
Brzmi to dość dziwnie, ale pierwsze dania można gotować na wodzie i podawać na zimno. Przykładem tego jest okroshka, której składniki miesza się i wlewa lodowatą wodą. Możesz użyć wody mineralnej z gazem i bez, a nawet zwykłej przegotowanej wody. Według wielu gospodyń domowych ta wersja dania nie jest gorsza niż zwykła i bardziej powszechna okroshka na kwasie chlebowym. Ale okazuje się jeszcze prostsze, dietetyczne i oczywiście pyszne! A jak zrobić tę cudowną lekką zupę – spójrz w nasze przepisy ze zdjęciami!
Kilka zasad dobrej okroshki
Używaj dużo świeżych warzyw i ziół. Okroshka na wodzie to letnie danie. I trzeba go ugotować z tego, co wyrosło w ogrodzie lub pojawiło się w dużych ilościach na rynku. Do tego niezmiennie stosuje się ogórki i rzodkiewki, do sytości dodaje się ziemniaki. Możesz również umieścić pomidora, jeśli lubisz pomidory. Absolutnie nie stój na ceremonii z zieleniną. Odłóż wszystko, co masz pod ręką. Potrzebna jest zielona cebula, w tej samej objętości umieścić pietruszkę i koperek. Lubisz kolendrę, bazylię, oregano? W tym daniu bardzo się przydadzą! Użyj przypraw. Często w pierwszej parze gospodynie obawiają się, że zupa będzie nadmiernie pikantna, używając tylko warzyw, soli i kwaśnej śmietany. Ale w ten sposób nie da się uzyskać smacznego dania, ponieważ będzie mdłe. Aby nadać smak, zaleca się mieszanie majonezu ze śmietaną. Nie chcesz obciążać żołądka majonezem w upale, użyj musztardy, chrzanu, octu, soku z cytryny. Lekka kwaskowatość i goryczka sprawią, że danie będzie pikantne i ciekawe. Wlej wodę dopiero po doprawieniu warzyw. Ważne jest, aby przygotować gęstą masę: wszystkie składniki wymieszać, dodać przyprawy do smaku. I dopiero wtedy wlej wodę, w przeciwnym razie smak nie będzie wyraźny. Używaj tylko lodowatej wody lub przechowuj w lodówce przez 30 minut przed wypiciem. To sprawi, że przepis na okroshkę na wodę będzie doskonały. Jeśli po raz pierwszy gotujesz dużą objętość, nie wlewaj wszystkich warzyw na raz. Odstawić do osobnej miski, doprawić i dodać wodę. Następnie skosztuj soli, przypraw. Być może trzeba coś dodać. Jeśli jest rzadki, dodaj więcej warzyw. A jeśli to danie w ogóle Ci się nie podoba, zawsze istnieje możliwość dodania majonezu do warzyw i zrobienia pysznej sałatki. Chociaż jest to mało prawdopodobne! Klasyczny przepis na wodę
Obfity posiłek, który nakarmi całą rodzinę.

Będziesz potrzebować:
- gotowane ziemniaki – 0,5 kg;
- jajka na twardo – 5 szt .;
- gotowana wołowina – 400 g,
- koperek, zielona cebula, pietruszka – po 1 pęczek;
- duże ogórki – 2 szt .;
- woda – 1-1,5 l;
- majonez – 150 g;
- musztarda – 2-3 łyżeczki;
- duża cytryna – połowa.
Gotowanie
Zagotuj wodę, ostudź, wstaw do lodówki. Pokrój ziemniaki, mięso, ogórki w kostkę o dogodnym rozmiarze. Usuń żółtka z jajek, pokrój tylko białka. Żółtka rozgnieść widelcem, wymieszać z musztardą, solą i sokiem z połowy cytryny. Dodaj lodowatą wodę, wymieszaj. Dopraw składniki powstałą masą, dodaj majonez, zioła. Mieszać. Wlej resztę wody i zamieszaj. Możesz podawać przy stole! Eksperymentowanie z okroshką!
