
Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, waga kuchenna i inne przybory miarowe, deska do krojenia, szpatułka drewniana lub silikonowa, ostry nóż kuchenny, kilka głębokich misek, patelnia, blacha do pieczenia, ręczniki papierowe, drobna tarka.
Składniki
składniki | proporcje |
duże pieczarki | 600 g (12-15 sztuk) |
gotowane udko z kurczaka | 1 szt. |
twardy ser | 70 gramów |
cebula | 1 szt. |
czosnek | 2 goździki |
kwaśna śmietana | 20 gramów |
zmielony czarny pieprz | opcjonalny |
sól morska lub kuchenna | opcjonalny |
olej roślinny | 20-30 ml |
Gotowanie krok po kroku
Przygotujmy produkty
Duże pieczarki w ilości około 600 g dobrze opłukać pod bieżącą zimną wodą, a następnie wytrzeć do sucha papierowymi ręcznikami. Lekko dociskamy łodygę pieczarki i ostrożnie ją usuwamy, po czym odcinamy grzywkę pieczarki, która znajduje się wokół łodygi. 
Na razie odłóż kapelusze grzybów i pokrój nogi w bardzo drobną kostkę. 
Cebule o wystarczająco dużych rozmiarach są obierane, myte czystą wodą, a następnie drobno siekane ostrym nożem. 
Ugotowane udko kurczaka rozkładamy na desce do krojenia, po czym zdejmujemy skórę i usuwamy mięso z kości. Gotowane mięso pokrój na małe kawałki. 
Oddzielnie zmiel 70 g twardego sera za pomocą drobnej tarki. 
Przygotujmy nadzienie
Podgrzewamy patelnię, a następnie wlewamy do niej 20-30 ml oleju roślinnego. Posiekaną cebulę włożyć do gorącego oleju i podsmażyć na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta i lekko bursztynowa. 
Do cebuli wysyłamy posiekane nogi grzybowe, po czym smażymy składniki, aż wilgoć całkowicie wyparuje. 
Na wierzch masy grzybowej położyć pokrojonego kurczaka, następnie lekko podsmażyć składniki i wycisnąć do nich dwa ząbki czosnku. Dodajemy tam również 20 g kwaśnej śmietany, po czym wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy masę przez 1-2 minuty. Na koniec posolić i popieprzyć składniki, skupiając się na własnym smaku. Wszystko dobrze wymieszaj i zdejmij nadzienie z ognia, pozwalając mu lekko ostygnąć. 
Zbieramy i pieczemy produkty
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i rozłóż czapki grzybów. Każdą nakrętkę lekko posolić i popieprzyć, a następnie wypełnić przygotowanym farszem. 
Faszerowaną czapkę pieczarki posyp dużą ilością startego sera, tworząc rodzaj gęstej czapki serowej. 
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190-200 ° C. Pieczarki wysyłamy do rozgrzanego do czerwoności piekarnika i pieczemy tam przez 25-30 minut. 
Gotowy przysmak przekładamy na przygotowane płaskie danie i podajemy do stołu. 
Przepis
Aby utrwalić przeczytany materiał, polecam obejrzenie prezentowanego filmu, który pokazuje etapami cały proces gotowania nadziewanych pieczarek z serem w piekarniku.
Przystawka grzybowa przygotowana według opisanej receptury ma pyszny, bogaty aromat i niezrównany, bogaty smak. Taki smakołyk można bezpiecznie podawać na uroczystych imprezach, a także rozpieszczać domowników w normalny, codzienny dzień. Gotuj dla zdrowia i opisz w komentarzach swoje wrażenia dotyczące smaku pieczarek nadziewanych pieczonych w piecu, zgodnie z zaleceniami opisanego przepisu. Smacznego!