Omlet z pieczarkami i serem jajecznica z pomidorami, przepis

Omlet z pieczarkami na patelni

Do wyboru dowolne grzyby: świeże, mrożone, marynowane. Z leśnych grzybów świeżych można je stosować latem i jesienią, w pozostałych porach roku można wybrać pieczarki. Są obecne na sklepowych półkach przez cały rok, a przygotowywane są bardzo szybko.

Przydatne właściwości grzybów

Grzyby to wyjątkowy produkt natury. Ich zaletą jest zrównoważony skład witamin, minerałów, białek, węglowodanów i tłuszczów. Mają więcej białka niż mięsa. Grzyby podobnie jak owoce zawierają dużą ilość minerałów. Są to siarka, mangan, potas, miedź, cynk, wapń, fosfor. Wysoka jest również zawartość witamin A, E, PP, D, z grupy B. Ponadto produkt zawiera naturalne przeciwutleniacze, niezbędne aminokwasy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Grzyby wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, stymulują układ odpornościowy, utrzymują prawidłowe włosy, paznokcie i skórę, normalizują pracę układu nerwowego, zapobiegają odkładaniu się cholesterolu, działają przeciwnowotworowo.

Ważna jest również kaloryczność tego produktu. W 100 g są tylko 22 kalorie. Dlatego potrawy z grzybów są przydatne dla tych, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Również dietetycy częściej zalecają zastępowanie nimi mięsa.

Subtelności gotowania potraw z jajek i grzybów

Zanim ugotujesz jajecznicę z pieczarkami, zastanów się nad niuansami:

  • pieczarki usmażyć na maśle, będzie smaczniejsze;
  • świeże grzyby leśne przed smażeniem należy ugotować;
  • pokrój je w cienkie plasterki – proces gotowania zostanie skrócony;
  • smaczniejsze i bardziej satysfakcjonujące jest zrobienie omletu z dodatkiem cebuli;
  • cały płyn powinien wyparować – jajecznica z pieczarkami i pomidorami daje dużo nadmiaru wody.

Świeże pieczarki

proste przepisy

Klasyczny omlet z grzybami jak na zdjęciu

To prosty przepis na omlet z grzybami. Szybko się pieczą i są dostępne o każdej porze roku. Oczywiście można je zastąpić grzybami leśnymi, które trzeba najpierw ugotować, a także zrobić omlet z kiełbasą.

Klasyczny omlet z pieczarkami
Będziesz potrzebować:

  • jajka – 2 sztuki;
  • mleko – 100 g;
  • pieczarki – 50 g;
  • olej słonecznikowy;
  • sól, pieprz, zioła.

Gotowanie

  • Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na patelni.
  • Wlej połowę mleka na patelnię i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty.
  • Mleko wymieszać z jajkami, solą i pieprzem.
  • Drobno posiekaj warzywa.
  • Mieszankę wlać na patelnię, posypać ziołami i gotować przez 5 minut.
  • Zawartość kalorii w potrawie zależy od dodatków. Jeśli robisz prosty omlet z pieczarkami i pomidorami, to 100 g dania będzie zawierało 83 kalorie. Jeśli dodasz szynkę lub boczek, zawartość kalorii wzrośnie do 170 kalorii, a jeśli dodasz pomidory, liczba kalorii wyniesie 99 na 100 g dania.

    Z pomidorami

    Możesz wziąć dowolne grzyby, ale omlet z pieczarkami i pomidorami gotuje się szybciej.

    Omlet z pieczarkami i pomidorami
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 2 sztuki;
    • mleko – ½ szklanki;
    • pomidor – 1 sztuka;
    • grzyby – 60 g;
    • masło;
    • zioła, sól, pieprz.

    Gotowanie

  • Pieczarki kroimy i smażymy na patelni.
  • Pomidora pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię.
  • Jajka ubić z mlekiem, dodać sól i pieprz.
  • Masę wylewamy na patelnię i posypujemy posiekanymi ziołami.
  • Gotuj 5 minut.
  • Jajka sadzone z pieczarkami i pomidorami przyrządza się w ten sam sposób, tylko jajek nie należy ubijać z mlekiem. Lepiej ostrożnie rozbić je na patelnię, aby nie uszkodzić żółtka – wyjdzie pięknie.

