Okroshka na przepis na wodę mineralną jak zrobić okroshkę z wodą mineralną

Okroshka na wodzie mineralnej przepis na okroshkę

Brzmi to dość dziwnie, ale pierwsze dania można gotować na wodzie i podawać na zimno. Przykładem tego jest okroshka, której składniki miesza się i wlewa lodowatą wodą. Możesz użyć wody mineralnej z gazem i bez, a nawet zwykłej przegotowanej wody. Według wielu gospodyń domowych ta wersja dania nie jest gorsza niż zwykła i bardziej powszechna okroshka na kwasie chlebowym. Ale okazuje się jeszcze prostsze, dietetyczne i oczywiście pyszne! A jak zrobić tę cudowną lekką zupę – spójrz w nasze przepisy ze zdjęciami!

Kilka zasad dobrej okroshki

  • Używaj dużo świeżych warzyw i ziół. Okroshka na wodzie to letnie danie. I trzeba go ugotować z tego, co wyrosło w ogrodzie lub pojawiło się w dużych ilościach na rynku. Do tego niezmiennie stosuje się ogórki i rzodkiewki, do sytości dodaje się ziemniaki. Możesz również umieścić pomidora, jeśli lubisz pomidory. Absolutnie nie stój na ceremonii z zieleniną. Odłóż wszystko, co masz pod ręką. Potrzebna jest zielona cebula, w tej samej objętości umieścić pietruszkę i koperek. Lubisz kolendrę, bazylię, oregano? W tym daniu bardzo się przydadzą!
  • Użyj przypraw. Często w pierwszej parze gospodynie obawiają się, że zupa będzie nadmiernie pikantna, używając tylko warzyw, soli i kwaśnej śmietany. Ale w ten sposób nie da się uzyskać smacznego dania, ponieważ będzie mdłe. Aby nadać smak, zaleca się mieszanie majonezu ze śmietaną. Nie chcesz obciążać żołądka majonezem w upale, użyj musztardy, chrzanu, octu, soku z cytryny. Lekka kwaskowatość i goryczka sprawią, że danie będzie pikantne i ciekawe.
  • Wlej wodę dopiero po doprawieniu warzyw. Ważne jest, aby przygotować gęstą masę: wszystkie składniki wymieszać, dodać przyprawy do smaku. I dopiero wtedy wlej wodę, w przeciwnym razie smak nie będzie wyraźny.
  • Używaj tylko lodowatej wody lub przechowuj w lodówce przez 30 minut przed wypiciem. To sprawi, że przepis na okroshkę na wodę będzie doskonały.
  • Jeśli po raz pierwszy gotujesz dużą objętość, nie wlewaj wszystkich warzyw na raz. Odstawić do osobnej miski, doprawić i dodać wodę. Następnie skosztuj soli, przypraw. Być może trzeba coś dodać. Jeśli jest rzadki, dodaj więcej warzyw. A jeśli to danie w ogóle Ci się nie podoba, zawsze istnieje możliwość dodania majonezu do warzyw i zrobienia pysznej sałatki. Chociaż jest to mało prawdopodobne!
  • Klasyczny przepis na wodę

    Obfity posiłek, który nakarmi całą rodzinę.

    Talerz okroshki otoczony jedzeniem
    Będziesz potrzebować:

    • gotowane ziemniaki – 0,5 kg;
    • jajka na twardo – 5 szt .;
    • gotowana wołowina – 400 g,
    • koperek, zielona cebula, pietruszka – po 1 pęczek;
    • duże ogórki – 2 szt .;
    • woda – 1-1,5 l;
    • majonez – 150 g;
    • musztarda – 2-3 łyżeczki;
    • duża cytryna – połowa.

    Gotowanie

  • Zagotuj wodę, ostudź, wstaw do lodówki.
  • Pokrój ziemniaki, mięso, ogórki w kostkę o dogodnym rozmiarze. Usuń żółtka z jajek, pokrój tylko białka.
  • Żółtka rozgnieść widelcem, wymieszać z musztardą, solą i sokiem z połowy cytryny. Dodaj lodowatą wodę, wymieszaj.
  • Dopraw składniki powstałą masą, dodaj majonez, zioła. Mieszać.
  • Wlej resztę wody i zamieszaj. Możesz podawać przy stole!
  • Eksperymentowanie z okroshką!

