Naleśniki z wątroby wołowej według przepisu krok po kroku

Najdelikatniejsze naleśniki z wątróbki wołowej - bardzo prosty przepis

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, patelnia, maszynka do mięsa, miska, nóż, deska do krojenia, folia spożywcza, ręczniki papierowe (lub pergamin), szpatułka kuchenna, widelec/łyżka.

Składniki

Wątroba wołowa 700-800g
Cebula 1 szt. (wielki)
Jajka 2 szt.
Śmietana (lub majonez) 2 łyżki stołowe
Mąka 2 łyżki stołowe
Skrobia 2 łyżki stołowe
Olej roślinny do pieczenia
Sól pieprz smak

Gotowanie krok po kroku

Wybór wątróbki: zdrowa wątroba wołowa wyróżnia się bardzo ciemnym wiśniowym kolorem (a raczej kolorem bardzo dojrzałej wiśni). Więcej brązowych i żółtawych odcieni wątroby wskazuje, że zwierzę nie było zdrowe lub mięso od dawna leży i jest zwietrzałe.

Zwykle wątroba krowy osiąga 4-5 kg. Nie potrzebujemy tak wiele, więc odcinamy odpowiednią ilość, a resztę wysyłamy do zamrażarki – przyda się następnym razem.

  • Dobrze umyj wątrobę i pozwól jej trochę odsączyć. Podczas gdy wątroba spływa, obierz cebulę i posiekaj na bardzo duże.

    Aby przygotować naleśniki z wątróbki wołowej, przygotuj składniki

  • Rozgrzej patelnię i dodaj trochę oleju roślinnego. Wsyp cebulę na patelnię i podsmaż trochę na złoty kolor. Jeśli to zrobisz, cebula nie będzie wyczuwalna w naleśnikach. Po przygotowaniu nie zapomnij usunąć nadmiaru oleju z cebuli (wrzuć do durszlaka lub połóż na ręczniku papierowym).

    Do przygotowania placków wątróbkowych z wątróbki wołowej podsmażyć cebulę

  • Wątróbkę kroimy na małe kawałki (aby zmieściła się w ślimaku maszynki do mięsa). Mielimy wątrobę w maszynce do mięsa.

    Aby przygotować naleśniki wątróbkowe z wątróbki wołowej, zmiel składniki

  • Smażoną cebulę zmiel w maszynce do mięsa bezpośrednio do miski z wątróbką. Dodaj 2 jajka do ugotowanej mielonej wątroby, dobrze wymieszaj.

    Aby zrobić naleśniki z wątróbki wołowej, wymieszaj składniki

  • Teraz dodaj 2 łyżki. l. kwaśna śmietana lub majonez. Ponownie wymieszaj. Nadeszła kolej na suche składniki: sól, pieprz, wsyp dwie łyżki mąki i skrobi. Wszystko bardzo dobrze miksujemy.

    Aby przygotować naleśniki wątrobowe z wątróbki wołowej, ugotuj mięso mielone

  • Przykryj miskę mielonym mięsem folią spożywczą i pozostaw do zaparzenia na 20-30 minut. O wyznaczonej godzinie podgrzej patelnię. Wlej do niego trochę oleju roślinnego.

    Aby zrobić naleśniki z wątróbki wołowej, dodaj mąkę

  • Rozłóż mięso mielone łyżką stołową na patelni. Na jeden naleśnik idzie 1-2 łyżki. l. mięso mielone (jak lubisz). Mały sekret: nie spiesz się z rozłożeniem całego farszu. Upuść jeden naleśnik łyżką i zobacz, jak zachowuje się na patelni. Być może się rozprzestrzeni i będziesz musiał dodać trochę skrobi.

    Aby przygotować naleśniki z wątróbki wołowej, podgrzej patelnię

  • Smażyć z każdej strony przez 2-3 minuty. Naleśniki smażą się bardzo szybko, więc nie wychodzimy z pieca! Smażąc już z drugiej strony można zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Ten krok jest opcjonalny.

    Naleśniki z wątroby wołowej według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Gotowe naleśniki rozprowadzamy na ręczniku papierowym lub pergaminowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. I wysyłamy następną partię na patelnię. To wszystko. Smacznego!

    naleśniki z wątróbki wołowej przygotowane według prostego przepisu są gotowe

  • Przepis

    Czy masz jakieś pytania? Zobacz przepis na naleśniki z wątróbki. Przekonasz się, że gotowanie tego dania jest naprawdę bardzo proste i co najważniejsze szybkie! Jesteśmy pewni, że po obejrzeniu na pewno będziesz chciał ugotować te proste naleśniki. Sam zobacz. Miłego oglądania!

    Placki według tego przepisu są tak delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Śmietana (lub majonez) „gaśnie” trochę smak wątroby, więc nawet dzieci, które nie lubią gotowanej wątróbki, pożerają ją „w oba policzki”! Ponadto możesz dodać do przepisu różne produkty i uzyskać bardzo nietypowy efekt.

    • Do mięsa mielonego dodać usmażoną i zmieloną w maszynce do mięsa marchewkę. Wtedy smak gotowych placków będzie przypominał smak domowej roboty pasztetu z wątróbki.
    • Ugotuj ryż do połowy ugotowanego (0,5 łyżki ryżu w 0,5 l wody, gotuj nie dłużej niż 6 minut). Odcedź przez durszlak. Do mielonego mięsa dodać lekko schłodzony ryż. Naleśniki staną się przewiewne i puszyste.
    • Zamiast ryżu możesz położyć kaszę gryczaną. Również bardzo smaczne!
    • Jeśli chcesz więcej tłustych placków, dodaj mielony smalec.
    • Zetrzyj średnią cukinię, wyciśnij nadmiar soku, posiekaj warzywa i dodaj to wszystko do mielonego mięsa. Letnia wersja naleśników z wątróbki gotowa!
    • A jeśli zmieszasz mięso mielone i wątróbkę, wyjdzie po prostu pysznie!

    Ogólnie rzecz biorąc, istnieje wiele opcji robienia placków z wątróbki wołowej. Przepisy są często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wybierz jedną z opisanych opcji i stwórz własną tradycję!

    A jak twoje babcie i matki gotowały naleśniki z wątróbki? Czy ich przepis różni się od proponowanego? Zostaw swoje komentarze poniżej.

    Inne przepisy na wypieki

    Pastylka śliwkowa

    Serniki w piekarniku

    Naleśniki z twarogiem

    Serniki w multicookerze

    Serniki bez jajek

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author