
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, miska do ciasta, łyżka kuchenna, trzepaczka, pojemnik do napełniania, lodówka, wałek do ciasta, nóż, sitko.
Składniki
Produkt | Ilość |
mleko | 150 ml |
cukier | 3-4 ul. l. |
świeże drożdże | 15 gramów |
masło | 110 g |
mąka | 320 gramów |
Sól | 1 szczypta |
żółtko | 2 szt. |
gorzka czekolada | 250g |
gęsta śmietana | 250g |
płynny miód | 3-4 ul. l. |
olej roślinny | 1 l |
maltoza | 1 ul. l. |
Gotowanie krok po kroku
Najpierw przygotujmy ciasto na pączki. Stawiamy rondel na ogniu, wlewamy tam 150 ml mleka, trochę podgrzewamy, dodajemy jedną łyżkę cukru. Gdy mieszanina będzie dobrze ciepła, wyłącz ogrzewanie. 
W osobnej misce zagnieść 15 gram drożdży, wlać 75 ml ciepłego mleka, szybko ubić trzepaczką, aż drożdże i cukier całkowicie się rozpuszczą. 
Odkładamy masę drożdżową, pozwalamy drożdżom się rozpuścić, wykonują swoją pracę. 
Do pozostałych 75 ml ciepłego mleka dodaj 50 g masła, podpalaj, aż masło całkowicie się rozpuści. 
Nad małym pojemnikiem przesiej przez sito 320 gramów mąki pszennej.
Do mąki dodaj dwa żółtka i szczyptę soli. 
Wlej tu roztopione masło z mlekiem i mieszanką drożdży i cukru. 
Wszystko krótko mieszamy szpatułką kuchenną, aby ciasto zawisło na szpatułce, a następnie spadło. 
Ciasto rozkładamy na stole, po posypaniu mąką zagniatamy, lekko rozciągając i zawijając do wewnątrz, aż stanie się elastyczne. 
Bierzemy czystą miskę, posypujemy spód mąką, kładziemy tam ciasto, przykrywamy miskę folią spożywczą, wysyłamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny, aż podwoi się. 
Gdy ciasto odpoczywa, przygotujemy nadzienie czekoladowe do pączków. Do rondelka wlać 250 ml gęstej śmietany, 4 łyżki płynnego miodu. Ostrożnie zagotować. 
Pokroić na małe kawałki po 250 gramów gorzkiej czekolady, umieścić w osobnym pojemniku. 
Dodaj 60 gramów masła, a następnie wlej do niego ugotowaną mieszankę miodu i śmietany. 
Szybko mieszamy czekoladę z mieszanką miodu i śmietanki oraz masła, otrzymujemy jasną masę czekoladową. 
Teraz ubij mieszankę trzepaczką, aby uzyskać przewiewne, jednorodne, lekkie nadzienie pączkowe. 
Wkładamy go do lodówki do ostygnięcia i sami wracamy do testu. Rozprowadzamy go na stole posypanym mąką, rozwałkowujemy warstwę o grubości półtora centymetra, dzielimy na paski, a następnie te paski na małe prostokąty. 
Rozprowadzamy je na desce do krojenia pokrytej pergaminem, aby wyrosły w ciągu 30-40 minut. 
Wlej olej roślinny na głęboką patelnię, aby zajmował jedną trzecią objętości patelni, podgrzej go na dobrym ogniu, połóż cztery pączki w rzędzie, smaż z obu stron. 
W osobnym pojemniku wymieszaj jedną łyżkę cukru i jedną łyżkę maltozy. 
W tej mieszance rozprowadzamy usmażone pączki, posypujemy je ze wszystkich stron, strząsamy nadmiar mieszanki, kładziemy pączki na płaskim naczyniu. 
Można je już zjeść, ale spróbujmy wypełnić pączki nadzieniem czekoladowym. 
Aby to zrobić, wyjmujemy go z lodówki, wkładamy do ręki torebkę kulinarną, nie zapomnij włożyć dyszy, wkładamy nadzienie do torebki. 
Każdy pączek nakłuwamy, gdy jest ciepły dyszą i napełniamy go mieszanką czekoladową, aż zobaczymy, że nadzienie zaczyna pełzać ku górze. 
Pączki rozkładamy na płaskim naczyniu, możemy podawać z herbatą. 
Przepis
Z materiału dowiesz się o produktach potrzebnych do robienia pączków z nadzieniem czekoladowym, szczegółowo przyjrzysz się całemu procesowi gotowania.
Drodzy czytelnicy, z przyjemnością poczęstujemy swoją rodzinę i przyjaciół pysznymi, domowymi produktami. Przepisów na słodycze jest wiele, pewnie część z Was już przygotowała. Opowiedz nam o tym, jak upiekłeś pączki z czekoladą dla swoich bliskich. W jaki sposób przepis z tego artykułu pomógł ci nauczyć się, jak zrobić szykowny smakołyk?
Inne przepisy na wypieki
Pączki
amerykańskie pączki
Pączki na kefirze
Belyashi z mięsem mielonym
Jak gotować pączki
Miłego czytania!