Gotowanie potraw pieczonych w garnkach jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe, ponieważ to naczynie do pieczenia pozwala zachować wszystkie przydatne właściwości produktów.
Sekrety pieczenia w glinianych garnkach
- Ostudź garnek. Przed gotowaniem pierogów w garnkach z grzybami w piekarniku schłodź formę, umieszczając ją na kilka minut w chłodnej wodzie, aby garnek nasączył się wilgocią. Pomoże to uczynić danie bardziej soczystym i aromatycznym.
- Zadbaj o gliniany garnek. Podczas gotowania nie ustawiaj zbyt wysokiej temperatury piekarnika, ponieważ forma może pęknąć, a nawet pęknąć.
- Garnek sam się gotuje. Wyjmij naczynie w garnku z piekarnika na 10-15 minut przed końcem czasu gotowania, ponieważ jedzenie przez jakiś czas marnieje w samym naczyniu i stopniowo osiąga gotowość poza piekarnikiem.
Przepisy na pierogi z grzybami w piekarniku
Jak po królewsku gotować pierogi z grzybami? Danie w glinianym garnku okazuje się zdrowsze i smaczniejsze, jeśli weźmiemy świeże leśne grzyby, ale w przypadku ich braku nadają się również ich suszone odpowiedniki. Ale ten ostatni należy dokładnie umyć przed gotowaniem.
grzyb solo
Pieczarki to produkt uwielbiany przez wielu nie tylko ze względu na ich oryginalny smak, ale również ze względu na ich przydatność dla osób chcących schudnąć. Na przykład 100 gram świeżych białych grzybów zawiera tylko 34 kcal, a pieczarki zawierają jeszcze mniej – 27 kcal!
Będziesz potrzebować:
- mąka pszenna – 3 szklanki;
- świeże jajko kurze – 1 szt .;
- schłodzona przegotowana woda – 250 ml;
- cebula – 1 duża głowa;
- świeże grzyby, najlepiej leśne – pół kilograma;
- śmietana – 150 g;
- masło – 50 g;
- oliwa roślinna lub z oliwek – 1 łyżka stołowa;
- sól, czosnek, mielony czarny pieprz i groszek, zioła – do smaku.
Gotowanie
Przepis na pierogi z grzybami okaże się bardziej pikantny, jeśli włożymy je do garnka warstwami, doprawiając każdą warstwę solą, przyprawami i drobno posiekanymi ziołami.
Z serem
Ser to produkt mleczny hodowli zwierząt, dość wysokokaloryczny, ale smaczny, pozyskiwany z mleka poprzez koagulację jego enzymów. Są sery miękkie i twarde.
Będziesz potrzebować:
- mąka pszenna – 3 szklanki;
- świeże jajko kurze – 1 szt .;
- przegotowana woda schłodzona – 300 ml;
- cebula – 2 duże główki;
- marchewki – 2 średnie;
- świeże grzyby, możesz pieczarki – 800 g;
- śmietana -100 ml;
- oliwa roślinna lub z oliwek – 2 łyżki stołowe;
- ser twardy – 100 g;
- sól, czosnek, mielony czarny pieprz i groszek – do smaku.
Gotowanie
Sos śmietanowy, który sprawia, że potrawa jest bardziej soczysta, można zastąpić pastą pomidorową, również lekko rozcieńczoną wodą lub bulionem warzywnym. W razie potrzeby można zrobić pieczeń z marchewką, grzybami i mięsem mielonym.
Z ziemniakami
Ziemniak to jeden z najważniejszych produktów spożywczych dla człowieka. Jest zwykle spożywany po obróbce cieplnej, chociaż niektórzy ludzie jedzą go na surowo. Nadzienie ziemniaczano-grzybowe na pierogi okazuje się bardzo smaczne i całkiem satysfakcjonujące.
Będziesz potrzebować:
- mąka pszenna – 3 szklanki;
- jajko kurze – 1 szt .;
- przegotowana woda, schłodzona – 1 szklanka;
- ziemniaki – 6 szt .;
- świeże grzyby, najlepiej białe – 500 g;
- pasta pomidorowa – 100 ml;
- oliwa roślinna lub z oliwek – kilka łyżek;
- ser twardy – 100 g;
- sól, czosnek, mielony czarny pieprz i groszek – do smaku.
Gotowanie
Jeśli nie masz glinianego garnka, możesz ugotować jedzenie na wysokiej patelni lub w naczyniu żaroodpornym.
Pierogi z grzybami w doniczkach – pachnące domowe danie. Twoja rodzina na pewno to doceni. Jedz z korzyścią i przyjemnością!