Contents
Sprzęt i przybory kuchenne: waga kuchenna, płyta grzewcza, nóż, deska do krojenia, torba, folia, miska głęboka, łyżka.
Składniki
Produkt | Ilość |
Świeża słodka papryka | 2 szt. |
bakłażan | 2 szt. |
Cebula | 2 szt. |
Czosnek | 1 goździk |
świeża bazylia | 2 gałęzie |
Cukier granulowany | 3 gramy |
Oliwa z oliwek | 45 gramów |
Sok cytrynowy | 5 gramów |
Sól | smak |
Zmielony czarny pieprz | smak |
Gotowanie krok po kroku
Opcje dekorowania i serwowania
- Jeśli chcesz, aby ta sałatka była mniej ostra, dodaj do niej tylko jedną cebulę. Cebulę można też posiekać, zalać zimną wodą i odstawić na 5 minut, żeby goryczka zniknęła.
- Jeśli wręcz przeciwnie, chcesz być bardziej pikantny, możesz dodać trochę ostrej świeżej papryki.
- Najczęściej ta sałatka z papryki jest spożywana natychmiast po przygotowaniu. Jeśli chcesz zachować go dłużej, zamknij go w wysterylizowanych słoikach.
- W razie potrzeby możesz upiec i dodać pomidory do sałatki. Ale w tym przypadku wybierz mniej soczyste owoce, w przeciwnym razie po upieczeniu mogą się po prostu rozpaść.
- Jeśli nie chcesz piec warzyw na otwartym ogniu, użyj piekarnika, ale smak może się nieznacznie zmienić.
Przepis
To pokazuje, jak prawidłowo, szybko i smacznie gotować aromatyczną paprykę w stylu odeskim. Ta sałatka może być ugotowana i zamknięta na zimę. Zaskocz rodzinę i przyjaciół niezwykłym daniem.
Kiedy przychodzi czas na świeże warzywa, wiele gospodyń domowych próbuje znaleźć więcej przepisów, w których można je wykorzystać. To jest przepis, który przeczytałeś powyżej. Podobało ci się? Co myślisz o ciepłych sałatkach warzywnych? Opowiedz nam o tym w komentarzach!