Gotowanie na parze jest idealne do pierogów z nadzieniem jagodowym. Taka obróbka cieplna jest delikatna, nie niszczy warstwy ciasta, a nadzienie ma czas na gotowanie.
Pierogi na parze ze słodkim nadzieniem
Klasyczny z wiśnią
Vareniki z nadzieniem jagodowym są smaczne tylko wtedy, gdy test się powiedzie. Danie będzie o wiele bardziej soczyste, jeśli użyjesz przepisu na ciasto serwatkowe lub kefirowe. Można go grubiej zwijać, podczas gotowania pozostanie przewiewny i soczysty.
Do testu będziesz potrzebować:
- surowica – 300 ml;
- mąka – 400 g;
- soda – 0,5 łyżeczki;
- sól – 0,5 łyżeczki
Do wypełnienia:
- wiśnia – 400 g;
- cukier – 1 łyżka.
Gotowanie
Podawaj soczyste pierożki gotowane na parze z wiśniami ze śmietaną. Dodatkowo możesz posypać je pudrem.
Jak gotować pierogi na parze, jeśli nie masz wolnowaru ze specjalną wkładką lub podwójnego bojlera? Użyj durszlaka nad garnkiem z wodą. Wystarczy wstępnie nasmarować olejem, aby pierogi się nie przykleiły.
Z malinami i porzeczkami w wolnym naczyniu
Na słodkie knedle nadają się dowolne jagody dzikie lub ogrodowe. Możesz, tak jak w tym przypadku, użyć nie jednego rodzaju jagód, ale kombinację dwóch lub więcej. Idealną opcją testu byłaby masa na kefirze. Dzięki temu danie będzie bardziej delikatne w smaku.
Do testu będziesz potrzebować:
- kefir – 1 łyżka .;
- mąka – 3 łyżki .;
- jajko – 1 szt .;
- soda – 1 łyżeczka;
- olej roślinny – 2 łyżki. l.;
- sól – 0,5 łyżeczki
Do wypełnienia:
- maliny – 200 g;
- czarna porzeczka – 200 g;
- cukier – 4 łyżki. l.;
- skrobia – 1 łyżeczka
Gotowanie
Ten przepis pokaże Ci, jak zrobić knedle na parze z innymi nadzieniami jagodowymi, ponieważ możesz użyć różnych kombinacji jagód, które uwielbia Twoja rodzina.
Leniwy z morelą w podwójnym kotle
Jeśli zastanawiasz się, jak ugotować na parze knedle dla dzieci, to przepis na „leniwy” z morelami i twarogiem jest idealny. Jest z nimi minimum kłopotów, bo nie trzeba ich rzeźbić. Rezultatem są witaminy i doskonały smak.
Będziesz potrzebować:
- morele – 200 g;
- twarożek – 400 g;
- mąka – 2 łyżki. l.;
- cukier – 3 łyżki. l.;
- jajko – 1 szt .;
- kasza manna – 2 łyżki. l.;
- wanilina – 0,5 łyżeczki
Gotowanie
Przepisy niesłodzone
Z ziemniakami i cebulą
Uważa się, że aby ugotować prawdziwe ukraińskie, bujne knedle na parze, trzeba przestrzegać starych przepisów. W szczególności smażone ziemniaki cebulowe są tradycyjnie popularne wśród niesłodzonych nadzień. A ciasto można zrobić z drożdży.
Będziesz potrzebować:
- ziemniaki – 6 szt .;
- cebula – 3 szt .;
- olej roślinny – 3 łyżki. l.;
- sól – 1 łyżeczka;
- ciepła woda – 200 ml;
- cukier – 1 łyżeczka;
- drożdże – pół paczki suchej;
- mąka – 3 łyżki.
Gotowanie
z kapustą
Knedle gotowane na parze z kapustą są bardzo soczyste. Ze względu na sposób przygotowania zawsze pozostają nienaruszone, zachowując w środku pyszne nadzienie.
Do testu będziesz potrzebować:
- zsiadłe mleko – 1 łyżka;
- mąka – 4,5 łyżki stołowej;
- soda – 1 łyżeczka;
- sól – 0,5 łyżeczki
Do wypełnienia:
- kapusta – pół średniej głowy;
- cebula – 2 szt .;
- olej roślinny – 2 łyżki. l.;
- przyprawy, sól – do smaku.
Gotowanie
Ukraińcy, prawdziwi koneserzy pierogów, uważają, że prawdziwe pierogi to tylko te, które są gotowane na parze. A wszystko inne nazywa się żartobliwie po prostu kluskami warzywnymi.
Teraz przepis na pierogi gotowane na parze jest już dostępny i wystarczy zdecydować, czy będą słodkie, czy słone, i przejść dalej.
Inne przepisy na ciasta
Pierogi z twarogiem
Ciasto na pierogi bez jaj
Piękne pierogi
Pierogi na wodzie
Ciasto na pierogi w maszynie do chleba
Smacznego!