Pilaw w piekarniku z kurczakiem według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pilaw w piekarniku z kurczakiem - budżet i prosty przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:  kuchenka, piekarnik, deska do krojenia, ostry nóż, garnek.

Składniki

Produkt Ilość
Kura 1 tusza
Marchewka 2 szt.
Cebula 2 szt.
Przyprawa do pilawu 1 ul. l.
Czosnek 2 głowy
Pietruszka Belka
Sól smak
Zira 1 ul. l.
Olej roślinny 50 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Pokrój tuszkę kurczaka na osobne części. Oddziel skrzydła i nogi w stawach.

    Kroimy tuszkę z kurczaka.

  • Oddziel pierś z kurczaka od tyłu i ramki – nie będzie potrzebna do gotowania, możesz bezpiecznie użyć tej części kurczaka do zrobienia bulionu w innych przepisach.

    Oddziel pierś z kurczaka od tyłu i ramki.

  • Oddziel piersi z kurczaka od tyłu. Pokrój każdą z piersi na kilka kawałków.

    Pokrój pierś z kurczaka na kilka kawałków.

  • Waga zestawu mięsa, w skład którego wchodzą skrzydełka, nogi i dwie piersi, powinna wynosić około 1 kg.

    Przygotowujemy całe mięso z wyjątkiem grzbietu i szkieletu.

  • Wlej 50 ml oleju roślinnego do garnka, postaw na średnim ogniu.

    W kotle podgrzewamy olej roślinny.

  • Następnie na dno kotła wyłożyć kurczaka i smażyć na złoty kolor.

    Kawałki kurczaka włożyć do oleju i podsmażyć.

  • Obierz dwie cebule. Pokrój w półpierścienie i spulchnij na małe kawałki.

    Cebulę pokroić w półpierścienie.

  • Marchewki obrać i pokroić w duże słupki.

    Marchew pokroić w cienkie słupki.

  • Początkowo do smażonego mięsa wyślij cebulę, a następnie marchewki. Dokładnie wymieszaj, smaż przez 4 minuty.

    Najpierw posyłamy cebulę do kotła na mięso, a potem marchewki.

  • Wypłucz szklankę ryżu pod bieżącą wodą. Wyślij do kotła. Rozłóż ryż na całej powierzchni mieszanki mięsno-warzywnej. Nie mieszaj.

    Ułóż warstwę umytego ryżu na wierzchu warzyw.

  • Delikatnie dodaj przegotowaną wodę wzdłuż krawędzi ryżu w takiej ilości, aby mieszanina została zlana płynem na 2 cm.

    Wlej wodę wzdłuż ścianki kotła, aby nie naruszać warstw naczynia.

  • Dodaj 1 łyżkę. l. zira, 1 łyżka. l. przyprawy do pilawu, sól do smaku. Zamiast przypraw do pilawu możesz użyć kurkumy i kolendry lub ulubionej przyprawy.

    Dodaj wszystkie niezbędne przyprawy, sól.

  • Zanurz w ryżu 2 całe główki czosnku, obrane z łuski.

    Pamiętaj, aby włożyć do kociołka 1-2 obrane główki czosnku.

  • Otrzymaną mieszankę mięsa, warzyw i ryżu wstawiamy do piekarnika na 50 minut w temperaturze 170 °. Nie trzeba przenosić mieszanki do innego naczynia, piec w garnku.

    Zamykamy kociołek pokrywką i wysyłamy do piekarnika.

  • Posiekaj pęczek pietruszki, przed podaniem posyp przygotowanym pilawem.

    Jak widać, pilaw w piekarniku z kurczakiem okazuje się nie gorszy niż według klasycznej receptury.

  • Opcje serwowania i dekorowania

    Pilaf to bardzo samodzielne danie, więc nie musisz w ogóle myśleć o dodatkowych dodatkach. Ponieważ ryż z mięsem to dość satysfakcjonujące połączenie, podawaj lekką sałatkę ze świeżych warzyw i ziół wraz z pilawem.

    Doskonałym dodatkiem będzie również kremowy sos z dodatkiem czosnku, ziół i pikantnych przypraw. Możesz udekorować danie ulubionymi drobno posiekanymi zieleniami, które dodadzą odrobinę świeżości. Podstawowym warunkiem podania jest podawanie dania na ciepło i spożywanie dużych porcji!

    Przepis

    Skorzystaj z oglądania filmu jako podpowiedzi do opanowania zawiłości gotowania i procesu krojenia kurczaka.

    Nawet klasyczny uzbecki pilaw ma bardzo różny skład, więc wykorzystaj ten przepis jako podstawę swoich kulinarnych osiągnięć. Spróbuj ugotować danie z innego rodzaju mięsa lub drobiu, zamiast marchewki dodaj rzepę, rzodkiewkę lub buraki, urozmaicaj smak pilawu przyprawami. Jak gotujesz plov? Jakich składników używasz i z czym podajesz? Podziel się swoimi przepisami w komentarzach.

    Inne przepisy na pilaw

    Pilaw w wolnowarze z wieprzowiną
    Pilaw uzbecki z jagnięciną
    Pilaw z kurczakiem w kotle Pilaw
    wołowy
    Pilaw z kurczakiem w rondlu

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author