Omlet hiszpański – tortilla z ziemniakami i grzybami

Hiszpański omlet z ziemniakami, cebulą i pieczarkami - tortilla ziemniaczana

Hiszpański omlet nazywa się tortillą. Do jego przygotowania koniecznie używa się ziemniaków. Dlatego danie nie jest tak lekkie jak zwykły omlet. Ilość kalorii w nim wynosi 135 kalorii na 100 g. Jeśli oprócz głównych składników użyjesz mięsa, kiełbasek lub grzybów, zawartość kalorii wzrośnie. Porozmawiajmy więc o klasycznym przepisie na hiszpański omlet i innych ciekawych odmianach.

tajemnice kulinarne

Jak każdy omlet, tortilla ma pewne niuanse kulinarne.

  • Najpierw dusimy ziemniaki i cebulę. Do duszenia należy używać oliwy z oliwek, aby uzyskać lepszy aromat.
  • Zalej ziemniaki jajkami i odstaw na pół godziny.
  • Omlet trzeba długo smażyć, przewracając kilka razy. Można nawet powiedzieć, że jest pieczony, a nie smażony.
  • Tortilla może być podawana na ciepło lub na zimno. Ale w żadnym wypadku nie można podawać bezpośrednio z lodówki. Smak nie będzie taki sam.

Jest jeszcze inny rodzaj dania – podpłomyk z mąki pszennej i kukurydzianej. Nazywana jest również tortillą. Ta wersja dania jest meksykańska. A danie, które przygotowujemy, to hiszpański omlet z tortilli.

Przepisy na klasyczne hiszpańskie omlety

Tortilla to omlet z ziemniakami i cebulą. Przygotowanie zajmuje dość dużo czasu, ponieważ składniki muszą być duszone, a nie smażone.

Z zielenią

Tak przygotowuje się klasyczną hiszpańską tortillę ziemniaczaną. Możesz wziąć dowolne zielenie, my weźmiemy pietruszkę.

Hiszpański omlet klasyczny z ziołami
Będziesz potrzebować:

  • ziemniaki – 1 sztuka;
  • jajka – 3 sztuki;
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki stołowe;
  • cebula – 1 głowa;
  • pietruszka, sól, zielona cebula.

Gotowanie

  • Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i dusić do miękkości na oleju.
  • Pokrój cebulę w krążki i dodaj na patelnię, gdy ziemniaki będą prawie gotowe. Cebula – nie należy smażyć.
  • Ubij jajka.
  • Zdejmij patelnię z ognia i lekko ostudź, zalej jajka i odstaw na chwilę.
  • Posiekaj cebulę i pietruszkę.
  • Postaw patelnię na małym ogniu i odpowiednio usmaż omlet. Trzeba go kilkakrotnie odwrócić, a następnie posypać ziołami.
  • Ziemniaków nie można dusić, tylko po prostu ugotować, a następnie pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na patelni.

    Z czerwoną cebulą

    Cebula czerwona nadaje potrawie pikantny, lekko słodki smak.

    Hiszpański omlet z czerwoną cebulą
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 3 sztuki;
    • cebula – 1 głowa;
    • mleko – ćwierć szklanki;
    • ziemniaki – 2 sztuki;
    • oliwa z oliwek, sól, pieprz.

    Gotowanie

  • Ziemniaki pokroić w cienkie krążki, dusić na oleju.
  • Pokrój czerwoną cebulę w kostkę i dodaj na patelnię.
  • Dusić warzywa, aż będą gotowe.
  • Jajka ubić z mlekiem, dodać pieprz i sól.
  • Wlej mieszaninę na patelnię. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  • Omlet można przygotować w piekarniku – wystarczy 5-7 minut, aby uzyskać piękną skórkę.
  • Kompleksowe przepisy

    Klasyczny przepis można skomplikować dodając inne składniki – kiełbasę, pieczarki, pomidor, boczek, groszek, kiełbaski, słodką paprykę czy ser.

    Z grzybami

    Hiszpański omlet z ziemniakami i grzybami – nie do końca klasyczny hiszpański omlet, ale bardzo smaczny.

    Będziesz potrzebować:

    • pieczarki – 6 sztuk;
    • jajka – 3 sztuki;
    • pomidory – 2 sztuki;
    • cebula – 1 głowa;
    • ser – 30 g;
    • boczek – 20 g;
    • oliwa z oliwek – 1 łyżka stołowa;
    • ziemniaki – 1 sztuka;
    • masło – 1 łyżka stołowa;
    • zielenina, pieprz i sól.

