Omlet w piekarniku przepis ze zdjęciem jak gotować pyszne domowe z mlekiem, w jakiej temperaturze gotować

Omlet w piekarniku przepis soczyście zapiekany w foremkach i garnkach

Jajka sadzone to lekkie dietetyczne, ale satysfakcjonujące danie. Ugotowany w piekarniku ma przyjemny smak i zawiera dużo składników odżywczych. Wiadomo, że podczas pieczenia witaminy i mikroelementy są niszczone mniej niż podczas gotowania czy smażenia. Danie okazuje się wspaniałe, o gęstej, ale delikatnej strukturze. Jajka pieczą się równomiernie, czego nie można powiedzieć o gotowaniu na patelni. Upieczony omlet nie zawiera szkodliwych substancji rakotwórczych, które powstają podczas smażenia. Jaki jest najsmaczniejszy omlet i jak zrobić omlet na parze.

Funkcje gotowania

Jak wybrać najlepszy przepis na omlet w piekarniku, bo jest ich wiele – do menu codziennego, dziecięcego i dietetycznego? Wszystko jest proste, jeśli ściśle przestrzegasz prostych zasad.

  • Zachowaj proporcje. Ilość płynu powinna odpowiadać wadze jaj. Najłatwiejszym sposobem ustalenia jest odmierzenie płynu skorupkami jajek. Proporcje powinny być następujące: na 1 jajko łyżeczka wody lub mleka.
  • Użyj widelca. Ubij jajka widelcem. Wystarczy kilka ruchów zamiatających, aby osiągnąć efekt. Używaj miksera w szczególnych przypadkach, na przykład do omletów z sufletem.
  • Rozmiar ma znaczenie. Im węższe naczynie do pieczenia, tym wyższy omlet wypadnie w piekarniku. Wypełnij formularz 1/3. Podczas pieczenia masa podwaja swoją objętość.
  • Prawidłowa temperatura. Idealne warunki temperaturowe do gotowania w piekarniku to 160-200°. Danie jest równomiernie upieczone i nabiera pięknej złotej skórki.
  • Nigdy nie otwieraj piekarnika podczas gotowania. W przeciwnym razie nie będziesz w stanie ugotować wspaniałego omleta w piekarniku, aby nie spadł.
  • Dodaj dodatkowe składniki na końcu. W takim przypadku nie uszkodzisz konstrukcji, a gotowe danie nie straci blasku.
  • Użyj pergaminu. Aby omlet był chrupiący i dobrze upieczony w środku, użyj pergaminu. Przykryj nim formę przed włożeniem do piekarnika. Usuń pergamin po lekkim ostygnięciu naczynia.
  • Bez mąki i skrobi. Nie używaj mąki i skrobi w procesie przygotowywania omleta w piekarniku, aby nie zepsuć delikatnego smaku i nie zaburzyć zwiewności struktury potrawy.

Krem pomoże uzyskać wspaniały omlet. Zastąp je mlekiem. Śmietana doda przyjemnego kremowego smaku. A pieczone mleko sprawi, że danie będzie miękkie. Zastosowanie oliwy z oliwek zamiast masła zmniejszy jego kaloryczność i wzbogaci ją w witaminy.

Klasyczny przepis

Klasyczny przepis na omlet z mlekiem w piekarniku zakłada użycie wyłącznie jajek, mleka i przypraw. Ile czasu zajmuje gotowanie omletu jak na zdjęciu.

Kawałek omleta pieczonego w piekarniku
Będziesz potrzebować:

  • jajka kurze – 5 sztuk;
  • mleko – ½ szklanki;
  • sól pieprz.

Gotowanie

  • Ubij jajka widelcem.
  • Dodaj mleko i sól, wymieszaj.
  • Wlej miksturę do naczynia do pieczenia.
  • Pieczemy 25 minut w 180-200°C.
  • Gotowe danie podawaj pokrojone na porcje z tostowanym chlebem pełnoziarnistym. Zawartość kalorii w omlecie z mlekiem i jajkiem w piekarniku według tego przepisu jest dość niska i wynosi 468 kalorii, więc danie jest odpowiednie dla osób na diecie. Możesz zwiększyć wartość odżywczą, zastępując mleko kwaśną śmietaną lub śmietaną.

    francuski omlet

    Francuzi uważają omlet za danie narodowe. Warto zauważyć, że w procesie gotowania nie używają mleka. Przewiewny omlet w piekarniku uzyskuje się poprzez dokładne wymieszanie masy jajecznej i użycie pergaminu.

    Omlet z grzanką
    Będziesz potrzebować:

    • jajka kurze – 4 sztuki;
    • masło – 50 g;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Oddziel białka od żółtek, ubij białka na mocną pianę. Połącz z żółtkami.
  • Dodaj sól, pieprz, dobrze wymieszaj.
  • Wlej miksturę do posmarowanej masłem formy do pieczenia. Przykryj pergaminem.
  • Piecz przez 20 minut w 180°.
  • Podawać z lekką sałatką warzywną w oliwie z oliwek i chlebie żytnim. Jako dodatek użyj sosu śmietanowego.

    oryginalne przepisy

    Rustykalny w doniczce

    Oferujemy gotowanie omleta w garnku w piekarniku w sposób rustykalny. Pięknie udekorowane obfite danie z szynką, serem i pomidorami nadaje się na codzienne i świąteczne stoły.

