
Sprzęt i przybory kuchenne:
- rondel z pokrywką;
- kołek;
- zlewka;
- nóż kuchenny;
- czajnik;
- deska do krojenia;
- marchewka;
- prasa do czosnku lub drobna tarka;
- głęboka patelnia z grubym dnem lub kotłem;
- Łopatka;
- łyżka.
Składniki
Gryka | 2 stosy |
Pierś z kurczaka | 1 szt. |
Cebula | 2 szt. |
ogromna marchewka | 1 szt. |
Pasta pomidorowa lub pomidorowa | 1 sztuka / 2-3 sztuki l. |
Czosnek | 4 goździki |
Sól | Smak |
Woda | 3-4 stosy. |
Olej roślinny | 1 ul. l. |
Czerwona papryka mielona | Smak |
słodka papryka | Smak |
Gotowanie krok po kroku
W czajniku podgrzej około 3-4 szklanki wody. Gdy woda się zagotuje, na patelnię przelewamy 2 szklanki kaszy gryczanej i zalewamy wrzątkiem. Przykryj patelnię pokrywką i odstaw kaszę gryczaną na kilka minut. W tym czasie będzie dobrze pęcznieć i zaparzać. 
Podczas przygotowywania kaszy gryczanej kroimy filet z kurczaka i warzywa. Do dania potrzebujesz 1 dużej piersi. Jeśli kupiłeś mięso z kością, musisz pokroić 2 filety. Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę. 
Następnie posiekaj 2 małe cebule. Najpierw trzeba je pokroić na 2 połówki, a następnie zmielić na małe kostki. 
Duże marchewki obiera się i wciera na grubej tarce. 
Świeży pomidor kroimy również w drobną kostkę. Możesz również użyć mrożonych pomidorów do dania, jeśli nie masz świeżych. Podobny produkt można również zastąpić pastą pomidorową. 
Przepuszczamy 4 ząbki czosnku przez prasę lub rozcieramy je na drobnej tarce. Jeśli nie lubisz czosnku, możesz go usunąć z przepisu lub dodać mniejszą ilość. 
Danie gotujemy na głębokiej patelni z grubym dnem lub w kotle. Wlać do pojemnika 1 łyżkę. l. olej roślinny i rozprowadź posiekaną pierś z kurczaka na rozgrzanym oleju. Dusić mięso do połowy ugotowane na średnim ogniu. 
Posolić mięso do smaku i doprawić słodką papryką i mieloną czerwoną papryką. Zastąp przyprawami, co chcesz, jeśli chcesz. Wszystko dobrze miksujemy. Gdy pierś będzie już w połowie ugotowana, dodaj drobno posiekaną cebulę i startą marchewkę. Wszystko mieszamy i dusimy przez kilka minut pod przykryciem. 
Po kilku minutach dodaj pokrojony pomidor lub 2-3 łyżki stołowe do pozostałych składników na patelni. l. pasta pomidorowa Pod koniec gulaszu dodaj posiekany czosnek, wszystko ponownie mieszając. 
Całkowicie spuchniętą kaszę gryczaną dodaje się na patelnię do piersi kurczaka i warzyw. Jeśli nie ma wystarczającej ilości płynu, możesz dodać trochę wrzącej wody. Dobrze wymieszaj składniki, przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez około kwadrans. 
Kasza gryczana z piersią kurczaka jest gotowa po 15 minutach. Okazuje się bardzo smaczny i kruchy, a pierś jest miękka i soczysta. Na obiad lub kolację podajemy gotowe danie. Na wierzchu gryki możesz posypać posiekanymi ziołami lub użyć dowolnego sosu. 
Przepis
Twoją uwagę zwraca przepis, według którego otrzymasz kruchą kaszę gryczaną z soczystą piersią z kurczaka. Przygotowanie takiego dania jest proste, a cały proces szczegółowo opisany. Potrzebne składniki i ich ilość znajdziesz na początku. Możesz również samodzielnie przeliczyć proporcje produktów, jeśli potrzebujesz przygotować danie dla większej lub mniejszej liczby osób.
Próbowałeś ugotować kaszę gryczaną z piersią kurczaka według przepisu przedstawionego powyżej? Czy jesteś zadowolony z powstałego dania i jakich dodatkowych składników użyłeś? Z czym zazwyczaj podajesz kaszę gryczaną z kurczakiem? Warto wiedzieć w komentarzach o swoich kulinarnych doznaniach.