Pączki czekoladowe według przepisu krok po kroku 🍩 ze zdjęciem

Niesamowicie pyszne pączki – przepis od Gordona Ramsaya 🍩

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, miska do ciasta, łyżka kuchenna, trzepaczka, pojemnik do napełniania, lodówka, wałek do ciasta, nóż, sitko.

Składniki

Produkt Ilość
mleko 150 ml
cukier 3-4 ul. l.
świeże drożdże 15 gramów
masło 110 g
mąka 320 gramów
Sól 1 szczypta
żółtko 2 szt.
gorzka czekolada 250g
gęsta śmietana 250g
płynny miód 3-4 ul. l.
olej roślinny 1 l
maltoza 1 ul. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw przygotujmy ciasto na pączki. Stawiamy rondel na ogniu, wlewamy tam 150 ml mleka, trochę podgrzewamy, dodajemy jedną łyżkę cukru. Gdy mieszanina będzie dobrze ciepła, wyłącz ogrzewanie.

    Rozgrzej mleko z cukrem.

  • W osobnej misce zagnieść 15 gram drożdży, wlać 75 ml ciepłego mleka, szybko ubić trzepaczką, aż drożdże i cukier całkowicie się rozpuszczą.

    Drożdże polej ciepłym mlekiem.

  • Odkładamy masę drożdżową, pozwalamy drożdżom się rozpuścić, wykonują swoją pracę.

    Mieszankę drożdży i mleka pozostawić na chwilę.

  • Do pozostałych 75 ml ciepłego mleka dodaj 50 g masła, podpalaj, aż masło całkowicie się rozpuści.

    Do pozostałego mleka dodać masło.

  • Nad małym pojemnikiem przesiej przez sito 320 gramów mąki pszennej.
    Przesiej mąkę do miski.
  • Do mąki dodaj dwa żółtka i szczyptę soli.

    Do mąki dodaj sól i dwa żółtka.

  • Wlej tu roztopione masło z mlekiem i mieszanką drożdży i cukru.

    Do mąki dodać mleko z masłem oraz masę drożdżową.

  • Wszystko krótko mieszamy szpatułką kuchenną, aby ciasto zawisło na szpatułce, a następnie spadło.

    Mieszamy ciasto.

  • Ciasto rozkładamy na stole, po posypaniu mąką zagniatamy, lekko rozciągając i zawijając do wewnątrz, aż stanie się elastyczne.

    Połóż ciasto na stole i zagniataj je rękoma.

  • Bierzemy czystą miskę, posypujemy spód mąką, kładziemy tam ciasto, przykrywamy miskę folią spożywczą, wysyłamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny, aż podwoi się.

    Ciasto przykryć w misce folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia.

  • Gdy ciasto odpoczywa, przygotujemy nadzienie czekoladowe do pączków. Do rondelka wlać 250 ml gęstej śmietany, 4 łyżki płynnego miodu. Ostrożnie zagotować.

    Śmietanę podgrzewamy z miodem.

  • Pokroić na małe kawałki po 250 gramów gorzkiej czekolady, umieścić w osobnym pojemniku.

    Kruszymy czekoladę.

  • Dodaj 60 gramów masła, a następnie wlej do niego ugotowaną mieszankę miodu i śmietany.

    Do czekolady dodajemy masło i całość polewamy gorącą śmietaną.

  • Szybko mieszamy czekoladę z mieszanką miodu i śmietanki oraz masła, otrzymujemy jasną masę czekoladową.

    Wymieszaj krem ​​​​czekoladowy.

  • Teraz ubij mieszankę trzepaczką, aby uzyskać przewiewne, jednorodne, lekkie nadzienie pączkowe.

    Ubij masę czekoladową trzepaczką i wyślij do lodówki, aby zgęstniała.

  • Wkładamy go do lodówki do ostygnięcia i sami wracamy do testu. Rozprowadzamy go na stole posypanym mąką, rozwałkowujemy warstwę o grubości półtora centymetra, dzielimy na paski, a następnie te paski na małe prostokąty.

    Ciasto rozwałkować na grubą warstwę i pokroić w prostokąty.

  • Rozprowadzamy je na desce do krojenia pokrytej pergaminem, aby wyrosły w ciągu 30-40 minut.

    Puste pączki powinny pasować.

  • Wlej olej roślinny na głęboką patelnię, aby zajmował jedną trzecią objętości patelni, podgrzej go na dobrym ogniu, połóż cztery pączki w rzędzie, smaż z obu stron.

    Smażyć pączki we wrzącym oleju roślinnym.

  • W osobnym pojemniku wymieszaj jedną łyżkę cukru i jedną łyżkę maltozy.

    Wymieszaj cukier z maltozą.

  • W tej mieszance rozprowadzamy usmażone pączki, posypujemy je ze wszystkich stron, strząsamy nadmiar mieszanki, kładziemy pączki na płaskim naczyniu.

    Gotowe pączki obtocz w mieszance cukru i maltozy.

  • Można je już zjeść, ale spróbujmy wypełnić pączki nadzieniem czekoladowym.

    Pączki według tego przepisu są gotowe, ale nadal można je nadziewać.

  • Aby to zrobić, wyjmujemy go z lodówki, wkładamy do ręki torebkę kulinarną, nie zapomnij włożyć dyszy, wkładamy nadzienie do torebki.

    Zakładamy na rękę woreczek cukierniczy z dyszą, wkładamy do niego nadzienie czekoladowe.

  • Każdy pączek nakłuwamy, gdy jest ciepły dyszą i napełniamy go mieszanką czekoladową, aż zobaczymy, że nadzienie zaczyna pełzać ku górze.

    Robimy pączki.

  • Pączki rozkładamy na płaskim naczyniu, możemy podawać z herbatą.

    Luksusowe pączki czekoladowe z nadzieniem gotowe.

  • Przepis

    Z materiału dowiesz się o produktach potrzebnych do robienia pączków z nadzieniem czekoladowym, szczegółowo przyjrzysz się całemu procesowi gotowania.

    Drodzy czytelnicy, z przyjemnością poczęstujemy swoją rodzinę i przyjaciół pysznymi, domowymi produktami. Przepisów na słodycze jest wiele, pewnie część z Was już przygotowała. Opowiedz nam o tym, jak upiekłeś pączki z czekoladą dla swoich bliskich. W jaki sposób przepis z tego artykułu pomógł ci nauczyć się, jak zrobić szykowny smakołyk?

    Inne przepisy na wypieki

    Pączki

    amerykańskie pączki

    Pączki na kefirze

    Belyashi z mięsem mielonym

    Jak gotować pączki

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author