Pieprz w Odessie krok po kroku przepis ze zdjęciem

Papryka z bakłażanem w Odessie - bardzo prosty i pyszny przepis

Sprzęt i przybory kuchenne: waga kuchenna, płyta grzewcza, nóż, deska do krojenia, torba, folia, miska głęboka, łyżka.

Składniki

Produkt Ilość
Świeża słodka papryka 2 szt.
bakłażan 2 szt.
Cebula 2 szt.
Czosnek 1 goździk
świeża bazylia 2 gałęzie
Cukier granulowany 3 gramy
Oliwa z oliwek 45 gramów
Sok cytrynowy 5 gramów
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak

Gotowanie krok po kroku

  • W głębokiej misce wymieszaj 45 g oliwy z oliwek, 5 g soku z cytryny i 3 g cukru pudru. Dodaj sól i pieprz do smaku i dobrze wymieszaj. Jeśli nie masz soku z cytryny, możesz go zastąpić 9% octem.

    Najpierw przygotujmy sos do dania.

  • Czyścimy, myjemy i kroimy w cienkie półpierścienie 2 cebule. Włóż je do miski z dressingiem.

    Cebulę drobno posiekać i włożyć do miski z dressingiem.

  • Obierz i drobno zmiel 1 ząbek czosnku. Umyj, osusz i posiekaj 2 gałązki świeżej bazylii.

    Zmiel czosnek i bazylię.

  • Do wspólnej miski wrzuć czosnek i bazylię, wymieszaj i odstaw do zamarynowania.

    Dodaj czosnek i bazylię do dressingu i wymieszaj.

  • Dokładnie umyj 2 duże papryki i 2 bakłażany. Kuchenkę gazową przykrywamy folią, aby ułatwić późniejsze mycie. Na kuchence kładziemy grill lub zwykły grill w piekarniku.

    Piec przykrywamy folią, na wierzchu kładziemy grilla.

  • Włączamy gaz i wkładamy naszą paprykę. Palimy je z różnych stron, aż zmiękną. Możesz to sprawdzić wykałaczką.

    Piecz papryki na kuchence.

  • Gotowe papryki przenosimy do plastikowej torby i zawiązujemy. Dzięki temu możemy łatwo usunąć skórę.

    Gotową paprykę wkładamy do torby i zawiązujemy.

  • Na ruszcie kładziemy dwa bakłażany, a także palimy je ze wszystkich stron, aż będą miękkie.

    W ten sam sposób upiecz bakłażana.

  • Gotowe bakłażany przekładamy na talerz, kroimy i wybieramy wnętrze łyżką.

    Łyżką wyciągnij miąższ z bakłażana.

  • Kroimy miąższ bakłażana i wkładamy do miski z marynowaną cebulą.

    Pokrój miąższ z bakłażana i wyślij do miski z dressingiem.

  • Papryki wyjmujemy z torebki, obieramy je i ostrożnie odcinamy miąższ z nogi, aby nasiona się nie dostały.

    Paprykę oczyszczamy ze skóry, kroimy, a także dodajemy do sałatki.

  • Miąższ papryki pokroić na kawałki i włożyć do miski. Wszystko dobrze wymieszaj i podawaj.

    Pachnąca papryka w Odessie jest gotowa.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    • Jeśli chcesz, aby ta sałatka była mniej ostra, dodaj do niej tylko jedną cebulę. Cebulę można też posiekać, zalać zimną wodą i odstawić na 5 minut, żeby goryczka zniknęła.
    • Jeśli wręcz przeciwnie, chcesz być bardziej pikantny, możesz dodać trochę ostrej świeżej papryki.
    • Najczęściej ta sałatka z papryki jest spożywana natychmiast po przygotowaniu. Jeśli chcesz zachować go dłużej, zamknij go w wysterylizowanych słoikach.
    • W razie potrzeby możesz upiec i dodać pomidory do sałatki. Ale w tym przypadku wybierz mniej soczyste owoce, w przeciwnym razie po upieczeniu mogą się po prostu rozpaść.
    • Jeśli nie chcesz piec warzyw na otwartym ogniu, użyj piekarnika, ale smak może się nieznacznie zmienić.

    Przepis

    To pokazuje, jak prawidłowo, szybko i smacznie gotować aromatyczną paprykę w stylu odeskim. Ta sałatka może być ugotowana i zamknięta na zimę. Zaskocz rodzinę i przyjaciół niezwykłym daniem.

    Kiedy przychodzi czas na świeże warzywa, wiele gospodyń domowych próbuje znaleźć więcej przepisów, w których można je wykorzystać. To jest przepis, który przeczytałeś powyżej. Podobało ci się? Co myślisz o ciepłych sałatkach warzywnych? Opowiedz nam o tym w komentarzach!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author