Omlet na parze w wolnowarze jak gotować w podwójnym bojlerze i na patelni

Przepis na omlet na parze jak gotować jajecznicę w kąpieli wodnej, zdjęcie

Omlet na parze to danie polecane dla dzieci i żywności dietetycznej. Jest często stosowany przy żywieniu dzieci od pierwszego roku życia, a także w diecie osób z przewlekłymi chorobami przewodu pokarmowego – zapalenie trzustki, zapalenie żołądka, wrzody żołądka. To właśnie w omlecie na parze wszystkie przydatne substancje w potrawie jajecznej są maksymalnie zachowane – witaminy B, A, D, E, luteina, lizyna, arginina, asparaginowy, kwas foliowy i inne.

Produkt parowy nie zawiera substancji rakotwórczych, żużli, obfitości cholesterolu i kalorii, dzięki czemu danie nadaje się do profilaktyki otyłości, przedwczesnego starzenia się i chorób układu sercowo-naczyniowego u osób powyżej 45 roku życia. Będąc podstawą prawidłowego żywienia, jajecznica jest często obecna w dietach białkowych w celu odchudzania.

Subtelności gotowania

  • Mleko można zastąpić bulionem z kurczaka lub przegotowaną wodą. Jest to najbardziej istotne dla osób cierpiących na nietolerancję białek mleka.
  • Dodaj przyprawy do dania już na talerzu. Posypanie omletu dużą ilością przypraw przed gotowaniem zneutralizuje większość przypraw w gorącej parze, co doprowadzi do utraty smaku.
  • Dla ścisłej diety przygotuj omlet białkowy. Danie z ubitych białek zapewni łagodniejszy posiłek w aktywnej fazie diety przy odchudzaniu i przy ostrym zapaleniu trzustki.
  • Podczas pieczenia w podwójnym bojlerze sprawdzaj poziom płynu. W urządzeniu bez wskaźnika poziomu wody należy sprawdzać jego obecność co dwadzieścia minut. To samo zaleca się podczas gotowania w łaźni wodnej.

Zawartość kalorii w omlecie parowym to 136 kalorii, dzięki czemu dietetycy z zadowoleniem przyjmują włączenie do diety dania odchudzającego jako poranny i popołudniowy posiłek.

W podwójnym kotle

Klasyczny przepis

Przepis na omlet w podwójnym kotle można nazwać klasykiem: to w nim tradycyjnie przygotowuje się na patelni lekki i przewiewny omlet na parze. Nie jest zwyczajem umieszczanie smażonej kiełbasy, szynki i pikantnego sera w naczyniu dietetycznym, ale odpowiednie będą chudy twarożek i marchewka gotowana na parze. Gotując jajecznicę w podwójnym bojlerze, wyklucz mleko z przepisu.

Omlet na parze
Będziesz potrzebować:

  • jajka – 3 sztuki;
  • mleko – pół szklanki;
  • masło – łyżeczka;
  • Sól.

Gotowanie:

  • Jajka wymieszać z solą i mlekiem.
  • Wlej miksturę do naoliwionej miski i opuść ją do jednostki, piecz przez dwadzieścia minut.
  • Jak ugotować omlet parowy bez podwójnego bojlera? Zorganizuj kąpiel wodną: wlej wodę (do połowy) do pojemnika z grubym dnem i umieszczając w nim miskę z masą jajeczną gotuj na małym ogniu przez 25-35 minut z zamkniętą pokrywką. Lepiej jest wziąć metalową formę na omlet i wstępnie nasmarować go olejem. Ważne: dno miski powinno dotykać powierzchni wody, a nie zapadać się w nią.

    Omlet na parze bez podwójnego kotła okazuje się puszysty i delikatny dzięki równomiernemu nagrzewaniu naczynia, a dzięki działaniu niskich temperatur (nie więcej niż 100 ° C) wszystkie przydatne substancje zachowają swoje właściwości.

    Przygotowanie parowego omletu jest łatwe dzięki plastikowej torebce: wlej do niego mieszankę do omletów i po mocnym związaniu wyślij do garnka z wrzącą wodą. Gotuj omlet na małym ogniu przez 15 minut, następnie pokrój torebkę i podawaj danie do stołu.

