Omlet z kiełbasą i serem na patelni, jajecznica z pomidorami, przepisy

Jak ugotować omlet z kiełbasą jak zrobić i smażyć, zdjęcie

Jajka i kiełbasa to dwa produkty, z których można zrobić szybkie, apetyczne, ale niestety nie dietetyczne danie. Jego kaloryczność to 200 kalorii/100 g, co wyklucza takie śniadanie z diety odchudzającej. W przypadku żywności ograniczonej lub dla niemowląt zaleca się ugotowanie omleta z kiełbaskami z mięsa króliczego, indyka, kurczaka. Z uporczywą chęcią spróbowania kiełbasy bez szkody dla zdrowia zaleca się gotowanie produktu w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli i konserwantów.

Jak zrobić pyszną jajecznicę z kiełbasą? Kucharze zalecają stosowanie wyłącznie wysokiej jakości składników: świeżych jaj, mleka i naturalnych produktów mięsnych. Jeśli wykluczone jest gotowanie kiełbasy w domu, można ją kupić w sklepie, zwracając szczególną uwagę na jakość.

Jak wybrać kiełbasę wysokiej jakości

  • Kup kiełbasę wyprodukowaną zgodnie z GOST, zgodnie z którą w jej składzie powinna znaleźć się tylko wieprzowina, wołowina, boczek i przyprawy (czosnek, pieprz, gałka muszkatołowa). Pomimo obecności w swoim składzie dodatków klasy E, nowoczesny produkt „GOST” to wciąż najwyższa jakość.
  • Kup kiełbasę w cenie nie niższej niż mięso. Tani produkt zdradza obecność w nim ziołowych suplementów zamiast wołowiny czy wieprzowiny.
  • Wybierz produkt oznaczony jako „Bez GMO”. Smak zmodyfikowanego produktu oczywiście nie ulegnie zmianie, ale jego wpływ na organizm jest nieznany i nie do końca poznany.
  • Zwróć uwagę na zapach i wygląd. Apetyczny różowy kolor kiełbasy wskazuje na nadmiar trującego azotynu sodu w jej składzie. Produkt naturalny ma raczej szaro-różowy odcień i zazwyczaj pozbawiony jest charakterystycznego „mięsnego” posmaku, który zanika podczas przetwarzania. Zwróć uwagę na opakowanie: musi być całe i suche.

Kiełbasa gotowana

Klasyczne przepisy na omlet z kiełbasą

na patelni

Przepis na omlet z kiełbasą na patelni jest ekonomiczny i łatwy w przygotowaniu. Możesz użyć wędzonych produktów mięsnych lub zastąpić je kiełbaskami, boczkiem lub szynką. Aby równomiernie ugotować omlet, podziel go łopatką na dwie części i odwracając każdą z nich, duś z obu stron.

Omlet z gotowaną kiełbasą, pomidorami i ziołami
Będziesz potrzebować:

  • kiełbasa gotowana – 200 g;
  • ser – 100 g;
  • olej roślinny – 40 g;
  • jajka – 4 sztuki;
  • pomidor – 1 sztuka;
  • mleko – 1/3 szklanki;
  • sól, przyprawy.

Gotowanie

  • Kiełbasę pokroić na małe kawałki i dusić w oleju roślinnym do ciemno (około 3 minut);
  • Pomidora również pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię, dusić na małym ogniu, aż uwolnią się sok.
  • Ubij jajka z mlekiem, solą i przyprawami. Wlej miksturę na patelnię i pod przykryciem gotuj przez kolejne 5-7 minut. Kilka minut przed gotowaniem posyp gotowy omlet serem i ziołami.
  • Gdy omlet jest gorący, połóż na jego powierzchni kawałek masła: nada to potrawie delikatny smak. Jeśli używa się salami, lepiej usmażyć je na patelni bez dodawania oleju. Do omleta z serem i kiełbasą na patelni można dodać smażoną cebulę (czerwoną lub cebulową) i paprykę.

    Aby szybko i łatwo obrać pomidory, wykonaj na nich nacięcie krzyżowe, zanurz na 30 sekund we wrzącej wodzie, a następnie zalej zimną wodą.

