Contents
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka gazowa lub elektryczna, patelnia, maszynka do mięsa, talerze na składniki, szpatułka kuchenna, deska do krojenia, nóż.
Składniki
Nazwa | Ilość |
Wątroba wołowa | 500 gramów |
Cebula | 1 szt. |
Kwaśna śmietana | 2 łyżki stołowe. l. |
Kurze jajo | 2 szt. |
Skrobia ziemniaczana | 2 łyżki stołowe. l. |
Mąka | 2 łyżki stołowe. l. |
Sól pieprz | smak |
Gotowanie krok po kroku
Rada
- Nigdy nie zapomnij usunąć filmu z wątroby, nadaje mu sztywność i gorycz.
- Lepiej używać świeżej wątroby niż mrożonej.
- Zawsze zwracaj uwagę na kolor wątróbki wołowej, powinien być brązowo-czerwony.
- Powierzchnia świeżej wątroby powinna być bardzo gładka, przyjemna, ale nie uszkodzona ani w żaden sposób nie porysowana.
- Sprawdź zapach wątroby – jeśli pachnie wybielaczem lub amoniakiem, lepiej go nie kupować. Powinien mieć lekko słodki zapach.
- Aby wątroba była delikatniejsza i smaczniejsza, zaleca się moczenie jej w zimnym mleku na 30-40 minut.
- Należy również pamiętać, że wątroba jest zawsze solona prawie przed końcem gotowania, dzięki czemu zachowuje soki.
Przepis
Sugerujemy bardziej szczegółowe zapoznanie się z przepisem. Możesz wizualnie zobaczyć sam proces gotowania i dodatkowe komentarze autora.
Czy udało Ci się już zadowolić rodzinę i przyjaciół prostym, ale niesamowicie smacznym przepisem na naleśniki z wątróbki wołowej? Może znasz swoje przepisy i triki na gotowanie wątróbki? Podziel się z nami swoimi sukcesami, wspólnie poszerzajmy kulinarne granice!