotować pyszne naleśniki z wątróbką.

  • Następnie dodaj mąkę (100 g) i olej roślinny (15 g). Lepiej wprowadzać mąkę stopniowo, 1-2 łyżki. l. i za każdym razem dobrze mieszaj bazę.

    Do ciasta dodać mąkę, wszystko wymieszać.

  • Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję płynnej śmietany, w razie potrzeby można dodać trochę więcej mleka lub mąki. Ciasto powinno trochę odpocząć (15-30 minut).

    Gotowe ciasto należy zaparzać przez 15 minut.

  • Teraz trzeba podgrzać patelnię, wlać trochę ciasta, równomiernie rozłożyć, usmażyć naleśnik z obu stron i położyć na talerzu. W ten sposób ugotuj wszystkie naleśniki.

    Smażymy naleśniki.

  • Przed przygotowaniem nadzienia marchewki należy umyć, obrać i zetrzeć (0,5-1 szt.), wątróbkę umyć, osuszyć i pokroić.

    Takie naleśniki można ugotować z wątróbką drobiową, wołową lub wieprzową.

  • Wlej olej (10 g) na patelnię, włóż kawałki wątróbki i smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut.

    Smaż wątrobę na patelni.

  • Gdy trochę ostygnie, wątrobę trzeba przepuścić przez maszynkę do mięsa.

    Smażoną wątróbkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

  • Na patelnię wlać olej (10 g), wlać startą marchewkę, lekko podsmażyć.

    Będziesz także potrzebować marchewki do nadzienia.

  • Dodaj wątróbkę mieloną, dodaj pieprz, sól do smaku, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu 7-10 minut.

    Do marchewki dodać wątróbkę, posolić i popieprzyć nadzienie.

  • Na koniec do nadzienia z marchewką dodaj masło (20 g) i ponownie dobrze wymieszaj. Te naleśniki można również zrobić z wątróbką drobiową. Jeśli chcesz otrzymać mniej kaloryczne danie, możesz zmniejszyć ilość oleju lub w ogóle go nie dodawać.

    Aby uzyskać soczystość, dodaj masło do nadzienia.

  • Na brzeg naleśnika nałożyć niewielką ilość nadzienia i zawinąć w kopertę. Danie jest gotowe do podania. Gotowe naleśniki można również smażyć na patelni z obu stron, ale jest to opcjonalne.

    Ugotuj naleśniki z wątróbką według naszego przepisu ze zdjęciem, zmieszczą się nawet na świątecznym stole.

  • przepis na pyszne nadziewane naleśniki

    Polecamy zajrzeć do tego, w którym można zobaczyć, jak zrobić domowe naleśniki z pachnącym nadzieniem wątróbkowym, które świetnie sprawdzą się jako lekka, ale satysfakcjonująca przekąska.

    Przepis na naleśniki z nadzieniem wątróbkowym

    • Czas gotowania:  40 min.
    • Porcje w opakowaniu:  3-4 szt.
    • Przybory kuchenne:  waga kuchenna, miska, trzepaczka, herbata i łyżki stołowe, chochla, patelnia, rondel, nóż kuchenny, deska do krojenia, naczynia do serwowania.

    Składniki

    Jaja kurze 2 szt.
    Sól 1-2 szczypty
    Cukier 80 gramów
    Mąka 210 gramów
    mleko 310 ml
    Woda (mineralna) 100 gramów
    Olej słonecznikowy 30 gramów
    Pasta z wątroby 250g
    Żurawina (świeża lub mrożona) 1/2 stosu.
    Cynamon 1 łyżeczka
    gałązki mięty 2 szt.
    Woda 30 ml

    Proces gotowania krok po kroku

  • Aby przygotować naleśniki, należy ubić jajka (2 szt.) do głębokiej miski, dodać sól (1-2 szczypty), cukier (10 g), mleko (310 ml) i mąkę (210 g). Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednorodnej masy.

    przed nadzieniem naleśników zrobimy ciasto.

  • Następnie dodaj wodę mineralną (100 ml) i ponownie dobrze wymieszaj.

    Ciasto przygotowujemy na wodzie mineralnej z mlekiem.

  • Następnie wlej olej słonecznikowy (30 g), wymieszaj, odstaw na 15 minut i możesz zacząć pieczenie.

    Na koniec dodaj do ciasta olej roślinny.

  • Na rozgrzaną patelnię wlać 0,5 chochli ciasta, równomiernie rozłożyć i usmażyć naleśniki z obu stron. Upieczenie jednego naleśnika zajmuje średnio 1,5 minuty.

    Naleśniki smażymy w klasyczny sposób.

  • Nasmaruj każdy naleśnik pasztetem i zwiń w ciasną bułkę. Zawartość kalorii w pożywieniu zależy od wyboru pasztetu, więc możesz wybrać dowolną odpowiednią opcję.

    Takie naleśniki można gotować nie tylko z wątróbką, ale także z pasztetem.

  • Do rondla wlać żurawinę (1/2 szklanki), dodać cukier (70 g), cynamon (30 g) i wodę (30 ml).

    Do podania przygotowujemy sos żurawinowy.

  • Wymieszaj, zagotuj przyszły sos, ciągle mieszając zawartość rondla i gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Sos żurawinowy jest gotowy.

    Gotuj sos, aż zgęstnieje.

  • Odetnij nierówne końce naleśnika, a resztę pokrój na 2-3 kawałki. Gotowe bułeczki układamy na talerzu, polewamy sosem żurawinowym i udekorujemy listkami mięty. Możesz użyć wątróbki drobiowej do gotowania lub możesz kupić gotowy produkt, jak wskazano w przepisie.

    Naleśniki z wątróbki z sosem żurawinowym pomogą przyjemnie zaskoczyć gości.

  • Przepis

    Pokazuje, jak zrobić noworoczną przystawkę z naleśników z pasztetem, ozdobionych sosem żurawinowym, które ozdobią świąteczny stół.

    Opcje dekorowania i serwowania

    Naleśniki można zawijać na różne sposoby, aby gotowe danie było jeszcze bardziej atrakcyjne. Jako dekorację nadają się dowolne sosy zielone, kremowe lub jagodowe, a także śmietana, śmietana lub domowy majonez z przyprawami.

    Inne opcje gotowania

    Takie naleśniki można nadziewać wątróbką drobiową lub wieprzową, a także wątróbką dorszową. Aby gotowy posiłek zawierał mniej kalorii, możesz użyć pieczonych naleśników lub kaszy manny. Możesz sprawić, że gotowe danie będzie jeszcze smaczniejsze, korzystając z ulubionych przepisów, najważniejsze jest zachowanie wszystkich proporcji i uwzględnienie kombinacji produktów.

    Spróbuj też naleśników z kawiorem, które z pewnością ucieszą miłośników owoców morza, a także naleśników z grzybami. Dla wielbicieli słodyczy naleśniki z bananami są bardzo smaczne i pachnące. Lub naleśniki z jabłkami, które są odpowiednie dla dorosłych i dzieci.

    Czy próbowałeś już robić naleśniki z wątróbki? Co możesz powiedzieć o smaku tego dania? Czy poleciłbyś go na świąteczny stół jako przekąskę? Podziel się swoją opinią, przydatnymi wskazówkami i innymi przepisami w komentarzach.

    Inne przepisy na naleśniki

    Naleśniki z jabłkami

    Naleśniki z serwatką

    Naleśniki na zsiadłym mleku

    Naleśniki z cukinii

    Naleśniki z twarogiem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author