    Z mięsem

    Przepisu na omlet parowy z mięsem nie zabrania się uzupełniać mieloną lub drobno posiekaną cebulą i bułką tartą jak na zdjęciu. Nie tracąc smaku dania, wołowinę można zastąpić gotowaną piersią z kurczaka lub chudej wieprzowiny.

    Omlet z mięsem mielonym i grzanką
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 4 sztuki;
    • wołowina – 200 g;
    • mleko – pół szklanki;
    • masło – łyżeczka;
    • przyprawy, sól.

    Gotowanie:

  • Mięso ugotować i zmielić w blenderze.
  • Wymieszaj przyprawy, sól, jajka, mleko.
  • Wlej trzecią część masy na omlety do podwójnej miski bojlera i piecz przez 10 minut do zastygnięcia.
  • Kolejną trzecią mieszanki wymieszać z mięsem i wlać do pierwszej warstwy. Gotuj jeszcze 10 minut.
  • Pozostałą mieszankę wylać na wierzch masy i piec przez kolejne 10 minut, aż się ugotuje. Omlet jest gotowy do podania.
  • Rezultatem jest obfity i delikatny omlet francuski z mięsem na żołądek, który można podawać na lunch jako drugie danie. Jeśli czas się kończy, wszystkie składniki można wymieszać i upiec w jednej warstwie – będzie apetycznie, ale mniej wyrafinowane. Aby ugotować omlet na parze w multicookerze, użyj trybu pieczenia lub Multicooking z czasem gotowania podanym w przepisie.

    W wolnej kuchence

    Dzięki trybowi „Para” omlet parowy w powolnej kuchence okazuje się nie mniej przewiewny i smaczny niż w kąpieli wodnej. Do gotowania potrzebne będą produkty, forma (mniejsza niż miska urządzenia), a także grill parowy. Forma może być metalowa, ceramiczna, plastikowa lub szklana. Nie trzeba go przykrywać podczas gotowania. Aby ugotować omlet białkowy dla pary w powolnej kuchence, będziesz potrzebować 2 razy więcej jajek: oddziel białka od żółtek i ubijając nabiałem (kefir, śmietana, mleko) gotuj podobnie jak w przepisie.

    omlet z pomidorami i ziołami
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 3 sztuki;
    • sól – szczypta;
    • mleko – pół szklanki;
    • pomidor – 1 sztuka;
    • masło – 1 łyżeczka.

    Gotowanie:

  • Pomidora pokroić w drobną kostkę.
  • Ubij jajka z solą i mlekiem na gładką masę. Dodaj pomidora i ponownie wymieszaj.
  • Nasmaruj formę cienką warstwą masła.
  • Do miski multicookera wlej szklankę wody, do środka włóż ruszt i masę do omletów.
  • Piecz w trybie Steam przez 20 minut. Po schłodzeniu formy odwróć ją do góry nogami i połóż omlet na talerzu lekkimi ruchami potrząsania.
  • Jeśli danie wydaje Ci się zbyt blade, udekoruj je zielonym groszkiem i świeżymi ziołami. Do dietetycznego omleta w powolnej kuchence można również dodać warzywa, grzyby i gotowane mięso. Jeśli w multicookerze nie ma trybu „Para”, można go zastąpić trybem „Gulasz” lub „Pieczenie” z tym samym czasem gotowania.

    Aby ugotować jajka na parze w powolnej kuchence, ubij jajka w foremkę, posol i nie mieszając ich ze sobą, wyślij je do urządzenia na 7-10 minut.

    Teraz wiesz, jak ugotować omlet na parze – możesz użyć podwójnego bojlera, powolnej kuchenki i łaźni wodnej – w każdym razie danie będzie apetyczne, delikatne i dietetyczne. Biorąc pod uwagę przepisy na dania na parze, zawsze łatwo jest wykarmić rodzinę zdrowo i smacznie.

    Inne przepisy na jajka

    Pożywne śniadanie

    Omlet z mlekiem i mąką

    Omlet i jajecznica ze szpinakiem

    Omlet z cukinią

    Grzanki z jajkiem i mlekiem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author