Pasztet z wątroby: przepisy na dania z różnych rodzajów wątróbek

Przepisy na pasztet z kurczaka, wołowiny, wieprzowiny, króliczej wątroby

Wątroba jest uważana za jedną z najbardziej pożywnych potraw. Jego wartość odżywcza jest wysoka ze względu na zawartość masy użytecznych substancji biorących udział w procesach hematopoezy człowieka. Zaleca się regularne spożywanie potraw z wątroby, co najmniej 1 raz w tygodniu. A biorąc pod uwagę fakt, że są niesamowicie smaczne, uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci.

Co ugotować z wątroby? Oczywiście pasztet!

Najprostszym sposobem na pyszne ugotowanie wątróbki jest zrobienie z niej pasztetu. W przeciwieństwie do egzotycznych potraw, takich jak julienne, terina czy lula kebab, danie to jest nam znane od dzieciństwa i cieszy się w naszym kraju dużą popularnością. Pasztet przygotowywany jest z wątroby indyczej, kurczaka, wołowiny, wieprzowiny. Bardziej delikatna jest pasztet z króliczej wątróbki i słynne foie gras.

Istnieją 2 techniki gotowania.

  • Europejski. Wątróbka jest wstępnie smażona lub gotowana, mielona w maszynce do mięsa, doprawiana przyprawami, cebulą i marchewką, czasami jajkami, śmietaną, napojami alkoholowymi (koniak, szampan …) Po czym masę układa się w formie ogniotrwałej ( lub foremki do porcjowania) i pieczone.
  • Rosyjski. Wątroba jest kruszona, rozgotowana z pietruszką, marchewką, cebulą. Gotowe produkty mielone są w maszynce do mięsa. Masę solo się i pieprzy, stopniowo dodaje się masło, schładza i podaje.

Każda gospodyni ma swoje przepisy na pasztet z wątróbek, a każde danie ma wyjątkowy smak. Na szczęście prawie zawsze się to udaje, o ile oczywiście nie znasz kilku subtelności jego przygotowania.

Subtelności gotowania pasztetu z wątróbek

  • Wybierz świeżą wątrobę. Powinien mieć jednolity „kolor”, bez ciemnych lub zielonkawych plam, wydzielać lekko słodki zapach. Jeśli użyjesz mrożonej wątroby, danie może być gorzkie lub odwrotnie, będzie słodkie.
  • Nie trawić (rozgotowywać) wątroby. W przeciwnym razie danie będzie suche. Gotowość do smażenia określa się przez przekłuwanie. Jeśli nie krwawi, możesz go usunąć z ognia.
  • Używając wątróbki wołowej i wieprzowej, najpierw namocz je w mleku (około godziny). To usunie gorzki smak.
  • Nie używaj blendera, ale maszynki do mięsa. Dzięki temu konsystencja potrawy będzie jednolita, a pasztet się nie kruszy.
  • Masę zmiel co najmniej 3 razy, aby uzyskać mazistą strukturę naczynia.

Kilka przepisów na pasztet z wątróbki

Doświadczone gospodynie domowe twierdzą, że najsmaczniejsze danie będzie wykonane z kilku rodzajów wątroby. Ale każdy produkt wypróbujemy osobno, a potem zdecydujemy, co jest smaczniejsze!

przepis na pasztet z wątróbki drobiowej

Pasztet z kurczaka w szklanym słoiku
Będziesz potrzebować:

  • świeża wątróbka drobiowa – 600 g;
  • cebula biała – 2 duże główki;
  • czosnek – 1 ząbek;
  • masło – 150 g;
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka. l.;
  • wino lub rum – 100 ml;
  • suszone zioła: oregano i pietruszka – po 0,5 łyżeczki;
  • proszek musztardowy, ziele angielskie mielone, pieprz czarny – po szczyptę;
  • Sól.

Gotowanie

  • Drobno posiekaj czosnek i cebulę, smaż na małym ogniu na głębokiej patelni w mieszance oliwy i masła przez 10 minut. Dodaj suche zioła i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  • Opłucz wątrobę, osusz, pokrój. Włóż na patelnię z warzywami, zamknij pokrywkę i gotuj przez 3 minuty. Dodaj wybrany rodzaj alkoholu i przyprawy, zamknij pokrywkę i gotuj przez kolejne 3 minuty.
  • Wymieszać, posolić, wyjąć z pieca, schłodzić przez co najmniej godzinę.
  • Zmiel na gładką masę, włóż do formy, wstaw do lodówki na jeden dzień.
  • Podobnie możesz ugotować pasztet z wątróbki drobiowej z grzybami. Różnica między przepisem polega na tym, że grzyby i wątrobę należy smażyć na różnych patelniach, aż się ugotują, a gdy się połączą, dodać do masy zmiękczone masło. Wiele gospodyń domowych eksperymentuje z alkoholem przygotowując pasztet z wątróbki, przepis na wątróbkę drobiową z portugalskim porto, gałką muszkatołową lub maderą nada słodkawy smak. Gin nada zapach jagód jałowca, a złocistego rumu – pikantną goryczkę. Przepis na pasztet z wątróbki indyczej jest również identyczny.

    przepis na pasztet z wątróbki wołowej

    Będziesz potrzebować:

    • wątróbka wołowa lub cielęca – 300 g;
    • tłusta śmietana – 200 ml;
    • jajka – 2 szt .;
    • masło – 200 g;
    • gałka muszkatołowa, majeranek, sel i pieprz.

    Gotowanie

  • Oczyść wątrobę z folii, usuń kanaliki i pokrój na kawałki o grubości około 1 cm.
  • Do miski robota kuchennego włożyć wątróbkę, śmietanę, jajka, gałkę muszkatołową, majeranek, sól i pieprz. Zmiel na jednolitą masę.
  • Masę wlać do wysmarowanej masłem foremki (lub foremek do porcjowania). Umieść na tacy wypełnionej gorącą wodą.
  • Wysłać do piekarnika nagrzanego do 160 ° na 40 minut.
  • Ochłonąć. Masło roztopić, a gdy ostygnie, polać pasztetem. Możesz przechowywać go w lodówce do 10 dni.
  • Przepis na pasztet z wątróbki wieprzowej

    Pasztet z wątróbek wieprzowych na chlebie i sałacie
    Będziesz potrzebować:

    • wątróbka wieprzowa – 1 kg;
    • cebula – 2 głowy;
    • marchewki – 2 szt .;
    • czosnek – 3 ząbki;
    • masło – 200 g;
    • sól i pieprz.

    Gotowanie

  • Wątróbkę obrać, posiekać, włożyć do dobrze rozgrzanej patelni, smażyć na złoty kolor. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką.
  • Osobno podsmażyć cebulę z marchewką, dodać czosnek.
  • Obie masy wymieszać, ostudzić i zmielić maszynką do mięsa.
  • Masę ubić blenderem, dodać masło i ponownie ubić.
  • Przepis na ugotowanie pasztetu z wątróbki wieprzowej o oryginalnym smaku może zawierać dodatek alkoholu lub przypraw (oregano, bazylia, tymianek).

    To wszystkie sekrety tego prostego dania. Teraz już wiesz, jak gotować pasztet z wątróbki, a w święta i dni powszednie możesz rozpieszczać swoich bliskich!

    – przepisy na pasztet z wątróbek

    Inne przepisy na króliki

    Królik w całości w piekarniku
    Królik zapiekany w śmietanie z ziemniakami Królik zapiekany w piekarniku
    Królik
    z czosnkiem w rękawie
    Marynata dla królika w piekarniku

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author