Pieczarki faszerowane serem w piekarniku

Pieczarki faszerowane serem i kurczakiem zapiekane w piekarniku

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, waga kuchenna i inne przybory miarowe, deska do krojenia, szpatułka drewniana lub silikonowa, ostry nóż kuchenny, kilka głębokich misek, patelnia, blacha do pieczenia, ręczniki papierowe, drobna tarka.

Składniki

składniki proporcje
duże pieczarki 600 g (12-15 sztuk)
gotowane udko z kurczaka 1 szt.
twardy ser 70 gramów
cebula 1 szt.
czosnek 2 goździki
kwaśna śmietana 20 gramów
zmielony czarny pieprz opcjonalny
sól morska lub kuchenna opcjonalny
olej roślinny 20-30 ml

Gotowanie krok po kroku

Przygotujmy produkty

  • Duże pieczarki w ilości około 600 g dobrze opłukać pod bieżącą zimną wodą, a następnie wytrzeć do sucha papierowymi ręcznikami. Lekko dociskamy łodygę pieczarki i ostrożnie ją usuwamy, po czym odcinamy grzywkę pieczarki, która znajduje się wokół łodygi.

    Gotowanie nadziewanych pieczarek w piekarniku z serem

  • Na razie odłóż kapelusze grzybów i pokrój nogi w bardzo drobną kostkę.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Cebule o wystarczająco dużych rozmiarach są obierane, myte czystą wodą, a następnie drobno siekane ostrym nożem.

    Pokrój cebulę do ugotowania

  • Ugotowane udko kurczaka rozkładamy na desce do krojenia, po czym zdejmujemy skórę i usuwamy mięso z kości. Gotowane mięso pokrój na małe kawałki.

    Aby przygotować danie, pokrój mięso

  • Oddzielnie zmiel 70 g twardego sera za pomocą drobnej tarki.

    Aby przygotować danie, zetrzyj ser

  • Przygotujmy nadzienie

  • Podgrzewamy patelnię, a następnie wlewamy do niej 20-30 ml oleju roślinnego. Posiekaną cebulę włożyć do gorącego oleju i podsmażyć na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta i lekko bursztynowa.

    Aby ugotować, usmaż cebulę

  • Do cebuli wysyłamy posiekane nogi grzybowe, po czym smażymy składniki, aż wilgoć całkowicie wyparuje.

    Smażone pieczarki do gotowania

  • Na wierzch masy grzybowej położyć pokrojonego kurczaka, następnie lekko podsmażyć składniki i wycisnąć do nich dwa ząbki czosnku. Dodajemy tam również 20 g kwaśnej śmietany, po czym wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy masę przez 1-2 minuty. Na koniec posolić i popieprzyć składniki, skupiając się na własnym smaku. Wszystko dobrze wymieszaj i zdejmij nadzienie z ognia, pozwalając mu lekko ostygnąć.

    Dodaj czosnek do ugotowania

  • Zbieramy i pieczemy produkty

  • Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i rozłóż czapki grzybów. Każdą nakrętkę lekko posolić i popieprzyć, a następnie wypełnić przygotowanym farszem.

    Aby przygotować danie, wypchaj czapki

  • Faszerowaną czapkę pieczarki posyp dużą ilością startego sera, tworząc rodzaj gęstej czapki serowej.

    Posyp tartym serem, aby przygotować danie.

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190-200 ° C. Pieczarki wysyłamy do rozgrzanego do czerwoności piekarnika i pieczemy tam przez 25-30 minut.

    Rozgrzej piekarnik do gotowania

  • Gotowy przysmak przekładamy na przygotowane płaskie danie i podajemy do stołu.

    Pieczarki faszerowane serem i kurczakiem pieczone w piecu

  • Przepis

    Aby utrwalić przeczytany materiał, polecam obejrzenie prezentowanego filmu, który pokazuje etapami cały proces gotowania nadziewanych pieczarek z serem w piekarniku.

    Przystawka grzybowa przygotowana według opisanej receptury ma pyszny, bogaty aromat i niezrównany, bogaty smak. Taki smakołyk można bezpiecznie podawać na uroczystych imprezach, a także rozpieszczać domowników w normalny, codzienny dzień. Gotuj dla zdrowia i opisz w komentarzach swoje wrażenia dotyczące smaku pieczarek nadziewanych pieczonych w piecu, zgodnie z zaleceniami opisanego przepisu. Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author