    Omlet w doniczkach
    Będziesz potrzebować:

    • jajka kurze – 4 sztuki;
    • szynka – 50 g;
    • ser – 50 g;
    • średni pomidor – 1 sztuka;
    • liście bazylii, pietruszka i koperek;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Jajka wymieszać widelcem.
  • Szynkę i pomidora pokroić w kostkę, połączyć z masą jajeczną.
  • Dodaj liście bazylii, sól i pieprz. Zamieszaj ponownie.
  • Ser zetrzyj na grubej tarce.
  • Masę włożyć do naoliwionych, żaroodpornych garnków. Posyp powierzchnię startym serem, przykryj pokrywkami.
  • Pieczemy pół godziny w 180°.
  • Podawaj w garnku, zdejmij pokrywkę i posyp powierzchnię posiekanymi ziołami. W razie potrzeby możesz przenieść gotowe danie na talerz. Należy to zrobić po lekkim ochłodzeniu.

    Włoski omlet w foremkach

    Użyj silikonowych wkładek do babeczek, aby zrobić omlety. Danie wygląda bardzo oryginalnie. Często określa się go mianem ciasta omletowego.

    Omlet zapiekany w foremkach
    Będziesz potrzebować:

    • jajka kurze – 3 sztuki;
    • krem – 80 ml;
    • ser parmezan – 50 g;
    • każdy rodzaj kiełbasy – 100 g;
    • paski boczku – 100 g;
    • pióro łukowe – 3-5 sztuk;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Zetrzyj parmezan.
  • Ubij jajka w szerokiej misce.
  • Dodaj śmietanę, sól, pieprz, wymieszaj.
  • Kiełbasę pokroić w paski, cebulę posiekać, dodać do powstałej masy.
  • Wyłóż spód foremek paskami boczku.
  • Wlać masę, posypać serem.
  • Piecz przez dwadzieścia minut w temperaturze 200°.
  • Tak przygotowany w piekarniku omlet z serem i kiełbasą ozdobi każdy stół, w tym stół bufetowy. Pyszne, obfite koszyczki spodobają się nawet dzieciom.

    Z kalafiorem

    Jak ugotować omlet z mlekiem i warzywami w piekarniku? Wypróbuj wersję kalafiorową. Kalafior, bogaty w witaminy, białko i pierwiastki śladowe, nada potrawie pikantnego smaku i doda energii. Użyj kapusty ze śnieżnobiałymi pąkami i przyjemnym zapachem.

    Omlet z kalafiorem
    Będziesz potrzebować:

    • jajka kurze – 4 sztuki;
    • mleko – 50 ml;
    • kalafior – 100 g;
    • masło – 1 łyżeczka;
    • sól pieprz.

    Gotowanie

  • Zagotuj kapustę w osolonej wodzie.
  • Ubij jajka. Dodać mleko, sól, pieprz, dalej ubijać.
  • Wlej miksturę do posmarowanej olejem formy do pieczenia.
  • Piecz przez 25 minut w 180°.
  • Podawać na ciepłym talerzu, posypać posiekanymi ziołami. Ciesz się delikatnym smakiem i delikatnym aromatem!

    Omlet dietetyczny

    Wspólne gotowanie najłatwiejszego omletu. Dbasz o swoją sylwetkę i stosujesz dietę? Zrób w piekarniku pyszny dietetyczny omlet z białkiem i chudym mlekiem. Jest niskokaloryczny i dobry na śniadanie i kolację. Jeśli kaloryczność dania jest dla Ciebie wysoka, zastąp mleko wodą.

    Omlet z pomidorami i zieloną cebulką
    Będziesz potrzebować:

    • białka jajek – z dwóch jaj;
    • mleko o zawartości tłuszczu 1% – 3 łyżki;
    • groszek konserwowy – 2 łyżki;
    • pomidor – 1 sztuka;
    • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka;
    • pióro łukowe – 3-5 sztuk;
    • Sól.

    Gotowanie

  • Białka oddzielić od żółtek, posolić i ubić widelcem.
  • Dodaj mleko, kontynuuj ubijanie.
  • Posiekaj cebulę i dodaj do białek.
  • Pomidora pokroić w kostkę. Włóż do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia i posyp groszkiem.
  • Wlej mieszankę jajeczną.
  • Przykryj formularz pergaminem. Piecz przez trzydzieści minut w 180°.
  • Łatwo urozmaicić smak, zmieniając skład potrawy. Użyj niskokalorycznej cukinii, szpinaku, kalafiora, brokułów lub selera bogatego w pierwiastki śladowe i witaminy. Pamiętaj, że dodatkowe składniki do omletu jajecznego w piekarniku należy dobierać zgodnie z wymaganiami swojej diety.

    Istnieje wiele przepisów na omlety. Łączy je delikatny smak i łatwość przygotowania. Zapraszam do wyboru dowolnej opcji, ponieważ teraz wiesz, jak sprawić, by omlet w piekarniku był smaczny i bez większego wysiłku!

    Inne przepisy na jajka

    Omlet białkowy

    Sałatka z jajecznicą i kurczakiem

    Omlet w parowarze

    francuski omlet

    Klasyczny omlet

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author