Omlet z twarogiem na patelni, przepis na jajka i twarożek na śniadanie lub obiad

Omlet z twarogiem w piekarniku i na patelni, dietetyczny z ziołami

Twaróg to sfermentowany produkt mleczny o wielu przydatnych właściwościach. Zawiera białko, kompletny zestaw niezbędnych aminokwasów. Pod względem zawartości wapnia (80 mg na 100 g) produkt jest liderem wśród produktów mlecznych i jest idealnym wyborem do żywienia dietetycznego i medycznego. Jajka sadzone z twarogiem na śniadanie dodadzą energii i dadzą uczucie sytości. Wiele osób lubi smażyć omlet z serwatką, jest wiele przepisów, jedna tura. Wybór nalezy do ciebie!

Tajemnice doboru składników

Wybór twarogu

Kupując twarożek, weź pod uwagę następujące cechy.

  • Kolor. Świeży twarożek ma kolor biały lub lekko kremowy. Żółty odcień oznacza, że ​​produkt nie jest pierwszą świeżością.
  • Zapach. Mleczny aromat z lekką kwaskowatością sprawia, że ​​twarożek jest świeży.
  • Smak. Charakterystyczną cechą świeżego produktu jest lekko kwaskowaty smak. Słodki smak wskazuje na dodatek cukru w ​​celu ukrycia nieświeżości. Bez smaku – słaba jakość.
  • Konsystencja. Zdobądź produkt o gładkiej, lekko tłustej konsystencji. Twarożek granulowany – przesuszony, zbyt płynny – przeterminowany.

Twarożek przechowuj w emaliowanej misce lub zawinięty w pergamin w lodówce nie dłużej niż trzy dni. Po tym okresie produkt należy poddać obróbce cieplnej. Nie zamrażaj. Niska temperatura niekorzystnie wpływa na jego konsystencję.

Wybór jajek

Użyj świeżych jajek domowej roboty, aby zrobić omlet z twarożkiem. Sprawdzenie ich świeżości jest proste – wystarczy skorzystać z jednej z poniższych metod:

  • zanurz jajko w słonej wodzie. Świeży – opadnie na dno, nieświeży – wypłynie na powierzchnię;
  • potrząsnąć. Jeśli czujesz, że zawartość jajka zwisa, oznacza to, że nie jest świeże;
  • zbadaj muszlę. Powinien być gładki, bez pęknięć i szorstkości. Nawiasem mówiąc, kolor skorupki, wbrew powszechnemu przekonaniu, nie wpływa na właściwości odżywcze jajka.

Twarożek na talerzu, jajka i mąka w szklance

Subtelności gotowania

Pyszny omlet z twarogu i jajek pomoże przygotować poniższe zasady.

  • Twarożek przetrzeć przez sito. Zapewni to jednolitą konsystencję i zmiękczy smak potrawy.
  • Dobrze rozgrzej patelnię. W przeciwnym razie masa przyklei się do dna i spali.
  • Nie smaż na dużym ogniu. Gotuj na małym ogniu przez 5-6 minut, a następnie gotuj pod przykryciem przez kilka minut do ugotowania.
  • Nie otwieraj natychmiast pokrywy. Pozwól potrawie zaparzyć się i nabierz bogatego kremowego smaku.
  • Lepiej jest w multicookerze. Tak przygotowane danie okaże się dobrze upieczone, bez substancji rakotwórczych i nadmiaru tłuszczów. Opcja piekarnika jest również zdrowsza niż smażona.

Proste przepisy ze zdjęciami

Jajka i twarożek to dobry tandem. Omlet z twarogiem kalorii – 133 kcal.

Klasyczny przepis

Omlet klasyczny z twarogiem
Będziesz potrzebować:

  • jajka kurze – 3 sztuki;
  • twarożek – 2/3 szklanki;
  • masło – 3 łyżeczki;
  • Sól.

Gotowanie

  • Twarożek przetrzeć przez sito. Dodaj jajka i masło, sól. Ubij blenderem.
  • Wlej mieszaninę na rozgrzaną patelnię.
  • Gotuj pod przykryciem na małym ogniu na złoty kolor.
  • Odwróć i usmaż na odwrocie.
  • Podawaj lekkie, pożywne danie z kwaśną śmietaną i posiekanymi ziołami.

    Z cebulą i ziołami

    Jak zrobić dietetyczny, bardzo smaczny i satysfakcjonujący omlet, który można spożywać z pp? Omlet z twarogiem, zieleniną i cebulą to danie bogate w witaminy i mikroelementy. Wysoka zawartość białka i wapnia sprawia, że ​​jest nieodzownym elementem diety sportowców, a także tych, którzy przestrzegają podstaw zdrowej diety.

    Omlet z twarogiem z cebulą i ziołami
    Będziesz potrzebować:

    • białka jajek – od 3 jaj;
    • twarożek o zawartości tłuszczu 1% – 200 g;
    • zielona cebula – 4-5 piór;
    • koperek i pietruszka – po 2 gałązki;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Oddziel białka od żółtek. Ubij białka trzepaczką.
  • Dodaj twarożek i przyprawy, dobrze wymieszaj.
  • Kroić cebule. Dodaj do masy białkowej.
  • Wlej mieszaninę na dobrze rozgrzaną patelnię. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 7-8 minut.
  • Po wyłączeniu płomienia gotuj na parze pod pokrywką przez kolejne 2 minuty.
  • Posyp posiekanymi ziołami. Smacznego!
  • Zawartość kalorii w potrawie to tylko 148 kalorii.

