Pastylka jabłkowa w domu: przepisy w suszarce do owoców, mikrofalówce, piekarniku, jak podawać

Ptasie mleczko jabłkowe w domu: wariacje z agarem, bananem i miodem

Wyrób cukierniczy jest jednym z nielicznych przydatnych nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci. Jest dostępny do użytku przez matki karmiące i kobiety w ciąży. Często występuje w dietetycznym, chudym menu i diecie tych, którzy nie są mile widziani na produktach pochodzenia zwierzęcego. Wartość energetyczna to tylko 52 kalorie na 100 g produktu.

Trochę historii

Badania historyczne sugerują, że ptasie mleczko było znane już w XIV wieku. Kołomna jest uważana za jej „ojczyznę”. Kilka faktów historycznych na temat delikatności.

  • Pogarszać. Pierwotnie marshmallow robiono z ubitego puree z kwaśnych odmian jabłek. Dodano do niego jagody: borówki, maliny, porzeczki. Drugim ważnym składnikiem przysmaku był miód, a następnie cukier (od XIX wieku). Od XV wieku zaczęli gotować pianki jabłkowe z białkiem. Postanowili dodać trzeci składnik, aby deser był biały.
  • Gotowanie. Tradycyjnie pastila była gotowana w rosyjskim piecu. Mieszankę produktów nałożono na tkaninę z drewnianymi ramkami. Najpierw jedną warstwę suszono w piekarniku, następnie nakładano na nią nową i kontynuowano proces gotowania.
  • Wygląd zewnętrzny. W Kolomnie przygotowali jednorodną ptasie mleczko, w Rżewie ułożyli warstwy jabłek z ciemniejszymi i cieńszymi jagodami. Belev wyprodukował ciasto francuskie.

Pastila pojawiła się w krajach europejskich około 200 lat temu. Został wywieziony z Rżewa i Kołomny. W czasach sowieckich zaczęli go gotować w prostszy sposób. Na półkach pojawiły się małe białe patyczki, przypominające w smaku pianki.

Ptasie mleczko jabłkowe: zrób to w piekarniku

Nowoczesne technologie ułatwiają życie gospodyniom domowym. Nie trzeba rąbać drewna i podgrzewać rosyjskiego pieca – wystarczy włączyć piekarnik. Nawet niedoświadczeni szefowie kuchni mogą odtworzyć w domu rodzimy rosyjski deser. W wersji klasycznej przygotowywany jest wyłącznie z kwaśnych jabłek. Zawierają najwięcej pektyn, naturalnego środka żelującego. Tradycyjnie używana „Antonówka”.

Belevskaya z białkiem jajka

Osobliwości. Ten rodzaj pianki jest również nazywany „przewiewnym” ze względu na lekką i miękką strukturę. Do pieczenia lepiej jest wziąć owoce średniej wielkości. Owoce bez problemu zmieszczą się na blasze i będą równo upieczone.

Składniki:

  • 3 kg świeżych jabłek;
  • 400 g cukru;
  • cztery białka jaj;
  • cukier puder.

Gotowanie

  • Jabłka są starannie dobierane, myte. Rozłóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez 20-30 minut w temperaturze 200 ° C. Powinny stać się miękkie.
  • Schłodzone owoce oczyszczamy ze skórki, szypułek i rdzenia.
  • Używając robota kuchennego lub blendera, zmiel miąższ do konsystencji puree.
  • Dobrze ubij białka. Dla wygody używamy miksera. Wymieszać z puree.
  • Masę wylewamy cienką warstwą 5 mm na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Suszyć w piekarniku przez sześć do ośmiu godzin w temperaturze 80-85 ° C.
  • Ostrożnie wyjmij z arkusza, zwiń w tuby, posyp cukrem pudrem.
  • Aby ugotować prawoślaz jabłkowy zgodnie z tym przepisem, lepiej wziąć schłodzone białka. Najpierw wkłada się je do lodówki na jeden dzień. Podczas ubijania pianka będzie wyższa, a gotowy deser okaże się przewiewny. W celu długotrwałego przechowywania rurki prawoślazu można owinąć pergaminem. W tej formie nie twardnieją.

