Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, patelnia, maszynka do mięsa, miska, nóż, deska do krojenia, folia spożywcza, ręczniki papierowe (lub pergamin), szpatułka kuchenna, widelec/łyżka.
Składniki
Wątroba wołowa | 700-800g |
Cebula | 1 szt. (wielki) |
Jajka | 2 szt. |
Śmietana (lub majonez) | 2 łyżki stołowe |
Mąka | 2 łyżki stołowe |
Skrobia | 2 łyżki stołowe |
Olej roślinny | do pieczenia |
Sól pieprz | smak |
Gotowanie krok po kroku
Wybór wątróbki: zdrowa wątroba wołowa wyróżnia się bardzo ciemnym wiśniowym kolorem (a raczej kolorem bardzo dojrzałej wiśni). Więcej brązowych i żółtawych odcieni wątroby wskazuje, że zwierzę nie było zdrowe lub mięso od dawna leży i jest zwietrzałe.
Zwykle wątroba krowy osiąga 4-5 kg. Nie potrzebujemy tak wiele, więc odcinamy odpowiednią ilość, a resztę wysyłamy do zamrażarki – przyda się następnym razem.
Przepis
Czy masz jakieś pytania? Zobacz przepis na naleśniki z wątróbki. Przekonasz się, że gotowanie tego dania jest naprawdę bardzo proste i co najważniejsze szybkie! Jesteśmy pewni, że po obejrzeniu na pewno będziesz chciał ugotować te proste naleśniki. Sam zobacz. Miłego oglądania!
Placki według tego przepisu są tak delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Śmietana (lub majonez) „gaśnie” trochę smak wątroby, więc nawet dzieci, które nie lubią gotowanej wątróbki, pożerają ją „w oba policzki”! Ponadto możesz dodać do przepisu różne produkty i uzyskać bardzo nietypowy efekt.
- Do mięsa mielonego dodać usmażoną i zmieloną w maszynce do mięsa marchewkę. Wtedy smak gotowych placków będzie przypominał smak domowej roboty pasztetu z wątróbki.
- Ugotuj ryż do połowy ugotowanego (0,5 łyżki ryżu w 0,5 l wody, gotuj nie dłużej niż 6 minut). Odcedź przez durszlak. Do mielonego mięsa dodać lekko schłodzony ryż. Naleśniki staną się przewiewne i puszyste.
- Zamiast ryżu możesz położyć kaszę gryczaną. Również bardzo smaczne!
- Jeśli chcesz więcej tłustych placków, dodaj mielony smalec.
- Zetrzyj średnią cukinię, wyciśnij nadmiar soku, posiekaj warzywa i dodaj to wszystko do mielonego mięsa. Letnia wersja naleśników z wątróbki gotowa!
- A jeśli zmieszasz mięso mielone i wątróbkę, wyjdzie po prostu pysznie!
Ogólnie rzecz biorąc, istnieje wiele opcji robienia placków z wątróbki wołowej. Przepisy są często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wybierz jedną z opisanych opcji i stwórz własną tradycję!
A jak twoje babcie i matki gotowały naleśniki z wątróbki? Czy ich przepis różni się od proponowanego? Zostaw swoje komentarze poniżej.
Inne przepisy na wypieki
Pastylka śliwkowa
Serniki w piekarniku
Naleśniki z twarogiem
Serniki w multicookerze
Serniki bez jajek
Miłego czytania!