    W piekarniku z serem

    Omlet z kiełbasą i serem w piekarniku okazuje się delikatny i wysoki. Gotowanie w piekarniku pozwala zaoszczędzić korzyści płynące z dania i przygotować bardziej dietetyczne i zdrowe śniadanie niż na patelni.

    Omlet z kiełbasą i serem zapiekany w piekarniku
    Będziesz potrzebować:

    • ser – 100 g;
    • masło – 5 g;
    • jajka – 6 sztuk;
    • mleko – 1/3 szklanki;
    • szpinak – 100 g;
    • kiełbasa wędzona – 50 g;
    • olej roślinny – 60 g;
    • Sól.

    Gotowanie:

  • Kiełbasę pokrój w kostkę i smażąc na oleju roślinnym wlej do formy wysmarowanej masłem.
  • Drobno posiekaj szpinak i również dodaj do miski.
  • Wlać powstałą mieszaninę jajkami zmieszanymi z mlekiem i solą.
  • Włóż formę do piekarnika na kwadrans w temperaturze 200 °. Po zakończeniu posyp serem i pozostaw w piekarniku na kolejne 4 minuty.
  • Przepis na omlet z kiełbasą i serem w piekarniku jest idealny dla osób przestrzegających prawidłowego odżywiania. Według dietetyków szpinak w naczyniu ułatwi wchłanianie pokarmów białkowych (jajka i kiełbasy), oczyści organizm i nasyci go witaminami. Ponadto omlet ze szpinakiem pieczony w piekarniku może stać się dietetycznym daniem, jeśli zamiast wędzonego produktu mięsnego weźmiemy ugotowany i bez smażenia dodamy go bezpośrednio do masy omletowej.

    Potrawy ze szpinakiem nie są polecane osobom ze schorzeniami dróg moczowych i dróg żółciowych, dną moczanową i reumatyzmem. W ramach delikatnej diety możesz gotować jedzenie z młodych liści szpinaku, które nie zdążyły jeszcze zgromadzić kwasu szczawiowego.

    W wolnej kuchence

    Omlet z kiełbasą w powolnej kuchence jest przygotowywany w kilka minut i okazuje się bardzo wspaniały. Oprócz produktów mięsnych do dania można dodać dowolne warzywa (paprykę, marchew, cebulę itp.), a także grzyby i oliwki.

    Omlet z kiełbasą i ziołami, gotowany w powolnej kuchence
    Będziesz potrzebować:

    • mleko – 2 szklanki;
    • kiełbasa – 100 g;
    • jajka – 4 sztuki;
    • pomidory – 1 sztuka;
    • olej roślinny – 40 g;
    • ser – 100 g;
    • Sól.

    Gotowanie

  • Pomidory uwolnij ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Kiełbasę pokroić (średnie kawałki).
  • Ubij jajka na gładką masę z mlekiem, solą i startym serem.
  • Razem z olejem roślinnym włóż kiełbasę, pomidory do powolnej kuchenki i zalej mieszanką jajeczną.
  • Gotuj w trybie „Pieczenie” przez 20 minut, a następnie udekoruj ziołami i podawaj.
  • Ten przepis na omlet z mlekiem, jajkiem i kiełbasą można również przygotować w podwójnym kotle: mieszankę omletów z kawałkami produktu mięsnego smażonymi na patelni i pomidorami wlewa się do pojemności urządzenia i gotuje przez kwadrans . Po ugotowaniu lepiej pozwolić omletowi trochę ostygnąć bez otwierania pokrywki – ze względu na brak różnic temperatur danie nie spadnie na talerz.

    Nauczyliśmy się gotować omlet z kiełbasą na patelni, w powolnej kuchence iw piekarniku. To tak wszechstronne danie, że już za 10-15 minut na talerzu znajdzie się smaczne i pachnące arcydzieło. Smacznego!

    Inne przepisy na jajka

    4 przepisy na omlet

    Omlet z serem

    Omlet na patelni

    Omlet bez mleka

    jajecznica w chlebie

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author