Omlet białkowy: przepis krok po kroku 🍳 ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pysznego omleta białkowego 🍳

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • głęboka pojemność;
  • mikser (można zastąpić trzepaczką);
  • forma do pieczenia omletu;
  • szczoteczka silikonowa;
  • piekarnik;
  • podawać danie.

Składniki

Produkt Ilość
jajka kurze 3 szt.
Kwaśna śmietana 40 gramów
mleko 20 gramów
Masło 5 gramów
Woda 1 łyżeczka
Sól smak

Gotowanie krok po kroku

  • Bierzemy 3 jajka kurze i oddzielamy białka od żółtek. Ponieważ później będziesz potrzebować tylko białek, możesz odłożyć żółtka na bok lub użyć ich do przygotowania kolejnego dania.

    Jaja są podzielone na białka i żółtka.

  • Białka przenosimy do głębokiego pojemnika i dobrze ubijamy mikserem, aż pojawi się gęsta warstwa piany.

    Białka ubić mikserem, aż się spienią.

  • Następnie dodajemy do nich śmietanę (z całej ilości śmietany odstawiamy 1 łyżeczkę, a resztę dodajemy do pojemnika), 20 g mleka i trochę soli (do smaku). I jeszcze raz dokładnie wymieszaj zawartość pojemnika mikserem, aż będzie gładka.

    Dodaj śmietanę, ponownie ubij.

  • Dodaj 1 łyżeczkę do małej miski. kwaśna śmietana i dosłownie 0,5 – 1 łyżeczka. podlej i wymieszaj (jeśli masz śmietanę i jest wystarczająco płynna, nie powinieneś dodawać wody).

    Wymieszaj trochę kwaśnej śmietany z wodą.

  • Nasmaruj naczynie do pieczenia omletów roztopionym masłem (nie będziesz potrzebować więcej niż 5 g) za pomocą silikonowej szczoteczki. Wlej mieszankę białek do naoliwionej formy.

    Masę białkową przelej do natłuszczonej formy.

  • Wierzch posyp kwaśną śmietaną rozcieńczoną wodą.

    Masę białkową posyp wodą i kwaśną śmietaną.

  • Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy danie przez około 20 – 25 minut. Gotowy omlet powinien być pokryty piękną złotą skórką i być dość gęsty.

    Formę z omletem wkładamy do piekarnika.

  • Gdy danie będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika, a następnie z formy, pozwól mu trochę ostygnąć i przejdź do posiłku.

    Możesz podać omlet białkowy z ziołami i warzywami.

  • Sposób dekoracji i podawania

    Gotowy omlet można udekorować na wiele sposobów: posyp posiekanymi ziołami, startym twardym serem, polej sosem śmietanowym lub pomidorowym, pięknie ułóż kawałek masła, oliwkę, cienkie plasterki papryki, pomidory itp. na wierzchu Danie to polecamy podawać na śniadanie z lekką sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!

    Przepis

    W tym przepisie wyraźnie widać, jak przygotowuje się taki omlet.

    Omlet proteinowy przygotowany według tego przepisu okazuje się bardzo soczysty i ma bardzo delikatną konsystencję. Jest znacznie smaczniejszy niż omlet z patelni i po prostu rozpływa się w ustach! Podobał Ci się ten przepis? Koniecznie podzielcie się swoją opinią w komentarzach.

    Inne przepisy na jajka

    Sałatka z jajecznicą i kurczakiem

    Omlet w parowarze

    francuski omlet

    Klasyczny omlet

    Omlet z kalafiorem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author