Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, piekarnik, deska do krojenia, ostry nóż, garnek.
Składniki
Produkt | Ilość |
Kura | 1 tusza |
Marchewka | 2 szt. |
Cebula | 2 szt. |
Przyprawa do pilawu | 1 ul. l. |
Czosnek | 2 głowy |
Pietruszka | Belka |
Sól | smak |
Zira | 1 ul. l. |
Olej roślinny | 50 ml |
Gotowanie krok po kroku
Opcje serwowania i dekorowania
Pilaf to bardzo samodzielne danie, więc nie musisz w ogóle myśleć o dodatkowych dodatkach. Ponieważ ryż z mięsem to dość satysfakcjonujące połączenie, podawaj lekką sałatkę ze świeżych warzyw i ziół wraz z pilawem.
Doskonałym dodatkiem będzie również kremowy sos z dodatkiem czosnku, ziół i pikantnych przypraw. Możesz udekorować danie ulubionymi drobno posiekanymi zieleniami, które dodadzą odrobinę świeżości. Podstawowym warunkiem podania jest podawanie dania na ciepło i spożywanie dużych porcji!
Przepis
Skorzystaj z oglądania filmu jako podpowiedzi do opanowania zawiłości gotowania i procesu krojenia kurczaka.
Nawet klasyczny uzbecki pilaw ma bardzo różny skład, więc wykorzystaj ten przepis jako podstawę swoich kulinarnych osiągnięć. Spróbuj ugotować danie z innego rodzaju mięsa lub drobiu, zamiast marchewki dodaj rzepę, rzodkiewkę lub buraki, urozmaicaj smak pilawu przyprawami. Jak gotujesz plov? Jakich składników używasz i z czym podajesz? Podziel się swoimi przepisami w komentarzach.
Inne przepisy na pilaw
Pilaw w wolnowarze z wieprzowiną
Pilaw uzbecki z jagnięciną
Pilaw z kurczakiem w kotle Pilaw
wołowy
Pilaw z kurczakiem w rondlu
Smacznego!