Omlet w piekarniku przepis z mlekiem jak w przedszkolu gotuj na patelni

Przepis na omlet w piekarniku ze zdjęciem, bujny jak w ogrodzie

Kindergarten Tall Omlette to zapiekanka jajeczna tradycyjnie serwowana na lunch w przedszkolach i szkołach. Jest gotowany w dużych piecykach i krojony na porcje. Do ugotowania omletu w piekarniku jak w przedszkolu wystarczy sól, mleko i jajka, ale nie jest zabronione nadać potrawie indywidualnego smaku, uzupełniając ją warzywami, mięsem, owocami morza i przyprawami.

5 sekretów robienia szkolnego omletu

  • Zachowaj proporcje. Zapiekanka przedszkolna jest wysoka i delikatna dzięki zawartemu w niej mleku. Zaleca się przestrzeganie kombinacji 1:3 – na jedną część jaj według przepisu na omlet, tak jak w przedszkolu, wymagane będą 3 części mleka.
  • Piec w żeliwnym lub szklanym naczyniu. Nagrzewają się powoli, ale równomiernie, danie w nich rzadko się przypala.
  • Gotuj w wysokiej i małej misce. Pamiętaj, że jajecznica po opadnięciu pozostanie 1-2 cm powyżej poziomu, na którym została napełniona. Im więcej masy omletowej w naczyniu, tym wyższa zapiekanka, więc aby ugotować omlet w piekarniku jak w przedszkolu, dobrze wypełnij formularz.
  • Piec na małym ogniu lub małej mocy. Dobrze zrobiony omlet zachwyci gospodynię swoim przepychem i bogatym smakiem.
  • Nie otwieraj drzwiczek piekarnika podczas gotowania. Duża różnica temperatur spowoduje przedwczesne odpadnięcie omletu. Również, aby danie nie zapadało się w talerz, kucharze zalecają nie wyciąganie omleta od razu z piekarnika, ale odczekanie 5-7 minut, aż ostygnie.
  • Klasyczny przepis krok po kroku

    Jak ugotować puszystego omleta według GOST jak w przedszkolu, aby zadowolić dziecko? Do takiego omleta potrzebne są jajka, pełne (nie odtłuszczone) mleko i masło. Danie nie wymaga dodatku sody i drożdży – cała tajemnica jego przepychu tkwi w odpowiednim połączeniu składników. W ramach omletu jajecznego, podobnie jak w przedszkolu, mleka jest 1,5 raza więcej niż w tradycyjnym, dzięki czemu konsystencja dania staje się bardziej przewiewna i porowata. Aby zrobić danie jak na zdjęciu, postępuj zgodnie ze wszystkimi zasadami przepisu.

    puszysty omlet
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 6 sztuk;
    • mleko – 1,5 szklanki;
    • masło – 30 g;
    • Sól.

    Gotowanie

  • Rozdziel jajka na żółtka i białka. Wymieszać najpierw z mlekiem do uzyskania gładkości. Sól.
  • W innej misce ubić białka na sztywną pianę. Porcjami dodaj masę białkową do całej mieszanki i wymieszaj.
  • Posmaruj formę cienką warstwą masła, napełnij mieszanką z omletami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°.
  • Piec bez otwierania piekarnika przez około pół godziny. Danie gotowe!
  • Przy smarowaniu naczynia do zapiekania omletów masłem należy przestrzegać środka: jego nadmiar może uniemożliwić wyrastanie naczynia. Niektórzy kucharze posypują dno i boki patelni bułką tartą – dzięki temu zapiekanka staje się jeszcze smaczniejsza i bardziej apetyczna.

    Zapiekanka jajeczna nie toleruje ubijania mikserem: aby potrawa była przewiewna i porowata, należy ręcznie wymieszać masę omletową.

    Oryginalne przepisy krok po kroku

    Z kiełbasą i pomidorami

    Klasycznemu omletowi, jak w dzieciństwie, nie zabrania się urozmaicać nadzieniem: będzie jeszcze zdrowszy i smaczniejszy. Dodanie do przepisu na omlet z mlekiem i jajkiem kiełbasy, mięsa, warzyw i innych produktów, jak w przedszkolu, przy zachowaniu odpowiednich proporcji, nie wpłynie na przepych dania.

    Omlet z kiełbasą i pomidorami zapiekany w piekarniku
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 4 sztuki;
    • masło – 1 łyżka. l.;
    • olej roślinny – 3 łyżki. l.;
    • kiełbasa gotowana – 60 g;
    • kiełbasa wędzona – 60 g;
    • szynka – 60 g;
    • pomidor – 1 sztuka;
    • mleko – 1 szklanka;
    • cebula – 1 sztuka;
    • Sól.

