Owsianka ryżowa z przepisem na mleko ze zdjęciem krok po kroku jak gotować kaszkę mleczną z ryżu, klasyczny przepis

Jak ugotować owsiankę ryżową z mlekiem jak prawidłowo ugotować pyszną owsiankę, proporcje

Ryż był używany w kuchni rosyjskiej od średniowiecza. Pojawił się w Rosji w XVI wieku pod nazwą „Ziarno saraceńskie”. Powodem tego jest jego wschodnie pochodzenie, jednak pomimo obcych „korzeni”, produkt zakorzenił się. Przygotowywano z niej kaszki, zupy, a nawet słodkie bułeczki. I suche i kruche używane jako nadzienie do ciast.

Funkcje gotowania

Istnieje wiele odmian tej rośliny, która jest uprawiana na skalę przemysłową w Azji (rekordziści w produkcji Chin, Indii), Ameryce Południowej i Australii. W naszym kraju znana jest tylko niewielka ich część, ponieważ ze względu na szczególne wymagania rośliny do warunków środowiskowych rośnie ona niechętnie w Rosji. Ale główne odmiany spożywane na świecie są nam znane. A w zależności od rodzaju ryż służy do przygotowania różnych potraw.

  • Okrągły. To on jest niezbędny do owsianki mlecznej z ryżu. Produkt jest bogaty w skrobię, dlatego podczas gotowania wydziela „gluten”. Przy wystarczającej objętości płynu danie uzyskuje lepką, lepką konsystencję (owsianka, jak w przedszkolu). Przy niewystarczającym – ziarna sklejają się. Ta funkcja jest wykorzystywana w przygotowywaniu sushi.
  • Przed siebie. Gęstość ziarna jest zupełnie inna. Podczas gotowania nie uwalnia glutenu, zachowuje swoją integralność i kształt. Z takich zbóż przygotowywana jest krucha owsianka, służy jako dodatek do mięsa, owoców morza. Ryż długoziarnisty jest podstawą pilawu.

Obie te odmiany trafiają na półki sklepowe polerowane, to znaczy, że skórka z ziaren jest obierana przez obróbkę mechaniczną. Intensywność przetwarzania w różnych gałęziach przemysłu jest różna, dzięki czemu ziarna mogą mieć barwę od nasyconej bieli do jasnej, być prawie przezroczyste. Tę cechę należy również wziąć pod uwagę podczas przygotowywania.

Matowe białe ziarna są dobrze ugotowane na miękko. Powinny być zawarte w przepisie na owsiankę z mleka ryżowego, ponieważ danie uzyska lepką, jednolitą konsystencję. Przezroczyste ziarna tracą gluten, dzięki czemu po ugotowaniu pozostaną suche i twarde. Nie nadają się do płatków dla dzieci, ale bardziej niż do przystawek.

Istnieją inne cechy korzystania z produktu.

  • Zboże należy umyć. Zrób to w zimnej wodzie, aż będzie przezroczysty.
  • Ryż długoziarnisty będzie bardziej miękki, jeśli namoczysz go przez 15 minut przed gotowaniem.
  • Owsianka będzie krucha, jeśli proporcja wody do płatków wyniesie 2: 1.
  • Idealna proporcja, jak ugotować owsiankę z mleka ryżowego, użyj 2 szklanek mleka i takiej samej ilości wody na szklankę płatków zbożowych.
  • Użyj rondelka o grubych ściankach i regularnie mieszaj owsiankę, aby nie przykleiła się do dna.
  • Umieść płatki w zimnej wodzie. Sól i dodaj cukier po ugotowaniu.

Pytanie, ile gotować owsiankę ryżową, zależy od pożądanej konsystencji. Kruche naczynie wyjdzie za 20 minut, podczas których woda całkowicie się zagotuje, a płatki trzeba pozwolić na kolejne 15 minut, aby „spacerować” pod ręcznikiem. Owsianka w płynie z mlekiem będzie gotowa za 40 minut.

Korzyści i szkody produktu

To nie przypadek, że zboża stanowią podstawę tradycyjnej kuchni wielu narodów świata. Jest szeroko stosowany w Azji, Ameryce i Australii. Ryż jest bogaty w białko i skrobię, dzięki czemu jest pożywny i dobrze przyswajalny przez organizm. Jego zawartość kalorii jest minimalna, w granicach 78 kalorii, jeśli owsianka jest gotowana w wodzie.

Dzięki długim węglowodanom produkt utrzymuje uczucie sytości przez 4 godziny. Jego błonnik nie tylko oczyszcza jelita, ale również działa na zasadzie „sorbentu”: pochłania toksyny całą powierzchnią, usuwając je z organizmu. W ramach zbóż witaminy z grupy B, a także E – witamina urody i młodości. Spośród mikroelementów ryż zawiera dużą ilość potasu i magnezu niezbędnych dla zdrowia serca, co jest korzystne dla organizmu.

Szkodliwość spożywania ryżu została udowodniona tylko w kompleksie monodiet. Przy stosowaniu w normalnej diecie zad nie ma przeciwwskazań, ponadto jest zalecany w żywności dla niemowląt ze względu na brak glutenu, w żywności dietetycznej – w przypadku zaburzeń przewodu pokarmowego.

