
Sprzęt i przybory kuchenne: miska głęboka, łyżka, płyta grzewcza, rondel, wałek do ciasta, łyżka cedzakowa, deska do krojenia, szkło, nóż.
Składniki
Wołowina) | 500 gramów |
Mąka pszenna | 750 gramów |
Pieprz | 3 szczypty |
Sól | 1 łyżeczka |
Musztarda | 2 łyżeczki |
Duża cebula) | 2 szt. |
Kwaśna śmietana | 3 łyżeczki |
Jaja kurze | 3 szt. |
Woda | 250 ml |
Gotowanie krok po kroku
Gotowanie mięsa mielonego
Na początek myjemy dwie duże cebule, płuczemy, kroimy na dowolne kawałki. Jeśli masz małe, weź większą ilość. Ilość posiekanej cebuli, którą masz, powinna być co najmniej 2 razy mniejsza niż ilość mięsa mielonego. 
Bierzemy 500 g mięsa wołowego. Lepiej wziąć polędwicę z młodego zwierzęcia – cielęciny, jest delikatniejsza. Mięso jest również krojone na małe kawałki. Teraz przepuszczamy cebulę i mięso przez maszynkę do mięsa. 
W głębokiej misce wymieszaj zmieloną cebulę z mięsem, dodaj sól i pieprz do smaku i ponownie wymieszaj. Następnie dodaj 50 ml wody, ponownie wymieszaj. Dzięki wodzie mielone mięso będzie bardziej soczyste. Mięso mielone jest gotowe, odstawiamy na bok, aż będzie potrzebne i przystąpimy do wyrabiania ciasta. 
Gotowanie ciasta
W dużej misce ubij trzy jajka, dodaj łyżeczkę soli, ubij trzepaczką. Następnie dodaj szklankę wody (200 ml), dobrze wymieszaj do uzyskania gładkości. 
Przesiej 700 g mąki, dodawaj porcjami do masy jajecznej, mieszaj do uzyskania gładkości. Gdy ciasto zgęstnieje, posyp stół mąką i ugniataj rękoma przez około 10 minut. 
Następnie przykryj ciasto miską, folią spożywczą lub czystym bawełnianym ręcznikiem i odstaw na 20 minut. Następnie ponownie zagnieść ciasto i pozostawić pod przykryciem na 20 minut. Powtarzamy tę procedurę 2-3 razy. Następnie ciasto okaże się posłuszne, elastyczne, praktycznie nie przykleja się do rąk i nie rozdziera się podczas gotowania. 
Odcinamy niewielką część ciasta, rozwałkowujemy wałkiem o grubości około 2 mm. 
Następnie wytnij kółka z warstwy szklanką. Ich średnica wyniesie około 5 cm. 
Kółka możemy układać jeden na drugim, posypując mąką, aby się nie sklejały. Następnie wypełniamy koła mięsem mielonym. W każdym na środku kładziemy około łyżeczki mielonego mięsa, mocno łączymy ze sobą brzegi. Wtedy też łączymy końce. Posyp tacę mąką i ułóż półfabrykaty pierogów. Takie manipulacje wykonujemy z całym ciastem i mięsem mielonym. 
Do ognia wysyłamy garnek o pojemności co najmniej trzech litrów, napełniamy go wodą nieco ponad połowę, przykrywamy pokrywką, czekamy, aż się zagotuje. Po ugotowaniu posyłamy do niego knedle, około 40 sztuk. Mieszamy.
Gdy knedle się zagotują, gotuj przez 5-7 minut i wyjmij je łyżką cedzakową, aby nadmiar wody spłynął. Gotowe knedle wkładamy do głębokiej miski, dodajemy masło, mieszamy aż masło się rozpuści. 
Dodatkowo możemy przygotować sos musztardowy. Aby to zrobić, wymieszaj 2 łyżeczki. musztarda i 3 łyżeczki. śmietanę i podawaj z knedlami. 
Przepis
Wiele osób uwielbia pierogi, ale nie każdy potrafi je ugotować. Jeśli zastosujesz się do wszystkich zaleceń, na pewno otrzymasz elastyczne ciasto i pyszne nadzienie. Zgodnie z przepisem krok po kroku nie będzie trudno poradzić sobie z procesem przygotowania, ale jeśli chcesz, możesz zobaczyć przepis.
Teraz wiesz, jak gotować knedle wołowe według przepisu krok po kroku ze zdjęciem. Napisz w komentarzach, czy go używałeś, czy ciasto okazało się elastyczne? Czy pierogi zachowały swój kształt podczas gotowania?