Pierogi z rybą: ze szczupaka, sandacza, z łososiem i różowym łososiem

Przepisy na knedle rybne: tajemnice kulinarne z różnymi rodzajami ryb

Niuanse gotowania mięsa mielonego z różnych ryb

Przepis na pierogi rybne w dużej mierze zależy od tego, jakiego rodzaju ryby zdecydujesz się użyć: jedna ryba jest grubsza, druga chudsza, jedna jest koścista, druga nie itd.

  • Szczupak i sandacz. Przepis na knedle szczupakowe, podobnie jak przepis na knedle z sandacza, będzie nieco skomplikowana przez fakt, że tego typu ryby mają bardzo małe i gęste łuski, które są trudne do wyczyszczenia. A jeśli nadal można usunąć łuski ze szczupaka, uzbrojonego w łuszczarkę do ryb (specjalne urządzenie podobne do drobnej tarki), łatwiej jest ostrożnie usunąć skórę z sandacza i ją wyrzucić. Ponadto szczupaki i sandacze mają dużo małych ości i po prostu nie da się ich wszystkich wydobyć. Dlatego po oddzieleniu kręgosłupa, żeber i płetw, po prostu dwukrotnie przeprowadź filet przez maszynkę do mięsa, aby zmielić wszystkie kości. Mięso tych ryb jest nieco wytrawne, więc do mielonego mięsa można dodać trochę smalcu (około jednej piątej całkowitej objętości) lub cebuli smażonej na oleju roślinnym.
  • Som. Ta ryba jest piękna, ponieważ nie ma małych kości i jest bardzo tłusta. Dlatego przepisu na pierogi sumowe nie trzeba uzupełniać żadnymi tłuszczami – wystarczy cebula i przyprawy. Należy pamiętać, że w przeciwieństwie do innych rodzajów ryb, sumy mają najgrubszą część – nie brzuch, ale ogon.
  • Kawałki fileta rybnego
    Łosoś i pstrąg. Przepis na pierogi z łososiem i pstrągiem jest chyba najłatwiejszy, bo sama w sobie jest tak smaczną rybą, że nie wymaga dodatkowych wysiłków (zwłaszcza, że ​​nie ma w niej małych ości). Wystarczy pokroić filet na małe kawałki (zalecamy nie psuć tekstury maszynką do mięsa), dodać cebulę z przyprawami i mięso mielone gotowe.
  • Keta i różowy łosoś. Jest to ryba o średniej zawartości tłuszczu, a jej mięso jest umiarkowanie włókniste. Specyfika przepisu na pierogi z różowym łososiem polega na tym, że trzeba zachować równowagę między zawartością tłuszczu a miękkością mięsa w nadzieniu (podobnie jak w przepisie na pierogi z łososia kumpla). Wymaga to indywidualnego podejścia. Jeśli masz samicę, najprawdopodobniej nie będzie ona bardzo gruba (samce są zwykle grubsze), a do mielonego mięsa możesz dodać trochę smalcu.

Rybę mieloną na pierogi przygotowuje się na dwa sposoby: mielenie ręcznie lub w maszynce do mięsa. Sposób zależy od upodobań kucharza i rodzaju ryby (jeśli jest dużo małych kości, lepiej przepuścić przez maszynkę do mięsa na drobnym oczku).

Dlaczego cała tusza jest lepsza niż filet

Oczywiście zawsze istnieje pokusa, aby zamrożony filet był gotowy (zwłaszcza, że ​​szybko się rozmraża) i natychmiast rozpocząć gotowanie bez marnowania czasu na krojenie. Ale pierogi z mieloną rybą nadal lepiej gotować z całej ryby. Jakie są jego zalety:

  • tańsza jest cała tusza z głową;
  • nie ma grubej warstwy lodu, jak na filecie;
  • w rybach wypatroszonych można znaleźć kawior (doskonale uzupełni mięso mielone);
  • Z głowy, kręgosłupa, ogona i płetw można ugotować pyszny bulion na pierogi lub zupę rybną.

