Owsianka żołnierska: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną żołnierską owsiankę według prostego przepisu 🍲
Sprzęt i przybory kuchenne: nóż, rondel, deska do krojenia, łyżka, płyta grzewcza.

Składniki

Cebula 1 szt.
Olej roślinny 2 łyżki stołowe. l.
Groszek ½ stosu
Proso ½ stosu
Woda 3 stosy.
Sól 1 łyżeczka
Czarny pieprz 1-2 szczypty
Masło 50g

Gotowanie krok po kroku

Przed przygotowaniem owsianki żołnierskiej według tego przepisu krok po kroku należy wcześniej namoczyć groszek, a najlepiej na noc. Aby to zrobić, opłucz go i napełnij wodą, aby całkowicie go zakrył, podnosząc o dwa palce. Pozostaw na noc, ale maksymalnie na 8 godzin. Dzięki temu groszek ugotuje się w krótszym czasie, zachowując przy tym swoją integralność. Ponadto z grochu wyjdą wszelkie substancje, które powodują wzdęcia i inne nieprzyjemne odczucia u osoby po zjedzeniu go.

  • Następnie spuszczamy wodę z namoczonego groszku, przenosimy do rondla lub rondla z grubym dnem, napełniamy wodą tak, aby była o 1 cm wyższa niż rośliny strączkowe, rondel wysyłamy do małego ognia, przykrywamy z pokrywką, tak aby był mały otwór na ucieczkę pary. Przed zagotowaniem na powierzchni wody pojawi się piana, usuń ją łyżką cedzakową. Nie zalecamy dodawania soli bezpośrednio do groszku, spowalnia to proces gotowania.

    Jak przygotowuje się owsiankę żołnierską: przepis

  • Do miski wsypać pół szklanki kaszy jaglanej, zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Dzięki wrzącej wodzie z prosa wypłukuje się tłuszcz, dzięki czemu zboże ma gorzki smak. Po tym czasie kaszę jaglaną wysyłamy do wrzącego groszku i gotujemy do pełnego ugotowania na małym ogniu, przykrywając pokrywką.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Bierzemy jedną cebulę, myjemy ją, kroimy w cienkie półpierścienie. Wysyłamy patelnię do ognia, wlewamy dwie łyżki oleju roślinnego, pozwalamy się rozgrzać. Posiekaną cebulę wysyłamy na patelnię, smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż się zarumieni.

    Aby ugotować, usmaż cebulę

  • Przed końcem gotowania do owsianki dodać sól, zmielony pieprz do smaku i wymieszać. Owsianka jest gotowa. Teraz przyszła kolej na masło. W wojsku kucharze nie dodawali oliwy do owsianki żołnierskiej (a cebuli też nie smażyli), ale i tak to „dokończymy”. Kawałek masła możemy dodać na patelnię z owsianką lub już wszystkim na półmisku. Tak więc wlej gotową gorącą owsiankę na porcjowane talerze, nałóż 15-20 g masła i smażoną cebulę, możemy podawać. Jeśli udekorujesz posiekaną zielenią na wierzchu, owsianka okaże się nie żołnierska, ale królewska.

    Aby przygotować danie, wymieszaj składniki

  • Czy wiedziałeś? Jeśli podczas gotowania cały płyn wyparował, a groszek pozostaje niedogotowany, dodaj trochę gorącej przegotowanej wody. Jeśli przeciwnie, woda pozostaje, a groszek jest już gotowy, nie należy go odparowywać na dużym ogniu, lepiej po prostu spuścić nadmiar płynu. Groch może się palić, więc mieszaj go od czasu do czasu. A przed pełną gotowością mieszaj częściej. Średnio groszek po namoczeniu gotuje się od 40 do 60 minut, jeśli groszek jest w całości, 30-40 minut, jeśli jest pokruszony.

    Przepis

    A teraz proponujemy zobaczyć bardzo szczegółową, która pokazuje mistrzowską klasę przygotowania owsianki żołnierskiej od osoby, która kiedyś pracowała w stołówce wojskowej. Obejrzyj to, dowiesz się wielu ciekawych i przydatnych rzeczy na temat tego przepisu.

    Drodzy czytelnicy, napiszcie w komentarzach, czy użyliście przepisu na żołnierską owsiankę, czy wam się podobało? Podziel się prostymi opcjami tworzenia pysznych dań.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author