Pasztety ryżowe: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne placki ryżowe

Sprzęt i przybory kuchenne: rondel, filiżanka, łyżka, durszlak, łopatka, patelnia, sitko, miska, wałek do ciasta, krajalnica do jajek, miska, szczotka silikonowa, blacha do pieczenia, mata silikonowa do pieczenia, piekarnik.

Składniki

biały ryż 1 filiżanka
Cebula 1 szt.
Masło 550 gramów
Kurze jajo 4-5 szt.
koperek 1 pęczek
Sól smak
Pieprz smak
Woda 4 filiżanki
mleko 3/4 stosu.
Mąka pszenna 6 stosów

Gotowanie krok po kroku

Ciasto

  • Masło rozprowadzamy w temperaturze pokojowej na stole lub silikonowej macie do pieczenia i bezpośrednio na nie przesiewamy 6 filiżanek mąki pszennej.
  • Pokrój masło na małe kawałki za pomocą noża.
  • Następnie dociśnij masło i mąkę do brzegów, aby pośrodku powstał lejek.
  • Wlej 3/4 szklanki do środka tego lejka. mleko i zacznij delikatnie wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej mąki. Ciasto można uznać za gotowe, jeśli stało się jednorodne i nie klei się do rąk.

    Przygotuj składniki na ciastka ryżowe

Pożywny

  • Do nadzienia należy najpierw ugotować ryż. Aby to zrobić, najpierw wypłucz 1 szklankę ryżu w gorącej wodzie, a następnie w zimnej wodzie, aż woda nad ryżem stanie się czysta. Wlej 4 szklanki wody do małego rondla. Sól dla smaku. Umyty ryż rozprowadzamy w ciepłej wodzie i gotujemy bez przykrycia. Mieszaj od czasu do czasu. Po ugotowaniu zmniejsz ogień. Gotuj do końca przez 7-8 minut. Ugotowany ryż wlej do durszlaka i odcedź. Oczyszczamy jedną dużą cebulę z łuski i smażymy w kostkach.

    Posiekaj cebulę na placki ryżowe

  • Podsmaż posiekaną cebulę na maśle na jasnozłoty kolor.

    Podsmaż cebulę na placki ryżowe

  • Wymieszaj smażoną cebulę z ryżem. Jeśli wydaje Ci się, że nadzienie jest zbyt suche, możesz dodać do niego trochę masła lub oleju roślinnego.

    Wymieszaj składniki, aby zrobić placki ryżowe

  • Jajka na twardo. Zdejmij skorupkę i pokrój w kostkę. Możesz użyć specjalnego noża do jajek.

    Ugotuj jajka, aby zrobić placki ryżowe

  • Dodaj jajka do ryżu i dokładnie wymieszaj. Do nadzienia kroimy również bardzo drobno pęczek koperku, dodajemy go do ryżu. Sól i pieprz do smaku. Mieszamy.

    Aby przygotować placki ryżowe, posiekaj warzywa

  • Paszteciki

  • Ułóż ciasto na posypanej mąką powierzchni i rozwałkuj na cienki arkusz.

    Ciasto rozwałkować na placki ryżowe.

  • Wyciskamy małe półfabrykaty w okrągłym kształcie.

    Podziel ciasto na placki ryżowe

  • Na każdy półfabrykat nałożyć trochę nadzienia, złożyć łódką i ostrożnie uszczypnąć. Posmaruj blachę do pieczenia odrobiną warzyw lub masła. Połóż gotowe ciasta szwem do dołu na blasze do pieczenia.

    Rozgrzej piekarnik, aby zrobić placki ryżowe

  • Oddziel jedno żółtko. Wstrząśnij w płytkiej misce. Za pomocą pędzla silikonowego ostrożnie posmaruj placki luźnym żółtkiem.

    Pasztety ryżowe: przepis krok po kroku ze zdjęciami

  • Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut, w zależności od cech piekarnika. Smacznego.

    Jak nauczyć się gotować pyszne placki ryżowe

  • Przepis

    Znajdziesz w nim szczegółowe instrukcje dotyczące przygotowywania pasztecików ryżowych i jajecznych. Autor szczegółowo opowiada, jak przygotować nadzienie do ciast, a także wyraźnie pokazuje, jak formować i piec ciasta w piekarniku.

    Więc teraz wiesz, jak gotować pyszne i pachnące placki ryżowe. Czy często pieczesz ciasta? A może bardziej lubisz smażyć? Jakiego wypełnienia używasz? Jakiego ciasta używasz częściej do ciast: drożdżowe czy kruche? Podobał Ci się nasz przepis? Podziel się swoją opinią w komentarzach.

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasta z dżemem

    Ciasta z puree

    Ciasta z twarogiem

    Ciasta wiśniowe

    Ciasta z makiem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author