    Gotowanie

  • Jajka wymieszać z mlekiem i solą, aż będą gładkie.
  • Pokrój każdy rodzaj kiełbasy, pomidora w drobną kostkę, a cebulę w półpierścienie.
  • Włóż cebulę na patelnię i smaż na oleju roślinnym, aż zmieni się kolor. Dodaj pomidora i poczekaj, aż zacznie się sok, a następnie wlej do warzyw wszelkiego rodzaju kiełbaski. Dusić przez 7-10 minut.
  • Posmaruj naczynie do pieczenia masłem i włóż do niego warzywa, zalej je masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny w temperaturze 200-220 °. Gdy tylko górna część zapiekanki zacznie się brązowieć, jest gotowa.
  • Omlet jak w dzieciństwie z kiełbasą można przygotować nie tylko na śniadanie, ale również na obiad – jako apetyczne i satysfakcjonujące drugie danie. Również przepis na wspaniały omlet, jak w przedszkolu, można zrobić z nadzieniem grzybowym, rybnym, serowym, a także zamienić danie w deser, dodając do masy omletowej słodkie składniki: cukier, skórkę pomarańczową, suszone owoce, wanilinę .

    Pomimo oczywistych zalet omleta, naukowcy nie zalecają spożywania dań z jaj kurzych osobom cierpiącym na zaburzenia gospodarki węglowodanowej, nadciśnienie i cukrzycę częściej niż raz w tygodniu.

    Z owocami morza na patelni

    Omlet z dodatkiem owoców morza stanie się cennym źródłem jodu, protein, rzadkich pierwiastków śladowych (selen, tauryna), niezbędnych kwasów (lizyna, arginina), a także kwasów Omega 3, co pozwala na wykorzystanie go w sporcie lub odżywianie dietetyczne. Mięso małży zawiera jedną czwartą dziennego zapotrzebowania na witaminę E, która odpowiada za wzmocnienie odporności i przywrócenie metabolizmu, będąc doskonałą profilaktyką onkologii.

    Omlet z krewetkami i ziołami
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 3 sztuki;
    • mleko – ¾ filiżanka;
    • małże – 100 g;
    • macki ośmiornicy – 100 g;
    • oliwa z oliwek – 3 łyżki stołowe;
    • Sól.

    Gotowanie

  • Smaż owoce morza na patelni z olejem, aż będą ugotowane.
  • W osobnej misce wymieszaj mleko, jajka i sól.
  • Owoce morza zalej masą omletową i po przykryciu pokrywką gotuj na małym ogniu przez 4-5 minut. Gotowe!
  • Jeśli owoce morza są zamrożone, należy je rozmrozić na suchej patelni i usmażyć po odparowaniu nadmiaru płynu. Przepis na omlet w przedszkolu i szpitalu na patelni jest przystosowany do gotowania na kuchence, ale maksymalną wysokość potrawy najlepiej osiągnąć piecząc w piekarniku.

    Z serem w kuchence mikrofalowej

    Gotowanie omletu w kuchence mikrofalowej jest łatwe i szybkie jak w dzieciństwie, a ze względu na brak oleju w jego składzie danie można nazwać dietetycznym. Biorąc pod uwagę, że omlet wyrośnie podczas pieczenia, nie należy wypełniać formy masą jajeczną o więcej niż 2/3. Jeśli nie otworzysz drzwi kuchenki mikrofalowej podczas gotowania, zapiekanka nie osiądzie.

    Omlet w filiżance z grzankami
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 3 sztuki;
    • ser twardy – 50 g;
    • mleko – ½ szklanki;
    • zioła, sól.

    Gotowanie

  • Wymieszaj jajka z mlekiem, solą.
  • Pojemnik z mieszanką z omletami wstawiamy do kuchenki mikrofalowej i pieczemy pod przykryciem z mocą 200 W przez piętnaście minut.
  • Gotowe danie dopraw serem (tartym) i ziołami.
  • Zapiekanka do mikrofalówki to świetna opcja do jedzenia dla niemowląt, zwłaszcza jeśli dodasz do niej warzywa: gotowaną cukinię, marchew, brokuły, słodką paprykę. Niektóre gospodynie dodają do przepisu mąkę i kaszę mannę, wierząc, że to podniesie danie, ale nie łączą tradycyjnego omleta z mąką jak w dzieciństwie. Aby uzyskać większą gęstość, kucharze zalecają zastąpienie mleka w przepisie majonezem lub kwaśną śmietaną (3-4 łyżki stołowe).

    Aby ugotować przewiewny omlet jak w przedszkolu, skorzystaj z rad sowieckich kucharzy. Podawać na stole – ku ogólnej radości dzieci i dorosłych – rumianą i przewiewną zapiekankę jajeczną na śniadanie i lunch: w każdym razie będzie zarówno zdrowa, jak i smaczna.

    Inne przepisy na jajka

    4 przepisy na jajecznicę z boczkiem

    4 przepisy na jajecznicę

    5 przepisów na słodkie omlety

    6 przepisów na omlety

    Omlet białkowy

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author