Wątroba jest uważana za jedną z najbardziej pożywnych potraw. Jego wartość odżywcza jest wysoka ze względu na zawartość masy użytecznych substancji biorących udział w procesach hematopoezy człowieka. Zaleca się regularne spożywanie potraw z wątroby, co najmniej 1 raz w tygodniu. A biorąc pod uwagę fakt, że są niesamowicie smaczne, uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci.
Co ugotować z wątroby? Oczywiście pasztet!
Najprostszym sposobem na pyszne ugotowanie wątróbki jest zrobienie z niej pasztetu. W przeciwieństwie do egzotycznych potraw, takich jak julienne, terina czy lula kebab, danie to jest nam znane od dzieciństwa i cieszy się w naszym kraju dużą popularnością. Pasztet przygotowywany jest z wątroby indyczej, kurczaka, wołowiny, wieprzowiny. Bardziej delikatna jest pasztet z króliczej wątróbki i słynne foie gras.
Istnieją 2 techniki gotowania.
- Europejski. Wątróbka jest wstępnie smażona lub gotowana, mielona w maszynce do mięsa, doprawiana przyprawami, cebulą i marchewką, czasami jajkami, śmietaną, napojami alkoholowymi (koniak, szampan …) Po czym masę układa się w formie ogniotrwałej ( lub foremki do porcjowania) i pieczone.
- Rosyjski. Wątroba jest kruszona, rozgotowana z pietruszką, marchewką, cebulą. Gotowe produkty mielone są w maszynce do mięsa. Masę solo się i pieprzy, stopniowo dodaje się masło, schładza i podaje.
Każda gospodyni ma swoje przepisy na pasztet z wątróbek, a każde danie ma wyjątkowy smak. Na szczęście prawie zawsze się to udaje, o ile oczywiście nie znasz kilku subtelności jego przygotowania.
Subtelności gotowania pasztetu z wątróbek
- Wybierz świeżą wątrobę. Powinien mieć jednolity „kolor”, bez ciemnych lub zielonkawych plam, wydzielać lekko słodki zapach. Jeśli użyjesz mrożonej wątroby, danie może być gorzkie lub odwrotnie, będzie słodkie.
- Nie trawić (rozgotowywać) wątroby. W przeciwnym razie danie będzie suche. Gotowość do smażenia określa się przez przekłuwanie. Jeśli nie krwawi, możesz go usunąć z ognia.
- Używając wątróbki wołowej i wieprzowej, najpierw namocz je w mleku (około godziny). To usunie gorzki smak.
- Nie używaj blendera, ale maszynki do mięsa. Dzięki temu konsystencja potrawy będzie jednolita, a pasztet się nie kruszy.
- Masę zmiel co najmniej 3 razy, aby uzyskać mazistą strukturę naczynia.
Kilka przepisów na pasztet z wątróbki
Doświadczone gospodynie domowe twierdzą, że najsmaczniejsze danie będzie wykonane z kilku rodzajów wątroby. Ale każdy produkt wypróbujemy osobno, a potem zdecydujemy, co jest smaczniejsze!
przepis na pasztet z wątróbki drobiowej
Będziesz potrzebować:
- świeża wątróbka drobiowa – 600 g;
- cebula biała – 2 duże główki;
- czosnek – 1 ząbek;
- masło – 150 g;
- oliwa z oliwek – 1 łyżka. l.;
- wino lub rum – 100 ml;
- suszone zioła: oregano i pietruszka – po 0,5 łyżeczki;
- proszek musztardowy, ziele angielskie mielone, pieprz czarny – po szczyptę;
- Sól.
Gotowanie
Podobnie możesz ugotować pasztet z wątróbki drobiowej z grzybami. Różnica między przepisem polega na tym, że grzyby i wątrobę należy smażyć na różnych patelniach, aż się ugotują, a gdy się połączą, dodać do masy zmiękczone masło. Wiele gospodyń domowych eksperymentuje z alkoholem przygotowując pasztet z wątróbki, przepis na wątróbkę drobiową z portugalskim porto, gałką muszkatołową lub maderą nada słodkawy smak. Gin nada zapach jagód jałowca, a złocistego rumu – pikantną goryczkę. Przepis na pasztet z wątróbki indyczej jest również identyczny.
przepis na pasztet z wątróbki wołowej
Będziesz potrzebować:
- wątróbka wołowa lub cielęca – 300 g;
- tłusta śmietana – 200 ml;
- jajka – 2 szt .;
- masło – 200 g;
- gałka muszkatołowa, majeranek, sel i pieprz.
Gotowanie
Przepis na pasztet z wątróbki wieprzowej
Będziesz potrzebować:
- wątróbka wieprzowa – 1 kg;
- cebula – 2 głowy;
- marchewki – 2 szt .;
- czosnek – 3 ząbki;
- masło – 200 g;
- sól i pieprz.
Gotowanie
Przepis na ugotowanie pasztetu z wątróbki wieprzowej o oryginalnym smaku może zawierać dodatek alkoholu lub przypraw (oregano, bazylia, tymianek).
To wszystkie sekrety tego prostego dania. Teraz już wiesz, jak gotować pasztet z wątróbki, a w święta i dni powszednie możesz rozpieszczać swoich bliskich!
– przepisy na pasztet z wątróbek
Inne przepisy na króliki
Królik w całości w piekarniku
Królik zapiekany w śmietanie z ziemniakami Królik zapiekany w piekarniku
Królik
z czosnkiem w rękawie
Marynata dla królika w piekarniku
Smacznego!