Omlet w podw贸jnym kotle: przepis krok po kroku 馃嵆 ze zdj臋ciem

Jak nauczy膰 si臋 gotowa膰 pyszny omlet w podw贸jnym kotle 馃嵆

Sprz臋t i przybory kuchenne:

  • podw贸jny bojler;
  • wagi kuchenne;
  • dwie ma艂e miski;
  • widelec;
  • formy silikonowe;
  • n贸偶;
  • deska do krojenia.

Sk艂adniki

Produkt Ilo艣膰
kurze jajo 2 szt.
mleko 3-4 ul. l.
S贸l szczypa膰
ziele艅 smak
mro偶ona mieszanka warzyw 100 – 200 g opcjonalnie

Gotowanie krok po kroku

  • Aby przygotowa膰 omlet na parze, przygotuj wszystkie niezb臋dne produkty i podw贸jny bojler. Ze wskazanej ilo艣ci produkt贸w przygotowywane s膮 dwie porcje, ale mo偶na zmieni膰 ilo艣膰 sk艂adnik贸w potrzebnych do przygotowania jednej porcji omletu. Aby przygotowa膰 dwie porcje, rozbij jajko do osobnych misek.

    Rozbij jajko do osobnych misek.

  • Dodaj 1-1,5 艂y偶ki sto艂owej. l. mleko i troch臋 soli w razie potrzeby.

    Dodajemy troch臋 mleka.

  • Ka偶de jajko dobrze wstrz膮sn膮膰 widelcem, a偶 b臋dzie g艂adkie. Do ubijania nie u偶ywaj miksera, trzepaczki ani blendera, poniewa偶 przy g臋stszym i mocniejszym ubijaniu struktura bia艂ka p臋ka, a omlet po upieczeniu oka偶e si臋 mniej soczysty.

    Doda膰 s贸l i lekko ubi膰 mas臋 jajeczn膮 widelcem.

  • W jednej mieszance omletowej dodaj 100-120 g mieszanki warzywnej. Wybierz dowolne warzywa. Je艣li we藕miesz mro偶on膮 mieszank臋, zaleca si臋 nieco wcze艣niej j膮 rozmrozi膰, pokroi膰 艣wie偶e warzywa na ma艂e kawa艂ki i plastry, aby mia艂y czas na dobre ugotowanie. Dobrze wymieszaj jajko i warzywa. Opcjonalnie mo偶esz u偶y膰 nie tylko warzyw, ale tak偶e ser贸w czy r贸偶nych produkt贸w mi臋snych. Je艣li chcesz u偶y膰 艣wie偶ego mi臋sa, najpierw musisz je ugotowa膰 lub usma偶y膰, posieka膰, a dopiero potem doda膰 do mieszanki omlet贸w.

    Do jednej porcji dodaj mro偶one warzywa.

  • Przygotuj dwie silikonowe foremki, w kt贸rych omlet b臋dzie si臋 ugotowa艂. Je艣li u偶ywasz ich po raz pierwszy, delikatnie posmaruj je olejem ro艣linnym. Je艣li ju偶 w nich gotujesz, nie musisz tego robi膰. Wylej mieszank臋 na omlety na foremki.

    Wlej ciasto do foremek i umie艣膰 je w pojemniku do gotowania na parze.

  • Wlej wymagan膮 ilo艣膰 wody do zbiornika do gotowania na parze, umie艣膰 formy omletowe w jednej z misek. Ustaw czas gotowania na 10 minut. Po 10 minutach zawarto艣膰 formy omletowej dok艂adnie wymieszaj z warzywami, w艂膮cz podw贸jny bojler na kolejne 5 minut.

    W podw贸jnym kotle gotuj omlet przez 10 minut.

  • Po ugotowaniu wyjmij foremki, pozw贸l im lekko ostygn膮膰 i mo偶esz przenie艣膰 omlet na talerze. Przed podaniem posiekaj drobno p臋czek 艣wie偶ych zi贸艂 i posyp ka偶d膮 porcj膮. To danie najlepiej podawa膰 na 艣niadanie, ze 艣wie偶ymi warzywami lub lekk膮 sa艂atk膮. Mo偶esz r贸wnie偶 zaoferowa膰 chleb pe艂noziarnisty lub tosty.

    Omlet ugotowany w podw贸jnym bojlerze mo偶na podawa膰 z warzywami.

  • Wa偶ny!  Je艣li nie masz podw贸jnego bojlera, ale chcesz gotowa膰 omlet na parze, u偶yj prostego projektu, kt贸ry na艣laduje proces. Aby to zrobi膰, umie艣膰 metalowy durszlak na patelni i wlej niewielk膮 ilo艣膰 wody, aby by艂o wystarczaj膮co du偶o miejsca na cyrkulacj臋 pary. Zagotuj wod臋, a nast臋pnie umie艣膰 formy na omlety w durszlaku i przykryj pokrywk膮. Gotowanie zajmuje mniej wi臋cej tyle samo czasu.

    Przepis

    Przepis pokazuje szczeg贸艂ow膮 kolejno艣膰 gotowania omletu za pomoc膮 podw贸jnego kot艂a.

    Cz臋sto gotujesz jajecznic臋 na 艣niadanie? Jak ci si臋 podoba efekt gotowania tego dania w podw贸jnym bojlerze? Wolisz tak ugotowanego omleta czy klasycznego na patelni? Podziel si臋 z nami swoimi przemy艣leniami.

    Inne przepisy na jajka

    francuski omlet

    Klasyczny omlet

    Omlet z kalafiorem

    Omlet ze szpinakiem

    Bu艂ka z omletem

    Mi艂ego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author