Jajka i kiełbasa to dwa produkty, z których można zrobić szybkie, apetyczne, ale niestety nie dietetyczne danie. Jego kaloryczność to 200 kalorii/100 g, co wyklucza takie śniadanie z diety odchudzającej. W przypadku żywności ograniczonej lub dla niemowląt zaleca się ugotowanie omleta z kiełbaskami z mięsa króliczego, indyka, kurczaka. Z uporczywą chęcią spróbowania kiełbasy bez szkody dla zdrowia zaleca się gotowanie produktu w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli i konserwantów.
Jak zrobić pyszną jajecznicę z kiełbasą? Kucharze zalecają stosowanie wyłącznie wysokiej jakości składników: świeżych jaj, mleka i naturalnych produktów mięsnych. Jeśli wykluczone jest gotowanie kiełbasy w domu, można ją kupić w sklepie, zwracając szczególną uwagę na jakość.
Jak wybrać kiełbasę wysokiej jakości
- Kup kiełbasę wyprodukowaną zgodnie z GOST, zgodnie z którą w jej składzie powinna znaleźć się tylko wieprzowina, wołowina, boczek i przyprawy (czosnek, pieprz, gałka muszkatołowa). Pomimo obecności w swoim składzie dodatków klasy E, nowoczesny produkt „GOST” to wciąż najwyższa jakość.
- Kup kiełbasę w cenie nie niższej niż mięso. Tani produkt zdradza obecność w nim ziołowych suplementów zamiast wołowiny czy wieprzowiny.
- Wybierz produkt oznaczony jako „Bez GMO”. Smak zmodyfikowanego produktu oczywiście nie ulegnie zmianie, ale jego wpływ na organizm jest nieznany i nie do końca poznany.
- Zwróć uwagę na zapach i wygląd. Apetyczny różowy kolor kiełbasy wskazuje na nadmiar trującego azotynu sodu w jej składzie. Produkt naturalny ma raczej szaro-różowy odcień i zazwyczaj pozbawiony jest charakterystycznego „mięsnego” posmaku, który zanika podczas przetwarzania. Zwróć uwagę na opakowanie: musi być całe i suche.
Klasyczne przepisy na omlet z kiełbasą
na patelni
Przepis na omlet z kiełbasą na patelni jest ekonomiczny i łatwy w przygotowaniu. Możesz użyć wędzonych produktów mięsnych lub zastąpić je kiełbaskami, boczkiem lub szynką. Aby równomiernie ugotować omlet, podziel go łopatką na dwie części i odwracając każdą z nich, duś z obu stron.
Będziesz potrzebować:
- kiełbasa gotowana – 200 g;
- ser – 100 g;
- olej roślinny – 40 g;
- jajka – 4 sztuki;
- pomidor – 1 sztuka;
- mleko – 1/3 szklanki;
- sól, przyprawy.
Gotowanie
Gdy omlet jest gorący, połóż na jego powierzchni kawałek masła: nada to potrawie delikatny smak. Jeśli używa się salami, lepiej usmażyć je na patelni bez dodawania oleju. Do omleta z serem i kiełbasą na patelni można dodać smażoną cebulę (czerwoną lub cebulową) i paprykę.
Aby szybko i łatwo obrać pomidory, wykonaj na nich nacięcie krzyżowe, zanurz na 30 sekund we wrzącej wodzie, a następnie zalej zimną wodą.
W piekarniku z serem
Omlet z kiełbasą i serem w piekarniku okazuje się delikatny i wysoki. Gotowanie w piekarniku pozwala zaoszczędzić korzyści płynące z dania i przygotować bardziej dietetyczne i zdrowe śniadanie niż na patelni.
Będziesz potrzebować:
- ser – 100 g;
- masło – 5 g;
- jajka – 6 sztuk;
- mleko – 1/3 szklanki;
- szpinak – 100 g;
- kiełbasa wędzona – 50 g;
- olej roślinny – 60 g;
- Sól.
Gotowanie:
Przepis na omlet z kiełbasą i serem w piekarniku jest idealny dla osób przestrzegających prawidłowego odżywiania. Według dietetyków szpinak w naczyniu ułatwi wchłanianie pokarmów białkowych (jajka i kiełbasy), oczyści organizm i nasyci go witaminami. Ponadto omlet ze szpinakiem pieczony w piekarniku może stać się dietetycznym daniem, jeśli zamiast wędzonego produktu mięsnego weźmiemy ugotowany i bez smażenia dodamy go bezpośrednio do masy omletowej.
Potrawy ze szpinakiem nie są polecane osobom ze schorzeniami dróg moczowych i dróg żółciowych, dną moczanową i reumatyzmem. W ramach delikatnej diety możesz gotować jedzenie z młodych liści szpinaku, które nie zdążyły jeszcze zgromadzić kwasu szczawiowego.
W wolnej kuchence
Omlet z kiełbasą w powolnej kuchence jest przygotowywany w kilka minut i okazuje się bardzo wspaniały. Oprócz produktów mięsnych do dania można dodać dowolne warzywa (paprykę, marchew, cebulę itp.), a także grzyby i oliwki.
Będziesz potrzebować:
- mleko – 2 szklanki;
- kiełbasa – 100 g;
- jajka – 4 sztuki;
- pomidory – 1 sztuka;
- olej roślinny – 40 g;
- ser – 100 g;
- Sól.
Gotowanie
Ten przepis na omlet z mlekiem, jajkiem i kiełbasą można również przygotować w podwójnym kotle: mieszankę omletów z kawałkami produktu mięsnego smażonymi na patelni i pomidorami wlewa się do pojemności urządzenia i gotuje przez kwadrans . Po ugotowaniu lepiej pozwolić omletowi trochę ostygnąć bez otwierania pokrywki – ze względu na brak różnic temperatur danie nie spadnie na talerz.
Nauczyliśmy się gotować omlet z kiełbasą na patelni, w powolnej kuchence iw piekarniku. To tak wszechstronne danie, że już za 10-15 minut na talerzu znajdzie się smaczne i pachnące arcydzieło. Smacznego!
Inne przepisy na jajka
4 przepisy na omlet
Omlet z serem
Omlet na patelni
Omlet bez mleka
jajecznica w chlebie
Miłego czytania!