    Z serem i pomidorami

    Jasna i smaczna wersja omleta z twarogiem i serem spodoba się dzieciom i dorosłym. Zrób to na śniadanie lub kolację.

    Omlet z twarogiem, serem i pomidorami
    Będziesz potrzebować:

    • jajka kurze – 3 sztuki;
    • mleko – 2 łyżki stołowe;
    • twarożek – 100 g;
    • duży pomidor;
    • ser twardy – 70 g;
    • masło – 2 łyżeczki;
    • koperek zielony – 3 gałązki;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Ubij jajka widelcem. Dodaj mleko, sól i dobrze wymieszaj.
  • Twarożek wymieszać z jajkami i mlekiem.
  • Pokrój pomidory w kostkę. Dusić na maśle do uzyskania soku.
  • Ser zetrzyj z dużymi frytkami. Drobno posiekaj warzywa.
  • Umieść pomidory na rozgrzanej patelni. Rozłóż mieszankę jajeczną na wierzchu. Posyp tartym serem i ziołami.
  • Gotuj pod przykryciem przez 15 minut na średnim ogniu.
  • Podawaj pokrojony na porcje omlet z grzanką pełnoziarnistą. W razie potrzeby ser można zastąpić serem. Miłośnikom pikantnych nut spodoba się opcja z serem Dor Blue.

    Złożone omlety

    W piekarniku z kapustą

    Przygotuj w piekarniku oryginalny, obfity omlet z twarogiem z dodatkiem kapusty. Pikantny smak tego dania dobrze komponuje się z kwaśną śmietaną.

    Omlet z twarogiem i kapustą
    Będziesz potrzebować:

    • jajka kurze – 6 sztuk;
    • twarożek – 100 g;
    • kapusta biała – 400 g;
    • mleko? szkło;
    • masło – łyżka stołowa;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Ubij jajka. Dodaj mleko i przyprawy.
  • Do masy jajecznej dodać twarożek. Dobrze wymieszać.
  • Pokrój kapustę w paski i ułóż równą warstwę w wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia.
  • Rozprowadzić na powierzchni masy z mleka jajecznego.
  • Piec w piekarniku przez pół godziny w 2000.
  • Gotowe danie skrop roztopionym masłem przed podaniem.

    Dieta w powolnej kuchence

    Czy w powolnej kuchence można ugotować omlet z twarogiem? Oczywiście i to bardzo proste! Ten omlet jest dobry na śniadanie, zwłaszcza gdy nie masz czasu na gotowanie. Gotowe danie przypomina zapiekankę. Może być przygotowany na słono lub na słodko.

    Omlet z twarogiem i ziołami w powolnej kuchence
    Będziesz potrzebować:

    • jajka kurze – 4 sztuki;
    • twarożek – 120 g;
    • mleko – szklanka;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Oddziel żółtka i białka. Białka spienić w mocnej pianie, dodać żółtka, mleko i sól.
  • Twarożek przetrzeć przez sito. Dodaj do mieszanki jajecznej. Wymieszaj blenderem.
  • Wlej miksturę do wysmarowanej tłuszczem miski multicooker. Gotuj w trybie „Pieczenie” przez pół godziny.
  • Schłodzić w powolnej kuchence bez otwierania pokrywy. Podawać pokrojone na porcje.
  • Taki omlet jest dobry do jedzenia dla niemowląt. Maluchy w wieku od jednego do trzech lat powinny gotować danie w trybie „Gotowanie na parze”, dla dzieci powyżej trzeciego roku życia – w trybie „Pieczenie”.

    Omlet w kuchence mikrofalowej

    Smażyłeś przeciwwskazane? Zrób omlet z twarogiem w kuchence mikrofalowej bez szkodliwych substancji rakotwórczych. Bądź ostrożny, przestrzegaj zasad gotowania w kuchence mikrofalowej:

    • mleko i jajka powinny mieć temperaturę pokojową;
    • nie dodawaj proszku do pieczenia, zepsują smak;
    • podgrzej naczynie do pieczenia przed użyciem.

    Gotowanie jajek w kuchence mikrofalowej jest bardzo szybkie – zaledwie kilka minut. Rezultatem jest wspaniały omlet o delikatnym smaku.

    Omlet z twarogiem w kuchence mikrofalowej
    Będziesz potrzebować:

    • białka jajek – od 2 jaj;
    • twarożek – 100 g;
    • masło – 2 łyżeczki;
    • czosnek – 1 ząbek;
    • koperek zielony – 2 gałązki;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Spieniać białka, dodać przyprawy. Dodaj twarożek. Dobrze wymieszać.
  • Przełóż czosnek przez kruszarkę. Połącz z oryginalną masą.
  • Wlej powstałą mieszaninę do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia.
  • Drobno posiekaj warzywa. Posyp nim powierzchnię omleta.
  • Gotuj 3 minuty.
  • Podawać z kwaśną śmietaną lub lekkim domowym majonezem.

    Każdy przepis na omlet z twarogiem można ulepszyć według własnego gustu, dodając żądane składniki.

    Inne przepisy na jajka

    puszysty omlet

    Puszysty omlet w piekarniku

    4 przepisy na jajecznicę z boczkiem

    4 przepisy na jajecznicę

    5 przepisów na słodkie omlety

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author