Omlet w podwójnym kotle: przepis krok po kroku 🍳 ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszny omlet w podwójnym kotle 🍳

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • podwójny bojler;
  • wagi kuchenne;
  • dwie małe miski;
  • widelec;
  • formy silikonowe;
  • nóż;
  • deska do krojenia.

Składniki

Produkt Ilość
kurze jajo 2 szt.
mleko 3-4 ul. l.
Sól szczypać
zieleń smak
mrożona mieszanka warzyw 100 – 200 g opcjonalnie

Gotowanie krok po kroku

  • Aby przygotować omlet na parze, przygotuj wszystkie niezbędne produkty i podwójny bojler. Ze wskazanej ilości produktów przygotowywane są dwie porcje, ale można zmienić ilość składników potrzebnych do przygotowania jednej porcji omletu. Aby przygotować dwie porcje, rozbij jajko do osobnych misek.

    Rozbij jajko do osobnych misek.

  • Dodaj 1-1,5 łyżki stołowej. l. mleko i trochę soli w razie potrzeby.

    Dodajemy trochę mleka.

  • Każde jajko dobrze wstrząsnąć widelcem, aż będzie gładkie. Do ubijania nie używaj miksera, trzepaczki ani blendera, ponieważ przy gęstszym i mocniejszym ubijaniu struktura białka pęka, a omlet po upieczeniu okaże się mniej soczysty.

    Dodać sól i lekko ubić masę jajeczną widelcem.

  • W jednej mieszance omletowej dodaj 100-120 g mieszanki warzywnej. Wybierz dowolne warzywa. Jeśli weźmiesz mrożoną mieszankę, zaleca się nieco wcześniej ją rozmrozić, pokroić świeże warzywa na małe kawałki i plastry, aby miały czas na dobre ugotowanie. Dobrze wymieszaj jajko i warzywa. Opcjonalnie możesz użyć nie tylko warzyw, ale także serów czy różnych produktów mięsnych. Jeśli chcesz użyć świeżego mięsa, najpierw musisz je ugotować lub usmażyć, posiekać, a dopiero potem dodać do mieszanki omletów.

    Do jednej porcji dodaj mrożone warzywa.

  • Przygotuj dwie silikonowe foremki, w których omlet będzie się ugotował. Jeśli używasz ich po raz pierwszy, delikatnie posmaruj je olejem roślinnym. Jeśli już w nich gotujesz, nie musisz tego robić. Wylej mieszankę na omlety na foremki.

    Wlej ciasto do foremek i umieść je w pojemniku do gotowania na parze.

  • Wlej wymaganą ilość wody do zbiornika do gotowania na parze, umieść formy omletowe w jednej z misek. Ustaw czas gotowania na 10 minut. Po 10 minutach zawartość formy omletowej dokładnie wymieszaj z warzywami, włącz podwójny bojler na kolejne 5 minut.

    W podwójnym kotle gotuj omlet przez 10 minut.

  • Po ugotowaniu wyjmij foremki, pozwól im lekko ostygnąć i możesz przenieść omlet na talerze. Przed podaniem posiekaj drobno pęczek świeżych ziół i posyp każdą porcją. To danie najlepiej podawać na śniadanie, ze świeżymi warzywami lub lekką sałatką. Możesz również zaoferować chleb pełnoziarnisty lub tosty.

    Omlet ugotowany w podwójnym bojlerze można podawać z warzywami.

  • Ważny!  Jeśli nie masz podwójnego bojlera, ale chcesz gotować omlet na parze, użyj prostego projektu, który naśladuje proces. Aby to zrobić, umieść metalowy durszlak na patelni i wlej niewielką ilość wody, aby było wystarczająco dużo miejsca na cyrkulację pary. Zagotuj wodę, a następnie umieść formy na omlety w durszlaku i przykryj pokrywką. Gotowanie zajmuje mniej więcej tyle samo czasu.

    Przepis

    Przepis pokazuje szczegółową kolejność gotowania omletu za pomocą podwójnego kotła.

    Często gotujesz jajecznicę na śniadanie? Jak ci się podoba efekt gotowania tego dania w podwójnym bojlerze? Wolisz tak ugotowanego omleta czy klasycznego na patelni? Podziel się z nami swoimi przemyśleniami.

    Inne przepisy na jajka

    francuski omlet

    Klasyczny omlet

    Omlet z kalafiorem

    Omlet ze szpinakiem

    Bułka z omletem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author