    Kolomenskaya z cukrem…

    Osobliwości. Jeśli nie ma Antonovki, domową piankę jabłkową w piekarniku można zrobić z innych kwaśnych odmian. Lepiej nie brać słodkich owoców, ponieważ trudno jest uzyskać z nich gęsty puree. W takim przypadku niezbędne jest dodatkowe gotowanie miazgi. Będziesz też musiał spuścić nadmiar płynu, co wydłuży czas przygotowania deseru.

    Składniki:

    • 2 kg jabłek „Antonówka”;
    • 200 g cukru;
    • 100 ml wody.

    Gotowanie

  • Przygotowane owoce rozkładamy na blasze do pieczenia, na której dno wlewamy wodę.
  • Piecz owoce przez 40 minut w 170°C.
  • Pozbądź się skórki, rdzenia. Miazga jest przetwarzana do jednorodnej konsystencji.
  • Ubij mus jabłkowy mikserem z cukrem.
  • Cienką warstwą 5 mm wylej piankę na pergamin. Pieczemy w piekarniku w 80-85°C przez sześć godzin.
  • Oddziel pastylkę od pergaminu. Zwiń w tuby lub pokrój na kawałki.
  • Zgodnie z tym przepisem możesz zrobić bezcukrową piankę jabłkową. Procedura jest taka sama jak przy stosowaniu „słodzika”. Aby nadzienie owocowe nie przywierało do pergaminu podczas suszenia, papier smaruje się olejem słonecznikowym.

    …i z miodem

    Osobliwości. Deser nazywany jest „gęstym” pianką, ponieważ miód po dodaniu „roślinny” pęcherzyki powietrza. Wcześniej, zanim pojawiły się piece, mieszankę owocową suszono na świeżym powietrzu. Możesz spróbować tego również dzisiaj. Działamy krok po kroku: blachę do pieczenia z mieszanką owoców kładziemy w miejscu, gdzie jest dużo słońca. Usuwamy go na noc, aby deser nie zawilgocił. W ciągu jednego dnia może nie wyschnąć, więc powtarzamy manipulację.

    Składniki:

    • 400 g gotowego musu jabłkowego;
    • 200 ml miodu.

    Gotowanie

  • Miód kandyzowany jest wstępnie topiony w kąpieli wodnej.
  • Wymieszaj składniki i ubij mikserem.
  • Blachę do pieczenia przykrywamy pergaminem. Wlej na nią mieszaninę tak, aby warstwa nie była większa niż 5 mm. Suszymy w piekarniku przez sześć godzin w temperaturze 80-85 ° C. Jeśli prawoślaz nie jest upieczony, możemy podnieść temperaturę do 100°C.
  • Gotowość deseru sprawdzamy przebijając go zapałką lub wykałaczką. Jeśli nie ma mokrych śladów, przysmak jest gotowy. W przeciwnym razie możemy odwrócić warstwę na drugą stronę i pozostawić w piekarniku na kolejne 30-40 minut.
  • Wyciągamy go z pieca, oddzielamy od pergaminu, skręcamy w tuby lub kroimy w plasterki.
  • Możesz zrobić prawoślazu z jabłek nie tylko na blasze do pieczenia, ale także w foremkach. Odpowiednie są porcjowane blaszane pojemniki przeznaczone na babeczki. Wysokość warstwy nie powinna przekraczać 2-3 cm Gotowe warstwy można złożyć na pół, posmarować miodem.

    zielone plasterki jabłka

    Delikatność w nowy sposób

    Aby zrobić ptasie mleczko, musisz przygotować mus jabłkowy. Owoce poddawane są obróbce cieplnej i kruszone. Najpopularniejszą opcją jest pieczenie owoców w piekarniku. Ale są inne, nie mniej wygodne sposoby.

    • Na piecu. Owoce kroi się w ćwiartki, obiera z szypułek i rdzeni. Kawałek wlewa się do rondla i zalewa niewielką ilością wody, aby się nie przypalił. Wszystko to duszone jest przez około 40 minut. Po zmiażdżeniu jabłek w blenderze lub przetarciu przez sito, aby pozbyć się skórki i niedogotowanych grudek.
    • W multicookerze. Plastry owoców oczyszcza się nie tylko z szypułek i nasion, ale także ze skórki. Wlewa się je do miski i gotuje w trybie „Pieczenie” przez 40 minut. Dodaje się tutaj również 50 ml wody, aby plastry się nie przypaliły. Owoce są kruszone w blenderze do konsystencji puree.

