Pierogi z grzybami w doniczkach: 3 pyszne przepisy

3 przepisy na pierogi z grzybami w glinianych garnkach

Gotowanie potraw pieczonych w garnkach jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe, ponieważ to naczynie do pieczenia pozwala zachować wszystkie przydatne właściwości produktów.

Sekrety pieczenia w glinianych garnkach

  • Ostudź garnek. Przed gotowaniem pierogów w garnkach z grzybami w piekarniku schłodź formę, umieszczając ją na kilka minut w chłodnej wodzie, aby garnek nasączył się wilgocią. Pomoże to uczynić danie bardziej soczystym i aromatycznym.
  • Zadbaj o gliniany garnek. Podczas gotowania nie ustawiaj zbyt wysokiej temperatury piekarnika, ponieważ forma może pęknąć, a nawet pęknąć.
  • Garnek sam się gotuje. Wyjmij naczynie w garnku z piekarnika na 10-15 minut przed końcem czasu gotowania, ponieważ jedzenie przez jakiś czas marnieje w samym naczyniu i stopniowo osiąga gotowość poza piekarnikiem.

Przepisy na pierogi z grzybami w piekarniku

Jak po królewsku gotować pierogi z grzybami? Danie w glinianym garnku okazuje się zdrowsze i smaczniejsze, jeśli weźmiemy świeże leśne grzyby, ale w przypadku ich braku nadają się również ich suszone odpowiedniki. Ale ten ostatni należy dokładnie umyć przed gotowaniem.

grzyb solo

Pieczarki to produkt uwielbiany przez wielu nie tylko ze względu na ich oryginalny smak, ale również ze względu na ich przydatność dla osób chcących schudnąć. Na przykład 100 gram świeżych białych grzybów zawiera tylko 34 kcal, a pieczarki zawierają jeszcze mniej – 27 kcal!

Pierogi z pieczarkami w piekarniku
Będziesz potrzebować:

  • mąka pszenna – 3 szklanki;
  • świeże jajko kurze – 1 szt .;
  • schłodzona przegotowana woda – 250 ml;
  • cebula – 1 duża głowa;
  • świeże grzyby, najlepiej leśne – pół kilograma;
  • śmietana – 150 g;
  • masło – 50 g;
  • oliwa roślinna lub z oliwek – 1 łyżka stołowa;
  • sól, czosnek, mielony czarny pieprz i groszek, zioła – do smaku.

Gotowanie

  • Mąkę przesiać przez sito, przygotować proste przaśne ciasto na knedle na bazie mąki, wody i jednego jajka kurzego. Ugniataj i odstaw na około pół godziny.
  • W tym czasie grzyby opłukać, pokroić i podsmażyć na maśle razem z cebulą, doprawić solą i czarnym pieprzem. Pod koniec smażenia dodaj trochę kwaśnej śmietany, aby uzyskać soczystość.
  • Ciasto rozwałkować, ułożyć szklanką równe koła, do każdego włożyć przygotowane nadzienie cebulowo-grzybowe, ścisnąć brzegi.
  • Gotuj knedle w osolonej wodzie z dodatkiem czarnego pieprzu przez około 5-7 minut.
  • Zrób sos. Aby to zrobić, usmaż kilka łyżek mąki razem ze śmietaną, pieprzem, czosnkiem i solą.
  • Gotowe knedle wkładamy do glinianych garnków, a następnie zalewamy sosem z mąki i śmietany. Garnek przykryj pergaminem i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  • Piecz naczynie w temperaturze 190 stopni przez 20 minut, następnie wyjmij i pozostaw na 10 minut. Podawaj do stołu!
  • Przepis na pierogi z grzybami okaże się bardziej pikantny, jeśli włożymy je do garnka warstwami, doprawiając każdą warstwę solą, przyprawami i drobno posiekanymi ziołami.

    Z serem

    Ser to produkt mleczny hodowli zwierząt, dość wysokokaloryczny, ale smaczny, pozyskiwany z mleka poprzez koagulację jego enzymów. Są sery miękkie i twarde.

