
Sprzęt i przybory kuchenne:
- garnek lub patelnia z wysokimi bokami;
- głęboka miska na ciasto o pojemności 4 litrów lub więcej;
- głęboka miska lub miska o pojemności 1 litra;
- deska do krojenia;
- nóż kuchenny;
- sito;
- trzepaczka kulinarna;
- zlewka;
- wagi kuchenne;
- film spożywczy.
Składniki
Nazwa | Ilość |
Mąka pszenna premium | 4 stosy |
Drożdże prasowane | 25 gramów |
Cukier granulowany | 1 ul. l. |
Sól | 2 łyżeczki |
Woda pitna | 2,5 stosu. |
Olej roślinny | 300 ml |
Mielona wieprzowina | 500 gramów |
Cebula | 1 szt. |
Masło | 50g |
Zmielony czarny pieprz | szczypać |
Gotowanie krok po kroku
Jak zrobić ciasto
Przesianą mąkę (1 szklanka) wsyp do głębokiej miski. Dodaj cukier granulowany (1 łyżka stołowa) i sól kuchenną (1 łyżeczka). Wymieszać trzepaczką. Do miski wlej szklankę gorącej wody, temperatura wody ok. 80°C. Dobrze wymieszaj zawartość miski trzepaczką, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mieszamy łyżką stołową, doprowadzamy parzoną mąkę na gładką masę. 
Weź miskę lub miskę o pojemności 1 litra, wrzuć do niej świeżo prasowane drożdże (25 gramów). Dodaj szklankę ciepłej wody. Temperatura wody to około 30°C. Mieszaj drożdże aż do całkowitego rozpuszczenia. Kupując drożdże, weź najświeższy produkt, dzięki któremu ciasto stanie się soczyste i miękkie. 
Drożdże rozpuszczone w wodzie wsyp do miski z zaparzoną mąką. Mieszaj mieszaninę, aż będzie gładka. 
Dodaj olej roślinny (40 ml) do kompozycji mąki. Zamieszać. 
Dodaj do miski przesianą mąkę (3 szklanki) małymi porcjami. 
Najpierw wymieszaj łyżką. Gdy masa stanie się zbyt gęsta, zagnieść rękami, wywracając ciasto z miski na posypaną mąką powierzchnię roboczą. Zagnieść miękkie plastikowe ciasto. 
Nasmaruj głęboką miskę olejem roślinnym (20 ml), przenieś do niej ciasto. Przykryj miskę ciastem serwetką kuchenną, ręcznikiem lub dokręć folią spożywczą. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 
Jak przygotować farsz
Włóż mięso mielone (500 gramów) do miski blendera. Włóż masło (50 gram), posiekaną obraną cebulę (1 szt.), szczyptę czarnego pieprzu, sól z 1 łyżeczką soli. 
Dodaj pół szklanki wody do miski. Zawartość miski wymieszać łyżką stołową. Pokonaj powstałą masę, aż będzie gładka. Przenieś powstałą masę na głęboką płytkę. 
Nasmaruj powierzchnię roboczą i ręce olejem roślinnym (20 ml). Wyjmij ciasto z miski na posmarowaną olejem powierzchnię. Ciasto podzielić na małe kulki o średnicy około 4 cm. 
Kulki rozwałkować na okrągłe ciasta o grubości 5-6 mm na bujanym fotelu lub ręcznie. Na środek każdego ciasta nakładamy nadzienie (około łyżeczki ze szkiełkiem), delikatnie ściskając brzegi. 
Smażyć w rondlu lub patelni z wysokimi bokami z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu, pod przykryciem. Olej roślinny (część 200 ml) należy dobrze podgrzać. Ilość oleju znajduje się około 1 cm nad dnem rondla lub patelni. Olej należy okresowo uzupełniać. 
Wyjęte z patelni placki połóż na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. 
Przepis
W opowieści zobaczysz szczegółowy opis technologii wytwarzania smażonych pasztetów mięsnych. Zobacz, jak gospodyni umiejętnie radzi sobie z ciastem, powtórz wszystkie kroki za nią, a także możesz upiec te same soczyste placki z mięsem.
Mamy nadzieję, że przepis pomoże Ci opanować sztukę robienia pysznych smażonych ciast. Teraz możesz często zachwycać rodzinę i przyjaciół świeżymi domowymi wypiekami. Z jakim nadzieniem robisz ciasta? Jaka jest jego oryginalność?
Inne przepisy na ciasto
Ciasta z rybą
ciasta lawaszowe
Ciasta z dżemem
ciasta lawaszowe
Pasztety z kurczaka
Miłego czytania!