
Sprzęt i przybory kuchenne: mikser, łopatka, trzepaczka, foremki do ciastek, blacha do pieczenia, piekarnik, folia spożywcza, pergamin, torba kuchenna, miarka.
Składniki
Mąka | 350 g (2+1/3 stosy) |
Zmielona gałka muszkatołowa | 1/4 łyżeczki |
Sól | 1/4 łyżeczki |
Soda | 1/2 łyżeczki |
mielony cynamon | 1 łyżeczka |
Mielony imbir (suchy) | 1 łyżeczka |
Masło | 180 gramów |
Cukier trzcinowy lub biały | 120 g (1/2 szklanki) |
Jajko (duże) | 1 szt. |
Cukier puder | 80 gramów |
mleko | 3-4 łyżeczki |
Gotowanie krok po kroku
Ciastko imbirowe
Najpierw miesza się suche składniki. Wymieszaj filiżankę mąki z jedną łyżeczką cynamonu. Dodaj łyżeczkę mielonego suchego imbiru, jedną czwartą łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, ćwierć łyżeczki soli i pół łyżeczki sody oczyszczonej. Do smaku można również dodać goździki, kardamon lub czarny pieprz. Dokładnie wymieszać. 
Podgrzej trochę 180 gramów masła w kuchence mikrofalowej. Dodaj cukier trzcinowy (lub biały) i ubij mikserem na puszystą masę. Sam cukier trzcinowy poprawi smak, doda bogatszego koloru, a także doda karmelowego smaku. 
Do ubitej masy dodać jedno jajko i trzy łyżki miodu. W domu miód zastępuje melasę. 
Trochę wymieszaj, a następnie zacznij stopniowo dodawać mieszankę mąki. Ciasto jest dość gęste, więc można je mieszać szpatułką. 
Z ciasta zrób kulkę i podziel ją na dwie części. Powinien być miękki i nieklejący się. 
Weź go i zawiń w folię spożywczą. 
Włóż ciasto do lodówki na co najmniej godzinę, maksymalnie na jedną noc. Jeśli chcesz przyspieszyć proces gotowania, umieść ciasto w zamrażarce na piętnaście minut. Po upływie czasu weź arkusz pergaminu, lekko posyp go mąką. Wyjmij ciasto i cienko rozwałkuj. 
Przykryj ciasto folią spożywczą, aby nie dopuścić do nadmiaru mąki. Pierwsza warstwa powinna w przybliżeniu wynosić około 4-5 mm, druga – trochę cieńsza – 3-4 mm. 
Następnie użyj kształtów, aby wyciąć same ciasteczka. 
Gdy wszystko będzie gotowe, ostrożnie przełóż ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieść je w pewnej odległości od siebie. 
Umieść ciasteczka w nagrzanym piekarniku (180 stopni) na pięć do dwunastu minut w zależności od grubości ciastek i piekarnika. Bardzo ważne jest, aby nie przesadzić, ponieważ staje się trudniejsze, gdy się ochładza. Resztę ciasta wstawiamy na chwilę do lodówki, a następnie ponownie rozwałkowujemy i robimy z niego ciasteczka. Resztki ciasta przechowywać w lodówce. Możesz udekorować cukrem pudrem. Podać schłodzone. 
Przygotowanie glazury
Do miski wsyp pół łyżki cukru pudru. 
Następnie dodaj około trzech do czterech łyżeczek mleka. Ważne jest, aby mleko dodawać stopniowo, za każdym razem dobrze mieszając. Lukier nie powinien być płynny, w przeciwnym razie nie zachowa swojego kształtu. 
Przenieś gotową glazurę do dowolnej torby kuchennej. 
Odetnij bardzo mały róg. Następnie udekoruj ciasteczka według własnego uznania. 
Smacznego!
Jak podawać i dekorować potrawy
Oprócz proponowanej opcji dekorowania lukrem cukrowym, ciasteczka można ozdobić królewskim matem lub lukrem czekoladowym. Same ciasteczka mogą ozdobić tort urodzinowy lub podawać ze słodkim ciastem.
Przepis
Zobacz szczegółowy i wizualny opis przygotowania ciastek piernikowych
Drodzy czytelnicy, podzielcie się w komentarzach swoimi przemyśleniami, wrażeniami i opiniami, a także przesyłajcie swoje i zadawajcie pytania w przypadku trudności. Chętnie pracujemy dla Ciebie!
Inne przepisy na ciasteczka
Ciastko imbirowe
ciastko z kawałkami czekolady
Ciasteczka owsiane
ciastka świąteczne
Ciasteczka makaronowe
Miłego czytania!