Omlet z szynką i pomidorami, przepisy na bułki i sałatka z omletem

Omlet z pomidorami i szynką: klasyczne i oryginalne przepisy

Szynka to wyśmienity wędzony lub wędzony produkt mięsny, który znajduje szerokie zastosowanie w przygotowywaniu szybkich posiłków: kanapek, kanapek, a także przekąsek i sałatek. Jajka sadzone z szynką i pomidorami to „klasyk gatunku”, który jest zawsze popularny w kuchni, jeśli chcesz szybko ugotować coś obfitego i smacznego. Szczególnie często danie można znaleźć w kuchni kawalerskiej.

Najzdrowsza szynka jest domowej roboty. Danie z takim produktem wspomaga przyrost masy mięśniowej, zwiększa apetyt i dodaje energii na cały dzień. Wytopiony tłuszcz wieprzowy pod względem ilości użytecznych substancji (witamina A, kwas linolowy) jest nieco gorszy od masła i zawiera tylko 80 mg cholesterolu. Jednak szynkę przemysłową należy stosować ostrożnie: jej azotyny i konserwanty spożywane w nadmiarze mogą wywołać choroby płuc.

Subtelności gotowania

  • Wybierz wysokiej jakości szynkę. Świeży produkt ma soczystą konsystencję z włóknami mięsnymi na kawałkach i nie kruszy się podczas krojenia. Bogactwo wzmacniaczy smaku i przypraw świadczy o jego niskiej jakości.
  • Szynkę można zastąpić ozorem wieprzowym lub filetem z kurczaka. Składniki muszą być wstępnie ugotowane w osolonej wodzie.
  • Jeśli szynka smakuje słono, nie dodawaj soli do omletu. Dzięki temu smak potrawy będzie zrównoważony.
  • Nie gotuj szynki i jajek dla dzieci poniżej 3 roku życia. Produkt wędzony trudno nazwać zdrowym dla dziecka. Szynka kupowana w sklepie zawiera mnóstwo środków przeciwdrobnoustrojowych, azotynów i konserwantów, które niekorzystnie wpływają na zdrowie dziecka.
  • Przykryj omlet pokrywką. Dobrze ugotowane na parze danie ochroni przed częstą chorobą „surowych jajek” – salmonellozą.

Omlet z szynką na białym talerzu

Bądź ostrożny! Naukowcy uważają, że osoby, które jedzą wędzone mięso więcej niż 15 razy w miesiącu, są prawie o 80% bardziej narażone na przewlekłe zapalenie oskrzeli i rozedmę płuc. Wynika to z faktu, że azotyny w swoim składzie w nadmiernym stężeniu powodują uszkodzenie płuc.

Przepisy klasyczne

na patelni

Tradycyjnie omlet z szynką gotuje się na patelni: co może być szybsze? Produkt mięsny kroi się w kostkę lub paski i smaży z dodatkiem oleju roślinnego. Omlet lub jajecznica z szynką i serem, ale bez oleju, jest mniej kaloryczne, ale nie zaleca się włączania go do diety osób, które dbają o swoją sylwetkę.

Omlet nadziewany szynką i pomidorami
Będziesz potrzebować:

  • szynka – 2 sztuki;
  • jajka – 3 sztuki;
  • mleko – pół szklanki;
  • pomidor – 1 sztuka;
  • sól pieprz;
  • świeże warzywa.

Gotowanie

  • Pokrój szynkę w cienkie paski. Smażyć na patelni bez oleju przez 2-3 minuty.
  • Wymieszaj sól, jajka, mleko i pieprz.
  • Wlać masę do szynki i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 7-8 minut.
  • Pokrój pomidora w cienkie krążki i kładąc go na wierzchu omleta, przygotuj potrawę (półtorej do dwóch minut). Posyp świeżymi ziołami (zielona cebula, pietruszka, koperek).
  • Danie jest uniwersalne: grzyby i dodatki warzywne (brokuły, seler, pekińska, biała kapusta) tylko sprawią, że będzie smaczniejsze.

    W piecu

    Omlet w piekarniku gotuje się o 15-20 minut dłużej niż na patelni, ale wynik jest tego wart! Omlet zapiekany z szynką i serem przeznaczony jest dla osób z delikatnym trawieniem: jest bardziej przewiewny i kruchy, choć nie może pochwalić się niską kalorycznością. Omlet w piekarniku marniejący w niskiej temperaturze zachowuje więcej składników odżywczych i wapnia.

    Porcja omleta z piekarnika z szynką i pomidorami
    Będziesz potrzebować:

    • mleko – 1 szklanka;
    • szynka – 200 g;
    • jajka – 4 sztuki;
    • pomidory – 200 g;
    • cebula – 1 sztuka;
    • mąka – 1 łyżeczka;
    • olej roślinny – 2 łyżki stołowe;
    • Sól.

