Pierogi z serem według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pierogi z serem, zapiekane w piekarniku - trudno sobie wyobrazić smaczniejsze

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik kuchenny, naczynie do pieczenia, rękawica kuchenna, szpatułka silikonowa, deska do krojenia, waga kuchenna, miska, nóż, talerz głęboki, tarka, trzepaczka, arkusz folii, talerz do serwowania.

Składniki

tytuł numer
mrożone pierogi 1 kg
Średnia cebula 2 szt.
kwaśna śmietana 450 gramów
jajka kurze 5 sztuk.
Sól 3 gramy
olej roślinny 50g
holenderski ser 200 gramów
Pietruszka Belka
pieprz mielony szczypać

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie surowców i składników

  • Cebula średnia (2 szt.) Obrać, umyć i pokroić w cienkie półpierścienie. Smażyć na rozgrzanym oleju, cały czas mieszając, na złoty kolor.

    Do przygotowania pierogów z serem posiekaj cebulę

  • Zetrzyj holenderski ser (200 g) na grubej tarce i połóż na talerzu. Pęczek pietruszki posortować, opłukać, osuszyć i drobno posiekać.

    Aby przygotować knedle serowe, przygotuj składniki

  • Nasmaruj formę podgrzaną w piekarniku olejem roślinnym. Mrożone knedle (1 kg) układamy równą warstwą w foremce i smarujemy je smażoną cebulką.

    Aby przygotować pierogi z serem posmaruj formę masłem

  • W głębokiej misce wymieszać jajka kurze (5 szt.), śmietanę (450 g), sól (3 g), szczyptę mielonego pieprzu i wszystko mieszać trzepaczką do uzyskania jednorodnej, bujnej masy.

    Do przygotowania pierogów z serem przygotuj nadzienie

  • Gotowy sos śmietanowo-jajeczny równomiernie wylewamy na knedle w formie.

    Aby przygotować knedle serowe, połącz składniki

  • I na koniec posyp wszystko tartym holenderskim serem.

    Pierogi z serem zapiekane w piekarniku – trudno wymyślić smaczniejsze

  • Czy wiedziałeś? W traktacie „Święto” Platona, napisanym w 385-380 pne. np. jest danie przypominające pierogi – kawałki mięsa zawinięte w makaron.

    Pieczenie

    Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 35-40 minut. Aby roztopiony ser nie przypalił się w piekarniku, przykryj formę folią po 10-15 minutach od rozpoczęcia pieczenia i kontynuuj pieczenie, aż knedle będą gotowe.

    Pierogi z serem według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

    Złożenie i odprawa

    • Gotowe knedle z serem ostudzić w formie, pokroić na porcje, ostrożnie ułożyć na talerzu i posypać drobno posiekanymi ziołami.
    • Można je podawać z zupą grzybową, barszczem lub bulionem.
    • Może być również oferowana jako samodzielne danie z dodatkiem warzyw duszonych, marynowanych, gotowanych lub świeżych.
    • Uzupełnieniem tego dość satysfakcjonującego posiłku będą świeżo przygotowane lub konserwowe sałatki, grzyby (marynowane, duszone, smażone).
    • Smak tego dania dobrze podkreślają następujące sosy: adżika, pesto, ketchup, sos curry, sos grzybowy, sos serowy, sos śliwkowy.

    Pierogi z serem zapiekane w piekarniku – trudno wymyślić smaczniejsze

    Czy wiedziałeś? Nawiasem mówiąc, jeśli właściciel domu zaserwował Ci pierogi nie tylko na dużym talerzu, ale także z hojnym „groszkiem”, to jest dla Ciebie wyraźnie wspierający i przyjazny.

    Przepis

    Proponujemy Ci jeden z najlepszych przepisów na gotowanie pierogów z serem zapiekanym w piekarniku. Będziesz mógł zobaczyć cały proces gotowania w ruchu i na pewno będziesz mógł go powtórzyć w domu. Miłego oglądania.

    Jeśli chcesz odkryć nowe doznania lub nigdy nie gotowałeś pierogów z serem w piekarniku, sprawdź ten podstawowy przepis. Można trochę pomarzyć, wybierając różne składniki do pieczenia w towarzystwie pierogów: smażone grzyby, marynowana kukurydza, różne mrożone mieszanki warzyw, dużo siekanej zieleniny. Latem można używać świeżych warzyw – papryki, cukinii, bakłażana, fasolki szparagowej, pomidorów. Improwizuj, a Twoje danie stanie się jaśniejsze i bardziej soczyste. I nie zapomnij podzielić się swoimi doświadczeniami w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author