rzeźnia ryb

Jak pokroić rybę

  • Oczyścić rozmrożoną tuszę z łusek zwykłym ostrym nożem lub łuskaczem do ryb, zaczynając od ogona. Równie wygodne jest czyszczenie ząbkowanym nożem do warzyw. Upewnij się, że na brzuchu i wokół płetw nie pozostały żadne łuski.
  • Wypatroszyć tuszę: wbić czubek ostrego noża do odbytu i wykonać nacięcie aż do głowy, nie wbijając noża zbyt głęboko, aby nie uszkodzić woreczka żółciowego (w przeciwnym razie mięso stanie się gorzkie).
  • Ostrożnie wyjmij wnętrze bez ich ściskania. Oddziel wątrobę i paski tłuszczu. Usuń czarny film ze ścian jamy brzusznej, jeśli taki istnieje.
  • Usuń skrzela z głowy nożyczkami kuchennymi, opłucz tuszę pod bieżącą wodą. Oddziel głowę, czubek ogona i płetwy – przydadzą się do bulionu.
  • Filet: Długim nożem biegnij od głowy do ogona wzdłuż kręgosłupa, oddzielając w ten sposób połowę tuszy. Następnie w ten sam sposób oddziel drugi filet. Usuń żebra palcami lub pęsetą (oczywiście możesz je po prostu odciąć razem z częścią otrzewnej, ale nie chcemy wyrzucać delikatnego mięsa z brzucha).
  • Skórkę można usunąć, ale niekoniecznie (pod nią jest dużo smacznego tłuszczu).
  • Pierogi z czerwoną rybą (na przykład z łososiem lub różowym łososiem) dobrze uzupełnia sos sojowy. Można go dodawać bezpośrednio do mięsa mielonego lub podawać osobno do gotowych pierogów.

    Przepis krok po kroku na pierogi rybne ze zdjęciem

    Zawartość kalorii w pierogach rybnych będzie zależeć od ich rodzaju i od tego, co oprócz ryby włożysz do mięsa mielonego. Tak więc np. pierogi z rybą i smalcem będą o wiele bardziej pożywne niż tylko z rybą, ale w każdym razie są smaczne i mniej pożywne niż z wieprzowiną czy jagnięciną. Z takim nadzieniem możesz zrobić pierogi, będzie bardzo smacznie.

    Pierogi z różowym łososiem
    Do testu będziesz potrzebować:

    • mąka – 3 szklanki;
    • jajka – 2 sztuki;
    • woda – 1 szklanka;
    • olej roślinny – 2 łyżki stołowe (dla elastyczności ciasta);
    • sól – 1 łyżeczka.

    Do wypełnienia będziesz potrzebować:

    • filet rybny – 1 kg;
    • smalec (opcjonalnie) – 200 g;
    • cebula – 2 duże główki;
    • czosnek – 2 ząbki;
    • sól, przyprawy – do smaku;
    • sok z cytryny – 1 łyżka stołowa;
    • koperek świeży.

    Gotowanie krok po kroku

  • Przygotuj ciasto: wlej ciepłą wodę do miski, wbij do niej jajka, dodaj sól i olej roślinny. Mieszaj, aż sól całkowicie się rozpuści. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Ugniataj przez około 10 minut, aż będzie elastyczny (i nie powinno być w środku pęcherzyków powietrza). Odstawić ciasto na 30 minut, aby gluten pęcznił.
  • Jak gotować mięso mielone na pierogi z rybą, zależy od jego rodzaju. Jeśli masz tłustą czerwoną rybę lub suma, po prostu posiekaj filet na małą kostkę. Możesz też posiekać trochę nożem, a część obrócić w maszynce do mięsa. Więcej ryb kostnych (szczupak, sandacz) wymaga podwójnego zmielenia w maszynce do mięsa na drobne oczka w celu przetworzenia wszystkich małych kości. Jeśli ryba wydaje Ci się sucha, przepis na rybę mieloną na knedle pozwala na dodanie smalcu zwiniętego w maszynce do mięsa.
  • Dodaj posiekaną cebulę, czosnek, sok z cytryny, przyprawę do ryb i sól do smaku. Dodaj drobno posiekany koperek (pietruszka nie zawsze pasuje do ryb, więc uważaj, jeśli zdecydujesz się ją dodać).
  • Jeśli masz ochotę na coś wyjątkowego, możesz ugotować pierogi z rybą i grzybami – grzyby dodadzą Twojemu daniu pikantnego akcentu. Moczyć je przez 1 godzinę, a następnie gotować do miękkości. Posiekaj i usmaż z cebulą na oleju roślinnym, dodaj do mielonego mięsa.
    Mięso mielone wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Jeśli do pierogów użyłeś całej ryby, a nie gotowych filetów, masz świetną okazję, aby zrobić pyszny rosół. Głowę, ogon, kręgosłup i płetwy gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut po ugotowaniu (czas zależny od wielkości głowy). Bulion przecedzić przez drobne sitko (mogą być kości). Nie wyrzucaj głowy i płetw – mają też dużo mięsa, które z przyjemnością zjesz następnego dnia.
  • Ciasto rozwałkować na cienką warstwę (im cieńsze tym lepiej) i wyciąć te same kółka szklaną lub metalową formą. Rozłóż nadzienie i wyrzeźb pierogi o dowolnym, dogodnym dla Ciebie kształcie.
    Pierogi gotujemy w bulionie lub po prostu w wodzie przez 5-7 minut. Przed podaniem można je polać roztopionym masłem lub kwaśną śmietaną. Posyp świeżymi ziołami.
  • Przepis na pierogi rybne nie jest tak skomplikowany, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Zabierz się do pracy, a dostaniesz nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe danie rybne dla całej rodziny.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author