    Pierogi z pieczarkami i serem
    Będziesz potrzebować:

    • mąka pszenna – 3 szklanki;
    • świeże jajko kurze – 1 szt .;
    • przegotowana woda schłodzona – 300 ml;
    • cebula – 2 duże główki;
    • marchewki – 2 średnie;
    • świeże grzyby, możesz pieczarki – 800 g;
    • śmietana -100 ml;
    • oliwa roślinna lub z oliwek – 2 łyżki stołowe;
    • ser twardy – 100 g;
    • sól, czosnek, mielony czarny pieprz i groszek – do smaku.

    Gotowanie

  • Przygotuj przaśne ciasto na knedle, odstawiamy je na około pół godziny, a następnie rozwałkowujemy w kilka cienkich warstw.
  • Pieczarki myjemy i kroimy, podsmażamy na maśle razem z cebulą i tartą marchewką z przyprawami.
  • Na rozwałkowanym cieście ułóż równe koła, na przykład szklanką, w każdym z nich umieść gotowe nadzienie z grzybów, cebuli i marchewki. Ale zostaw trochę nadzienia. Gotowe pierogi uszczypnij, a następnie zagotuj w osolonej wodzie, wystarczy 5 minut.
  • W przygotowanych garnkach układać warstwami knedle wymieszane z dressingiem warzywnym z grzybów, marchwi i cebuli.
  • Rozcieńczyć śmietanę niewielką ilością wody, trochę solić. I na wierzch z kwaśną śmietaną.
  • Ostatni akord zostanie posypany twardym serem.
  • Piec pierogi w piekarniku z pieczarkami i serem w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut, wyjąć, trochę zaparzyć i podawać.
  • Sos śmietanowy, który sprawia, że ​​potrawa jest bardziej soczysta, można zastąpić pastą pomidorową, również lekko rozcieńczoną wodą lub bulionem warzywnym. W razie potrzeby można zrobić pieczeń z marchewką, grzybami i mięsem mielonym.

    Z ziemniakami

    Ziemniak to jeden z najważniejszych produktów spożywczych dla człowieka. Jest zwykle spożywany po obróbce cieplnej, chociaż niektórzy ludzie jedzą go na surowo. Nadzienie ziemniaczano-grzybowe na pierogi okazuje się bardzo smaczne i całkiem satysfakcjonujące.

    Pierogi z pieczarkami i ziemniakami
    Będziesz potrzebować:

    • mąka pszenna – 3 szklanki;
    • jajko kurze – 1 szt .;
    • przegotowana woda, schłodzona – 1 szklanka;
    • ziemniaki – 6 szt .;
    • świeże grzyby, najlepiej białe – 500 g;
    • pasta pomidorowa – 100 ml;
    • oliwa roślinna lub z oliwek – kilka łyżek;
    • ser twardy – 100 g;
    • sól, czosnek, mielony czarny pieprz i groszek – do smaku.

    Gotowanie

  • Przygotuj przaśne ciasto, wyrabiaj, pozwól mu się zaparzyć.
  • Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę i smażyć do miękkości na roślinnym lub oliwie z oliwek.
  • Ziemniaki gotujemy w skórkach, następnie zdejmujemy z nich skórkę i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa wraz z przygotowaną pieczeń.
  • Zrób kółka w cieście szklanką lub foremką, zawiń w te kółka gotowe nadzienie ziemniaczano-grzybowe.
  • Gotuj knedle przez 5 minut, następnie lekko podsmaż na patelni do chrupkości i włóż do garnków.
  • Pastę pomidorową rozcieńczyć odrobiną wody, która będzie doskonałym dodatkiem do smaku ziemniaków, a już ułożone knedle polać sosem.
  • Piecz naczynie z pieczarkami i ziemniakami w piekarniku w 200 stopniach przez 25 minut, podawaj, ale się nie przypalaj. Ponieważ garnki nagrzewają się bardzo dobrze i szybko!
  • Jeśli nie masz glinianego garnka, możesz ugotować jedzenie na wysokiej patelni lub w naczyniu żaroodpornym.

    Pierogi z grzybami w doniczkach – pachnące domowe danie. Twoja rodzina na pewno to doceni. Jedz z korzyścią i przyjemnością!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author