Pierogi wołowe według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Domowe knedle wołowe – przepis sprawdzony w czasie

Sprzęt i przybory kuchenne: miska głęboka, łyżka, płyta grzewcza, rondel, wałek do ciasta, łyżka cedzakowa, deska do krojenia, szkło, nóż.

Składniki

Wołowina) 500 gramów
Mąka pszenna 750 gramów
Pieprz 3 szczypty
Sól 1 łyżeczka
Musztarda 2 łyżeczki
Duża cebula) 2 szt.
Kwaśna śmietana 3 łyżeczki
Jaja kurze 3 szt.
Woda 250 ml

Gotowanie krok po kroku

Gotowanie mięsa mielonego

  • Na początek myjemy dwie duże cebule, płuczemy, kroimy na dowolne kawałki. Jeśli masz małe, weź większą ilość. Ilość posiekanej cebuli, którą masz, powinna być co najmniej 2 razy mniejsza niż ilość mięsa mielonego.

    Do robienia pierogów wołowych. przygotuj składniki

  • Bierzemy 500 g mięsa wołowego. Lepiej wziąć polędwicę z młodego zwierzęcia – cielęciny, jest delikatniejsza. Mięso jest również krojone na małe kawałki. Teraz przepuszczamy cebulę i mięso przez maszynkę do mięsa.

    Do robienia pierogów wołowych. przekręć składniki

  • W głębokiej misce wymieszaj zmieloną cebulę z mięsem, dodaj sól i pieprz do smaku i ponownie wymieszaj. Następnie dodaj 50 ml wody, ponownie wymieszaj. Dzięki wodzie mielone mięso będzie bardziej soczyste. Mięso mielone jest gotowe, odstawiamy na bok, aż będzie potrzebne i przystąpimy do wyrabiania ciasta.

    Do robienia pierogów wołowych. Dodaj wodę

  • Gotowanie ciasta

  • W dużej misce ubij trzy jajka, dodaj łyżeczkę soli, ubij trzepaczką. Następnie dodaj szklankę wody (200 ml), dobrze wymieszaj do uzyskania gładkości.

    Do robienia pierogów wołowych. przygotować składniki na ciasto

  • Przesiej 700 g mąki, dodawaj porcjami do masy jajecznej, mieszaj do uzyskania gładkości. Gdy ciasto zgęstnieje, posyp stół mąką i ugniataj rękoma przez około 10 minut.

    Do robienia pierogów wołowych. przesiej mąkę

  • Następnie przykryj ciasto miską, folią spożywczą lub czystym bawełnianym ręcznikiem i odstaw na 20 minut. Następnie ponownie zagnieść ciasto i pozostawić pod przykryciem na 20 minut. Powtarzamy tę procedurę 2-3 razy. Następnie ciasto okaże się posłuszne, elastyczne, praktycznie nie przykleja się do rąk i nie rozdziera się podczas gotowania.

    Do robienia pierogów wołowych. przygotować ciasto

  • Formujemy i gotujemy pierogi

  • Odcinamy niewielką część ciasta, rozwałkowujemy wałkiem o grubości około 2 mm.

    Do robienia pierogów wołowych. rozwałkować ciasto

  • Następnie wytnij kółka z warstwy szklanką. Ich średnica wyniesie około 5 cm.

    Do robienia pierogów wołowych. przygotuj wszystko, czego potrzebujesz

  • Kółka możemy układać jeden na drugim, posypując mąką, aby się nie sklejały. Następnie wypełniamy koła mięsem mielonym. W każdym na środku kładziemy około łyżeczki mielonego mięsa, mocno łączymy ze sobą brzegi. Wtedy też łączymy końce. Posyp tacę mąką i ułóż półfabrykaty pierogów. Takie manipulacje wykonujemy z całym ciastem i mięsem mielonym.

    Do robienia pierogów wołowych. gotować mięso mielone

  • Do ognia wysyłamy garnek o pojemności co najmniej trzech litrów, napełniamy go wodą nieco ponad połowę, przykrywamy pokrywką, czekamy, aż się zagotuje. Po ugotowaniu posyłamy do niego knedle, około 40 sztuk. Mieszamy.
    Do robienia pierogów wołowych. zagotować wodę
  • Gdy knedle się zagotują, gotuj przez 5-7 minut i wyjmij je łyżką cedzakową, aby nadmiar wody spłynął. Gotowe knedle wkładamy do głębokiej miski, dodajemy masło, mieszamy aż masło się rozpuści.

    knedle wołowe gotowe

  • Dodatkowo możemy przygotować sos musztardowy. Aby to zrobić, wymieszaj 2 łyżeczki. musztarda i 3 łyżeczki. śmietanę i podawaj z knedlami.

    Domowe knedle wołowe – przepis sprawdzony w czasie

  • Przepis

    Wiele osób uwielbia pierogi, ale nie każdy potrafi je ugotować. Jeśli zastosujesz się do wszystkich zaleceń, na pewno otrzymasz elastyczne ciasto i pyszne nadzienie. Zgodnie z przepisem krok po kroku nie będzie trudno poradzić sobie z procesem przygotowania, ale jeśli chcesz, możesz zobaczyć przepis.

    Teraz wiesz, jak gotować knedle wołowe według przepisu krok po kroku ze zdjęciem. Napisz w komentarzach, czy go używałeś, czy ciasto okazało się elastyczne? Czy pierogi zachowały swój kształt podczas gotowania?

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author