Pilaw jęczmienny z mięsem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszny pilaw jęczmienny z mięsem

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • tarka;
  • głęboka pojemność;
  • zlewka;
  • wagi kuchenne;
  • łyżka;
  • szklanka 200 ml;
  • durszlak;
  • duża patelnia z pokrywką;
  • patelnia;
  • talerz.

Składniki

Produkt Ilość
Jęczmień perłowy 1,5 stosu.
Cebula 2 szt.
Marchewka 1 szt.
Mięso 400 gramów
Woda 2-3 litry
Sól smak
Pieprz smak
Przyprawy smak
Olej roślinny 4 łyżki. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Kasza perłowa musi być najpierw namoczona. Aby to zrobić, wlej 1,5 stosu do głębokiego pojemnika. kasza pęczak, zalać 1 litrem wody i pozostawić na noc. Namoczone płatki zbożowe gotują się znacznie szybciej, dzięki czemu oszczędzamy czas przy gotowaniu samego pilawu.

    Moczymy jęczmień, a następnie myjemy.

  • Następnego dnia spuść wodę, wrzuć płatki do durszlaka i dokładnie spłucz. Wsyp płatki do rondla z grubym dnem. Następnie napełnij czystą wodą w stosunku 1: 3, czyli 1,5 stosu. zboża potrzebujemy 1 litr wody. Stawiamy garnek na ogniu, aby gotować.

    Płatki rozprowadzamy w rondlu, napełniamy wodą i gotujemy.

  • W międzyczasie przechodzimy do przygotowania pozostałych składników. Z łuski oczyszczamy 2 średnie cebule i kroimy w drobną kostkę.

    Cebulę siekamy.

  • Oczyszczamy marchewki ze skóry i pocieramy grubą tarką.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  • Następnie pokrój w drobną kostkę 400 g mięsa. Można użyć dowolnego stosunkowo chudego mięsa.

    Pokrój mięso na kawałki.

  • Gdy owsianka się zagotuje, dodaj sól do smaku i wymieszaj. Pozostaw na wolnym ogniu przez 40 minut do miękkości.

    Dodaj sól do gotowanego jęczmienia.

  • Dodaj trochę oleju roślinnego na patelnię i dobrze podgrzej. Na rozgrzaną patelnię wrzuć posiekaną cebulę, startą marchewkę i smaż na jasnozłoty kolor.

    Smażyć cebulę i marchewkę na oleju roślinnym.

  • Następnie dodaj mięso do cebuli i marchewki. Najpierw mięso musi być usmażone, a następnie duszone z przyprawami. Lepiej wziąć grubościenną dużą patelnię, można nawet żeliwną, ponieważ danie główne ugotujemy również na patelni, a żeliwo doskonale utrzymuje temperaturę.

    Połóż mięso na patelni.

  • Gdy mięso się usmaży, posolić i dodać przyprawy. Może to być mielony czarny pieprz, mieszanka papryk, chmiel suneli, przyprawa do mięsa lub dowolna inna kolekcja przypraw według własnego uznania.

    Gdy mięso się usmaży, dodaj przyprawy.

  • Następnie wlej do mięsa 300 ml wody i gotuj przez 30 minut. W tym czasie jęczmień po prostu będzie miał czas na gotowanie.

    Następnie dodaj wodę do mięsa i odstaw na pół godziny do duszenia.

  • Jeśli w gotowej owsiance jęczmiennej pozostanie nadmiar płynu, należy ją przecedzić przez durszlak. Jęczmień włożyć na patelnię z mięsem i dokładnie wymieszać. Dusić przez kolejne 5 minut i przykryć pokrywką.

    Gotowany jęczmień mieszamy z mięsem i warzywami, odstawiamy do namoczenia.

  • Zaleca się pozostawienie pilawu z kaszy perłowej przed podaniem na patelni pod pokrywką przez co najmniej 1 godzinę, aby zdążył zaparzyć i wchłonąć soki mięsne. Smacznego.

    Dostaliśmy bardzo apetyczny pilaw jęczmienny z mięsem.

  • Przepis

    Po obejrzeniu tego dowiesz się, jak ugotować pyszny i satysfakcjonujący pilaw jęczmienny z mięsem. Autor szczegółowo opisuje, jak i dlaczego należy moczyć jęczmień perełkowy. Wyraźnie pokazuje również, jak smażyć cebulę i marchewkę z mięsem, gotować jęczmień i gotować na wolnym ogniu gotowe danie.

    Więc teraz wiesz, jak gotować pyszny pilaw jęczmienny z mięsem. Czy gotowałeś już podobne potrawy? Jakiego rodzaju mięsa wolisz używać do pilawu? Jakie przyprawy lubisz dodawać? Podobał Ci się nasz przepis? Co byś w nim zmienił? Podziel się swoimi pomysłami w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author