    Z serem

    Omlet z pieczarkami i serem to danie smaczne i sycące. Ser dobrze komponuje się z grzybami, można go dodać do mieszanki jajecznej lub po prostu posypać na wierzchu.

    Omlet z pieczarkami, serem i ziołami
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 2 sztuki;
    • mleko – 0,5 szklanki;
    • grzyby – 50 g;
    • ser – 50 g;
    • zioła, sól.

    Gotowanie

  • Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na patelni.
  • Zetrzyj cebulę.
  • Jajka wymieszać z mlekiem, serem i solą.
  • Pokrój warzywa i dodaj do mieszanki.
  • Wlej miksturę na patelnię i gotuj przez 5-7 minut.
  • Zamiast omleta możesz ugotować jajecznicę z pieczarkami i serem. Przygotowuje się go po prostu, zgodnie z tą samą zasadą, tylko bez mleka.

    Z cebulą

    W przypadku dania cebulę można pokroić w pierścienie lub półpierścienie, jeśli lubisz jej smak. Jeśli chcesz tylko dodać smaku, pokrój cebulę w drobną kostkę.

    Omlet z pieczarkami i zieloną cebulką
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 3 sztuki;
    • kwaśna śmietana – 2 łyżki stołowe;
    • cebula – pół;
    • pieczarki – 6 sztuk;
    • ser – 30 g;
    • masło – 10 g;
    • oliwa z oliwek – 10 g;
    • pieprz, sól.

    Gotowanie

  • Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek.
  • Pieczarki pokroić w plastry, dodać do cebuli i smażyć do miękkości.
  • Na patelnię dodaj śmietanę, sól i pieprz. Zamieszać.
  • Zetrzyj ser.
  • Jajka ubić z solą i wlać na czystą patelnię z roztopionym masłem. Smażyć do miękkości 3-5 minut.
  • Połóż omlet na talerzu. Połóż pieczarki z cebulą na jednej połowie, posyp serem i przykryj drugą połową.
  • Oryginalne przepisy na omlet z grzybami

    Z boczkiem i śmietaną

    To oryginalne danie przygotowywane jest w powolnej kuchence. Wybierz śmietankę o średniej zawartości tłuszczu.

    Omlet z pieczarkami i boczkiem
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 4 sztuki;
    • świeże grzyby – 200 g;
    • krem – 100 ml;
    • boczek – 40 g;
    • masło, sól, zioła, pieprz.

    Gotowanie

  • Śmietanę ubić z jajkiem, solą i pieprzem.
  • Boczek pokroić w kostkę, pieczarki w plastry.
  • Przygotowane składniki wkładamy do formy, trochę solimy.
  • Wylej mieszankę jajeczną na wierzch.
  • Drobno posiekaj warzywa i posyp je na wierzchu.
  • Gotuj przez 7 minut na pełnej mocy w trybie „Gaszenie”.
  • Z szynką

    Omlet z szynką zapiekany w piekarniku to obfite danie, które nadaje się zarówno na śniadanie, jak i lunch.

    Omlet z pieczarkami i szynką
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 2 sztuki;
    • grzyby – 100 g;
    • krem – 50 ml;
    • cebula – 1 sztuka;
    • szynka – 100 g;
    • zielona cebula, pieprz, sól, olej słonecznikowy.

    Gotowanie

  • Cebulę i szynkę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki na talerze.
  • Smaż wszystko przez 7 minut.
  • Ubij jajka ze śmietaną. Sól i pieprz.
  • Posiekaj zieloną cebulę i dodaj do masy jajecznej.
  • Pieczarki, cebulę i szynkę ułożyć w naczyniu do pieczenia. Wylej masę jajeczną na wierzch.
  • Gotuj w piekarniku przez 15 minut.
  • Każda wersja tego dania, czy to jajecznica z grzybami czy omlet, doskonale nasyci Ciebie i Twoich bliskich. Jeśli lubisz gotować, wypróbuj różne przepisy lub stwórz własne.

    Inne przepisy na jajka

    Omlet z jajkiem i mlekiem

    4 przepisy na wodny omlet

    obfite śniadanie

    Omlet dietetyczny

    przewiewny omlet

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author