
Sprzęt i przybory kuchenne:
- kuchenka kuchenna (powierzchnia do gotowania);
- deska do krojenia;
- miski – do ciasta i mięsa mielonego;
- nóż;
- łyżka;
- łyżeczka do herbaty;
- maszynka do mięsa (mikser);
- ręcznik kuchenny;
- Puchar;
- cedzidło;
- wałek do ciasta;
- multicooker „Redmond”;
- naczynie na pierogi.
Składniki
Nazwa produktów | Ilość |
Dla testu: | |
Mąka pszenna | 2-2,5 stosu |
Woda jest zimna | 0,5 stosu. |
Jajko kurze (duże) | 1 szt. |
Sól | 0,5 łyżeczki |
Olej roślinny | 2 łyżki stołowe. l. |
Do wypełnienia | |
Mięso Mielone (wieprzowina i wołowina w równych proporcjach) | 400 gramów |
Żarówka (średnia) | 1 szt. |
Czosnek | 1 goździk |
Sól | 1-1,5 łyżeczki |
Pieprz czarny (mielony) | 0,5 łyżeczki |
Woda | w razie potrzeby (2-5 łyżek) |
Do gotowania | |
Woda | 2 litry |
Sól | 1 ul. l. |
Liść laurowy | 1-2 szt. |
Pieprz czarny (groszek) | 4-5 szt. |
Do zgłoszenia | |
Śmietana/masło | smak |
Gotowanie krok po kroku
Ciasto
W misce wymieszaj 0,5 łyżeczki. sól, 1 jajko i 0,5 stosu. zimna woda. 
Stopniowo dodawaj 2 stosy. przesianą mąkę, wymieszać i zagnieść ciasto przez 5-10 minut. W razie potrzeby możesz wziąć trochę więcej mąki. 
Wlej 2 łyżki do przygotowanego ciasta. l. olej roślinny i ponownie zagnieść. Ciasto powinno wchłonąć cały olej i stać się jednorodne i elastyczne. 
Ważny! Do gotowego ciasta należy dodać olej roślinny.
Przykryj miskę ciastem i odstaw na 15 minut. 
Pożywny
W przypadku mięsa mielonego (wieprzowina i wołowina w równych proporcjach) obrócić maszynkę do mięsa lub wziąć gotowe mięso mielone – 400 g. 
Cebulę i ząbek czosnku obrać i przepuścić przez maszynkę do mięsa, można użyć blendera lub zwykłej tarki. 
Dodaj 1,5 łyżeczki. sól i około 0,5 łyżeczki. zmielony czarny pieprz. 
Dobrze wymieszaj mielone mięso. Jeśli okaże się zbyt gęsty, dodaj 2-3 łyżki. l. podlać i ponownie dobrze wymieszać. 
Robienie pierogów
Ciasto rozwałkować na sznurek. Dzięki olejowi roślinnemu jest dość elastyczna, nie rwie się, nie przykleja się do deski do krojenia i jest dobrze uformowana. 
Pokrój sznurek na kawałki nie grubsze niż 3-5 mm, lekko je spłaszcz dłonią i rozwałkuj wałkiem w cienkie koła o średnicy 4-6 cm. 
Połóż 1 łyżeczkę na połowie kubka. farsz, przykryć drugą połową, ścisnąć krawędzie, tworząc mały półksiężyc, połączyć i zaślepić jego końcówki. 
Tak więc z całego ciasta zrób knedle. 
Gotowanie
Wlej 2 litry wody do pojemnika multicooker – do oznaczenia na ścianie dodaj 1 łyżkę. l. sól, 2 liście laurowe, 4-5 ziaren czarnego pieprzu. Zamknij pokrywę. 
Wybierz program Pasta, domyślny czas to 8 minut. W zależności od wielkości pierogów możesz wydłużyć czas gotowania do 12 minut. W tym czasie będą miały czas na spawanie, ale nie będą się rozlewać ani rozdzierać. 
Po sygnale multicookera o wrzątku ostrożnie otwórz pokrywkę, włóż knedle do wrzącej wody. 
Zamknij pokrywę, aż kliknie, naciśnij przycisk „Start”. 
Po 8 min. Po zakończeniu gotowania zabrzmi sygnał dźwiękowy, knedle można wyjąć łyżką cedzakową na talerzu i podawać. 
Czy wiedziałeś? Podczas przygotowywania pierogów może tworzyć się piana. Aby nie wyciekł, producent zapewnia możliwość pracy w tym programie przy otwartej pokrywie. Twoja rodzina to pokocha.
Przepis
Spójrz na ten przepis, a gotowanie pierogów nie będzie dla Ciebie trudnym i przytłaczającym zadaniem: szczegółowo pokazuje wszystkie etapy wyrabiania ciasta, przygotowywania mięsa mielonego, robienia pierogów i pracy z multicookerem Redmond.
Czy ten przepis pomógł ci zrozumieć zawiłości robienia pierogów? Czy uważasz, że opcja testu oleju roślinnego jest dobra? Opowiedz nam o tym w komentarzach.