Zawartość kalorii i wartość odżywcza

Produkt kalorie Wiewiórki Tłuszcze Węglowodany Indeks glikemiczny
Owsianka ryżowa na wodzie 78 kalorii 1,5 grama 0,1 g 17,4 g
Owsianka ryżowa z mlekiem 97 kalorii 2,5 g 3,1 g 16,0 g

Pyszne przepisy

Jak ugotować smaczny ryż i ile czasu zajmuje gotowanie? Ryż może być pysznym daniem śniadaniowym i pełnowartościowym obiadem. Na śniadanie preferowana jest oczywiście słodka owsianka. Na obiad spróbujemy dania z gulaszem, bardzo prostego i szybkiego.

Tradycyjnie owsiankę ryżową gotuje się w garnku. W kuchence mikrofalowej ziarna nie mają czasu na gotowanie na parze, dlatego okazują się twarde. W piekarniku należy przechowywać płatki w zamkniętej formie przez 1 godzinę. Oprócz ryżu w garnkach porcjowanych można umieszczać smażone kawałki mięsa, gotowane warzywa i przyprawy.

Na mleku

Klasyczna technika robienia owsianki „dla najmniejszych” przypadnie do gustu również dorosłym. Danie jest delikatne, przewiewne, satysfakcjonujące, główna proporcja produktów powinna być taka, jak w przepisie. Z mlekiem wykorzystuje wodę, co pozwala zagotować ziarna do pożądanej konsystencji. Jeśli użyjesz tylko mleka, płatki dłużej pozostaną twarde. A gdy „dosięgnie”, ciecz będzie miała czas na zagotowanie.

Owsianka mleczna z dzikimi jagodami w niebieskiej misce
Będziesz potrzebować:

  • ryż okrągły – 1 szklanka;
  • mleko – 2 szklanki;
  • woda – 2 szklanki;
  • cukier – 2 łyżki. łyżki;
  • sól – szczypta.

Gotowanie

  • Wlej wodę do rondla. Wlej ryż.
  • Doprowadzić do wrzenia.
  • Wyłącz gaz, dodaj cukier, sól.
  • Doprowadzić do wrzenia mieszając.
  • Wlewaj mleko, mieszając.
  • Rozpuść owsiankę na małym ogniu przez 20 minut.
  • Podawać powinno być doprawione masłem. Taka owsianka z suszonymi owocami, na przykład z rodzynkami i suszonymi morelami, jest dobra i zdrowa. Przed dodaniem należy je namoczyć przez 15 minut w gorącej wodzie i włożyć do naczynia 5 minut przed gotowością.

    Na wodzie

    Jeden z najprostszych dodatków o neutralnym smaku. Aby było bardziej nasycone, Japończycy dodają jajko i gotują na głębokiej patelni, cały czas mieszając. Włosi nasycają ryż aromatami ziół, białego wina. W tej formie staje się podstawą paelli. Otóż ​​ugotujemy go według najprostszego przepisu, aby później móc go podawać z mięsem i sosem.

    Wygląd ognistej paelli z owocami morza sprawia, że ​​chce mi się tańczyć flamenco
    Będziesz potrzebować:

    • ryż długoziarnisty – 1 szklanka;
    • woda – 2 szklanki;
    • Sól;
    • masło – kawałek.

    Gotowanie

  • Przygotowane płatki zalać wodą. Rozpal duży ogień.
  • Poczekaj na zagotowanie, zmniejsz ogień, sól.
  • Gotuj owsiankę, aż płyn się zagotuje pod pokrywką.
  • Po 15 minutach wyłącz gaz, zostaw na spacer pod ręcznikiem.
  • Dekorację ryżową można podawać z owocami morza, daniami mięsnymi. Dobrze komponuje się również z warzywami w świeżej, duszonej formie.

    z gulaszem

    Danie bardzo sycące, bogate w smaki. Zawiera dużo warzyw, więc nawet gulasz nie obciąża żołądka.

    Owsianka z gulaszem jest smaczniejsza do spożycia z czosnkiem, pomidorami i zieleniną
    Będziesz potrzebować:

    • ryż długi – 300 g;
    • gulasz – 1 puszka;
    • czosnek – 4 ząbki;
    • marchew i cebula – po 1 roślinie okopowej;
    • papryka – 1 szt .;
    • seler – 1 łodyga;
    • bulion (lub woda) – 600 ml;
    • pasta pomidorowa – 2 łyżki. łyżki;
    • Sól.

    Gotowanie

  • Oczyść i drobno posiekaj warzywa.
  • Włóż cebulę, marchewki na patelnię, usmaż.
  • Dodaj paprykę, seler, czosnek. Smażyć 7 minut.
  • Włóż przygotowany ryż, wymieszaj. Dusić przez 5 minut.
  • Wlej bulion, gotuj przez 15 minut.
  • Dodać koncentrat pomidorowy, dusić. Pozostaw na 10 minut na małym ogniu.
  • Wygodne jest gotowanie potrawy na wysokiej patelni lub rondlu. Po zgaszeniu ognia można go doprawić ziołami.

    Niech nasze zalecenia dotyczące gotowania owsianki ryżowej z wodą, mięsem i mlekiem pomogą Ci lepiej poznać to cenne płatki zbożowe. I częściej używaj go w codziennej diecie.

    Inne przepisy zbożowe

    Kasza
    kukurydziana Kasza kukurydziana w powolnym
    naczyniu Kasza z soczewicy Kasza gryczana
    Kasza
    gryczana w powolnym naczyniu

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author