Niesłodzone ciasteczka owsiane według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Niesłodzone ciasteczka owsiane - świetne na śniadanie, herbatę lub przekąskę

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik gazowy lub elektryczny, blender, miska głęboka, pergamin, widelec, szpatułka silikonowa lub plastikowa, uchwyty na garnki, talerz obiadowy, spodek.

Składniki

Banany 2 szt.
Płatki owsiane 1,5 stosu.
Migdałowy 0,7 stosu.
nasiona Chia 3 art. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Na początek zmiel 1,5 szklanki płatków owsianych, w tym celu wlewamy je do blendera i drobno mielimy. Również za pomocą blendera zmiel na kawałki 0,7 szklanki migdałów. Jeśli wolisz większe kawałki orzechów, możesz połamać migdały ręcznie lub pokroić nożem na 3-4 kawałki.

    Aby zrobić pikantne ciasteczka, przygotuj składniki

  • 2 obrane banany umieszczamy w głębokim pojemniku i ugniatamy widelcem, aż do uzyskania puree bez grudek.

    Posiekaj banana, aby zrobić pikantne ciasteczko

  • Do puree bananowego wlej posiekane płatki owsiane, kawałki orzechów i 3 łyżki. l. nasiona chia i wszystko dokładnie wymieszaj silikonową szpatułką, aż uzyskasz wystarczająco gęstą jednorodną masę.

    Wymieszaj składniki, aby zrobić pikantne herbatniki

  • Włączamy piekarnik na 180°C i zostawiamy do rozgrzania, podczas gdy zajmujemy się rzeźbieniem ciasteczek. Blachę do pieczenia przykrywamy pergaminem. Z powstałej masy uzyskuje się około 12 kawałków ciastek, więc dzielimy naszą masę na 12 części na oko.
    Rozgrzej piekarnik, aby zrobić pikantne ciasteczka
  • Bierzemy jedną część i formujemy z niej ciasteczka, mocno dociskając mieszankę płatków owsianych i bananów. Aby ciasteczka były chrupiące, należy zaślepić produkt o wysokości około 0,5 cm Dla miłośników delikatnego nadzienia warto zwiększyć grubość do 1-1,5 cm Powstałe ciasteczka rozkładamy na papierze pergaminowym na blasze do pieczenia w pewnej odległości od siebie.

    Przygotuj blachę do pieczenia, aby zrobić pikantne ciasteczka

  • Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut, aż ciasteczka lekko się zrumienią. Dla miłośników smażonej brązowej skórki czas pieczenia należy wydłużyć o kolejne 10 minut.
    Niesłodzone ciasteczka owsiane według przepisu krok po kroku ze zdjęciem
  • Wyjmujemy blachę do pieczenia z gorącego piekarnika za pomocą rękawicy kuchennej, kładziemy ciasteczka na talerzu obiadowym i ostudzamy. Połóż ciasteczka na spodku i podawaj z filiżanką herbaty lub innym napojem.

    Niesłodzone ciasteczka owsiane - świetne na śniadanie, herbatę lub przekąskę

  • Ważny!  Aby ciasteczka były słodsze i zdrowsze, można dodać do nich kilka łyżeczek miodu, a także pokrojone na małe kawałki daktyle, figi, suszone morele, rodzynki lub suszone śliwki. Jeśli nie lubisz migdałów, możesz zastąpić je kawałkami orzechów laskowych, orzechów włoskich, orzeszków ziemnych lub innych rodzajów orzechów, które lubisz.

    Takie herbatniki urozmaicają dietę i pomagają zachować szczupłą sylwetkę, a te zdrowe słodycze przypadną do gustu również małym dzieciom.

    Przepis

    Po zapoznaniu się z przepisem możesz wyjaśnić, jaką konsystencję powinna mieć masa do modelowania, lub na własne oczy zobaczyć grubość ciastek przed wysłaniem ich do piekarnika. Pomoże Ci to osiągnąć cele i uniknąć błędów.

    Czy kiedykolwiek robiłeś w domu pikantne ciasteczka owsiane? Jeśli tak, to czym Twoja wersja różni się od przepisu opisanego powyżej? Jakich suszonych owoców, orzechów lub przypraw użyłeś do tego? Podziel się swoim doświadczeniem z innymi szefami kuchni, aby mogli zadowolić swoich bliskich zdrowym deserem.

    Inne przepisy na ciasteczka

    Ciasteczka z formułą dla niemowląt

    Berlińskie ciasteczka

    marchewkowe ciasteczka

    Krakersy pełnoziarniste

    Ciasteczka Biscotti

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author