    Z orzechami włoskimi

    Osobliwości. Delikatność okaże się pachnąca i chrupiąca. Stanie się głównym „bohaterem” przyjęcia herbacianego. Kilka słodkich kęsów sprawi, że poczujesz się dłużej. Przed podaniem można posypać plastry cukrem pudrem.

    Składniki:

    • 1,5 kg kwaśnych jabłek;
    • 100 g orzechów włoskich;
    • 30 ml miodu;
    • 100 ml wody.

    Gotowanie

  • Jabłka pokrojone w plastry, obrane z pestek polać wodą. Po ugotowaniu gotuj przez co najmniej 20 minut.
  • Zmiel schłodzone kawałki w blenderze. Mieszankę mielimy przez sito, aby pozbyć się skórki i grudek.
  • Z orzechów robimy okruchy. Wymieszać z miodem i puree.
  • Gotuj mieszaninę ponownie przez 20 minut.
  • Blachę do pieczenia przykrywamy pergaminem. Wlej puree cienką warstwą – 5 mm.
  • Ptasie mleczko suszyć w piekarniku przez kilka godzin w temperaturze 80-90°C. Gotowy produkt nie powinien przyklejać się do dłoni.
  • Oddzielić od pergaminu, pokroić w plasterki lub skręcić w tuby.
  • Orzechy włoskie można zastąpić orzeszkami ziemnymi, migdałami. Dzięki temu smak produktu nie pogorszy się, a nawet „wygra”. Pastila otrzyma nowe wykwintne zapachy. Można dodać barwnik spożywczy, aby zmienić kolor deseru. Do jego aromatu nadaje się wanilia lub cynamon. Wystarczy niewielka szczypta „pachnącego” składnika i nie da się oderwać od delikatności.

    Z agarem-agarem

    Osobliwości. Ptasie mleczko w domu jest bardziej miękkie niż delikatność w klasycznym przepisie. Idealnie przygotowany deser to talerz z twardą skórką i delikatną masą w środku. Białka jaj są tutaj niezbędne. To dzięki nim deser zyskuje swoją zwiewną strukturę.

    Składniki:

    • 400 g jabłek;
    • jedno białko jajka;
    • 8 g agaru;
    • 30-40 g cukru;
    • 60 ml wody.

    Gotowanie

  • Obrane jabłka pokroić w plastry. Napełnij je wodą i gotuj przez 30-40 minut.
  • Przecier owocowy przygotowujemy za pomocą blendera.
  • Schłodzone białko ubić mikserem z cukrem. Wlej je do masy jabłkowej.
  • Namocz agar-agar przez 15 minut w zimnej wodzie. Następnie zagotuj i ostudź do 70 ° C. Wymieszać z puree jabłkowym. Ubij ponownie mikserem.
  • Na blachę wyłożoną pergaminem wylej warstwę o grubości 5 mm.
  • Suszyć w 70-80°C do pełnego ugotowania. Proces może zająć od sześciu do dziesięciu godzin.
  • Ptasie mleczko oddzielamy od pergaminu, kroimy w plastry.
  • Agar-agar jest odpowiedni, jeśli przysmak składa się ze słodkich odmian jabłek. Działa jak silny zagęszczacz. W przeciwieństwie do żelatyny produkt nie dodaje kalorii i niepożądanego smaku do deseru. Tak, a właściwości żelujące ma lepsze.

    z bananem

    Osobliwości. Gotowa pastylka to najlepszy sposób na dekorowanie wypieków. Może być stosowany jako warstwa wraz z mlekiem skondensowanym w ciastach. Wielokolorowe figurki wycięte z pianki marshmallow będą pięknie prezentować się na górze. Delikatność dodaje się jako nadzienie do ciast.

    Składniki:

    • 1 kg jabłek;
    • trzy banany;
    • 100 g cukru.