    Gotowanie

  • Pokrój małe pomidory i szynkę (słomki), posiekaj cebulę. Podsmaż cebulę, aż zmieni kolor i dodając do niej szynkę smaż przez 2-3 minuty.
  • Rozprowadź mieszankę cebuli i szynki na dnie naczynia do pieczenia i ułóż warstwę pomidorów.
  • Jajka wymieszać z solą i mąką. Dodaj mleko i ponownie dobrze wymieszaj.
  • Zalej nadzienie mieszanką z omletami i wstaw do piekarnika na 20-25 minut na średnim ogniu (200°).
  • Połączenie delikatnej konsystencji omleta z soczystymi pomidorami i kawałkami wędlin nada potrawie wyjątkowego apetycznego charakteru. Aby potrawa była gęstsza, mleko można zastąpić śmietaną o niskiej zawartości tłuszczu lub zamiast mleka krowiego użyć mleka koziego.

    Eksperci kulinarni aprobują eksperymenty: bardzo nietypowe, ale zaskakująco smaczne połączenie omleta z szynką, oliwkami (6-8 sztuk) i jednym awokado. Czcigodni szefowie kuchni radzą też zaskoczyć znajomych, dodając do dania szczypiorek (krewny zielonej cebuli) i ananasy w puszkach.

    oryginalne przepisy

    Bułka z omletem z szynką i serem

    Piękne i apetyczne danie, które można bezpiecznie podać na świątecznym stole jako przystawkę. Można go gotować na kuchence, w piekarniku oraz w multicookerze w trybie „Pieczenie” (5-7 minut) – w każdym razie bułka okaże się pachnąca i smaczna. Przepis na omlet z szynką i serem w formie bułki można urozmaicić pomidorami, papryką i świeżymi ziołami (szczaw, pietruszka). Wykazując się wyobraźnią, można przygotować oryginalne danie, nadziewając je wędzonym dorszem, krewetkami lub (w wersji na słodko) owocami i konfiturą.

    Bułka z omletem i szynką
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 4 sztuki;
    • mleko – 2 łyżki stołowe;
    • zielona cebula – do smaku;
    • masło – 3 łyżki;
    • szynka (pokrojona w plastry) – 80 g;
    • ser (tarty) – 40 g;
    • ser (pokrojony w plastry) – 100 g;
    • sól pieprz.

    Gotowanie

  • Jajka mieszamy z mlekiem, solą, drobno posiekaną zieloną cebulką, pieprzem i startym serem.
  • W naczyniu do pieczenia ułożyć wysmarowany masłem papier do pieczenia. Zalej powstałą mieszankę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ° przez 10 minut.
  • Wyjmij omlet papierem. Szynkę i ser układać na jej powierzchni cienkimi warstwami.
  • Zwiń omlet i zabezpiecz. Naczynie włożyć do piekarnika na kolejne 10 minut, następnie położyć na talerzu, wyjąć papier i pokroić na porcje.
  • Przygotowując bułkę z szynką i omletem serowym, drobno posiekany farsz można dodać bezpośrednio do masy jajecznej. Jak tylko danie będzie gotowe, rolkę należy zwinąć zaraz podczas smażenia na kuchence, dokładając masę do krawędzi patelni, aż się skończy. Aby podczas krojenia na porcje nadzienie nie wypadło z rolki, zaleca się owinięcie go folią spożywczą i włożenie do lodówki na 1 godzinę do ostygnięcia.

    Sałatka z omletem z szynką

    Oryginalna i lekka sałatka z prostych i niedrogich składników, która sprawdzi się zarówno wśród gości, jak i w domu. Aby zmniejszyć zawartość kalorii w naczyniu, część majonezu do dressingu można zmieszać ze śmietaną – nie wpłynie to na smak sałatki. Jako świąteczną porcję na stole (na przyjęcia, bankiety) sałatkę można w oryginalny sposób zaprezentować w porcjowanych szklanych kieliszkach do wina, ozdobionych gałązką koperku i kółkiem ogórka.

    Sałatka z taśmy omletowej, szynki i kukurydzy w puszkach
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 6 sztuk;
    • czosnek – 2 ząbki;
    • szynka – 300 g;
    • kukurydza w puszkach – puszka;
    • masło – 3-4 łyżki;
    • majonez, sól – do smaku.

    Gotowanie

  • Wymieszaj jajka z solą, aż będą gładkie.
  • Wlej zawartość na patelnię i smaż na maśle przez kilka minut, aby omlet lekko się zarumienił na dnie. Odwróć go i zrób to samo z odwrotną stroną.
  • Pokrój szynkę w paski.
  • Schłodzoną bułkę również posiekaj w paski.
  • Wszystkie składniki przełożyć do miski, przykryć kukurydzą i doprawić majonezem z przetłoczonym czosnkiem. W razie potrzeby sól.
  • Rozgotowana z cebulą marchewka dodana do sałatki z omletu z szynką sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej apetyczne i satysfakcjonujące. Do sałatki można również dodać pokrojone w kostkę pomidory, świeże ogórki, starty ser i zioła. Kukurydza w puszkach w przepisie można łatwo zastąpić zielonym groszkiem.

    Jeśli użyjesz wyobraźni i urozmaicisz przepis na omlet z szynką, możesz ugotować nie tylko zwykłe dania na domowe śniadanie, ale także oryginalne smakołyki na świąteczny stół. W każdym razie doskonały smak i uczucie sytości gwarantowane!

    Inne przepisy na sałatki

    Sushi Philadelphia Pasztet z
    wątroby
    Sałatka z wątróbki dorsza w puszkach Grzanki
    czosnkowe
    Łosoś solony

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author