Hiszpański omlet nazywa się tortillą. Do jego przygotowania koniecznie używa się ziemniaków. Dlatego danie nie jest tak lekkie jak zwykły omlet. Ilość kalorii w nim wynosi 135 kalorii na 100 g. Jeśli oprócz głównych składników użyjesz mięsa, kiełbasek lub grzybów, zawartość kalorii wzrośnie. Porozmawiajmy więc o klasycznym przepisie na hiszpański omlet i innych ciekawych odmianach.
tajemnice kulinarne
Jak każdy omlet, tortilla ma pewne niuanse kulinarne.
- Najpierw dusimy ziemniaki i cebulę. Do duszenia należy używać oliwy z oliwek, aby uzyskać lepszy aromat.
- Zalej ziemniaki jajkami i odstaw na pół godziny.
- Omlet trzeba długo smażyć, przewracając kilka razy. Można nawet powiedzieć, że jest pieczony, a nie smażony.
- Tortilla może być podawana na ciepło lub na zimno. Ale w żadnym wypadku nie można podawać bezpośrednio z lodówki. Smak nie będzie taki sam.
Jest jeszcze inny rodzaj dania – podpłomyk z mąki pszennej i kukurydzianej. Nazywana jest również tortillą. Ta wersja dania jest meksykańska. A danie, które przygotowujemy, to hiszpański omlet z tortilli.
Przepisy na klasyczne hiszpańskie omlety
Tortilla to omlet z ziemniakami i cebulą. Przygotowanie zajmuje dość dużo czasu, ponieważ składniki muszą być duszone, a nie smażone.
Z zielenią
Tak przygotowuje się klasyczną hiszpańską tortillę ziemniaczaną. Możesz wziąć dowolne zielenie, my weźmiemy pietruszkę.
Będziesz potrzebować:
- ziemniaki – 1 sztuka;
- jajka – 3 sztuki;
- oliwa z oliwek – 3 łyżki stołowe;
- cebula – 1 głowa;
- pietruszka, sól, zielona cebula.
Gotowanie
Ziemniaków nie można dusić, tylko po prostu ugotować, a następnie pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na patelni.
Z czerwoną cebulą
Cebula czerwona nadaje potrawie pikantny, lekko słodki smak.
Będziesz potrzebować:
- jajka – 3 sztuki;
- cebula – 1 głowa;
- mleko – ćwierć szklanki;
- ziemniaki – 2 sztuki;
- oliwa z oliwek, sól, pieprz.
Gotowanie
Kompleksowe przepisy
Klasyczny przepis można skomplikować dodając inne składniki – kiełbasę, pieczarki, pomidor, boczek, groszek, kiełbaski, słodką paprykę czy ser.
Z grzybami
Hiszpański omlet z ziemniakami i grzybami – nie do końca klasyczny hiszpański omlet, ale bardzo smaczny.
Będziesz potrzebować:
- pieczarki – 6 sztuk;
- jajka – 3 sztuki;
- pomidory – 2 sztuki;
- cebula – 1 głowa;
- ser – 30 g;
- boczek – 20 g;
- oliwa z oliwek – 1 łyżka stołowa;
- ziemniaki – 1 sztuka;
- masło – 1 łyżka stołowa;
- zielenina, pieprz i sól.
Gotowanie
z kiełbaskami
Ten omlet z ziemniakami jest jeszcze bardziej satysfakcjonujący niż z grzybami. Panom na pewno spodoba się ta opcja.
Będziesz potrzebować:
- jajka – 3 sztuki;
- ziemniaki – 1 sztuka;
- cebula – 1 głowa;
- kiełbaski – 100 g;
- Oliwa z oliwek;
- zioła, sól, pieprz.
Gotowanie
Z papryką i pomidorami
Takie danie dzięki warzywom będzie bardziej soczyste i piękniejsze. Połączenie czerwonego pomidora, żółtej papryki i zielonego groszku nada potrawie jasny wygląd.
Będziesz potrzebować:
- jajka – 2 sztuki;
- cebula – 1 głowa;
- pomidor – 2 sztuki;
- papryka – 1 sztuka;
- zielony groszek – pół szklanki;
- ziemniaki – 1 sztuka;
- oliwa z oliwek, sól, pieprz.
Gotowanie
z wieprzowiną
Ten przepis na tortillę przygotowuje się w powolnej kuchence. Ponieważ danie zawiera mięso i warzywa, może być kompletnym obiadem lub kolacją.
Będziesz potrzebować:
- wieprzowina – 200 g;
- ziemniaki – 1 sztuka;
- jajka – 3 sztuki;
- cebula – 1 sztuka;
- pomidor – 2 sztuki;
- ser – 50 g;
- zioła, sól i pieprz.
Gotowanie
Omlet ziemniaczany okaże się bujny i przewiewny. Dodatkowo przyda się, bo nie ma w nim ani kropli oleju.
Przepis na tortillę ziemniaczaną można urozmaicić różnymi składnikami. Możesz zrobić klasyczną tortillę z gulaszem ziemniaczanym lub uprościć przepis i po prostu ugotować warzywo. Wszystko zależy od Twojego wolnego czasu i upodobań smakowych.
Inne przepisy z różnych kuchni świata
Jajka sadzone i omlet francuski Omlety
tamago i oyakodon
Kurczak w piwie i winie
Francuski pieczony kurczak Francuskie
mięso w powolnej kuchence
Smacznego!