Omlet w torebce przepis jak ugotować omlet na patelni

Omlet gotowany w torebce jak ugotować jajko w torebce, zdjęcie

Jeśli chcesz ugotować dietetyczne i smaczne danie, to omlet w torbie jest tym, czego potrzebujesz. Ponieważ jest przygotowywany bez oleju, zawartość kalorii w naczyniu jest niska. Ponadto omlet jest wysoki i bujny. Kolejną zaletą dania jest to, że nie będzie się ono przypalało, nawet jeśli o nim zapomnisz.

tajemnice kulinarne

Jak i ile ugotować omlet w plastikowej torbie? Ponieważ proces gotowania dania nie jest zbyt powszechny, musisz znać niektóre niuanse, aby go nie zepsuć.

  • Opakowanie musi być szczelne, bez dziur. I lepiej wziąć dwa na raz, aby zachować ostrożność.
  • Wrzuć torebkę do wrzącej wody. Dlatego wcześniej umieść naczynia z wodą w ogniu.
  • Zawiąż mocno.
  • Ostrożnie otwórz opakowanie, w przeciwnym razie możesz spalić się parą.
  • Pozwól stać. Po rozcięciu torebki pozostaw ją na kilka minut, aby wypuścić parę.

Proste przepisy na omlety w pakiecie

Najpierw opanuj najprostsze przepisy. Jeśli podoba Ci się ta opcja gotowania, przejdź do bardziej złożonych. Omlet gotowany przypadnie do gustu miłośnikom delikatnego smaku i dbałości o sylwetkę. Jeśli wolisz omlet ze złotą skórką, ugotuj go na patelni.

Klasyczny

Omlet w torebce - klasyczny przepis
Będziesz potrzebować:

  • jajka – 3 sztuki;
  • mleko – 150 ml;
  • sól – szczypta do smaku.

Gotowanie

  • Dobrze ubij jajka z mlekiem, solą.
  • Zagotuj garnek z litrem wody.
  • Masę jajeczną wsypać do torebki, zawiązać. Włóż do innej torby, zwiąż ją równie mocno.
  • Opuść ostrożnie do wrzącej wody. Pozostaw na 25 minut na średnim ogniu.
  • Otrzymasz dietetyczny gotowany omlet bez dodatków i oleju. Zawartość kalorii – 86 kalorii na 100 g.

    Z zielenią

    Jeśli chcesz nieco urozmaicić danie, dodaj do omletu ulubioną i zdrową zieleninę.

    • Koperek. Dobry na trawienie, pomaga przy bezsenności, zaburzeniach widzenia, promuje zdrowe kości i zęby oraz jest środkiem zapobiegawczym w przypadku raka.
    • Pietruszka. Zwiększa odporność, wspomaga układ nerwowy, poprawia metabolizm tłuszczów.
    • Bazylia. Zwalcza różne infekcje, wzmacnia organizm, zmniejsza niepokój i napięcie, łagodzi ból zęba, przywraca siły fizyczne.
    • Oregano. Normalizuje trawienie, korzystnie wpływa na układ nerwowy, likwiduje ból przy kamicy żółciowej.
    • Rozmaryn. Pomaga przy astmie, wzdęciach, działa tonizująco.
    • kolendra. Poprawia skład krwi, zmniejsza pobudliwość nerwową, zmniejsza ból w zapaleniu żołądka, działa moczopędnie i żółciopędnie.
    • Seler. Pomaga radzić sobie z depresją, likwiduje zaparcia, usuwa toksyny, łagodzi skurcze jelit i żołądka. Ponadto jest silnym stymulantem seksualnym.

    Omlet z ziołami w torebce
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 2 sztuki;
    • mleko – 120 ml;
    • koperek, pietruszka;
    • sól – szczypta.

    Gotowanie

  • Drobno posiekaj warzywa. Używamy pietruszki i koperku, ale możesz użyć innych.
  • Ubij jajka z solą i mlekiem.
  • Wmieszaj warzywa do masy jajecznej i wlej do torebki.
  • Gotuj omlet we wrzącej wodzie przez 30 minut.
  • Jeśli nie chcesz bawić się torbami lub nie lubisz gotowanych omletów w workach, użyj wolnowaru. W wolnej kuchence danie okaże się bujne i dietetyczne.

    Kompleksowe przepisy na omlety jak na zdjęciu

    Gotowany omlet można urozmaicić dodając różne składniki. Mogą to być warzywa, produkty mięsne, owoce morza, grzyby, a nawet owoce lub jagody.

