Omlet z brokułami w piekarniku przepisy kulinarne z jajkami

Jak gotować brokuły na patelni Jajecznica z kapustą, serem i pomidorami

Brokuły w gotowaniu

Brokuły to rodzaj kapusty, która przybyła do nas ze starożytnego Rzymu. Kapusta o nasyconym zielonym kolorze w postaci parasola z mięsistą łodygą, na której znajduje się kulisty kwiatostan, ma wiele przydatnych właściwości. Witalne pierwiastki śladowe, witaminy z grupy B, PP, E, A, beta-karoten, potas, wapń, fosfor, selen zawarte w warzywach są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Kapusta wspomaga usuwanie soli metali ciężkich, a także chroni przed promieniowaniem.

Niewielka ilość kalorii (około 30 kalorii) i brak przeciwwskazań do stosowania, z wyjątkiem indywidualnej nietolerancji, zamienia warzywo w uniwersalny dodatek do każdego dania.

Do gotowania używa się tylko kwiatostanów. Ich smak jest delikatny i jednocześnie pikantny, nieco podobny do smaku kalafiora. Omlet lub jajecznica z brokułami to dobra opcja na pożywne i lekkie śniadanie!

Sekrety wyboru

Sklepy sprzedają brokuły świeże i mrożone. Jak prawidłowo wybrać kapustę?

  • Twardość. Daj pierwszeństwo warzywu o gęstej nodze i kwiatostanach. Pąki na kwiatostanach powinny być szczelnie zamknięte.
  • Kolor. Świeża kapusta ma kolor ciemnozielony. Jasnofioletowy odcień kwiatostanów wskazuje na zawartość w nich dużej ilości beta-karotenu (kapusta podczas gotowania zmienia kolor na zielony). O tym, że warzywo jest przejrzałe świadczą żółte pąki na kwiatostanach.
  • Zapach. Wybierz kapustę o przyjemnym aromacie. Ostry zapach i obecność ciemnych plam wskazują, że warzywo to nie pierwsza świeżość.

Przechowuj brokuły w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku na żywność do 10 dni. Nie trzeba gotować kapusty przed zamrożeniem.

Klasyczne przepisy na brokuły

na patelni

Najłatwiejszy przepis na omlet z brokułami i kiełbasą jest na patelni. Jego zawartość kalorii wynosi 677,2 kalorii. Do gotowania używaj tylko świeżych jajek. Możesz zweryfikować jakość jaja kurzego za pomocą prostego testu. Potrząśnij tym. Jeśli czujesz, że żółtko dynda, jajko jest zwietrzałe, lepiej go nie używać.

Zapiekanka jajeczna z brokułami
Będziesz potrzebować:

  • jajka kurze – 6 sztuk;
  • kwiatostany brokułów – 180 g;
  • oliwa z oliwek – 20 ml;
  • czosnek – 2 ząbki;
  • ser – 100 g;
  • przyprawy.

Gotowanie

  • Smażyć różyczki na oleju przez 3 minuty.
  • Wlej wodę do połowy kapusty, zwiększ ogień, gotuj na wolnym ogniu, aż płyn się zagotuje.
  • Jajka wymieszać widelcem bez ubijania.
  • Zmiażdżyć czosnek, dodać go do mieszanki czosnkowej wraz z przyprawami.
  • Wylej mieszankę na brokuły.
  • Smaż pod pokrywką, aż ugotujesz na małym ogniu.
  • Gotowe danie posyp tartym serem.
  • Jeśli chcesz zachować jak najwięcej witamin, mikroelementów i delikatny smak brokułów, nie trawij ich, a po prostu zblanszuj. Pozostanie bardzo smaczny, zachowa skład mikroelementów i gęstość struktury.

    W wolnej kuchence

    Spróbuj ugotować pyszny omlet z brokułami i pomidorami w powolnej kuchence. Kapusta parzona zachowa w jak największym stopniu swoje korzystne właściwości i strukturę. Połączenie pomidorów i przypraw doda pikanterii.

    Omlet z brokułami i serem
    Będziesz potrzebować:

    • jajka kurze – 5 sztuk;
    • kwiatostany brokułów – 200 g;
    • pomidor – 2 sztuki;
    • mała cebula – 1 żart;
    • krem – 60 ml;
    • majonez – 1 łyżka stołowa;
    • gałka muszkatołowa, oregano, sól, pieprz.

    Gotowanie

  • Gotuj kapustę w osolonej wrzącej wodzie przez 4 minuty.
  • Ostudzić, podzielić kwiatostany na kilka części.
  • Pomidory pokroić w kostkę.
  • Kroić cebule. Smaż w powolnej kuchence, wybierając funkcję „Smażenie – Warzywa”.
  • Dodaj kapustę, pomidor i oregano. Zdejmij pokrywkę, gotuj 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Ubij jajka śmietaną, gałką muszkatołową, przyprawami, zalej kapustą tą mieszanką.
  • Gotuj w trybie „Pieczenie” przez pół godziny. Gotowe danie pokrój na porcje, posyp posiekanymi ziołami. Podawać z majonezem lub kwaśną śmietaną.
  • W piecu

    Omlet w piekarniku gotuje się nieco dłużej niż na patelni. Tak przygotowane danie zachowuje przepych, delikatną, ale gęstą strukturę. Nie zawiera nadmiaru płynów i substancji rakotwórczych, które powstają podczas smażenia. Omlet gotuje się bardziej równomiernie w piekarniku niż na patelni.

