
Sprzęt i przybory kuchenne :
- multicooker;
- łyżeczka do herbaty;
- łyżka;
- nóż;
- deska do krojenia;
- szpatułka do multicookera;
- papierowe ręczniki.
Składniki
Ryż długoziarnisty | 500 gramów |
Baranina | 500 gramów |
Marchewka | 1-2 szt. |
Cebula | 2-3 szt. |
Czosnek | 1 głowa |
Zira | 1 łyżeczka |
Kwaśnica | 1 łyżeczka |
Kurkuma | ½ łyżeczki |
Zmielona papryczka chili | ¼ łyżeczki |
Kolendra | ½ łyżeczki |
Sól | smak |
Woda | 900-1000 ml |
Czy wiedziałeś? Do gotowania pilawu nadaje się każda część jagnięciny, może z wyjątkiem golonki. Dlatego tak ważne jest, aby wybierać świeże i wysokiej jakości mięso: łagodna jagnięcina jest jędrna i elastyczna w dotyku, jej tłuszcz jest biały. Jeśli tłuszcz ma pewną żółtość i kruchość, to jest to mięso starego barana lub owcy. Kupując nie zapomnij zrobić testu na dziurkę po zaprasowaniu – powinna się wyrównać. Po dobrym powąchaniu można określić stopień świeżości – zapach powinien być przyjemny, bez stęchlizny i zgnilizny.
Gotowanie krok po kroku
Przygotowywanie posiłków
Weź 500 g ryżu długoziarnistego i dokładnie wypłucz, aby woda w końcu stała się całkowicie przezroczysta. Aby usunąć z niego nadmiar skrobi – spowoduje to kruszenie się potrawy, możesz wstępnie namoczyć ryż przez 30 minut. 
Jagnięcinę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zdjąć wszystkie folie. Pokrój mięso na małe kawałki; te, które zawierają tłuszcz, odstawiaj na bok. 
Marchewki i cebulę umyć pod bieżącą wodą, oczyścić i pokroić: marchewki – w cienkie paski lub małe półkola, a cebulę – w drobną kostkę. Dobrze myjemy czosnek, ale nie obieramy go. 
Gotowanie pilawu
Wysyłamy kawałki jagnięciny ze smalcem lub po prostu kawałki smalcu do nagrzanej miski multicookera w trybie „Smażenie” i pozwalamy, aby tłuszcz się rozpuścił. Jest to konieczne, aby nie używać warzyw ani masła. 
Jak tylko tłuszcz usmaży się do stanu skwarków, do miski wrzucić całą resztę mięsa i smażyć na złoty kolor. 
Dodaj posiekaną marchewkę i cebulę, wymieszaj i smaż razem z mięsem przez 1-2 minuty. 
Napełnij miskę wodą, aby płyn całkowicie pokrył mięso i warzywa. 
Dodaj przyprawy: 1 łyżeczka. zira, 1 łyżeczka. berberys, ½ łyżeczki kurkuma, ¼ łyżeczki mielona papryczka chili i ½ łyżeczki. kolendra. Możesz użyć innych przypraw, które lubisz w dowolnych proporcjach, a także możesz użyć gotowej mieszanki pilaw. Potrawę również solimy do smaku i mieszamy składniki. 
Wolną kuchenkę przełączamy w tryb „Gulasz” i gotujemy zirvak (bulion pilawowy) przez 30-60 minut, co będzie zależeć od rodzaju i świeżości mięsa, a także wieku zwierzęcia. 
Gdy zirvak jest gotowy, wlej do niego przygotowany ryż od góry, rozprowadź go na całej misce multicookera i upewnij się, że bulion przykrywa płatki o 1,5-2 cm; w razie potrzeby zalać gorącą przegotowaną wodą. 
Doprowadzamy ryż do gotowości (15-20 minut). 5 minut przed końcem gotowania włożyć do ryżu główkę czosnku. 
Po zakończeniu wyjmujemy czosnek z pilawu i mieszamy tak, aby produkty były jeszcze lepiej połączone ze sobą. 
Pilaw serwujemy jako drugie lub samodzielne danie z główką czosnku, ostrą papryczką chili, podpłomykami bez drożdży, kefirem lub opalenizną. 
Przepis
Możesz również utrwalić swoją wiedzę na temat gotowania pilawu jagnięcego w powolnej kuchence za pomocą, w której uwzględnione są wszystkie etapy tworzenia tego dania.
Teraz, jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem multicookera, teraz niezbędnego w kuchni, możesz łatwo iw krótkim czasie ugotować bardzo smaczny, satysfakcjonujący i pachnący pilaw jagnięcy. Dzięki obfitości przypraw i odpowiedniemu mięsu, pilaw z wolnej kuchenki raczej nie ustąpi nawet podobnemu daniu z kociołka, więc zakończ ten przepis i jak najszybciej ugotuj pilaw jagnięcy dla całej rodziny. Co lubisz gotować w wolnej kuchence? Jak często zastępuje Twój zwykły piec? Czekamy na historie w komentarzach. Napisz również, jeśli masz wskazówki i dodatki do tego przepisu. Smakołyk i twórcza inspiracja w kuchni!
Inne przepisy na pilaw
Pilaw w piekarniku
Pilaw z kurczakiem
Pilaw wieprzowy w rondelku
Pilaw uzbecki z kurczakiem Pilaw wieprzowy w wolnym
naczyniu
Smacznego!