Sprzęt i przybory kuchenne:
- pojemniki na składniki;
- Maszynka do mielenia mięsa;
- talerz;
- patelnia;
- nóż;
- tablica;
- pokrywa;
- miska;
- łyżka;
- Łopatka;
- pojemniki do przechowywania makaronu.
Składniki
Wątroba wieprzowa | 1 kg | |
Marchewka | 300g | |
Cebula | 2 szt. | |
Świeży smalec (nie słony) | 300g | |
Masło | 200 gramów | |
Sól | Pieprz | smak |
Gotowanie krok po kroku
Wariacje serwowania i dekorowania
Pasztet można znaleźć na każdym świątecznym stole – dla wielu jest to nieodłączny element imprezy. Jednak dość trudno jest podać pasztet do stołu, ponieważ samo danie nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Aby zaradzić tej sytuacji i uczynić pasztet głównym daniem na stole, a przynajmniej zwrócić na niego uwagę gości, spróbuj udekorować pasztet w następujący sposób lub podać go w spektakularny sposób:
- Pasztet podawaj w małych przezroczystych miseczkach. Niech będzie ich kilka – pasztet w dużej misce nie wygląda zbyt reprezentacyjnie.
- Pasztet podawać z gałązką pietruszki lub koperkiem na wierzchu. Jeśli chcesz, możesz również dodać posiekane zioła.
- Pasztet połóż na stole z mniej „jasnymi” potrawami, takimi jak marynaty. Jeśli położysz go obok pieczonego kurczaka, sałatki warzywnej lub puree ziemniaczanego, goście raczej tego nie zauważą.
Przepis
Obejrzyj to, aby uzyskać jeszcze więcej informacji na temat tego przepisu. Autor opowie szczegółowo, jak gotować pasztet z wątróbki wieprzowej, a także zdradzi kilka sekretów. Dowiesz się również, jak przechowywać pasztet, aby nie zwietrzał i nie niszczał. Miłego oglądania!
Teraz wiesz, jak ugotować pyszny pasztet z wątróbki wieprzowej i możesz z łatwością powtórzyć ten przepis w swojej kuchni. Twoja rodzina na pewno pokocha ten pasztet! Okazuje się bardzo smaczny, bogaty i co najważniejsze – użyteczny. Co myślisz o pasztetach? Lubisz kupować w sklepie, czy przyzwyczaiłeś się do robienia ich sam? Napisz swoje odpowiedzi w komentarzach poniżej i podziel się tam swoją opinią na temat tego przepisu.