Dziś gospodynie domowe często używają nie zwykłej wody, ale wody mineralnej. Okroshka na wodzie mineralnej jest jeszcze łatwiejsza do przygotowania, ponieważ nie trzeba długo gotować i schładzać „opatrunku”. Oferujemy 3 przepisy na takie danie.
Okroshka na wodzie mineralnej i kefirze
Będziesz potrzebować:
- ziemniaki – 0,5 kg;
- jajka na twardo – 5 szt .;
- rzodkiewka – 200 g;
- ogórki – 300 g;
- pietruszka, zielona cebula, koperek – po 1 pęczku;
- kefir tłuszczowy – 200 ml;
- musztarda – 1 łyżeczka;
- sól – 0,5 łyżeczki;
- mielony czarny pieprz – ¼ łyżeczki;
- woda mineralna – 1 l.
Gotowanie
Ziemniaki i jajka ugotować, ostudzić. Umyj rzodkiewki i ogórki. W starych owocach lepiej obrać skórkę, aby nie miała gorzkiego smaku. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Rzodkiewki można pokroić w plasterki. Posiekaj warzywa bez używania twardych łodyg. Przygotuj dressing: wymieszaj sól i pieprz, musztardę i kefir. Dodaj do składników i dokładnie wymieszaj. Naczynie zatankować 30 minut przed spożyciem. Następnie należy wlać wodę i wysłać zupę na pół godziny do lodówki. Okroshka na wodzie z octem

Będziesz potrzebować:
- zimna woda – 8 szklanek;
- kwaśna śmietana – 1/3 szklanki;
- ocet – 2,5 łyżki. l.;
- sól – 2 łyżeczki;
- koperek i zielona cebula – 1 pęczek;
- herbata lub kiełbasa lekarska – 450 g;
- gotowane ziemniaki – 4 bulwy;
- jajka na twardo – 3 szt .;
- ogórki – 3-4 szt.
Gotowanie
Ostudzić ziemniaki i jajka, obrać. Usuń skórkę z ogórków. Wszystkie składniki pokrój w kostkę. W dużej misce wymieszaj wodę z lodem, śmietanę, sól i ocet. Dodaj posiekany koperek i zieloną cebulę. Wlej wszystkie składniki i wymieszaj. Możesz się zgłosić! Przepis na okroshkę z kwaśną śmietaną
Będziesz potrzebować:
- ziemniaki – 5 szt .;
- jajka – 5 szt .;
- rzodkiewki i ogórki – po 200 g;
- pietruszka, zielona cebula i koperek – po 30 g (lub po 1 pęczek);
- sól i pieprz;
- schłodzona woda mineralna – 1 l.
Gotowanie
Ziemniaki i jajka ugotować, obrać i pokroić w kostkę. Warzywa i zioła opłukać, osuszyć, posiekać. Śmietanę wymieszać z musztardą, dodać sól i pieprz. Wymieszaj dressing z pozostałymi składnikami, zalej wodą mineralną i pozostaw na 30 minut w lodówce. Tak łatwo jest przygotować okroshkę na wodzie mineralnej. Recepturę można dostosować do własnych upodobań, dodając sok z cytryny, chrzan, musztardę i wszelkiego rodzaju zioła!
Polecamy więcej artykułów na temat okroshki:
- Różne przepisy na okroshkę (na kwasie, z sokiem pomidorowym, na majonezie, okroshka zimowa)
- Klasyczny przepis na okroshkę z kwasem chlebowym – 5 tajemnic potrawy
- Przepisy na Okroshkę na kefirze, serwatce i tan
- Dieta okroshka na odchudzanie (na kefirze, według Dukana, z kurczakiem)
Inne przepisy na zupy
Barszcz z mięsem
Ukha
Smacznego!