Pierogi gotowane na parze z nadzieniem jagodowym i warzywnym: w rondlu, wolnowarze i podwójnym kotle

Przepis na pierogi gotowane na parze ze słodko-słonym nadzieniem

Gotowanie na parze jest idealne do pierogów z nadzieniem jagodowym. Taka obróbka cieplna jest delikatna, nie niszczy warstwy ciasta, a nadzienie ma czas na gotowanie.

Pierogi na parze ze słodkim nadzieniem

Klasyczny z wiśnią

Vareniki z nadzieniem jagodowym są smaczne tylko wtedy, gdy test się powiedzie. Danie będzie o wiele bardziej soczyste, jeśli użyjesz przepisu na ciasto serwatkowe lub kefirowe. Można go grubiej zwijać, podczas gotowania pozostanie przewiewny i soczysty.

Do testu będziesz potrzebować:

  • surowica – 300 ml;
  • mąka – 400 g;
  • soda – 0,5 łyżeczki;
  • sól – 0,5 łyżeczki

Knedle z wiśniami na parze
Do wypełnienia:

  • wiśnia – 400 g;
  • cukier – 1 łyżka.

Gotowanie

  • Uwolnij jagody z pestek.
  • Serwatkę wymieszać z sodą, dodać sól.
  • Do serwatki dodać mąkę i zagnieść ciasto. Okazuje się wystarczająco miękki i lepki, więc zostaw to.
  • Posyp mąkę na stole i uformuj kiełbaski z masy. Pokrój każdy na kawałki, z których rozwałkuj kółka.
  • Połóż kilka wiśni i łyżeczkę cukru na ciastkach, połącz brzegi warkoczem.
  • Jeśli nie masz pod ręką specjalnego wkładu parowego, użyj metody gotowania na gazie. Aby to zrobić, wlej jedną trzecią wody na patelnię i rozciągnij warstwę gazy na wierzchu. Trzymaj końce z dala od dna garnka, ponieważ mogą się zapalić.
  • Gdy woda się zagotuje, ułóż luźno knedle na gazie. Przykryj strukturę odwróconym głębokim naczyniem. Gotuj pierogi przez pięć minut.
  • Podawaj soczyste pierożki gotowane na parze z wiśniami ze śmietaną. Dodatkowo możesz posypać je pudrem.

    Jak gotować pierogi na parze, jeśli nie masz wolnowaru ze specjalną wkładką lub podwójnego bojlera? Użyj durszlaka nad garnkiem z wodą. Wystarczy wstępnie nasmarować olejem, aby pierogi się nie przykleiły.

    Z malinami i porzeczkami w wolnym naczyniu

    Na słodkie knedle nadają się dowolne jagody dzikie lub ogrodowe. Możesz, tak jak w tym przypadku, użyć nie jednego rodzaju jagód, ale kombinację dwóch lub więcej. Idealną opcją testu byłaby masa na kefirze. Dzięki temu danie będzie bardziej delikatne w smaku.

    Knedle malinowe gotowane na parze
    Do testu będziesz potrzebować:

    • kefir – 1 łyżka .;
    • mąka – 3 łyżki .;
    • jajko – 1 szt .;
    • soda – 1 łyżeczka;
    • olej roślinny – 2 łyżki. l.;
    • sól – 0,5 łyżeczki

    Do wypełnienia:

    • maliny – 200 g;
    • czarna porzeczka – 200 g;
    • cukier – 4 łyżki. l.;
    • skrobia – 1 łyżeczka

    Gotowanie

  • Wbij jajko do miski, dodaj do niego sól.
  • Wymieszaj jajko z kefirem.
  • Dodaj sodę i mąkę podczas wyrabiania ciasta.
  • Wlej olej do masy. Bułka powinna być miękka i giętka.
  • Obierz jagody z ogonków.
  • Połącz cukier ze skrobią.
  • Z gotowej zbliżonej masy odetnij grudki i zwiń je w ciasta.
  • Umieść trochę jagód i łyżkę mieszanki skrobi i cukru na środku każdego.
  • Przymocuj krawędzie.
  • Wlej trzy szklanki wody do miski multicooker.
  • Naoliwić wkład pary. Umieść knedle w koszu do gotowania na parze tak, aby się nie stykały.
  • Wybierz tryb pary w multicookerze. Po ugotowaniu gotuj przez 6 minut.
  • Skrop knedle z jagodami masłem i podawaj.
  • Ten przepis pokaże Ci, jak zrobić knedle na parze z innymi nadzieniami jagodowymi, ponieważ możesz użyć różnych kombinacji jagód, które uwielbia Twoja rodzina.

    Leniwy z morelą w podwójnym kotle

    Jeśli zastanawiasz się, jak ugotować na parze knedle dla dzieci, to przepis na „leniwy” z morelami i twarogiem jest idealny. Jest z nimi minimum kłopotów, bo nie trzeba ich rzeźbić. Rezultatem są witaminy i doskonały smak.

