Omlet bez mleka czy można go zastąpić wodą, zrobiony w piekarniku, ugotowany na patelni

Omlet bez mleka w multicookerze czy można gotować z jajek w wodzie, przepis na patelni, w piekarniku

Historia dania

Omlet to danie z jajek znane każdemu z nas. Historycy są podzieleni co do pochodzenia omletu. Jedni uważają, że przybył do nas ze starożytnego Rzymu, inni przypisują mu francuskie korzenie. Istnieje wiele odmian omletu. Włosi gotują frittatę, w Japonii danie nazywa się omurseta, a w Hiszpanii tortilla. Francuzi przygotowują omlet tylko z jajek i ziół, bez dodawania mleka, wody czy mąki. Nasi przodkowie ze starożytnej Rosji również przygotowali podobne danie zwane dracheną.

Klasyczny przepis na omlet obejmuje użycie mleka. Ale czy bez tego można uzyskać wspaniałe i delikatne danie i dodać wodę zamiast mleka? W końcu niektórzy ludzie cierpią na nietolerancję laktozy, czyli dominującego cukru w ​​mleku. Dla nich odpowiedni będzie przepis na omlet bez mleka w powolnej kuchence, na patelni lub w piekarniku z pikantnymi ziołami, serem, smalcem, warzywami, szynką.

Tajemnice kulinarne. Jak zrobić omlet bez mleka

Jak zrobić omlet bez mleka smaczny i soczysty? Proste zasady pomogą osiągnąć pożądany rezultat.

  • Tylko świeże składniki. Wybieraj jajka z nienaruszoną, matową skorupką bez szorstkości. Wątpisz w świeżość jajek? Zrób prosty test. Zanurz jajko w osolonej wodzie. Świeże jajko tonie, a stare wypłynie na powierzchnię.
  • Pokonaj ręcznie. Najlepszy wynik można osiągnąć, ubijając jajka ręcznie widelcem lub trzepaczką. Używaj miksera tylko do omletów z sufletem.
  • Mniej płynów. Nadmiar płynu powoduje osiadanie gotowego dania i uwalnianie wody.
  • Właściwe naczynia. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, ugotuj bezmleczny omlet na żeliwnej patelni z grubym, równym i gładkim dnem. Wypełnij ją przygotowaną masą do 1/3. Podniesie się podczas gotowania.
  • Użyj pokrywki. Najlepiej z otworem do odprowadzania wilgoci. Aby danie było soczyste i rumiane, posmaruj wnętrze pokrywki masłem.
  • Nawet pieczenie. Rozpocznij gotowanie potrawy na dużym ogniu, gdy tylko zacznie się unosić, zmniejsz płomień i od czasu do czasu lekko nim potrząsaj.
  • Dodaj kaszę mannę lub mąkę. Dodadzą potrawie splendoru. Należy jednak pamiętać, że ich nadmiar może się odwrócić i zamienić w płaskie, ciasne ciasto.
  • Do ubitej masy dodaj warzywa i inne składniki. Pomoże to zachować przewiewność żywności.

Składniki Omlet

Dla dziecka omlet bez mleka będzie bardziej przydatny, jeśli zostanie przygotowany z jaj przepiórczych. Zawierają więcej pierwiastków śladowych i mniej cholesterolu. Jaja przepiórcze są również cenne w diecie pacjentów po ciężkich chorobach.

proste przepisy

Omlet na patelni z wodą

Omlet bez mleka na patelni według klasycznej receptury to świetna propozycja dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy, a także dla tych, którzy śledzą swoją sylwetkę. Brak mleka lub ryazhenki zmniejsza zawartość kalorii w gotowym naczyniu.

Omlet z ziołami na talerzu
Będziesz potrzebować:

  • jajka kurze – 3 sztuki;
  • przegotowana woda – 1 łyżka. łyżka;
  • sól pieprz.

Gotowanie

  • Oddziel żółtka i białka.
  • Białka ubić trzepaczką i wlać do żółtek, nie przerywając ubijania.
  • Dodaj wodę, ubijaj dalej.
  • Sól, dodaj pieprz.
  • Wlej mieszaninę na rozgrzaną, naoliwioną patelnię. Przykryj pokrywką, doprowadź ogień do maksimum.
  • Po wyrośnięciu zmniejsz ogień do niskiego poziomu. Pieczemy jeszcze 2 minuty.
  • Podawać z lekką sałatką warzywną, serem i pieczywem pełnoziarnistym.

    W piekarniku z warzywami

    Omlet gotowany w piekarniku bez mleka jest bardziej puszysty, o wyraźnym kształcie. Na patelni danie piecze się nierównomiernie, w piekarniku można tego uniknąć. Taki omlet będzie dobrym uzupełnieniem diety dla całej rodziny. Można go upiec z dodatkiem sera, grzybów, warzyw, ziół, mięsa mielonego.

