Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik kuchenny, naczynie do pieczenia, rękawica kuchenna, szpatułka silikonowa, deska do krojenia, waga kuchenna, miska, nóż, talerz głęboki, tarka, trzepaczka, arkusz folii, talerz do serwowania.
Składniki
tytuł | numer |
mrożone pierogi | 1 kg |
Średnia cebula | 2 szt. |
kwaśna śmietana | 450 gramów |
jajka kurze | 5 sztuk. |
Sól | 3 gramy |
olej roślinny | 50g |
holenderski ser | 200 gramów |
Pietruszka | Belka |
pieprz mielony | szczypać |
Gotowanie krok po kroku
Przygotowanie surowców i składników
Czy wiedziałeś? W traktacie „Święto” Platona, napisanym w 385-380 pne. np. jest danie przypominające pierogi – kawałki mięsa zawinięte w makaron.
Pieczenie
Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 35-40 minut. Aby roztopiony ser nie przypalił się w piekarniku, przykryj formę folią po 10-15 minutach od rozpoczęcia pieczenia i kontynuuj pieczenie, aż knedle będą gotowe.
Złożenie i odprawa
- Gotowe knedle z serem ostudzić w formie, pokroić na porcje, ostrożnie ułożyć na talerzu i posypać drobno posiekanymi ziołami.
- Można je podawać z zupą grzybową, barszczem lub bulionem.
- Może być również oferowana jako samodzielne danie z dodatkiem warzyw duszonych, marynowanych, gotowanych lub świeżych.
- Uzupełnieniem tego dość satysfakcjonującego posiłku będą świeżo przygotowane lub konserwowe sałatki, grzyby (marynowane, duszone, smażone).
- Smak tego dania dobrze podkreślają następujące sosy: adżika, pesto, ketchup, sos curry, sos grzybowy, sos serowy, sos śliwkowy.
Czy wiedziałeś? Nawiasem mówiąc, jeśli właściciel domu zaserwował Ci pierogi nie tylko na dużym talerzu, ale także z hojnym „groszkiem”, to jest dla Ciebie wyraźnie wspierający i przyjazny.
Przepis
Proponujemy Ci jeden z najlepszych przepisów na gotowanie pierogów z serem zapiekanym w piekarniku. Będziesz mógł zobaczyć cały proces gotowania w ruchu i na pewno będziesz mógł go powtórzyć w domu. Miłego oglądania.
Jeśli chcesz odkryć nowe doznania lub nigdy nie gotowałeś pierogów z serem w piekarniku, sprawdź ten podstawowy przepis. Można trochę pomarzyć, wybierając różne składniki do pieczenia w towarzystwie pierogów: smażone grzyby, marynowana kukurydza, różne mrożone mieszanki warzyw, dużo siekanej zieleniny. Latem można używać świeżych warzyw – papryki, cukinii, bakłażana, fasolki szparagowej, pomidorów. Improwizuj, a Twoje danie stanie się jaśniejsze i bardziej soczyste. I nie zapomnij podzielić się swoimi doświadczeniami w komentarzach.