Piersi z kurczaka z kaszą gryczaną krok po kroku przepis ze zdjęciem

Piersi z kurczaka z kaszą gryczaną – szybki obiad bez dodatkowych kalorii

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • rondel z pokrywką;
  • kołek;
  • zlewka;
  • nóż kuchenny;
  • czajnik;
  • deska do krojenia;
  • marchewka;
  • prasa do czosnku lub drobna tarka;
  • głęboka patelnia z grubym dnem lub kotłem;
  • Łopatka;
  • łyżka.

Składniki

Gryka 2 stosy
Pierś z kurczaka 1 szt.
Cebula 2 szt.
ogromna marchewka 1 szt.
Pasta pomidorowa lub pomidorowa 1 sztuka / 2-3 sztuki l.
Czosnek 4 goździki
Sól Smak
Woda 3-4 stosy.
Olej roślinny 1 ul. l.
Czerwona papryka mielona Smak
słodka papryka Smak

Gotowanie krok po kroku

  • W czajniku podgrzej około 3-4 szklanki wody. Gdy woda się zagotuje, na patelnię przelewamy 2 szklanki kaszy gryczanej i zalewamy wrzątkiem. Przykryj patelnię pokrywką i odstaw kaszę gryczaną na kilka minut. W tym czasie będzie dobrze pęcznieć i zaparzać.

    Jak gotować piersi z kurczaka z kaszą gryczaną

  • Podczas przygotowywania kaszy gryczanej kroimy filet z kurczaka i warzywa. Do dania potrzebujesz 1 dużej piersi. Jeśli kupiłeś mięso z kością, musisz pokroić 2 filety. Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Następnie posiekaj 2 małe cebule. Najpierw trzeba je pokroić na 2 połówki, a następnie zmielić na małe kostki.

    Posiekaj cebulę do ugotowania

  • Duże marchewki obiera się i wciera na grubej tarce.

    Aby przygotować danie, zetrzyj marchewki

  • Świeży pomidor kroimy również w drobną kostkę. Możesz również użyć mrożonych pomidorów do dania, jeśli nie masz świeżych. Podobny produkt można również zastąpić pastą pomidorową.

    Aby przygotować danie, posiekaj pomidory

  • Przepuszczamy 4 ząbki czosnku przez prasę lub rozcieramy je na drobnej tarce. Jeśli nie lubisz czosnku, możesz go usunąć z przepisu lub dodać mniejszą ilość.

    Aby przygotować danie, zetrzyj czosnek

  • Danie gotujemy na głębokiej patelni z grubym dnem lub w kotle. Wlać do pojemnika 1 łyżkę. l. olej roślinny i rozprowadź posiekaną pierś z kurczaka na rozgrzanym oleju. Dusić mięso do połowy ugotowane na średnim ogniu.

    Usmaż mięso, aby przygotować danie

  • Posolić mięso do smaku i doprawić słodką papryką i mieloną czerwoną papryką. Zastąp przyprawami, co chcesz, jeśli chcesz. Wszystko dobrze miksujemy. Gdy pierś będzie już w połowie ugotowana, dodaj drobno posiekaną cebulę i startą marchewkę. Wszystko mieszamy i dusimy przez kilka minut pod przykryciem.

    Pieczone warzywa do gotowania

  • Po kilku minutach dodaj pokrojony pomidor lub 2-3 łyżki stołowe do pozostałych składników na patelni. l. pasta pomidorowa Pod koniec gulaszu dodaj posiekany czosnek, wszystko ponownie mieszając.

    Smaż składniki, aby przygotować danie

  • Całkowicie spuchniętą kaszę gryczaną dodaje się na patelnię do piersi kurczaka i warzyw. Jeśli nie ma wystarczającej ilości płynu, możesz dodać trochę wrzącej wody. Dobrze wymieszaj składniki, przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez około kwadrans.

    Połącz składniki, aby przygotować danie

  • Kasza gryczana z piersią kurczaka jest gotowa po 15 minutach. Okazuje się bardzo smaczny i kruchy, a pierś jest miękka i soczysta. Na obiad lub kolację podajemy gotowe danie. Na wierzchu gryki możesz posypać posiekanymi ziołami lub użyć dowolnego sosu.

    Piersi z kurczaka z kaszą gryczaną według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Przepis

    Twoją uwagę zwraca przepis, według którego otrzymasz kruchą kaszę gryczaną z soczystą piersią z kurczaka. Przygotowanie takiego dania jest proste, a cały proces szczegółowo opisany. Potrzebne składniki i ich ilość znajdziesz na początku. Możesz również samodzielnie przeliczyć proporcje produktów, jeśli potrzebujesz przygotować danie dla większej lub mniejszej liczby osób.

    Próbowałeś ugotować kaszę gryczaną z piersią kurczaka według przepisu przedstawionego powyżej? Czy jesteś zadowolony z powstałego dania i jakich dodatkowych składników użyłeś? Z czym zazwyczaj podajesz kaszę gryczaną z kurczakiem? Warto wiedzieć w komentarzach o swoich kulinarnych doznaniach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author