Pierogi z ziemniakami: przepisy z pieczarkami i smalcem

3 przepisy na pierogi z ziemniakami i dodatkami

Pierogi stworzone za pomocą pielmieni uzyskuje się nie tylko szybko, ale i pięknie, ponieważ na wyjściu wszystkie mają ten sam kształt. Ale która kluska jest lepsza – ręczna czy elektryczna? Wszystko zależy od Twoich preferencji.

Zalety pieroga ręcznego

Knedel ręczny może być plastikowy lub wykonany z metalu, zwykle aluminium.

  • Praktyczność. Plastikową formę można myć w zmywarce, a gumowane nóżki zapobiegają ślizganiu się po powierzchni stołu. Jak pokazuje praktyka, metalowa patelnia do klusek przyczynia się do ułatwienia procesu gotowania, ponieważ ciasto jest doskonale oddzielone od aluminiowej powierzchni.
  • Wygoda. Jednostka ręczna jest bardzo wygodna w użyciu ze względu na standardowy okrągły kształt, ponieważ niedoświadczonym gospodyniom domowym łatwiej jest rozwałkować okrągłą niż kwadratową warstwę ciasta.
  • . Kolejnym plusem jest jego koszt, który jest bardzo demokratyczny!

kluska

3 przepisy na knedle ziemniaczane

Przepis na pierogi z ziemniakami można uzupełnić pieczarkami, cebulą, a także mięsem mielonym i smalcem.

Z surowymi ziemniakami

Powszechnie wiadomo, że ziemniaki mają wysokie walory smakowe i odżywcze. Ze względu na zawartość w swoim składzie znacznej ilości potasu, ziemniaki wspomagają wydalanie soli z organizmu, co poprawia przemianę materii. Pierogi z surowymi ziemniakami – niedrogi przepis, który można przygotować w dzień powszedni.

Pierogi z surowymi ziemniakami
Będziesz potrzebować:

  • surowe ziemniaki, średnie bulwy – 6 szt.;
  • mąka pszenna – 2 szklanki;
  • przegotowana woda, wstępnie schłodzona – 1 szklanka;
  • jajka – 2 szt .;
  • cebula – 5 szt .;
  • oliwa roślinna lub z oliwek – 3 łyżki;
  • sól, mielony czarny pieprz i groszek – do smaku.

Gotowanie

  • Zagnieść ciasto na bazie wody i jajek dodanych do wcześniej przesianej mąki. Dokładnie wymieszaj i wlej trochę oleju, aby uzyskać giętki materiał do modelowania. Odstaw na krótki czas (20-30 minut).
  • Ziemniaki i cebulę obrać, opłukać i posiekać w blenderze lub maszynce do mięsa. Wyciśnij sok, otrzymasz surowe mielone mięso ziemniaczano-cebulowe. Dodaj do niego przyprawy według uznania.
  • Ciasto rozwałkować, położyć cienką warstwę na knedle, następnie posortować ziemniaki z cebulą w komórki, na wierzch zawinąć kolejną cienką warstwę ciasta. Zwiń górę wałkiem do ciasta i wyjmij mini placki ziemniaczane z formy.
  • Gotować w wodzie z liściem laurowym, pieprzem i solą przez około 5-7 minut. Wszystko jest gotowe!
  • Część pierogów można przechowywać w zamrażarce do trzech do czterech miesięcy i gotować według uznania.
  • Knedle ziemniaczane mogą być z mięsem, ale wtedy przepis na ciasto będzie się nieco różnił od chudego. W przypadku pierogów z mięsem mielonym ciasto będzie bardziej strome bez dodatku oleju, który nadaje elastyczność.

    Z grzybami

    Szeroka gama przydatnych właściwości grzybów – istnieją aminokwasy niezbędne dla organizmu i minerały, które praktycznie nie znikają w wyniku suszenia lub zamrażania. Ponadto zawarta w grzybach lecytyna zapobiega gromadzeniu się cholesterolu. Jak gotować pierogi z ziemniakami i grzybami?

    Pierogi z pieczarkami i ziemniakami
    Będziesz potrzebować:

    • mąka pszenna – 2 szklanki;
    • jajko – 1 szt .;
    • schłodzona przegotowana woda – 200 ml;
    • cebula – 1 duża;
    • pieczarki świeże, można zamrozić – 400 g;
    • surowe ziemniaki, średnie bulwy – 5 szt.;
    • masło – 50 g;
    • oliwa roślinna lub z oliwek – 2 łyżki stołowe;
    • sól, czosnek, mielony czarny pieprz i groszek – do smaku.

    Gotowanie

  • Zagnieść ciasto na kluski z mąki, wody i jednego jajka, dodać trochę oleju, odstawić na pół godziny.
  • Ziemniaki obrać, zetrzeć na grubej tarce.
  • Jeśli grzyby są zamrożone, najpierw je rozmroź, spuść wodę, a następnie drobno posiekaj. Obierz i posiekaj cebulę.
  • Wymieszać nadzienie z ziemniaków, cebuli i posiekanych grzybów, dodać trochę masła, czosnek, przyprawy.
  • Ugotowane ciasto rozwałkować, nałożyć warstwę na pielmieni, ułożyć nadzienie, drugą warstwę zawinąć na wierzch. Wyjmij to z formy. Knedle z mielonymi grzybami i ziemniakami ugotować w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i pieprzem.
  • Jeśli do surowego nadzienia ziemniaczanego dodasz trochę masła, nauczy się on być bardziej soczysty i smaczniejszy.

    Z bekonem

    Tłuszcz zawiera ważny kwas arachidonowy, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i hormonalnego człowieka. Knedle z ziemniakami i boczkiem – autorski przepis, dzięki któremu powstają knedle z nadzieniem przypominającym placki ziemniaczane.

    Pierogi z ziemniakami i smalcem
    Będziesz potrzebować:

    • mąka pszenna – 2 szklanki;
    • schłodzona przegotowana woda – 1 szklanka;
    • cebula – 1 szt .;
    • surowe ziemniaki – 8 szt .;
    • świeży tłuszcz – 150 g;
    • oliwa roślinna lub z oliwek – 2 łyżki stołowe;
    • masło – do smaku i pożądania;
    • sól, czosnek, mielony czarny pieprz i groszek – do smaku.

    Gotowanie

  • Wyrobić ciasto na bazie przesianej mąki pszennej i przegotowanej wody, dodać trochę soli i oliwy słonecznikowej (oliwa). Zostaw go, żeby tam dotarł.
  • Surowe ziemniaki obieramy, następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa wraz z boczkiem i obraną cebulą. Wyciśnij sok, uzyskując gęste mięso mielone ziemniaczano-cebulowe ze smalcem. Dodaj zmiażdżony czosnek, zmielony pieprz.
  • Łyżeczką posmarować komórki knedlami, obłożonymi ciastem, gotowym mięsem mielonym z boczkiem, na wierzchu rozwałkować drugą warstwę ciasta. Pierogi gotujemy około 5-7 minut również z przyprawami.
  • Salo możesz zastąpić mięsem mielonym, wtedy dostaniesz pierogi z mięsem mielonym i ziemniakami. Pierogi ze smalcem najlepiej podawać z masłem, posypane świeżymi ziołami: cebulą, czosnkiem, koperkiem.

    Przepis na knedle z dodatkiem boczku, świeżych lub mrożonych grzybów pomoże szybko zaspokoić głód o każdej porze dnia. Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author