Pasztety mięsne: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne placki mięsne według przepisu krok po kroku

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • garnek lub patelnia z wysokimi bokami;
  • głęboka miska na ciasto o pojemności 4 litrów lub więcej;
  • głęboka miska lub miska o pojemności 1 litra;
  • deska do krojenia;
  • nóż kuchenny;
  • sito;
  • trzepaczka kulinarna;
  • zlewka;
  • wagi kuchenne;
  • film spożywczy.

Składniki

Nazwa Ilość
Mąka pszenna premium 4 stosy
Drożdże prasowane 25 gramów
Cukier granulowany 1 ul. l.
Sól 2 łyżeczki
Woda pitna 2,5 stosu.
Olej roślinny 300 ml
Mielona wieprzowina 500 gramów
Cebula 1 szt.
Masło 50g
Zmielony czarny pieprz szczypać

Gotowanie krok po kroku

Jak zrobić ciasto

  • Przesianą mąkę (1 szklanka) wsyp do głębokiej miski. Dodaj cukier granulowany (1 łyżka stołowa) i sól kuchenną (1 łyżeczka). Wymieszać trzepaczką. Do miski wlej szklankę gorącej wody, temperatura wody ok. 80°C. Dobrze wymieszaj zawartość miski trzepaczką, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mieszamy łyżką stołową, doprowadzamy parzoną mąkę na gładką masę.

    Aby przygotować placki z mięsem, przygotuj ciasto parzone

  • Weź miskę lub miskę o pojemności 1 litra, wrzuć do niej świeżo prasowane drożdże (25 gramów). Dodaj szklankę ciepłej wody. Temperatura wody to około 30°C. Mieszaj drożdże aż do całkowitego rozpuszczenia. Kupując drożdże, weź najświeższy produkt, dzięki któremu ciasto stanie się soczyste i miękkie.

    Przygotuj drożdże do ciast mięsnych

  • Drożdże rozpuszczone w wodzie wsyp do miski z zaparzoną mąką. Mieszaj mieszaninę, aż będzie gładka.

    Połącz składniki, aby zrobić placki mięsne

  • Dodaj olej roślinny (40 ml) do kompozycji mąki. Zamieszać.

    Wymieszaj składniki, aby zrobić placki mięsne.

  • Dodaj do miski przesianą mąkę (3 szklanki) małymi porcjami.

    Przesiej mąkę, aby zrobić placki mięsne

  • Najpierw wymieszaj łyżką. Gdy masa stanie się zbyt gęsta, zagnieść rękami, wywracając ciasto z miski na posypaną mąką powierzchnię roboczą. Zagnieść miękkie plastikowe ciasto.

    Aby przygotować paszteciki mięsne, zagnieść ciasto

  • Nasmaruj głęboką miskę olejem roślinnym (20 ml), przenieś do niej ciasto. Przykryj miskę ciastem serwetką kuchenną, ręcznikiem lub dokręć folią spożywczą. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

    Jak nauczyć się gotować pyszne placki mięsne według przepisu krok po kroku

  • Jak przygotować farsz

  • Włóż mięso mielone (500 gramów) do miski blendera. Włóż masło (50 gram), posiekaną obraną cebulę (1 szt.), szczyptę czarnego pieprzu, sól z 1 łyżeczką soli.

    Aby przygotować placki z mięsem, posiekaj mięso mielone

  • Dodaj pół szklanki wody do miski. Zawartość miski wymieszać łyżką stołową. Pokonaj powstałą masę, aż będzie gładka. Przenieś powstałą masę na głęboką płytkę.

    Aby przygotować paszteciki mięsne, przygotuj mięso mielone

  • Jak formować i piec ciasta

  • Nasmaruj powierzchnię roboczą i ręce olejem roślinnym (20 ml). Wyjmij ciasto z miski na posmarowaną olejem powierzchnię. Ciasto podzielić na małe kulki o średnicy około 4 cm.

    Aby przygotować paszteciki mięsne, podziel ciasto

  • Kulki rozwałkować na okrągłe ciasta o grubości 5-6 mm na bujanym fotelu lub ręcznie. Na środek każdego ciasta nakładamy nadzienie (około łyżeczki ze szkiełkiem), delikatnie ściskając brzegi.

    Aby przygotować paszteciki mięsne, połóż nadzienie na cieście

  • Smażyć w rondlu lub patelni z wysokimi bokami z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu, pod przykryciem. Olej roślinny (część 200 ml) należy dobrze podgrzać. Ilość oleju znajduje się około 1 cm nad dnem rondla lub patelni. Olej należy okresowo uzupełniać.

    Aby zrobić placki mięsne, usmaż placki

  • Wyjęte z patelni placki połóż na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

    Pasztety mięsne ugotowane według prostego przepisu są gotowe

  • Przepis

    W opowieści zobaczysz szczegółowy opis technologii wytwarzania smażonych pasztetów mięsnych. Zobacz, jak gospodyni umiejętnie radzi sobie z ciastem, powtórz wszystkie kroki za nią, a także możesz upiec te same soczyste placki z mięsem.

    Mamy nadzieję, że przepis pomoże Ci opanować sztukę robienia pysznych smażonych ciast. Teraz możesz często zachwycać rodzinę i przyjaciół świeżymi domowymi wypiekami. Z jakim nadzieniem robisz ciasta? Jaka jest jego oryginalność?

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasta z rybą

    ciasta lawaszowe

    Ciasta z dżemem

    ciasta lawaszowe

    Pasztety z kurczaka

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author