    Leniwe pierogi z morelą
    Będziesz potrzebować:

    • morele – 200 g;
    • twarożek – 400 g;
    • mąka – 2 łyżki. l.;
    • cukier – 3 łyżki. l.;
    • jajko – 1 szt .;
    • kasza manna – 2 łyżki. l.;
    • wanilina – 0,5 łyżeczki

    Gotowanie

  • Owoce opłucz, usuń pestki i pokrój w kostkę.
  • Twarożek wymieszać z jajkami i morelami.
  • Do masy wymieszać kaszę mannę, cukier i mąkę, dodać wanilinę.
  • Z gotowej masy przyklej kulki.
  • Wlej wodę do dolnej komory parowaru i posmaruj ruszty olejem.
  • Połóż gotowe kulki na kratkach i włącz urządzenie.
  • Leniwe pierogi gotujemy w podwójnym bojlerze przez 10 minut.
  • Podawać z sosem śmietanowym lub jagodowym.
  • Przepisy niesłodzone

    Z ziemniakami i cebulą

    Uważa się, że aby ugotować prawdziwe ukraińskie, bujne knedle na parze, trzeba przestrzegać starych przepisów. W szczególności smażone ziemniaki cebulowe są tradycyjnie popularne wśród niesłodzonych nadzień. A ciasto można zrobić z drożdży.

    Knedle na parze z ziemniakami
    Będziesz potrzebować:

    • ziemniaki – 6 szt .;
    • cebula – 3 szt .;
    • olej roślinny – 3 łyżki. l.;
    • sól – 1 łyżeczka;
    • ciepła woda – 200 ml;
    • cukier – 1 łyżeczka;
    • drożdże – pół paczki suchej;
    • mąka – 3 łyżki.

    Gotowanie

  • Cebulę obrać, umyć, posiekać i podsmażyć na oleju.
  • Z ziemniaków zrobić gęste puree.
  • Posol puree i dodaj do niego jedną trzecią smażonej cebuli.
  • Drożdże wymieszać z mąką, cukrem i solą.
  • Do mieszanki wlej wodę i zagnieść ciasto.
  • Z wyrośniętego i wyrośniętego ciasta formujemy kiełbaski, kroimy na kawałki, robimy ciasta.
  • Do każdego ciasta włożyć łyżkę nadzienia i skleić brzegi.
  • Nałóż gazę na patelnię, po wlaniu jednej trzeciej wody do środka. Ważne jest, aby rozsmarować knedle dopiero wtedy, gdy gaza przesiąknie parą i stanie się mokra.
  • Na gazę ułożyć kilka kawałków gotowych pierogów. Przykryj je głęboką odwróconą miską.
  • Czas gotowania klusek zależy od ciasta, w tym przypadku wystarczy 6 minut.
  • Włożyć knedle do głębokiego naczynia i polać smażoną cebulą, żeby się nie sklejały. Wygodniej jest je wyrzeźbić w częściach, w ilości mieszczącej się na gazie.
  • z kapustą

    Knedle gotowane na parze z kapustą są bardzo soczyste. Ze względu na sposób przygotowania zawsze pozostają nienaruszone, zachowując w środku pyszne nadzienie.

    Pierogi z kapustą na parze
    Do testu będziesz potrzebować:

    • zsiadłe mleko – 1 łyżka;
    • mąka – 4,5 łyżki stołowej;
    • soda – 1 łyżeczka;
    • sól – 0,5 łyżeczki

    Do wypełnienia:

    • kapusta – pół średniej głowy;
    • cebula – 2 szt .;
    • olej roślinny – 2 łyżki. l.;
    • przyprawy, sól – do smaku.

    Gotowanie

  • Drobno posiekać kapustę, cebulę i dusić na głębokiej patelni z dodatkiem oleju.
  • Posolić gotowe nadzienie i posypać przyprawami według własnych upodobań.
  • Do jogurtu wlej sodę i sól.
  • Dodając mąkę, przygotuj miękkie ciasto.
  • Masę rozwałkować na ciasto i zrobić kółka z nacięciem. Nałóż łyżkę kapusty z cebulą i zamknij brzegi.
  • Wlej jedną trzecią objętości wody na patelnię i nałóż na nią warstwę gazy. Poczekaj, aż się zagotuje i rozłóż knedle na gazie. Przykryj odwróconym naczyniem na 6 minut, a następnie ułóż gotowe knedle na talerzu.
  • Ukraińcy, prawdziwi koneserzy pierogów, uważają, że prawdziwe pierogi to tylko te, które są gotowane na parze. A wszystko inne nazywa się żartobliwie po prostu kluskami warzywnymi.

    Teraz przepis na pierogi gotowane na parze jest już dostępny i wystarczy zdecydować, czy będą słodkie, czy słone, i przejść dalej.

    Inne przepisy na ciasta

    Pierogi z twarogiem
    Ciasto na pierogi bez jaj
    Piękne pierogi
    Pierogi na wodzie
    Ciasto na pierogi w maszynie do chleba

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author