    Gotowanie

  • Obrane jabłka i banany pokroić w plastry.
  • Kawałki układamy w specjalnym naczyniu do kuchenki mikrofalowej.
  • Gotuj owoce przez 12-17 minut na najwyższej mocy.
  • Z plastrów i cukru robimy puree ziemniaczane, ubijając mikserem.
  • Wysyłamy mieszaninę do kuchenki mikrofalowej jeszcze trzy razy. Dobrze mieszaj co 12 minut.
  • Rozłóż puree na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy co najmniej pięć godzin w temperaturze 100°C.
  • Zdejmujemy to z prześcieradła. Zwiń w tuby lub pokrój w plasterki.
  • Jeśli pianka okazała się krucha i kruszy się, jest w niej mało cukru. Goryczka produktu pojawia się ze względu na użycie niedojrzałych owoców. Dlatego przygotowując deser na zimę, lepiej zbierać dojrzałe owoce bez zieleni. Delikatność zachwyci nie tylko pięknym kolorem, ale również delikatnym słodkim smakiem.

    Jabłka, śliwki i pianki na tablicy

    Z wytłoków ze śliwką

    Osobliwości. Do przygotowania smakołyków stosuje się suszarkę do owoców. Wygodna opcja, która pozwala w pożyteczny „przyczepić” ciasto, które pozostało po zbiorze soku. Odpowiednie „odpady” nie tylko ze śliwek, ale także z gruszek, brzoskwiń, wiśni.

    Składniki:

    • 500 g ciasta śliwkowego;
    • 500 g wytłoków jabłkowych;
    • 100-125 ml miodu;
    • 100 ml wody.

    Gotowanie

  • Ciasto jabłkowo-śliwkowe zalać wodą i gotować przez pięć do dziesięciu minut.
  • Dodaj miód i gotuj przez kolejne 15-20 minut, aż zgęstnieje i zmniejszy się objętość.
  • Aby mieszanina miała jednorodną konsystencję, dodatkowo zmiel ją w blenderze.
  • Ruszty suszarki elektrycznej pokrywamy pergaminem lub smarem bezwonnym rafinowanym olejem roślinnym, aby przysmak nie przywierał. Przygotowany puree rozprowadzamy na nich cienką warstwą. Staramy się zachować wolną przestrzeń przy bokach. Grubość warstwy nie powinna przekraczać 1 cm.
  • Wysyłamy do wyschnięcia w temperaturze 65-70 ° C. Jeśli „ułożymy” kilka siatek w urządzeniu elektrycznym, tace są okresowo wymieniane. W ten sposób wszystkie poziomy wyschną równomiernie. Proces może zająć od pięciu do siedmiu godzin, w zależności od modyfikacji techniki.
  • Wyjmij z pergaminu i podawaj.
  • Na wakacje dla dzieci możesz eksperymentować i robić piękne słodycze. Warstwy prawoślazu pokrywamy domowym kremem. Kładziemy jeden na drugim, dobrze dociskając. Zdobądź rodzaj ciasta francuskiego. Pokrój na kwadraty. Zanurz kawałki w maku, brązowym cukrze pudrze, płatkach kokosowych. Przysmak okaże się jasny, jeśli zmienisz warstwę pianki z jabłek i dyni, wiśni i porzeczek.

    Lepiej jest przechowywać domowe pianki jabłkowe w suchym miejscu, w którym nie pada bezpośrednie światło słoneczne. Po pocięciu na paski i wyłożeniu pergaminem można go włożyć do zwykłego szklanego słoika i zamknąć nylonową pokrywką. W tej formie przysmak będzie trwał co najmniej rok. Bez względu na to, która receptura jabłkowa marshmallow zostanie zastosowana, gotowy produkt nie toleruje obecności wilgoci, powierzchni polietylenowych. Brak lodówki lub otwartego powietrza, w przeciwnym razie deser szybko stanie się lepki, a nawet wyschnie.

    Inne przepisy na wypieki

    Naleśniki z wątroby

    Placki Wątrobowe

    Pastylka śliwkowa

    Serniki w piekarniku

    Naleśniki z twarogiem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author