Pilaw jęczmienny: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszny pilaw jęczmienny 🍲

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • wagi kuchenne;
  • nóż;
  • łyżeczka do herbaty;
  • deska do krojenia;
  • patelnia ogniotrwała;
  • tarka;
  • czajnik;
  • powierzchnia do gotowania.

Składniki

mięso wieprzowe 500 gramów
jęczmień perłowy 200 gramów
por 3 szt.
marchewka 3 szt.
przyprawy smak
olej roślinny 50 ml
Sól 2 łyżeczki
woda 500 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Myjemy 200 g jęczmienia i moczymy w zimnej wodzie przez 30 minut.

    Gotowanie pilawu jęczmiennego

  • Losowo pokrój 500 g wieprzowiny lub innego mięsa.

    Do gotowania pilawu jęczmiennego

  • Wysyłamy wieprzowinę do głębokiego rondla, dodajemy do niej 50 ml oleju roślinnego, 1 łyżeczkę. sól i przyprawy do smaku. Smaż mięso na średnim ogniu.

    Aby ugotować pilaw z nornika, przygotuj składniki

  • Zagotuj 500 ml wody. Pokrój w średnią kostkę 3 cebule.

    Aby przygotować pilaw jęczmienny, wymieszaj składniki

  • Zetrzyj 3 marchewki na grubej tarce.

    Aby przygotować pilaw jęczmienny, zetrzyj marchewki

  • Na mięso posyłamy posiekaną cebulę i równomiernie ją rozprowadzamy. Ułóż również warstwę startej marchewki. Za warzywami na patelnię wsyp jęczmień i zalej wszystko przegotowaną gorącą wodą, której poziom powinien znajdować się 1 cm powyżej poziomu zboża.

    Aby przygotować pilaw jęczmienny, wymieszaj składniki

  • Gotuj składniki pod przykryciem przez 5 minut.

    Aby ugotować pilaw jęczmienny, przykryj pokrywką

  • Po wyznaczonym czasie dodaj 1 łyżeczkę na patelnię. sól, ponownie wszystko przykryj i gotuj przez 25 minut. Gotowe danie miksujemy i możemy podać na stole.

    Jak nauczyć się gotować pyszny pilaw z jęczmienia?

  • Ważny!  Kasza jęczmienna powinna być spożywana z umiarem. Niedostatecznie ugotowane płatki zbożowe mogą powodować zaparcia i podrażnienia żołądka.Jęczmień z mięsem będzie doskonałą alternatywą dla pilawu i urozmaici codzienne menu. Owsianka przygotowana według tego przepisu jest bardzo smaczna i pachnąca. Z pewnością ucieszy wszystkich członków Twojej rodziny.

    Jak wybrać odpowiednie płatki

    Istnieją trzy różne rodzaje jęczmienia perełkowego:

    • Jęczmień perłowy. Nadaje się do robienia kaszek, zup lub jako nadzienie.
    • Holenderski. Takie zboża gotuje się znacznie szybciej niż jęczmień.
    • Kasza jęczmienna. Najlepiej nadaje się do gotowania potraw dietetycznych, ponieważ jest bardzo drobno posiekany i dobrze się gotuje. Taka owsianka nie zatyka żołądka i pomaga oczyścić się z toksyn i toksyn.

    Wybierz odpowiednie płatki zbożowe w oparciu o swoje potrzeby i wybrane danie.

    Przepis

    Zapraszamy do obejrzenia, z którym nauczysz się gotować pyszny domowy pilaw jęczmienny.

    Jak często używasz kaszy jęczmiennej do gotowania? Podobał Ci się ten wariant pilawu z jego użyciem? Nie zapomnij podzielić się swoją opinią na temat przepisu w komentarzach.

    Inne przepisy na owsiankę

    Jęczmień z pieczarkami

    Jęczmień do dekoracji

    Jęczmień z gulaszem

    Zupa z suszonych grzybów

    Jęczmień z mięsem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author