Naleśniki z wątróbki wołowej: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne naleśniki z wątróbki wołowej według prostego przepisu

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka gazowa lub elektryczna, patelnia, maszynka do mięsa, talerze na składniki, szpatułka kuchenna, deska do krojenia, nóż.

Składniki

Nazwa Ilość
Wątroba wołowa 500 gramów
Cebula 1 szt.
Kwaśna śmietana 2 łyżki stołowe. l.
Kurze jajo 2 szt.
Skrobia ziemniaczana 2 łyżki stołowe. l.
Mąka 2 łyżki stołowe. l.
Sól pieprz smak

Gotowanie krok po kroku

  • Weź 1 dużą cebulę i pokrój ją na małe kawałki ostrym nożem. Włączamy kuchenkę gazową lub elektryczną, kładziemy na niej patelnię, wlewamy trochę oleju słonecznikowego i podgrzewamy. Gdy patelnia będzie wystarczająco gorąca, dodaj do niej posiekaną cebulę i smaż na złoty kolor na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

    Podsmaż posiekaną cebulę na patelni na złoty kolor.

  • Podczas smażenia cebuli bierzemy 500 gram świeżej wątróbki wołowej, myjemy ją, usuwamy folię i kroimy na małe kawałki, które później można przepuścić przez maszynkę do mięsa.

    Pokrój wątrobę na kawałki.

  • Posiekaną wątrobę przepuszczamy przez maszynę do mięsa. Pomiń też smażoną cebulę.

    Wątrobę wraz ze smażoną cebulą przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

  • W powstałej masie dodaj 2 jajka kurze i 2 łyżki kwaśnej śmietany. Jeśli nie ma kwaśnej śmietany lub ci się nie podoba, dodaj majonez.

    jajka ubić na masę wątrobową, dodać śmietanę.

  • Sól, pieprz wątrobę do smaku i dobrze wymieszaj łyżką.

    Dodaj sól, pieprz, wszystko wymieszaj.

  • Następnie do masy wątroby dodaj 2 łyżki mąki, wszystko wymieszaj.

    Dodaj mąkę do masy wątroby.

  • Dodaj 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i dobrze wymieszaj.

    Do ciasta dodajemy również skrobię.

  • Gotową masę odstawiamy na 20-30 minut, aby wszystkie składniki mogły się chwycić.

    ciasto na ciastka jest gotowe.

  • Ponownie podgrzej patelnię, wlej trochę oleju roślinnego i usmaż naleśniki na średnim ogniu. Gotują się bardzo szybko, zaledwie kilka minut z każdej strony.

    Smażyć naleśniki na patelni z olejem roślinnym.

  • Placki z wątróbki wołowej są gotowe do podania. Smacznego!

    Tak więc naleśniki z wątróbki wołowej przygotowaliśmy według prostego przepisu.

  • Rada

    • Nigdy nie zapomnij usunąć filmu z wątroby, nadaje mu sztywność i gorycz.
    • Lepiej używać świeżej wątroby niż mrożonej.
    • Zawsze zwracaj uwagę na kolor wątróbki wołowej, powinien być brązowo-czerwony.
    • Powierzchnia świeżej wątroby powinna być bardzo gładka, przyjemna, ale nie uszkodzona ani w żaden sposób nie porysowana.
    • Sprawdź zapach wątroby – jeśli pachnie wybielaczem lub amoniakiem, lepiej go nie kupować. Powinien mieć lekko słodki zapach.
    • Aby wątroba była delikatniejsza i smaczniejsza, zaleca się moczenie jej w zimnym mleku na 30-40 minut.
    • Należy również pamiętać, że wątroba jest zawsze solona prawie przed końcem gotowania, dzięki czemu zachowuje soki.

    Przepis

    Sugerujemy bardziej szczegółowe zapoznanie się z przepisem. Możesz wizualnie zobaczyć sam proces gotowania i dodatkowe komentarze autora.

    Czy udało Ci się już zadowolić rodzinę i przyjaciół prostym, ale niesamowicie smacznym przepisem na naleśniki z wątróbki wołowej? Może znasz swoje przepisy i triki na gotowanie wątróbki? Podziel się z nami swoimi sukcesami, wspólnie poszerzajmy kulinarne granice!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author