Sprzęt i przybory kuchenne: nóż, rondel, deska do krojenia, łyżka, płyta grzewcza.
Składniki
Cebula | 1 szt. |
Olej roślinny | 2 łyżki stołowe. l. |
Groszek | ½ stosu |
Proso | ½ stosu |
Woda | 3 stosy. |
Sól | 1 łyżeczka |
Czarny pieprz | 1-2 szczypty |
Masło | 50g |
Gotowanie krok po kroku
Przed przygotowaniem owsianki żołnierskiej według tego przepisu krok po kroku należy wcześniej namoczyć groszek, a najlepiej na noc. Aby to zrobić, opłucz go i napełnij wodą, aby całkowicie go zakrył, podnosząc o dwa palce. Pozostaw na noc, ale maksymalnie na 8 godzin. Dzięki temu groszek ugotuje się w krótszym czasie, zachowując przy tym swoją integralność. Ponadto z grochu wyjdą wszelkie substancje, które powodują wzdęcia i inne nieprzyjemne odczucia u osoby po zjedzeniu go.
Czy wiedziałeś? Jeśli podczas gotowania cały płyn wyparował, a groszek pozostaje niedogotowany, dodaj trochę gorącej przegotowanej wody. Jeśli przeciwnie, woda pozostaje, a groszek jest już gotowy, nie należy go odparowywać na dużym ogniu, lepiej po prostu spuścić nadmiar płynu. Groch może się palić, więc mieszaj go od czasu do czasu. A przed pełną gotowością mieszaj częściej. Średnio groszek po namoczeniu gotuje się od 40 do 60 minut, jeśli groszek jest w całości, 30-40 minut, jeśli jest pokruszony.
Przepis
A teraz proponujemy zobaczyć bardzo szczegółową, która pokazuje mistrzowską klasę przygotowania owsianki żołnierskiej od osoby, która kiedyś pracowała w stołówce wojskowej. Obejrzyj to, dowiesz się wielu ciekawych i przydatnych rzeczy na temat tego przepisu.
Drodzy czytelnicy, napiszcie w komentarzach, czy użyliście przepisu na żołnierską owsiankę, czy wam się podobało? Podziel się prostymi opcjami tworzenia pysznych dań.