Historia dania
Omlet to danie z jajek znane każdemu z nas. Historycy są podzieleni co do pochodzenia omletu. Jedni uważają, że przybył do nas ze starożytnego Rzymu, inni przypisują mu francuskie korzenie. Istnieje wiele odmian omletu. Włosi gotują frittatę, w Japonii danie nazywa się omurseta, a w Hiszpanii tortilla. Francuzi przygotowują omlet tylko z jajek i ziół, bez dodawania mleka, wody czy mąki. Nasi przodkowie ze starożytnej Rosji również przygotowali podobne danie zwane dracheną.
Klasyczny przepis na omlet obejmuje użycie mleka. Ale czy bez tego można uzyskać wspaniałe i delikatne danie i dodać wodę zamiast mleka? W końcu niektórzy ludzie cierpią na nietolerancję laktozy, czyli dominującego cukru w mleku. Dla nich odpowiedni będzie przepis na omlet bez mleka w powolnej kuchence, na patelni lub w piekarniku z pikantnymi ziołami, serem, smalcem, warzywami, szynką.
Tajemnice kulinarne. Jak zrobić omlet bez mleka
Jak zrobić omlet bez mleka smaczny i soczysty? Proste zasady pomogą osiągnąć pożądany rezultat.
- Tylko świeże składniki. Wybieraj jajka z nienaruszoną, matową skorupką bez szorstkości. Wątpisz w świeżość jajek? Zrób prosty test. Zanurz jajko w osolonej wodzie. Świeże jajko tonie, a stare wypłynie na powierzchnię.
- Pokonaj ręcznie. Najlepszy wynik można osiągnąć, ubijając jajka ręcznie widelcem lub trzepaczką. Używaj miksera tylko do omletów z sufletem.
- Mniej płynów. Nadmiar płynu powoduje osiadanie gotowego dania i uwalnianie wody.
- Właściwe naczynia. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, ugotuj bezmleczny omlet na żeliwnej patelni z grubym, równym i gładkim dnem. Wypełnij ją przygotowaną masą do 1/3. Podniesie się podczas gotowania.
- Użyj pokrywki. Najlepiej z otworem do odprowadzania wilgoci. Aby danie było soczyste i rumiane, posmaruj wnętrze pokrywki masłem.
- Nawet pieczenie. Rozpocznij gotowanie potrawy na dużym ogniu, gdy tylko zacznie się unosić, zmniejsz płomień i od czasu do czasu lekko nim potrząsaj.
- Dodaj kaszę mannę lub mąkę. Dodadzą potrawie splendoru. Należy jednak pamiętać, że ich nadmiar może się odwrócić i zamienić w płaskie, ciasne ciasto.
- Do ubitej masy dodaj warzywa i inne składniki. Pomoże to zachować przewiewność żywności.
Dla dziecka omlet bez mleka będzie bardziej przydatny, jeśli zostanie przygotowany z jaj przepiórczych. Zawierają więcej pierwiastków śladowych i mniej cholesterolu. Jaja przepiórcze są również cenne w diecie pacjentów po ciężkich chorobach.
proste przepisy
Omlet na patelni z wodą
Omlet bez mleka na patelni według klasycznej receptury to świetna propozycja dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy, a także dla tych, którzy śledzą swoją sylwetkę. Brak mleka lub ryazhenki zmniejsza zawartość kalorii w gotowym naczyniu.
Będziesz potrzebować:
- jajka kurze – 3 sztuki;
- przegotowana woda – 1 łyżka. łyżka;
- sól pieprz.
Gotowanie
Podawać z lekką sałatką warzywną, serem i pieczywem pełnoziarnistym.
W piekarniku z warzywami
Omlet gotowany w piekarniku bez mleka jest bardziej puszysty, o wyraźnym kształcie. Na patelni danie piecze się nierównomiernie, w piekarniku można tego uniknąć. Taki omlet będzie dobrym uzupełnieniem diety dla całej rodziny. Można go upiec z dodatkiem sera, grzybów, warzyw, ziół, mięsa mielonego.
Będziesz potrzebować:
- jajka kurze – 5 sztuk;
- kwaśna śmietana – 3 łyżki. łyżki;
- średni pomidor – 1 sztuka;
- papryka – 1 sztuka;
- mąka – 1 łyżeczka;
- przyprawy.
Gotowanie
W piekarniku jajecznica bez mleka nabiera apetycznej rumianej skórki. Gotowe danie można ozdobić posiekanymi ziołami, podawanymi z majonezem lub kwaśną śmietaną. Takie danie ugotujesz szybko i łatwo.
W wolnej kuchence
Danie ugotowane w powolnej kuchence jest uważane za dietetyczne, okazuje się równomiernie upieczone, pachnące, soczyste i bez nadmiaru płynu. Tak przygotowane danie jest analogiem omleta bez mleka na parze.
Będziesz potrzebować:
- jajka kurze – 5 sztuk;
przegotowana woda – ½ szklanki;
ser – 100 g;
sól pieprz.
Gotowanie
Aby omlet nie stracił blasku, schłodź go w wolnym naczyniu bez otwierania pokrywki przez 10 minut. Podawać z zieleniną i grzankami żytnimi smażonymi na oliwie z oliwek.
Aby przygotować omlet bez mleka w powolnej kuchence, musisz użyć dwóch trybów. Najpierw gotuj w trybie „Gotowanie na parze”, a następnie w trybie „Pieczenie”. W procesie przygotowania masy omletowej ważne jest, aby nie ubijać jajek, ale mieszać je widelcem, aby nie naruszyć struktury.
oryginalne przepisy
Kolorowy omlet
Oferujemy przygotowanie oryginalnej wersji kolorystycznej dania. Jasny i smaczny omlet bez mleka dla dzieci będzie dobrym zamiennikiem zwykłego śniadania.
Będziesz potrzebować:
- jajka kurze – 3 sztuki;
- kasza manna – 1 łyżeczka;
- kremowy mały – 10 g;
- słodka czerwona i żółta papryka – 2 sztuki;
- cebula – 1 mała głowa;
- duży pomidor – 1 sztuka;
- koperek zielony;
- Sól.
Gotowanie
Zgodnie z tym przepisem możesz ugotować omlet bez mleka w kuchence mikrofalowej.
„Arystokrata” w piekarniku
Oryginalny omlet z pieczonymi żółtkami ma łagodny kremowy smak. Danie jest przygotowywane w piekarniku. Przed rozpoczęciem gotowania nie zapomnij rozgrzać piekarnika do co najmniej 1600. Smażyć na oleju roślinnym.
Będziesz potrzebować:
- jajka kurze – 3 sztuki;
- ser gouda – 50 g;
- masło – 40 g;
- sól pieprz.
Gotowanie
Danie okazuje się wspaniałe i ma gęstą, ale nie jędrną konsystencję. Ser Gouda można zastąpić dowolnym innym serem o twardej teksturze. Szczypta gałki muszkatołowej lub kurkumy doda potrawie wyjątkowego smaku. Omlet bez mleka z majonezem z jaj przepiórczych ma przyjemny smak.
Jak widać, klasyczny przepis na omlet bez kwaśnego mleka nie jest trudny do przygotowania. Różne składniki i metody gotowania otwierają wiele możliwości improwizacji. Spróbuj stworzyć własną wersję tego dania, które ozdobi każdy stół!
Inne przepisy na jajka
jajecznica w chlebie
Jajka sadzone z pomidorami
Zdrowe śniadanie
Omlet z twarogiem
puszysty omlet
Miłego czytania!