Pasztet z wątróbek wieprzowych : przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszny pasztet z wątróbki wieprzowej

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • pojemniki na składniki;
  • Maszynka do mielenia mięsa;
  • talerz;
  • patelnia;
  • nóż;
  • tablica;
  • pokrywa;
  • miska;
  • łyżka;
  • Łopatka;
  • pojemniki do przechowywania makaronu.

Składniki

Wątroba wieprzowa 1 kg
Marchewka 300g
Cebula 2 szt.
Świeży smalec (nie słony) 300g
Masło 200 gramów
Sól Pieprz smak

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Namoczyć wątróbkę wieprzową, obrać marchewki i cebulę. Tłuszcz pokrój na duże kawałki.

    Gotowanie pasztetu z wątróbek wieprzowych

  • Włączamy patelnię i tam rozładowujemy tłuszcz. Pozostaw do smażenia na dużym ogniu przez pierwsze 3 minuty.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Podczas smażenia smalcu pokrój marchewki w paski i dodaj do smalcu. Zmniejsz ogień do średniego i przykryj patelnię pokrywką.

    pasztet z wątróbki wieprzowej gotowany z marchewką

  • Cebulę pokroić w półpierścienie lub dużą kostkę.

    przygotować składniki do gotowania

  • Cebulę wysyłamy na patelnię z resztą składników i wszystko razem mieszamy. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu.

    smażyć warzywa do gotowania

  • Pokrój wątrobę na kawałki i wyślij do cebuli, smalcu i marchewki.

    aby przygotować danie, pokrój piasek

  • Przykryj patelnię pokrywką, gotuj wszystkie składniki przez 5-10 minut, następnie wymieszaj. Dusić, aż wątroba zmięknie, około 30 minut. Zdejmij patelnię z ognia. Przekładamy składniki na talerz i zaczynamy wszystko dwukrotnie przepuszczać przez maszynkę do mięsa, aby masa była bardziej jednorodna.

    aby przygotować danie, posiekaj wątróbkę

  • Sól, pieprz i dodaj masło do pasztetu.

    wymieszaj składniki, aby przygotować danie

  • Pasztet mieszamy z masłem, wkładamy do lodówki i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowe! Smacznego!

    pasztet z wątróbki wieprzowej jest gotowy

  • Wariacje serwowania i dekorowania

    Pasztet można znaleźć na każdym świątecznym stole – dla wielu jest to nieodłączny element imprezy. Jednak dość trudno jest podać pasztet do stołu, ponieważ samo danie nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Aby zaradzić tej sytuacji i uczynić pasztet głównym daniem na stole, a przynajmniej zwrócić na niego uwagę gości, spróbuj udekorować pasztet w następujący sposób lub podać go w spektakularny sposób:

    • Pasztet podawaj w małych przezroczystych miseczkach. Niech będzie ich kilka – pasztet w dużej misce nie wygląda zbyt reprezentacyjnie.
    • Pasztet podawać z gałązką pietruszki lub koperkiem na wierzchu. Jeśli chcesz, możesz również dodać posiekane zioła.
    • Pasztet połóż na stole z mniej „jasnymi” potrawami, takimi jak marynaty. Jeśli położysz go obok pieczonego kurczaka, sałatki warzywnej lub puree ziemniaczanego, goście raczej tego nie zauważą.

    Przepis

    Obejrzyj to, aby uzyskać jeszcze więcej informacji na temat tego przepisu. Autor opowie szczegółowo, jak gotować pasztet z wątróbki wieprzowej, a także zdradzi kilka sekretów. Dowiesz się również, jak przechowywać pasztet, aby nie zwietrzał i nie niszczał. Miłego oglądania!

    Teraz wiesz, jak ugotować pyszny pasztet z wątróbki wieprzowej i możesz z łatwością powtórzyć ten przepis w swojej kuchni. Twoja rodzina na pewno pokocha ten pasztet! Okazuje się bardzo smaczny, bogaty i co najważniejsze – użyteczny. Co myślisz o pasztetach? Lubisz kupować w sklepie, czy przyzwyczaiłeś się do robienia ich sam? Napisz swoje odpowiedzi w komentarzach poniżej i podziel się tam swoją opinią na temat tego przepisu.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author