    Omlet z warzywami
    Będziesz potrzebować:

    • jajka kurze – 5 sztuk;
    • kwaśna śmietana – 3 łyżki. łyżki;
    • średni pomidor – 1 sztuka;
    • papryka – 1 sztuka;
    • mąka – 1 łyżeczka;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Oddziel żółtka i białka.
  • Białka ubić trzepaczką, dodać żółtka, dalej ubijać.
  • Dodaj śmietanę, mąkę, przyprawy ciągle ubijając masę.
  • Pomidora i paprykę pokroić w kostkę, połączyć z masą jajeczną.
  • Wlej miksturę do natłuszczonego naczynia do pieczenia.
  • Piecz przez 30 minut. Trzydzieści minut.
  • W piekarniku jajecznica bez mleka nabiera apetycznej rumianej skórki. Gotowe danie można ozdobić posiekanymi ziołami, podawanymi z majonezem lub kwaśną śmietaną. Takie danie ugotujesz szybko i łatwo.

    W wolnej kuchence

    Danie ugotowane w powolnej kuchence jest uważane za dietetyczne, okazuje się równomiernie upieczone, pachnące, soczyste i bez nadmiaru płynu. Tak przygotowane danie jest analogiem omleta bez mleka na parze.

    Omlet bez mleka na talerzu
    Będziesz potrzebować:

    • jajka kurze – 5 sztuk;
      przegotowana woda – ½ szklanki;
      ser – 100 g;
      sól pieprz.

    Gotowanie

  • Jajka wymieszać widelcem.
  • Zetrzyj ser.
  • Do masy jajecznej dodać wodę, starty ser, sól, pieprz.
  • Wlej miksturę do formy do pieczenia, umieść ją w koszyku do gotowania na parze.
  • Paruj przez 30 minut.
  • Aby omlet nie stracił blasku, schłodź go w wolnym naczyniu bez otwierania pokrywki przez 10 minut. Podawać z zieleniną i grzankami żytnimi smażonymi na oliwie z oliwek.

    Aby przygotować omlet bez mleka w powolnej kuchence, musisz użyć dwóch trybów. Najpierw gotuj w trybie „Gotowanie na parze”, a następnie w trybie „Pieczenie”. W procesie przygotowania masy omletowej ważne jest, aby nie ubijać jajek, ale mieszać je widelcem, aby nie naruszyć struktury.

    oryginalne przepisy

    Kolorowy omlet

    Oferujemy przygotowanie oryginalnej wersji kolorystycznej dania. Jasny i smaczny omlet bez mleka dla dzieci będzie dobrym zamiennikiem zwykłego śniadania.

    Omlet z papryką i pomidorami
    Będziesz potrzebować:

    • jajka kurze – 3 sztuki;
    • kasza manna – 1 łyżeczka;
    • kremowy mały – 10 g;
    • słodka czerwona i żółta papryka – 2 sztuki;
    • cebula – 1 mała głowa;
    • duży pomidor – 1 sztuka;
    • koperek zielony;
    • Sól.

    Gotowanie

  • Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w półpierścienie.
  • Pomidory obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę.
  • Ubij jajka.
  • Wlać kaszę manną, pozostawić na 10 minut do spęcznienia.
  • Ponownie ubij miksturę, dodaj sól.
  • Warzywa smażymy na maśle.
  • Masę jajeczną wlać do formy, przykryć, piec w piekarniku w średniej temperaturze przez 15 minut.
  • Posyp naczynie posiekanymi ziołami. Podawać na stole.
  • Zgodnie z tym przepisem możesz ugotować omlet bez mleka w kuchence mikrofalowej.

    „Arystokrata” w piekarniku

    Oryginalny omlet z pieczonymi żółtkami ma łagodny kremowy smak. Danie jest przygotowywane w piekarniku. Przed rozpoczęciem gotowania nie zapomnij rozgrzać piekarnika do co najmniej 1600. Smażyć na oleju roślinnym.

    francuski omlet
    Będziesz potrzebować:

    • jajka kurze – 3 sztuki;
    • ser gouda – 50 g;
    • masło – 40 g;
    • sól pieprz.

    Gotowanie

  • Oddzielić żółtka i białka, spienić białka do uzyskania mocnej piany. Użyj miksera.
  • Dodaj przyprawy.
  • Zetrzyj ser.
  • Piankę proteinową wlać do naoliwionej formy do pieczenia, powierzchnię wygładzić drewnianą szpatułką zamoczoną w zimnej wodzie.
  • Rozłóż żółtka w całości na powierzchni pianki białkowej, przykryj serem, wyłączając powierzchnię żółtek.
  • Piecz przez 20-25 minut w 160-180°.
  • Danie okazuje się wspaniałe i ma gęstą, ale nie jędrną konsystencję. Ser Gouda można zastąpić dowolnym innym serem o twardej teksturze. Szczypta gałki muszkatołowej lub kurkumy doda potrawie wyjątkowego smaku. Omlet bez mleka z majonezem z jaj przepiórczych ma przyjemny smak.

    Jak widać, klasyczny przepis na omlet bez kwaśnego mleka nie jest trudny do przygotowania. Różne składniki i metody gotowania otwierają wiele możliwości improwizacji. Spróbuj stworzyć własną wersję tego dania, które ozdobi każdy stół!

    Inne przepisy na jajka

    jajecznica w chlebie

    Jajka sadzone z pomidorami

    Zdrowe śniadanie

    Omlet z twarogiem

    puszysty omlet

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author