Pilaw w powolnej kuchence z wieprzowiną według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszny pilaw w powolnej kuchence z wieprzowiną - sprawdzony przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • multicooker;
  • nóż;
  • deska do krojenia;
  • plastikowa łyżka lub szpatułka;
  • 1 głęboki pojemnik;
  • ręcznik papierowy;
  • talerz;
  • łyżka.

Składniki

Produkt Ilość
Mięso wieprzowe 600 gramów
Olej słonecznikowy 4 łyżki. l.
Ryż Devzira 2 stosy
Cebula 1 szt.
Marchewka 1 szt.
Zira 1 łyżeczka
Woda 800 ml
Przyprawy do pilawu 2 łyżeczki
Czosnek 3 głowy
Sól 1,5-2 łyżeczki

Ważny! Jeśli nie masz pod ręką zestawu przypraw do pilawu, możesz go przygotować samodzielnie, wybierając ilość składników według własnych upodobań. Zgodnie z tradycją powinien zawierać suszony berberys i mieszankę ziela angielskiego, w razie potrzeby można dodać odrobinę papryki, która nada pilawowi piękny odcień. Pamiętaj, że nie jest zwyczajem dodawanie do tego dania świeżych ziół.

Gotowanie krok po kroku

  • 600 g wieprzowiny opłukać pod zimną wodą, usunąć pozostałą wilgoć ręcznikiem papierowym i pokroić mięso na małe kawałki.

    Pokrój wieprzowinę na kawałki.

  • Na dnie miski multicooker wlej 4 łyżki. l. olej słonecznikowy, ustaw tryb smażenia na 15 minut i poczekaj, aż olej się rozgrzeje. Gdy olej się rozgrzeje, włóż mięso na kawałki do miski i usmaż, mieszając od czasu do czasu łyżką lub łopatką.

    Wkładamy wieprzowinę do miski multicookera i zaczynamy smażyć.

  • Opłucz w głębokim pojemniku pod zimną wodą 2 stosy. ryż devzira, aż woda będzie czysta, następnie zalej ją lekko gorącą wodą i odstaw.

    Ryż dokładnie opłucz pod bieżącą wodą.

  • 1 cebulę obrać z łuski i pokroić na półpierścienie, a następnie podzielić na pół. Po około 5 minutach od rozpoczęcia smażenia mięsa do miski wrzucamy posiekaną cebulę, mieszamy.

    Dodaj cebulę do wieprzowiny, wymieszaj.

  • 1 marchew myjemy, obieramy i kroimy na małe paski. Natychmiast dodaj posiekaną marchewkę do mięsa i ponownie wymieszaj łyżką.

    Pokrój marchewki w cienkie paski i włóż je również do miski multicooker.

  • Wlej do dłoni 1 łyżeczkę. zira i wcierając przyprawę między dłonie, posyp warzywami i mięsem i ponownie wymieszaj składniki w misce łyżką.

    Dodaj szczyptę tłuszczu do przyszłego pilawu.

  •  Po minucie do miski wlej 800 ml wody, dodaj 2 łyżeczki. przyprawy do pilawu i wymieszać łyżką.

    Wlej wodę do multicookera i wlej przyprawy do pilawu.

  • Z wierzchniej warstwy łuski obieramy 3 główki czosnku, całkowicie zanurzamy w wodzie z mięsem i warzywami i doprowadzamy do wrzenia.

    Do miski wkładamy również trzy preparaty czosnkowe.

  • Gdy tylko płyn się zagotuje, dodaj 1,5-2 łyżeczki. sól, wymieszaj, zamknij pokrywkę i włącz tryb „gaszenia” na 20-25 minut.

    Dodać sól.

  • Spuszczamy wodę z pojemnika z ryżem, otwieramy pokrywkę multicookera i wlewamy ryż do miski.

    Czas włożyć ryż do wolnowaru.

  • Wyrównaj ryż w misce łyżką tak, aby płyn całkowicie pokrył wszystkie ziarna ryżu.

    Ryż rozsmarować łyżką tak, aby woda całkowicie go zakryła.

  • Ustawiamy go na mocne ciepło w trybie „smażenia”, czekamy, aż nasz przyszły pilaw się zagotuje i gotujemy przez 10 minut.

    Gotuj pilaw przez 10 minut.

  • Gdy minie 10 minut i prawie cała wilgoć wyparuje, zamknij pokrywę i ustaw tryb „marnienia” na 40 minut.

    wtedy danie powinno leżeć już przez 40 minut przy zamkniętej pokrywie multicooker.

  • Po 40 minutach otwórz multicooker, połóż gotowy gorący pilaw na talerzu z łyżką i podawaj na stole.

    Pilaw w powolnej kuchence z wieprzowiną jest nie tylko łatwy do przyrządzenia, ale także wygodny.

  • Kruchy pilaw ugotowany według tego przepisu praktycznie nie jest gorszy od prawdziwego azjatyckiego dania pod względem smaku i aromatu.

    Przepis

    Jeżeli po raz pierwszy gotujesz pilaw w powolnym naczyniu i boisz się przegapić jakiś etap jego przygotowania lub potrzebujesz doprecyzować moment dodania składnika, proponujemy skorzystać z przepisu na to danie.

    Czy ugotowałeś w domu pilaw na powolnej kuchence? Jakich przypraw i składników zazwyczaj używasz do tego dania? Czym służysz? Podziel się swoimi sekretami gotowania z innymi czytelnikami.

    Inne przepisy na pilaw

    Uzbecki pilaw z jagnięciną
    Pilaw z kurczakiem w kotle Pilaw
    wołowy Pilaw z kurczaka
    na patelni
    Pilaw wołowy w kotle

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author