Niuanse gotowania mięsa mielonego z różnych ryb
Przepis na pierogi rybne w dużej mierze zależy od tego, jakiego rodzaju ryby zdecydujesz się użyć: jedna ryba jest grubsza, druga chudsza, jedna jest koścista, druga nie itd.
- Szczupak i sandacz. Przepis na knedle szczupakowe, podobnie jak przepis na knedle z sandacza, będzie nieco skomplikowana przez fakt, że tego typu ryby mają bardzo małe i gęste łuski, które są trudne do wyczyszczenia. A jeśli nadal można usunąć łuski ze szczupaka, uzbrojonego w łuszczarkę do ryb (specjalne urządzenie podobne do drobnej tarki), łatwiej jest ostrożnie usunąć skórę z sandacza i ją wyrzucić. Ponadto szczupaki i sandacze mają dużo małych ości i po prostu nie da się ich wszystkich wydobyć. Dlatego po oddzieleniu kręgosłupa, żeber i płetw, po prostu dwukrotnie przeprowadź filet przez maszynkę do mięsa, aby zmielić wszystkie kości. Mięso tych ryb jest nieco wytrawne, więc do mielonego mięsa można dodać trochę smalcu (około jednej piątej całkowitej objętości) lub cebuli smażonej na oleju roślinnym.
- Som. Ta ryba jest piękna, ponieważ nie ma małych kości i jest bardzo tłusta. Dlatego przepisu na pierogi sumowe nie trzeba uzupełniać żadnymi tłuszczami – wystarczy cebula i przyprawy. Należy pamiętać, że w przeciwieństwie do innych rodzajów ryb, sumy mają najgrubszą część – nie brzuch, ale ogon.
Łosoś i pstrąg. Przepis na pierogi z łososiem i pstrągiem jest chyba najłatwiejszy, bo sama w sobie jest tak smaczną rybą, że nie wymaga dodatkowych wysiłków (zwłaszcza, że nie ma w niej małych ości). Wystarczy pokroić filet na małe kawałki (zalecamy nie psuć tekstury maszynką do mięsa), dodać cebulę z przyprawami i mięso mielone gotowe.- Keta i różowy łosoś. Jest to ryba o średniej zawartości tłuszczu, a jej mięso jest umiarkowanie włókniste. Specyfika przepisu na pierogi z różowym łososiem polega na tym, że trzeba zachować równowagę między zawartością tłuszczu a miękkością mięsa w nadzieniu (podobnie jak w przepisie na pierogi z łososia kumpla). Wymaga to indywidualnego podejścia. Jeśli masz samicę, najprawdopodobniej nie będzie ona bardzo gruba (samce są zwykle grubsze), a do mielonego mięsa możesz dodać trochę smalcu.
Rybę mieloną na pierogi przygotowuje się na dwa sposoby: mielenie ręcznie lub w maszynce do mięsa. Sposób zależy od upodobań kucharza i rodzaju ryby (jeśli jest dużo małych kości, lepiej przepuścić przez maszynkę do mięsa na drobnym oczku).
Dlaczego cała tusza jest lepsza niż filet
Oczywiście zawsze istnieje pokusa, aby zamrożony filet był gotowy (zwłaszcza, że szybko się rozmraża) i natychmiast rozpocząć gotowanie bez marnowania czasu na krojenie. Ale pierogi z mieloną rybą nadal lepiej gotować z całej ryby. Jakie są jego zalety:
- tańsza jest cała tusza z głową;
- nie ma grubej warstwy lodu, jak na filecie;
- w rybach wypatroszonych można znaleźć kawior (doskonale uzupełni mięso mielone);
- Z głowy, kręgosłupa, ogona i płetw można ugotować pyszny bulion na pierogi lub zupę rybną.
Jak pokroić rybę
Pierogi z czerwoną rybą (na przykład z łososiem lub różowym łososiem) dobrze uzupełnia sos sojowy. Można go dodawać bezpośrednio do mięsa mielonego lub podawać osobno do gotowych pierogów.
Przepis krok po kroku na pierogi rybne ze zdjęciem
Zawartość kalorii w pierogach rybnych będzie zależeć od ich rodzaju i od tego, co oprócz ryby włożysz do mięsa mielonego. Tak więc np. pierogi z rybą i smalcem będą o wiele bardziej pożywne niż tylko z rybą, ale w każdym razie są smaczne i mniej pożywne niż z wieprzowiną czy jagnięciną. Z takim nadzieniem możesz zrobić pierogi, będzie bardzo smacznie.
Do testu będziesz potrzebować:
- mąka – 3 szklanki;
- jajka – 2 sztuki;
- woda – 1 szklanka;
- olej roślinny – 2 łyżki stołowe (dla elastyczności ciasta);
- sól – 1 łyżeczka.
Do wypełnienia będziesz potrzebować:
- filet rybny – 1 kg;
- smalec (opcjonalnie) – 200 g;
- cebula – 2 duże główki;
- czosnek – 2 ząbki;
- sól, przyprawy – do smaku;
- sok z cytryny – 1 łyżka stołowa;
- koperek świeży.
Gotowanie krok po kroku
Mięso mielone wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Pierogi gotujemy w bulionie lub po prostu w wodzie przez 5-7 minut. Przed podaniem można je polać roztopionym masłem lub kwaśną śmietaną. Posyp świeżymi ziołami.
Przepis na pierogi rybne nie jest tak skomplikowany, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Zabierz się do pracy, a dostaniesz nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe danie rybne dla całej rodziny.