    Z kalafiorem

    Kalafior zawiera dużą ilość witaminy A i C, rzadko spotykaną witaminę U, magnez, fosfor, potas, aminokwasy, białko, pektyny. Kalafior zwalcza chroniczne zmęczenie i depresję, zapobiega chorobom skóry, pomaga przy nieżytach żołądka i cukrzycy.

    Omlet gotowany z kalafiorem
    Będziesz potrzebować:

    • kwiatostany kapusty – 3 sztuki;
    • jajka – 3 sztuki;
    • pomidor – 1 sztuka;
    • mleko – 140 ml;
    • zioła, sól.

    Gotowanie

    • Pokrój duże kwiatostany kapusty na małe talerze, pomidora w kostkę.
    • Posiekaj warzywa.
    • Posolić jajka i ubić z mlekiem.
    • Wymieszać z warzywami i ziołami.
    • Włóż miksturę do torebki i gotuj przez 30 minut.

    Z krewetkami. Przepis krok po kroku

    Ten rodzaj omletu jest smaczny i zdrowy. W końcu jest dietetyczny i zawiera wiele witamin i minerałów zawartych w krewetkach – cynk, magnez, żelazo.

    Gotowany omlet z krewetkami
    Będziesz potrzebować:

    • krewetki – 100 g;
    • jajka – 3 sztuki;
    • mleko – 150 ml;
    • zioła, sól.

    Gotowanie

  • Oczyść krewetki.
  • Drobno posiekaj warzywa.
  • Ubij jajka z mlekiem, solą.
  • Mieszankę jajeczną mieszamy z krewetkami i wlewamy do torebki.
  • Gotuj 25 minut.
  • Z warzywami

    Ta opcja jest dobra do gotowania latem i jesienią. Możesz wybrać dowolne warzywa.

    Omlet z warzywami
    Będziesz potrzebować:

    • marchewki – 1 sztuka;
    • cukinia – 1 sztuka;
    • papryka – 1 sztuka;
    • brokuły – 2 kwiatostany;
    • pomidor – 1 sztuka;
    • zielenie, sól;
    • jajka – 5 sztuk;
    • mleko – 250 ml.

    Gotowanie

  • Marchewki pokroić w cienkie koła, pomidory, paprykę i cukinię w kostkę.
  • Posiekaj warzywa.
  • Ubij jajka z mlekiem, solą.
  • Wymieszaj wszystkie składniki i wlej masę do torebki.
  • Gotuj omlet przez 30 minut.
  • Im więcej warzyw użyjesz, tym więcej witamin i minerałów otrzyma Twój organizm.

    z jagodami

    Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich omletów lub przygotowujesz to danie dla dziecka, wypróbuj poniższy przepis. Możesz wziąć dowolne jagody: maliny, jeżyny, jagody, truskawki (lepiej pokroić w plasterki), truskawki.

    Słodki omlet z dżemem
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 2 sztuki;
    • jagody – 160 g;
    • sok z cytryny – 1 łyżeczka;
    • cukier – 1 szklanka;
    • Sól.

    Gotowanie

  • Białka ubić na pianę.
  • Bardzo ostrożnie dodaj sok z cytryny, następnie cukier i sól.
  • Dodaj żółtka.
  • Umyj i osusz jagody.
  • Włóż jagody do torby, ostrożnie wylej mieszankę jajeczną na wierzch.
  • Gotuj 20 minut.
  • Jeśli nie chcesz, aby jajecznica była zbyt słodka, dodaj tylko jagody, bez dodatku cukru.

    Z mięsem

    Ta wersja dania jest bardziej satysfakcjonująca. Można go spożywać na obiad lub lunch. Możesz wybrać dowolne mięso lub użyć kiełbasy, szynki.

    Omlet gotowany z mięsem
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 3 sztuki;
    • wieprzowina – 100 g;
    • pomidor – 1 sztuka;
    • zielenie, sól;
    • czosnek – 2 ząbki;
    • mleko – 120 g.

    Gotowanie

  • Drobno posiekaj wieprzowinę.
  • Pomidora pokroić w kostkę.
  • Posiekaj warzywa i czosnek.
  • Ubij jajka z solą i mlekiem.
  • Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
  • Wsyp do torebki i gotuj przez 30 minut.
  • Nauczyłeś się gotować omlet w torbie. Wybierz dowolne opcje gotowania, fantazjuj i wymyśl własne przepisy. Pamiętaj, aby użyć takiego omleta, jeśli chcesz schudnąć lub po prostu zdecydować się na prawidłowe odżywianie.

    Inne przepisy na jajka

    przewiewny omlet

    Omlet w kuchence mikrofalowej

    Omlet dla pary

    Pożywne śniadanie

    Omlet z mlekiem i mąką

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author