    Omlet z ziemniakami, boczkiem i grzybami
    Gotowanie

  • Ziemniaki ugotować i pokroić w kostkę.
  • Pomidora pokroić w plastry, pieczarki w talerze.
  • Posiekaj warzywa.
  • Drobno posiekaj cebulę i usmaż.
  • Posiekaj boczek i dodaj do cebuli. Pieczemy jeszcze 2 minuty.
  • Dodaj ziemniaki i pieczarki, odstaw na 3 minuty.
  • Rozłóż pomidory i zioła. Smażyć 1 minutę.
  • Ubij jajka, dodaj sól i pieprz. Wlej je na patelnię i pozostaw na 3 minuty.
  • Zetrzyj ser i posyp omletem.
  • Włóż patelnię do piekarnika na kolejne 4 minuty.
  • z kiełbaskami

    Ten omlet z ziemniakami jest jeszcze bardziej satysfakcjonujący niż z grzybami. Panom na pewno spodoba się ta opcja.

    Hiszpański omlet z kiełbaskami
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 3 sztuki;
    • ziemniaki – 1 sztuka;
    • cebula – 1 głowa;
    • kiełbaski – 100 g;
    • Oliwa z oliwek;
    • zioła, sól, pieprz.

    Gotowanie

  • Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę.
  • Cebulę pokroić w półpierścienie i trochę podsmażyć, dodać ziemniaki. Smaż przez kolejne 5 minut.
  • Kiełbasy pokroić losowo, dodać do patelni.
  • Jajka ubić solą i pieprzem. Wlej mieszaninę na patelnię.
  • Gotuj danie przez 7-10 minut.
  • Drobno posiekaj warzywa i posyp naczynie pod koniec gotowania.
  • Z papryką i pomidorami

    Takie danie dzięki warzywom będzie bardziej soczyste i piękniejsze. Połączenie czerwonego pomidora, żółtej papryki i zielonego groszku nada potrawie jasny wygląd.

    Hiszpańska tortilla z pomidorami i czerwoną papryką
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 2 sztuki;
    • cebula – 1 głowa;
    • pomidor – 2 sztuki;
    • papryka – 1 sztuka;
    • zielony groszek – pół szklanki;
    • ziemniaki – 1 sztuka;
    • oliwa z oliwek, sól, pieprz.

    Gotowanie

  • Cebulę pokroić w krążki, lekko podsmażyć.
  • Pokrój surowe ziemniaki na małe kawałki i dodaj do cebuli. Smaż przez 5 minut, a następnie gotuj na wolnym ogniu.
  • Pokrój paprykę i pomidory w kostkę, dodaj na patelnię, gdy ziemniaki będą prawie gotowe.
  • Ubij jajka. Pieprz i sól, dodaj zielony groszek.
  • Wlej miksturę na patelnię i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  • z wieprzowiną

    Ten przepis na tortillę przygotowuje się w powolnej kuchence. Ponieważ danie zawiera mięso i warzywa, może być kompletnym obiadem lub kolacją.

    Omlet z ziemniakami i wieprzowiną
    Będziesz potrzebować:

    • wieprzowina – 200 g;
    • ziemniaki – 1 sztuka;
    • jajka – 3 sztuki;
    • cebula – 1 sztuka;
    • pomidor – 2 sztuki;
    • ser – 50 g;
    • zioła, sól i pieprz.

    Gotowanie

  • Pokrój mięso na małe kawałki.
  • Kroić cebule.
  • Pomidory i ziemniaki pokroić w kostkę.
  • Umieść wszystko w misce multicooker i gotuj przez około 1,5-2 godziny.
  • Ubij jajka, dodaj posiekane zioła, sól i pieprz.
  • Wlej jajka do miski i gotuj przez kolejne 15 minut.
  • Dodaj starty ser i udekoruj świeżymi ziołami.
  • Omlet ziemniaczany okaże się bujny i przewiewny. Dodatkowo przyda się, bo nie ma w nim ani kropli oleju.

    Przepis na tortillę ziemniaczaną można urozmaicić różnymi składnikami. Możesz zrobić klasyczną tortillę z gulaszem ziemniaczanym lub uprościć przepis i po prostu ugotować warzywo. Wszystko zależy od Twojego wolnego czasu i upodobań smakowych.

    Inne przepisy z różnych kuchni świata

    Jajka sadzone i omlet francuski Omlety
    tamago i oyakodon
    Kurczak w piwie i winie
    Francuski pieczony kurczak Francuskie
    mięso w powolnej kuchence

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author