    Proponujemy ugotować omlet z brokułami i serem. W połączeniu z zieleniną i twardym serem jajka będą dobrym dodatkiem do diety.

    Omlet brokułowy w piekarniku
    Będziesz potrzebować:

    • jajka kurze – 4 sztuki;
    • ser – 130 g;
    • mleko – 50 ml;
    • kwiatostany brokułów – 200 g;
    • czosnek – 1 ząbek;
    • Pietruszka;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Gotuj kapustę do połowy ugotowanej, każdy kwiatostan podziel na 2-3 części.
  • Czosnek przekroić na pół. Rozetrzyj na blasze do pieczenia i ułóż kapustę.
  • Oddziel żółtka i białka, ubij białka solą do uzyskania piany i wymieszaj żółtka z mlekiem.
  • Połącz białka i żółtka, dokładnie wymieszaj.
  • Zetrzyj ser, powstałą masę podziel na dwie części. Dodaj 2/3 sera i ziół do masy jajecznej.
  • Warzywa polać masą, posypać pozostałym serem.
  • Zamknij formę folią. Pieczemy pół godziny w 160°. Podawać pokrojone w porcje.
  • Jeśli omlet jest przeznaczony do menu dla dzieci, używaj odmian sera o łagodnym kremowym smaku. Dla dorosłych można wybrać odmiany o pikantnych, pikantnych smakach.

    Przepisy z kalafiorem jak na zdjęciu

    Kalafior to magazyn witamin i minerałów. Pod względem składu chemicznego, zawartości białka i właściwości odżywczych przewyższa wszystkie znane odmiany kapusty. Omlet z kalafiora gotowany w piekarniku to świetna opcja na lekkie i obfite śniadanie. Danie ma delikatną konsystencję i przyjemny smak.

    Używaj tylko świeżych warzyw. O jakości produktu świadczą:

    • kwiatostany białe, elastyczne, bez plam i ciemnych kropek;
    • liście gęste, jasnozielone;
    • lekki przyjemny zapach.

    Przechowuj kapustę w lodówce w woreczku z otworami, po owinięciu papierem. Zmień papier, ponieważ wchłania wilgoć. Przed zamrożeniem lepiej gotować kapustę w wodzie przez 3-5 minut, a następnie ostudzić.

    tradycyjna receptura

    Spróbuj zrobić delikatny omlet z kalafiorem w piekarniku. Lekkie i pożywne danie idealne na śniadanie lub kolację.

    Omlet z kalafiorem
    Będziesz potrzebować:

    • jajka kurze – 5 sztuk;
    • mleko – 110 ml;
    • kalafior – ½ średniego widelca;
    • masło – 20 g;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Rozłóż kapustę na kwiatostany, gotuj z solą do miękkości.
  • Oddziel białka i żółtka. Białka ubić, połączyć z żółtkami, dalej ubijać.
  • Dodaj mleko, przyprawy. Dobrze wymieszać.
  • Różyczki włożyć do naczynia do pieczenia, polać masą jajeczną.
  • Rozłóż kawałki masła na powierzchni.
  • Pieczemy 25 minut w 200°C. Podawać ze śmietaną lub majonezem.
  • Omlet przyrządzony w tradycyjny sposób w piekarniku to klasyczne danie dietetyczne. Jego zawartość kalorii wynosi 586,8 kalorii.

    Z brokułami w wolnym naczyniu

    Omlet z brokułami i kalafiorem w powolnej kuchence okazuje się smaczny i delikatny. Dobrze komponuje się z kwaśną śmietaną lub majonezem.

    Omlet z brokułami i kalafiorem w wolnym naczyniu
    Będziesz potrzebować:

    • jajka kurze – 3 sztuki;
    • mleko – 2/3 szklanki;
    • kwiatostany brokułów -100 g;
    • kwiatostany kalafiora – 100 g;
    • woda – 1 l;
    • masło – 20 g;
    • zioła, przyprawy.

    Gotowanie

  • Włóż kapustę do naczynia do gotowania na parze, włącz tryb „Gotowanie na parze” na 10 minut. Następnie przełóż kapustę do wysmarowanej olejem formy do pieczenia.
  • Ubij jajka z mlekiem, posiekanymi ziołami i przyprawami.
  • Zalej kapustę mieszanką mleka i jajek.
  • Gotuj z funkcją pieczenia przez 20 minut.
  • Podawać pokrojone na porcje.
  • Receptura może być stosowana w żywieniu sportowców. Lekkie danie, bogate w witaminy, białko i mikroelementy, doda Ci energii przed intensywnym treningiem. Nadaje się na śniadanie i kolację.

    Teraz wiesz, jak szybko i poprawnie ugotować pyszny omlet z kalafiorem i brokułami. Skorzystaj z tych przepisów, aby przygotować oryginalne dania dla swoich bliskich.

    Inne przepisy na jajka

    Omlet z twarogiem

    puszysty omlet

    Puszysty omlet w piekarniku

    4 przepisy na jajecznicę z boczkiem

    4 przepisy na jajecznicę

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author