Pilaw jagnięcy w powolnej kuchence według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pilaw jagnięcy w powolnej kuchence - prosty i szybki przepis

Sprzęt i przybory kuchenne :

  • multicooker;
  • łyżeczka do herbaty;
  • łyżka;
  • nóż;
  • deska do krojenia;
  • szpatułka do multicookera;
  • papierowe ręczniki.

Składniki

Ryż długoziarnisty 500 gramów
Baranina 500 gramów
Marchewka 1-2 szt.
Cebula 2-3 szt.
Czosnek 1 głowa
Zira 1 łyżeczka
Kwaśnica 1 łyżeczka
Kurkuma ½ łyżeczki
Zmielona papryczka chili ¼ łyżeczki
Kolendra ½ łyżeczki
Sól smak
Woda 900-1000 ml

Czy wiedziałeś? Do gotowania pilawu nadaje się każda część jagnięciny, może z wyjątkiem golonki. Dlatego tak ważne jest, aby wybierać świeże i wysokiej jakości mięso: łagodna jagnięcina jest jędrna i elastyczna w dotyku, jej tłuszcz jest biały. Jeśli tłuszcz ma pewną żółtość i kruchość, to jest to mięso starego barana lub owcy. Kupując nie zapomnij zrobić testu na dziurkę po zaprasowaniu – powinna się wyrównać. Po dobrym powąchaniu można określić stopień świeżości – zapach powinien być przyjemny, bez stęchlizny i zgnilizny.

Gotowanie krok po kroku

Przygotowywanie posiłków

  • Weź 500 g ryżu długoziarnistego i dokładnie wypłucz, aby woda w końcu stała się całkowicie przezroczysta. Aby usunąć z niego nadmiar skrobi – spowoduje to kruszenie się potrawy, możesz wstępnie namoczyć ryż przez 30 minut.

    Dobrze umyj ryż.

  • Jagnięcinę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zdjąć wszystkie folie. Pokrój mięso na małe kawałki; te, które zawierają tłuszcz, odstawiaj na bok.

    Pokrój jagnię na kawałki.

  • Marchewki i cebulę umyć pod bieżącą wodą, oczyścić i pokroić: marchewki – w cienkie paski lub małe półkola, a cebulę – w drobną kostkę. Dobrze myjemy czosnek, ale nie obieramy go.

    Kroimy cebulę i marchew.

  • Gotowanie pilawu

  • Wysyłamy kawałki jagnięciny ze smalcem lub po prostu kawałki smalcu do nagrzanej miski multicookera w trybie „Smażenie” i pozwalamy, aby tłuszcz się rozpuścił. Jest to konieczne, aby nie używać warzyw ani masła.

    Najpierw usmaż tłuste kawałki mięsa w powolnej kuchence.

  • Jak tylko tłuszcz usmaży się do stanu skwarków, do miski wrzucić całą resztę mięsa i smażyć na złoty kolor.

    Dodać resztę mięsa, smażyć na złoty kolor.

  • Dodaj posiekaną marchewkę i cebulę, wymieszaj i smaż razem z mięsem przez 1-2 minuty.

    Dodaj cebulę i marchew.

  • Napełnij miskę wodą, aby płyn całkowicie pokrył mięso i warzywa.

    Dodaj wodę, aby przykryć jedzenie.

  • Dodaj przyprawy: 1 łyżeczka. zira, 1 łyżeczka. berberys, ½ łyżeczki kurkuma, ¼ łyżeczki mielona papryczka chili i ½ łyżeczki. kolendra. Możesz użyć innych przypraw, które lubisz w dowolnych proporcjach, a także możesz użyć gotowej mieszanki pilaw. Potrawę również solimy do smaku i mieszamy składniki.

    Czas dodać przyprawy i sól.

  • Wolną kuchenkę przełączamy w tryb „Gulasz” i gotujemy zirvak (bulion pilawowy) przez 30-60 minut, co będzie zależeć od rodzaju i świeżości mięsa, a także wieku zwierzęcia.

    Gotuj mięso z warzywami przez 40 minut.

  • Gdy zirvak jest gotowy, wlej do niego przygotowany ryż od góry, rozprowadź go na całej misce multicookera i upewnij się, że bulion przykrywa płatki o 1,5-2 cm; w razie potrzeby zalać gorącą przegotowaną wodą.

    Wkładamy ryż do wolnowaru. woda powinna go całkowicie zakryć.

  • Doprowadzamy ryż do gotowości (15-20 minut). 5 minut przed końcem gotowania włożyć do ryżu główkę czosnku.

    W prawie gotowym naczyniu połóż główkę czosnku.

  • Po zakończeniu wyjmujemy czosnek z pilawu i mieszamy tak, aby produkty były jeszcze lepiej połączone ze sobą.

    Wymieszaj gotowe danie.

  • Pilaw serwujemy jako drugie lub samodzielne danie z główką czosnku, ostrą papryczką chili, podpłomykami bez drożdży, kefirem lub opalenizną.

    Jak widać, gotowanie pilawu jagnięcego w powolnej kuchence nie jest trudne.

  • Przepis

    Możesz również utrwalić swoją wiedzę na temat gotowania pilawu jagnięcego w powolnej kuchence za pomocą, w której uwzględnione są wszystkie etapy tworzenia tego dania.

    Teraz, jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem multicookera, teraz niezbędnego w kuchni, możesz łatwo iw krótkim czasie ugotować bardzo smaczny, satysfakcjonujący i pachnący pilaw jagnięcy. Dzięki obfitości przypraw i odpowiedniemu mięsu, pilaw z wolnej kuchenki raczej nie ustąpi nawet podobnemu daniu z kociołka, więc zakończ ten przepis i jak najszybciej ugotuj pilaw jagnięcy dla całej rodziny. Co lubisz gotować w wolnej kuchence? Jak często zastępuje Twój zwykły piec? Czekamy na historie w komentarzach. Napisz również, jeśli masz wskazówki i dodatki do tego przepisu. Smakołyk i twórcza inspiracja w kuchni!

    Inne przepisy na pilaw

    Pilaw w piekarniku
    Pilaw z kurczakiem
    Pilaw wieprzowy w rondelku
    Pilaw uzbecki z kurczakiem Pilaw wieprzowy w wolnym
    naczyniu

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author