Okroshka na wodzie mineralnej według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Przepis na pyszną okroshkę na wodzie mineralnej ze śmietaną i kefirem

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, rondel, deska do krojenia, nóż, miska, łyżka, krajalnica do jajek, talerz do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Ziemniak 5 sztuk.
Jaja kurze 3 szt.
kiełbaski 150 gramów
Ogórek (duży) 1 szt.
Rzodkiewka 10 kawałków.
świeży koper 30 gramów
świeża pietruszka 30 gramów
Zielona cebula 30 gramów
Kwaśna śmietana 0,5 litra
Kefir 0,5 litra
Woda mineralna z gazem 1 l
Konserwy chrzanowe Smak
Sól Smak

Gotowanie krok po kroku

  • Na początek ugotuj ziemniaki w skórkach i jajka do miękkości, ostudź i obierz.

    Jajka i ziemniaki ugotować, obrać.

  • Ugotowane ziemniaki pokrój w drobną kostkę i przelej do głębokiej miski.

    Pokrój ziemniaki w kostkę.

  • Kiełbasy pokroić w ten sam sposób i dodać do ziemniaków.

    Kroimy kiełbaski.

  • Pokrój jajka nożem do jajek. Wtedy kostki będą miały wymagany rozmiar. Ale możesz to również zrobić nożem kuchennym. Wlej je również do miski z kiełbaskami i ziemniakami.

    Za pomocą noża do jaj pokrój jajka.

  • Świeży ogórek pokroić w kostkę i dodać do miski ze wszystkimi posiekanymi składnikami.

    Następnie pokrój ogórki.

  • W ten sam sposób posiekaj rzodkiewkę i wlej do miski.

    Rzodkiewkę też siekamy.

  • Posiekaj zieloną cebulę, koperek i pietruszkę i dodaj do miski.

    Zmiel świeżą zieloną cebulę, pietruszkę, koperek.

  • Posol wszystko dobrze i wymieszaj. Dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj.

    Napełniamy naczynie kwaśną śmietaną, mieszamy.

  • Wlej jogurt i wymieszaj.

    Dodaj kefir.

  • Wlej wodę mineralną do osobnego rondla lub miski, trochę posol i wymieszaj. Odbywa się to w taki sposób, że z wody wydostają się gazy, a wtedy okroshka nie będzie się pienić. Następnie wlej wodę do miski z resztą składników i wymieszaj.

    Po wymieszaniu wody mineralnej z solą dodaj ją do okroshki.

  • Wlej okroshkę do misek i dodaj chrzan na czubku łyżeczki, jeśli chcesz. To doda potrawie pikanterii i pikanterii. Jeśli chcesz, możesz dodać kostki lodu. Będzie to szczególnie widoczne przy bardzo upalnej pogodzie. Smacznego!

    Zgodnie z tym przepisem okroshka na wodzie mineralnej okazuje się bardzo smaczna.

  • opcje gotowania

    Istnieją również inne opcje przygotowania okroshki na wodzie mineralnej:

    • Możesz eksperymentować z ilością niektórych składników. Możesz gotować bez rzodkiewki, a także zmieniać kompozycję zieleni według własnego uznania.
    • Zamiast kiełbasek można zjeść szynkę, gotowaną wołowinę, filet lub pierś z kurczaka, kiełbasę lekarską lub mleczną.
    • Nie możesz użyć kwaśnej śmietany. Ale wtedy musisz zwiększyć ilość kefiru.
    • Czasami dodaje się zielony groszek w puszkach i ogórki.
    • Czasami zamiast chrzanu dodaje się musztardę. Niektóre gospodynie domowe lubią używać obu.
    • Niektóre hostessy dodają ostrą paprykę i inne przyprawy.
    • Czasami dodaje się cebulę i pomidory.
    • Istnieje wersja przepisu z dodatkiem octu stołowego.

    Przepis

    Oferujemy obejrzenie opowieści o tym, jak szybko i łatwo ugotować pyszną okroshkę na wodzie mineralnej z kefirem i kwaśną śmietaną. Autor tego krok po kroku pokazuje, że to danie przygotowywane jest dość prosto i składa się z dostępnych składników.

    Drodzy czytelnicy, czy lubisz okroshkę? Sugerujemy skorzystanie z przepisu krok po kroku z tego artykułu i ugotowanie zimnej zupy z wodą mineralną z dodatkiem kefiru i kwaśnej śmietany. Jak myślisz, co można dodać do tej okroshki? Co usunąć? Podziel się swoimi komentarzami i rekomendacjami.

    Inne przepisy na zupy

    Okroshka na kefirze z kiełbasą

    Zupa z klopsikami

    Tom mniam z kurczakiem

    Zupa z makaronem i ziemniakami

    Marynowane z jęczmieniem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author