
Sprzęt i przybory kuchenne:
- deska do krojenia;
- nóż;
- tarka;
- głęboka pojemność;
- zlewka;
- wagi kuchenne;
- łyżka;
- szklanka 200 ml;
- durszlak;
- duża patelnia z pokrywką;
- patelnia;
- talerz.
Składniki
Produkt | Ilość |
Jęczmień perłowy | 1,5 stosu. |
Cebula | 2 szt. |
Marchewka | 1 szt. |
Mięso | 400 gramów |
Woda | 2-3 litry |
Sól | smak |
Pieprz | smak |
Przyprawy | smak |
Olej roślinny | 4 łyżki. l. |
Gotowanie krok po kroku
Kasza perłowa musi być najpierw namoczona. Aby to zrobić, wlej 1,5 stosu do głębokiego pojemnika. kasza pęczak, zalać 1 litrem wody i pozostawić na noc. Namoczone płatki zbożowe gotują się znacznie szybciej, dzięki czemu oszczędzamy czas przy gotowaniu samego pilawu. 
Następnego dnia spuść wodę, wrzuć płatki do durszlaka i dokładnie spłucz. Wsyp płatki do rondla z grubym dnem. Następnie napełnij czystą wodą w stosunku 1: 3, czyli 1,5 stosu. zboża potrzebujemy 1 litr wody. Stawiamy garnek na ogniu, aby gotować. 
W międzyczasie przechodzimy do przygotowania pozostałych składników. Z łuski oczyszczamy 2 średnie cebule i kroimy w drobną kostkę. 
Oczyszczamy marchewki ze skóry i pocieramy grubą tarką. 
Następnie pokrój w drobną kostkę 400 g mięsa. Można użyć dowolnego stosunkowo chudego mięsa. 
Gdy owsianka się zagotuje, dodaj sól do smaku i wymieszaj. Pozostaw na wolnym ogniu przez 40 minut do miękkości. 
Dodaj trochę oleju roślinnego na patelnię i dobrze podgrzej. Na rozgrzaną patelnię wrzuć posiekaną cebulę, startą marchewkę i smaż na jasnozłoty kolor. 
Następnie dodaj mięso do cebuli i marchewki. Najpierw mięso musi być usmażone, a następnie duszone z przyprawami. Lepiej wziąć grubościenną dużą patelnię, można nawet żeliwną, ponieważ danie główne ugotujemy również na patelni, a żeliwo doskonale utrzymuje temperaturę. 
Gdy mięso się usmaży, posolić i dodać przyprawy. Może to być mielony czarny pieprz, mieszanka papryk, chmiel suneli, przyprawa do mięsa lub dowolna inna kolekcja przypraw według własnego uznania. 
Następnie wlej do mięsa 300 ml wody i gotuj przez 30 minut. W tym czasie jęczmień po prostu będzie miał czas na gotowanie. 
Jeśli w gotowej owsiance jęczmiennej pozostanie nadmiar płynu, należy ją przecedzić przez durszlak. Jęczmień włożyć na patelnię z mięsem i dokładnie wymieszać. Dusić przez kolejne 5 minut i przykryć pokrywką. 
Zaleca się pozostawienie pilawu z kaszy perłowej przed podaniem na patelni pod pokrywką przez co najmniej 1 godzinę, aby zdążył zaparzyć i wchłonąć soki mięsne. Smacznego. 
Przepis
Po obejrzeniu tego dowiesz się, jak ugotować pyszny i satysfakcjonujący pilaw jęczmienny z mięsem. Autor szczegółowo opisuje, jak i dlaczego należy moczyć jęczmień perełkowy. Wyraźnie pokazuje również, jak smażyć cebulę i marchewkę z mięsem, gotować jęczmień i gotować na wolnym ogniu gotowe danie.
Więc teraz wiesz, jak gotować pyszny pilaw jęczmienny z mięsem. Czy gotowałeś już podobne potrawy? Jakiego rodzaju mięsa wolisz używać do pilawu? Jakie przyprawy lubisz dodawać? Podobał Ci się nasz przepis? Co byś w nim zmienił? Podziel się swoimi pomysłami w komentarzach.