    Dziś gospodynie domowe często używają nie zwykłej wody, ale wody mineralnej. Okroshka na wodzie mineralnej jest jeszcze łatwiejsza do przygotowania, ponieważ nie trzeba długo gotować i schładzać „opatrunku”. Oferujemy 3 przepisy na takie danie.

    Okroshka na wodzie mineralnej i kefirze

    Będziesz potrzebować:

    • ziemniaki – 0,5 kg;
    • jajka na twardo – 5 szt .;
    • rzodkiewka – 200 g;
    • ogórki – 300 g;
    • pietruszka, zielona cebula, koperek – po 1 pęczku;
    • kefir tłuszczowy – 200 ml;
    • musztarda – 1 łyżeczka;
    • sól – 0,5 łyżeczki;
    • mielony czarny pieprz – ¼ łyżeczki;
    • woda mineralna – 1 l.

    Gotowanie

  • Ziemniaki i jajka ugotować, ostudzić.
  • Umyj rzodkiewki i ogórki. W starych owocach lepiej obrać skórkę, aby nie miała gorzkiego smaku.
  • Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Rzodkiewki można pokroić w plasterki.
  • Posiekaj warzywa bez używania twardych łodyg.
  • Przygotuj dressing: wymieszaj sól i pieprz, musztardę i kefir.
  • Dodaj do składników i dokładnie wymieszaj. Naczynie zatankować 30 minut przed spożyciem. Następnie należy wlać wodę i wysłać zupę na pół godziny do lodówki.
  • Okroshka na wodzie z octem

    Na niebieskim obrusie jest talerz z okroshką na wodzie mineralnej
    Będziesz potrzebować:

    • zimna woda – 8 szklanek;
    • kwaśna śmietana – 1/3 szklanki;
    • ocet – 2,5 łyżki. l.;
    • sól – 2 łyżeczki;
    • koperek i zielona cebula – 1 pęczek;
    • herbata lub kiełbasa lekarska – 450 g;
    • gotowane ziemniaki – 4 bulwy;
    • jajka na twardo – 3 szt .;
    • ogórki – 3-4 szt.

    Gotowanie

  • Ostudzić ziemniaki i jajka, obrać. Usuń skórkę z ogórków.
  • Wszystkie składniki pokrój w kostkę.
  • W dużej misce wymieszaj wodę z lodem, śmietanę, sól i ocet. Dodaj posiekany koperek i zieloną cebulę.
  • Wlej wszystkie składniki i wymieszaj. Możesz się zgłosić!
  • Przepis na okroshkę z kwaśną śmietaną

    Będziesz potrzebować:

    • ziemniaki – 5 szt .;
    • jajka – 5 szt .;
    • rzodkiewki i ogórki – po 200 g;
    • pietruszka, zielona cebula i koperek – po 30 g (lub po 1 pęczek);
    • sól i pieprz;
    • schłodzona woda mineralna – 1 l.

    Gotowanie

  • Ziemniaki i jajka ugotować, obrać i pokroić w kostkę.
  • Warzywa i zioła opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Śmietanę wymieszać z musztardą, dodać sól i pieprz.
  • Wymieszaj dressing z pozostałymi składnikami, zalej wodą mineralną i pozostaw na 30 minut w lodówce.
  • Tak łatwo jest przygotować okroshkę na wodzie mineralnej. Recepturę można dostosować do własnych upodobań, dodając sok z cytryny, chrzan, musztardę i wszelkiego rodzaju zioła!

    Polecamy więcej artykułów na temat okroshki:

    • Różne przepisy na okroshkę (na kwasie, z sokiem pomidorowym, na majonezie, okroshka zimowa)
    • Klasyczny przepis na okroshkę z kwasem chlebowym – 5 tajemnic potrawy
    • Przepisy na Okroshkę na kefirze, serwatce i tan
    • Dieta okroshka na odchudzanie (na kefirze, według Dukana, z kurczakiem)

    Inne przepisy na zupy

    Barszcz z mięsem
    Ukha

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author